15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi.

Spodbuja zdravje srca
Cvetača je zdrava za srce. Pomaga vzdrževati zdravo srce in srčno-žilni sistem.

Znižuje holesterol
Cvetača ima številne prehranske koristi. Med drugim je bogat vir vlaknin. Prav te pomagajo zniževati ravni holesterola.

Podpira zdrav imunski sistem
Cvetača vsebuje tudi antioksidante. Ti delujejo kot protivnetno sredstvo in pomagajo graditi zdrav imunski sistem.

Razvoj fetusa
Cvetača koristi nosečnicam. Ker je bogata s folatom in vitamini A, B in C, pomaga pri razvoju celic oziroma pravilnem razvoju ploda v maternici. Vsaka noseča ženska naj bi vsaj enkrat dnevno pojedla skodelico cvetače!

Bogat vir kalcija
Cvetača vsebuje tudi kalcij, ki pomaga graditi kosti in zobovje, pa tudi prenaša živčne impulze.

Bogat vir mineralov
Cvetača vsebuje cink, mangan, fosfor, magnezij, pa tudi selen in natrij.
Cink – pomaga pri tvorbi novih celic in tudi pri zdravljenju ran.
Magnezij – pomaga obščitnični žlezi, ki proizvaja hormone, potrebne za normalno delovanje kosti.
Fosfor – pomaga krepiti kosti.
Selen – pomaga pri boljšem delovanju imunskega sistema.
Natrij – uravnava tekočine v telesu.
Mangan – pomaga pri tvorbi in aktivaciji encimov.

 

Zmanjšuje tveganje za raka

Cvetača zmanjšuje tudi tveganje za raka: pljučnega, raka dojk in raka na mehurju.

Pomaga hujšati

Cvetača pomaga hujšati. Vsebuje vitamin C, ki je ključni element za gorenje maščob. Vsebuje tudi folate, ki prav tako pomagajo pri hujšanju. Ena skodelica cvetače vsebuje približno 30 kalorij. Ker ne vsebuje škroba, jo je možno jesti v neomejenih količinah.

Razstruplja telo
Cvetača pomaga telesu, da aktivira encime v jetrih, ki pomagajo pri razstrupljanju mnogih organov, in tako ščiti pred boleznimi.

Povečuje vsebnost vitamina K
Da bi povečali vsebnost vitamina K v telesu, povečajmo vnos cvetače v dnevni prehrani. Vitamin K igra ključno vlogo pri razvoju kosti, saj pomaga pri razvoju kostnih celic. Ne le to, če v telesu ni dovolj vitamina K, bo v primeru rane ali poškodbe prišlo do povečane krvavitve. Vitamin K ima pomembno vlogo pri koagulaciji krvi.

Koristi koži

Cvetača pomaga pomlajevati kožo. Vsebuje namreč antioksidante, ki delujejo kot sredstvo proti staranju kože. Vitamin C in mangan, ki ju najdemo v številnih listih, so močni antioksidanti. Povečajo količino kisika v krvi in ​​pospešijo presnovo. Več kisika kot imamo v krvi, več strupenih snovi naše telo izloča. Pokazatelj, da imamo v telesu strupe, so: akne, luskasta koža, temne lise, gube, bradavice, mozolji n izpuščaji. Cvetača lahko pomaga rešiti težave s kožo.

Koristi lasem

Cvetača vsebuje vitamine A, E, C, K, natrij, kalij, kalcij, mangan, cink, maščobe, niacin, baker, železo in druga koristna hranila. Vse te bistvene hranilne snovi pomagajo telesu, da raste in se vzdržuje. Ti vitamini in minerali pomagajo telesu, da se zdravi po naravni poti. Pospešujejo proces samozdravljenja in omogočijo ponovno rast las. Suho in srbeče lasišče je lahko posledica pomanjkanja katerega od ključnih hranil.

Kako naj jo shranjujemo?

Shranjevanje cvetače ni tako enostavno, ker se v roku enega tedna pokvari. Cvetačo hranimo tesno ovito v plastični vrečki v hladilniku. Glavo cvetače lahko celo razrežemo in shranimo v tesno zaprti plastični vreči. Ne perimo je, preden jo damo v vrečko, saj bomo s tem pospešili proces razpadanja. Ko želimo skuhati, jo operimo z vodo in pripravimo po okusnem receptu.

Kako naj jo kuhamo?

Cvetača vsebuje kemikalije, zaradi česar močno zaudarja med kuhanjem. Da bi omilili neprijeten vonj, dodajmo nekaj kapljic limoninega soka ali kisa. Nikoli je ne kuhajmo v aluminijasti ali železni posodi, ker lahko reagira s kovino. To lahko spremeni njeno barvo in okus. Cvetača morda ne izgleda najbolj okusno, a nam da več energije, bistvenih vitaminov in mineralov v primerjavi z umetnimi tabletami in zdravili.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...