Mandljeva moka je v peki zelo priljubljena. Če ji dodamo še odmerek zdravih maščob in beljakovin, dobimo zares zdravo slaščico.
Kako jo naredimo sami? Podobno kot pri kuhanju kave, tudi tukaj sproti meljemo orehe. Kupljeni mleti mandlji lahko namreč hitro postanejo žarki, če jih ne hranimo pravilno. Boljše je, da kupimo cele mandlje in jih zmeljemo, ko jih potrebujemo. Za ta preprosti 'naredi si sam' trik potrebujemo le eno sestavino, ki jo zmeljemo v mešalniku, za kar potrebujemo zgolj minuto.
Mandlji spadajo med najbolj priljubljene oreščke na svetu. So zelo hranljivi in bogati z zdravimi maščobami, antioksidanti, vitamini in minerali. Tukaj je 9 zdravstvenih koristi mandljev.
... polni so pomembnih hranil
28-gramska porcija mandljev vsebuje:
Vlaknine: 3,5 grama
Beljakovine: 6 gramov
Maščobe: 14 gramov (od tega 9 nenasičenih)
Vitamin E: 37 % dnevnih potreb po vitaminu
Mangan: 32 % dnevnih potreb po vitaminu
Magnezij: 20 % dnevnih potreb po vitaminu
Vsebujejo tudi spodobno količino bakra, vitamina B2 (riboflavina) in fosforja. Mandlji vsebujejo veliko zdravih mononasičenih maščob, vlaknin, beljakovin in različnih pomembnih hranilnih snovi.
... bogati so z antioksidanti
Mandlji vsebujejo veliko antioksidantov, ki lahko zaščitijo celice pred oksidativnimi poškodbami, kar bistveno prispeva k staranju in boleznim.
... imajo veliko vitamina E
Vitamin E antioksidant, topen v maščobi. Več študij je povezalo večji vnos vitamina E z nižjimi stopnjami bolezni srca, raka in Alzheimerjevo boleznijo.
... pomagajo pri nadzoru sladkorja v krvi
Mandlji imajo malo ogljikovih hidratov, veliko zdravih maščob, beljakovin in vlaknin. Zaradi tega so popolna izbira za ljudi s sladkorno boleznijo. Druga korist mandljev je njihova izjemno velika količina magnezija. Magnezij je mineral, ki sodeluje v več kot 300 telesnih procesih, vključno z nadzorom krvnega sladkorja. Visok vnos magnezija lahko izboljša težave pri presnovnem sindromu in diabetesu tipa 2.
... pomagajo uravnati ravni krvnega tlaka
Visok krvni tlak je eden vodilnih dejavnikov srčnih napadov, kapi in odpovedi ledvic. Nizka raven magnezija je močno povezana z visokim krvnim tlakom, kar kaže, da mandlji lahko pomagajo nadzorovati krvni tlak.
... znižajo lahko raven holesterola
Visoka raven lipoproteinov LDL v krvi - znana tudi kot "slab" holesterol - je dobro znan dejavnik tveganja za srčne bolezni. Nekatere študije kažejo, da mandlji učinkovito znižujejo LDL. Zaužitje ene ali dveh pest mandljev na dan lahko privede do blagega zmanjšanja "slabega" LDL holesterola, kar lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni.
...preprečujejo škodljivo oksidacijo holesterola LDL
Mandlji dosežejo več kot le nižjo raven LDL v krvi. Prav tako ščitijo LDL pred oksidacijo, kar je ključni korak pri razvoju srčnih bolezni. Učinek je lahko še močnejši, če ga kombiniramo z drugimi antioksidanti, kot je vitamin E.
... zmanjšuje lakoto in celoten vnos kalorij
Mandlji imajo malo ogljikovih hidratov ter veliko beljakovin in vlaknin. Medtem ko imajo oreški malo ogljikovih hidratov, imajo veliko beljakovin in vlaknin. Študije kažejo, da uživanje mandljev in drugih oreščkov lahko poveča občutek sitosti in posledično pomaga, da zaužijemo manj hrane oziroma manj kalorij.
... učinkoviti za hujšanje
Čeprav so mandlji visoko kalorični, njihovo uživanje ne spodbuja povečanja telesne teže. Nekatere študije celo kažejo nasprotno, saj kažejo, da mandlji lahko pomagajo pri izgubi teže.