Hrana, ki stara

Mandljeva moka je v peki zelo priljubljena. Če ji dodamo še odmerek zdravih maščob in beljakovin, dobimo zares zdravo slaščico.

Kako jo naredimo sami? Podobno kot pri kuhanju kave, tudi tukaj sproti meljemo orehe. Kupljeni mleti mandlji lahko namreč hitro postanejo žarki, če jih ne hranimo pravilno. Boljše je, da kupimo cele mandlje in jih zmeljemo, ko jih potrebujemo. Za ta preprosti 'naredi si sam' trik potrebujemo le eno sestavino, ki jo zmeljemo v mešalniku, za kar potrebujemo zgolj minuto.

Mandlji spadajo med najbolj priljubljene oreščke na svetu. So zelo hranljivi in bogati z zdravimi maščobami, antioksidanti, vitamini in minerali. Tukaj je 9 zdravstvenih koristi mandljev.

... polni so pomembnih hranil

28-gramska porcija mandljev vsebuje:

Vlaknine: 3,5 grama
Beljakovine: 6 gramov
Maščobe: 14 gramov (od tega 9 nenasičenih)
Vitamin E: 37 % dnevnih potreb po vitaminu
Mangan: 32 % dnevnih potreb po vitaminu
Magnezij: 20 % dnevnih potreb po vitaminu

Vsebujejo tudi spodobno količino bakra, vitamina B2 (riboflavina) in fosforja. Mandlji vsebujejo veliko zdravih mononasičenih maščob, vlaknin, beljakovin in različnih pomembnih hranilnih snovi.

... bogati so z antioksidanti


Mandlji vsebujejo veliko antioksidantov, ki lahko zaščitijo celice pred oksidativnimi poškodbami, kar bistveno prispeva k staranju in boleznim.

... imajo veliko vitamina E

Vitamin E antioksidant, topen v maščobi. Več študij je povezalo večji vnos vitamina E z nižjimi stopnjami bolezni srca, raka in Alzheimerjevo boleznijo.

... pomagajo pri nadzoru sladkorja v krvi

Mandlji imajo malo ogljikovih hidratov, veliko zdravih maščob, beljakovin in vlaknin. Zaradi tega so popolna izbira za ljudi s sladkorno boleznijo. Druga korist mandljev je njihova izjemno velika količina magnezija. Magnezij je mineral, ki sodeluje v več kot 300 telesnih procesih, vključno z nadzorom krvnega sladkorja. Visok vnos magnezija lahko izboljša težave pri presnovnem sindromu in diabetesu tipa 2.

... pomagajo uravnati ravni krvnega tlaka

Visok krvni tlak je eden vodilnih dejavnikov srčnih napadov, kapi in odpovedi ledvic. Nizka raven magnezija je močno povezana z visokim krvnim tlakom, kar kaže, da mandlji lahko pomagajo nadzorovati krvni tlak.

... znižajo lahko raven holesterola

Visoka raven lipoproteinov LDL v krvi - znana tudi kot "slab" holesterol - je dobro znan dejavnik tveganja za srčne bolezni. Nekatere študije kažejo, da mandlji učinkovito znižujejo LDL. Zaužitje ene ali dveh pest mandljev na dan lahko privede do blagega zmanjšanja "slabega" LDL holesterola, kar lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni.

...preprečujejo škodljivo oksidacijo holesterola LDL

Mandlji dosežejo več kot le nižjo raven LDL v krvi. Prav tako ščitijo LDL pred oksidacijo, kar je ključni korak pri razvoju srčnih bolezni. Učinek je lahko še močnejši, če ga kombiniramo z drugimi antioksidanti, kot je vitamin E.

... zmanjšuje lakoto in celoten vnos kalorij

Mandlji imajo malo ogljikovih hidratov ter veliko beljakovin in vlaknin. Medtem ko imajo oreški malo ogljikovih hidratov, imajo veliko beljakovin in vlaknin. Študije kažejo, da uživanje mandljev in drugih oreščkov lahko poveča občutek sitosti in posledično pomaga, da zaužijemo manj hrane oziroma manj kalorij.

... učinkoviti za hujšanje

Čeprav so mandlji visoko kalorični, njihovo uživanje ne spodbuja povečanja telesne teže. Nekatere študije celo kažejo nasprotno, saj kažejo, da mandlji lahko pomagajo pri izgubi teže.

  

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...