Kadar je treba uravnati sladkor

Uravnavanje sladkorja je ena izmed težav, kjer bi se nam večja uporaba začimb še kako obrestovala, saj krvni sladkor z različnimi mehanizmi uravnava skoraj 30 začimb! Ni torej nujno, da se odpovemo vsaki pregrehi – le ustrezno jo moramo začiniti!

Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo do leta 2030 sladkorna bolezen 7. glavni vzrok smrti na svetu. Napovedujejo celo, da se bo porast sladkorne bolezni predvidoma povečal za več kot 50 % v naslednjih nekaj letih. Slovenija pri tem prav nič ne zaostaja, saj se je število bolnikov, ki zaradi bolezni jemljejo zdravila, od leta 2010 do leta 2015 povečalo za kar 15 odstotkov.

Do prave preventive je še zelo daleč, če se ozremo po jedilnikih v bolnišnicah, šolah in vrtcih. Ker se v tem pogledu stvari spreminjajo prepočasi, je še toliko bolj nujno, da smo pozorni doma. Začimbe nam bodo pomagale bolj modro upravljati s presnovo sladkorjev.

Bazilika

Podatki arabske in vitro raziskave poročajo, da bi nekateri antioksidanti v vodnem izvlečku bazilike (do 20 mg/ml) zavirali encim alfa-glukozidazo, s čimer se upočasni prebava ogljikovih hidratov in je posledično tudi dvig sladkorja v krvi po obroku počasnejši.

Bazilikin čaj

Bazilikin čaj je dragocen napitek po obroku, bogatem z enostavnimi ogljikovimi hidrati. V ta namen v skodelico vroče vode (približno 70 ˙C) z rokami natrgamo (tako zmanjšamo oksidacijo, celična vsebina pa ostane zaščitena) pest svežih bazilikinih lističev, ki smo jih pomečkali med prsti (ali uporabimo žličko posušene bazilike), in pustimo pokrito deset minut. Otroku po potrebi osladimo z žličko medu. Tako pripravljen čaj je dragoceno prehransko dopolnilo, ki bo otroka obogatilo z antioksidanti.

Cimet

V medicinskih zbirkah podatkov lahko najdemo kopico raziskav, ki potrjujejo antidiabetično delovanje cimeta. Ameriški raziskovalci so dokazali, da cimet vsebuje tudi MHCP, ki ima isto biološko aktivnost kot hormon inzulin, po drugi strani pa deluje tudi v sinergiji z njim. Spodbuja presnovo sladkorja in poskrbi, da se sladkor iz krvi hitreje vsrka v celice. MHCP telesu torej omogoča, da pravilno uravnava sladkor v krvi, in sicer tudi v primeru, ko trebušna slinavka ni zmožna izločiti dovolj inzulina. Nemška raziskava na živalih je dokazala, da ima kitajski cimet večji spodbujevalni učinek na celice v trebušni slinavki, da izločajo inzulin, kot pravi, tj. cejlonski cimet.

Cimetov čaj

3 žlice cimeta zakuhamo v pol litra vrele vode in pustimo, da pokrit vre še vsaj tri minute. Ko se ohladi, pripravek hranimo v steklenički v hladilniku. Uporaben bo vsaj dva tedna, saj mu do živega ne pride noben mikrob. Z njim nato začinjamo otroku napitke, od kakava do vseh vrst sokov.

Česen in čebula

Zaužitje 100 g surove rdeče čebule je (tako je pokazala študija na ljudeh) povzročilo opazen upad krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče. Pri sladkorni bolezni tipa I so pri bolnikih 4 ure po zaužitju izmerili upad za 89 mg/dl, pri sladkorni bolezni tipa II pa za 40 mg/dl. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa I je čebula znižala raven sladkorja za 120 mg/dl.

Ingver

Iranski znanstveniki so pred dvema letoma opravili klinično študijo na bolnikih s sladkorno boleznijo tipa II, ki so 12 tednov zapored prejemali 2g ingverja v prahu. Med drugimi parametri so opazovali tudi raven krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče, na kar je imel ingver izjemno pozitiven učinek.

Kurkuma

Kurkuma v ajurvedi velja za najboljše naravno zdravilo. Za nadzorovanje krvnega sladkorja ajurveda priporoča zeliščne kapsule, ki jih pripravimo tako, da kapsule velikosti 00 napolnimo s kurkumo in po dve jemljemo trikrat dnevno, nekaj minut pred obroki (velja za odrasle osebe). Klinično opazovanje kaže, da se osebi, odvisni od inzulina, potreba po inzulinu znatno zmanjša.

Kumina, origano in pehtran

Raziskave so pokazale, da so vse tri začimbe znižale krvni sladkor le pri bolnih, pri zdravih pa uporaba začimb ni povzročila spremembe (ali pa je bila zanemarljiva), kar pomeni, da so vse tri delovale skladno s potrebami telesa in ne zgolj kemično.

Triplat

Indijci in Japonci zaužijejo več vlaknin, zato so pri njih zapleti pri sladkorni bolezni redkejši. Tako se srčna kap in gangrena med sladkornimi bolniki v Indiji in na Japonskem pojavljata redkeje kot v ZDA. Vlaknine najdemo predvsem v lupinah semen in oreščkov. Z njimi so bogate tudi nekatere začimbe, denimo triplat. Polovico teže triplata (52 %) predstavljajo vlaknine, obenem pa triplat deluje antidiabetično tudi zahvaljujoč drugim snovem.

Krvni sladkor lahko uravnamo tudi s črno kumino, gorčičnimi semeni, kaprami, klinčki, limonsko travo, šetrajem, rožmarinom, lovorjem, vrtnico, žafranom in žajbljem.

 

Več v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...