Kadar je treba uravnati sladkor

Uravnavanje sladkorja je ena izmed težav, kjer bi se nam večja uporaba začimb še kako obrestovala, saj krvni sladkor z različnimi mehanizmi uravnava skoraj 30 začimb! Ni torej nujno, da se odpovemo vsaki pregrehi – le ustrezno jo moramo začiniti!

Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo do leta 2030 sladkorna bolezen 7. glavni vzrok smrti na svetu. Napovedujejo celo, da se bo porast sladkorne bolezni predvidoma povečal za več kot 50 % v naslednjih nekaj letih. Slovenija pri tem prav nič ne zaostaja, saj se je število bolnikov, ki zaradi bolezni jemljejo zdravila, od leta 2010 do leta 2015 povečalo za kar 15 odstotkov.

Do prave preventive je še zelo daleč, če se ozremo po jedilnikih v bolnišnicah, šolah in vrtcih. Ker se v tem pogledu stvari spreminjajo prepočasi, je še toliko bolj nujno, da smo pozorni doma. Začimbe nam bodo pomagale bolj modro upravljati s presnovo sladkorjev.

Bazilika

Podatki arabske in vitro raziskave poročajo, da bi nekateri antioksidanti v vodnem izvlečku bazilike (do 20 mg/ml) zavirali encim alfa-glukozidazo, s čimer se upočasni prebava ogljikovih hidratov in je posledično tudi dvig sladkorja v krvi po obroku počasnejši.

Bazilikin čaj

Bazilikin čaj je dragocen napitek po obroku, bogatem z enostavnimi ogljikovimi hidrati. V ta namen v skodelico vroče vode (približno 70 ˙C) z rokami natrgamo (tako zmanjšamo oksidacijo, celična vsebina pa ostane zaščitena) pest svežih bazilikinih lističev, ki smo jih pomečkali med prsti (ali uporabimo žličko posušene bazilike), in pustimo pokrito deset minut. Otroku po potrebi osladimo z žličko medu. Tako pripravljen čaj je dragoceno prehransko dopolnilo, ki bo otroka obogatilo z antioksidanti.

Cimet

V medicinskih zbirkah podatkov lahko najdemo kopico raziskav, ki potrjujejo antidiabetično delovanje cimeta. Ameriški raziskovalci so dokazali, da cimet vsebuje tudi MHCP, ki ima isto biološko aktivnost kot hormon inzulin, po drugi strani pa deluje tudi v sinergiji z njim. Spodbuja presnovo sladkorja in poskrbi, da se sladkor iz krvi hitreje vsrka v celice. MHCP telesu torej omogoča, da pravilno uravnava sladkor v krvi, in sicer tudi v primeru, ko trebušna slinavka ni zmožna izločiti dovolj inzulina. Nemška raziskava na živalih je dokazala, da ima kitajski cimet večji spodbujevalni učinek na celice v trebušni slinavki, da izločajo inzulin, kot pravi, tj. cejlonski cimet.

Cimetov čaj

3 žlice cimeta zakuhamo v pol litra vrele vode in pustimo, da pokrit vre še vsaj tri minute. Ko se ohladi, pripravek hranimo v steklenički v hladilniku. Uporaben bo vsaj dva tedna, saj mu do živega ne pride noben mikrob. Z njim nato začinjamo otroku napitke, od kakava do vseh vrst sokov.

Česen in čebula

Zaužitje 100 g surove rdeče čebule je (tako je pokazala študija na ljudeh) povzročilo opazen upad krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče. Pri sladkorni bolezni tipa I so pri bolnikih 4 ure po zaužitju izmerili upad za 89 mg/dl, pri sladkorni bolezni tipa II pa za 40 mg/dl. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa I je čebula znižala raven sladkorja za 120 mg/dl.

Ingver

Iranski znanstveniki so pred dvema letoma opravili klinično študijo na bolnikih s sladkorno boleznijo tipa II, ki so 12 tednov zapored prejemali 2g ingverja v prahu. Med drugimi parametri so opazovali tudi raven krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče, na kar je imel ingver izjemno pozitiven učinek.

Kurkuma

Kurkuma v ajurvedi velja za najboljše naravno zdravilo. Za nadzorovanje krvnega sladkorja ajurveda priporoča zeliščne kapsule, ki jih pripravimo tako, da kapsule velikosti 00 napolnimo s kurkumo in po dve jemljemo trikrat dnevno, nekaj minut pred obroki (velja za odrasle osebe). Klinično opazovanje kaže, da se osebi, odvisni od inzulina, potreba po inzulinu znatno zmanjša.

Kumina, origano in pehtran

Raziskave so pokazale, da so vse tri začimbe znižale krvni sladkor le pri bolnih, pri zdravih pa uporaba začimb ni povzročila spremembe (ali pa je bila zanemarljiva), kar pomeni, da so vse tri delovale skladno s potrebami telesa in ne zgolj kemično.

Triplat

Indijci in Japonci zaužijejo več vlaknin, zato so pri njih zapleti pri sladkorni bolezni redkejši. Tako se srčna kap in gangrena med sladkornimi bolniki v Indiji in na Japonskem pojavljata redkeje kot v ZDA. Vlaknine najdemo predvsem v lupinah semen in oreščkov. Z njimi so bogate tudi nekatere začimbe, denimo triplat. Polovico teže triplata (52 %) predstavljajo vlaknine, obenem pa triplat deluje antidiabetično tudi zahvaljujoč drugim snovem.

Krvni sladkor lahko uravnamo tudi s črno kumino, gorčičnimi semeni, kaprami, klinčki, limonsko travo, šetrajem, rožmarinom, lovorjem, vrtnico, žafranom in žajbljem.

 

Več v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...