Kadar je treba uravnati sladkor

Uravnavanje sladkorja je ena izmed težav, kjer bi se nam večja uporaba začimb še kako obrestovala, saj krvni sladkor z različnimi mehanizmi uravnava skoraj 30 začimb! Ni torej nujno, da se odpovemo vsaki pregrehi – le ustrezno jo moramo začiniti!

Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo do leta 2030 sladkorna bolezen 7. glavni vzrok smrti na svetu. Napovedujejo celo, da se bo porast sladkorne bolezni predvidoma povečal za več kot 50 % v naslednjih nekaj letih. Slovenija pri tem prav nič ne zaostaja, saj se je število bolnikov, ki zaradi bolezni jemljejo zdravila, od leta 2010 do leta 2015 povečalo za kar 15 odstotkov.

Do prave preventive je še zelo daleč, če se ozremo po jedilnikih v bolnišnicah, šolah in vrtcih. Ker se v tem pogledu stvari spreminjajo prepočasi, je še toliko bolj nujno, da smo pozorni doma. Začimbe nam bodo pomagale bolj modro upravljati s presnovo sladkorjev.

Bazilika

Podatki arabske in vitro raziskave poročajo, da bi nekateri antioksidanti v vodnem izvlečku bazilike (do 20 mg/ml) zavirali encim alfa-glukozidazo, s čimer se upočasni prebava ogljikovih hidratov in je posledično tudi dvig sladkorja v krvi po obroku počasnejši.

Bazilikin čaj

Bazilikin čaj je dragocen napitek po obroku, bogatem z enostavnimi ogljikovimi hidrati. V ta namen v skodelico vroče vode (približno 70 ˙C) z rokami natrgamo (tako zmanjšamo oksidacijo, celična vsebina pa ostane zaščitena) pest svežih bazilikinih lističev, ki smo jih pomečkali med prsti (ali uporabimo žličko posušene bazilike), in pustimo pokrito deset minut. Otroku po potrebi osladimo z žličko medu. Tako pripravljen čaj je dragoceno prehransko dopolnilo, ki bo otroka obogatilo z antioksidanti.

Cimet

V medicinskih zbirkah podatkov lahko najdemo kopico raziskav, ki potrjujejo antidiabetično delovanje cimeta. Ameriški raziskovalci so dokazali, da cimet vsebuje tudi MHCP, ki ima isto biološko aktivnost kot hormon inzulin, po drugi strani pa deluje tudi v sinergiji z njim. Spodbuja presnovo sladkorja in poskrbi, da se sladkor iz krvi hitreje vsrka v celice. MHCP telesu torej omogoča, da pravilno uravnava sladkor v krvi, in sicer tudi v primeru, ko trebušna slinavka ni zmožna izločiti dovolj inzulina. Nemška raziskava na živalih je dokazala, da ima kitajski cimet večji spodbujevalni učinek na celice v trebušni slinavki, da izločajo inzulin, kot pravi, tj. cejlonski cimet.

Cimetov čaj

3 žlice cimeta zakuhamo v pol litra vrele vode in pustimo, da pokrit vre še vsaj tri minute. Ko se ohladi, pripravek hranimo v steklenički v hladilniku. Uporaben bo vsaj dva tedna, saj mu do živega ne pride noben mikrob. Z njim nato začinjamo otroku napitke, od kakava do vseh vrst sokov.

Česen in čebula

Zaužitje 100 g surove rdeče čebule je (tako je pokazala študija na ljudeh) povzročilo opazen upad krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče. Pri sladkorni bolezni tipa I so pri bolnikih 4 ure po zaužitju izmerili upad za 89 mg/dl, pri sladkorni bolezni tipa II pa za 40 mg/dl. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa I je čebula znižala raven sladkorja za 120 mg/dl.

Ingver

Iranski znanstveniki so pred dvema letoma opravili klinično študijo na bolnikih s sladkorno boleznijo tipa II, ki so 12 tednov zapored prejemali 2g ingverja v prahu. Med drugimi parametri so opazovali tudi raven krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče, na kar je imel ingver izjemno pozitiven učinek.

Kurkuma

Kurkuma v ajurvedi velja za najboljše naravno zdravilo. Za nadzorovanje krvnega sladkorja ajurveda priporoča zeliščne kapsule, ki jih pripravimo tako, da kapsule velikosti 00 napolnimo s kurkumo in po dve jemljemo trikrat dnevno, nekaj minut pred obroki (velja za odrasle osebe). Klinično opazovanje kaže, da se osebi, odvisni od inzulina, potreba po inzulinu znatno zmanjša.

Kumina, origano in pehtran

Raziskave so pokazale, da so vse tri začimbe znižale krvni sladkor le pri bolnih, pri zdravih pa uporaba začimb ni povzročila spremembe (ali pa je bila zanemarljiva), kar pomeni, da so vse tri delovale skladno s potrebami telesa in ne zgolj kemično.

Triplat

Indijci in Japonci zaužijejo več vlaknin, zato so pri njih zapleti pri sladkorni bolezni redkejši. Tako se srčna kap in gangrena med sladkornimi bolniki v Indiji in na Japonskem pojavljata redkeje kot v ZDA. Vlaknine najdemo predvsem v lupinah semen in oreščkov. Z njimi so bogate tudi nekatere začimbe, denimo triplat. Polovico teže triplata (52 %) predstavljajo vlaknine, obenem pa triplat deluje antidiabetično tudi zahvaljujoč drugim snovem.

Krvni sladkor lahko uravnamo tudi s črno kumino, gorčičnimi semeni, kaprami, klinčki, limonsko travo, šetrajem, rožmarinom, lovorjem, vrtnico, žafranom in žajbljem.

 

Več v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...

Oljčno olje proti osteoporozi

Nedavna študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje, več kot polovico manjše tveganje za nastanek zlomov, povezanih z osteoporozo, v primerjavi s...

Kadar je treba uravnati sladkor

Uravnavanje sladkorja je ena izmed težav, kjer bi se nam večja uporaba začimb še kako obrestovala, saj krvni sladkor z različnimi mehanizmi uravnava skoraj 30 začimb! Ni torej nujno, da se odpovemo...

Brezkofeinska kava: dobra ali slaba

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

Najboljši veganski viri beljakovin

Visoko beljakovinske diete, kot je na primer Atkinsova, je ljudem privzgojila prepričanja, da je možno shujšati le z visokim vnosom živalskih beljakovin. Veliko nas je, ki dejansko pojemo preveč...

5 koristi peteršilja

Peteršilj je prehranska elektrarna , polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kako naredimo mandljevo moko?

Mandljeva moka je v peki zelo priljubljena. Če ji dodamo še odmerek zdravih maščob in beljakovin, dobimo zares zdravo slaščico. Kako jo naredimo sami? Podobno kot pri kuhanju kave, tudi tukaj sproti...

Katera sol je najprijaznejša zdravju?

Zdravo mero pri soljenju jedi je dobro imeti predvsem zato, ker priporočeno dnevno količino natrija hitro lahko presežemo – sol se namreč skriva v mnogih živilih in pripravljenih jedeh. Za otroke,...

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...