Uravnavanje sladkorja je ena izmed težav, kjer bi se nam večja uporaba začimb še kako obrestovala, saj krvni sladkor z različnimi mehanizmi uravnava skoraj 30 začimb! Ni torej nujno, da se odpovemo vsaki pregrehi – le ustrezno jo moramo začiniti!
Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo do leta 2030 sladkorna bolezen 7. glavni vzrok smrti na svetu. Napovedujejo celo, da se bo porast sladkorne bolezni predvidoma povečal za več kot 50 % v naslednjih nekaj letih. Slovenija pri tem prav nič ne zaostaja, saj se je število bolnikov, ki zaradi bolezni jemljejo zdravila, od leta 2010 do leta 2015 povečalo za kar 15 odstotkov.
Do prave preventive je še zelo daleč, če se ozremo po jedilnikih v bolnišnicah, šolah in vrtcih. Ker se v tem pogledu stvari spreminjajo prepočasi, je še toliko bolj nujno, da smo pozorni doma. Začimbe nam bodo pomagale bolj modro upravljati s presnovo sladkorjev.
Bazilika
Podatki arabske in vitro raziskave poročajo, da bi nekateri antioksidanti v vodnem izvlečku bazilike (do 20 mg/ml) zavirali encim alfa-glukozidazo, s čimer se upočasni prebava ogljikovih hidratov in je posledično tudi dvig sladkorja v krvi po obroku počasnejši.
Bazilikin čaj
Bazilikin čaj je dragocen napitek po obroku, bogatem z enostavnimi ogljikovimi hidrati. V ta namen v skodelico vroče vode (približno 70 ˙C) z rokami natrgamo (tako zmanjšamo oksidacijo, celična vsebina pa ostane zaščitena) pest svežih bazilikinih lističev, ki smo jih pomečkali med prsti (ali uporabimo žličko posušene bazilike), in pustimo pokrito deset minut. Otroku po potrebi osladimo z žličko medu. Tako pripravljen čaj je dragoceno prehransko dopolnilo, ki bo otroka obogatilo z antioksidanti.
Cimet
V medicinskih zbirkah podatkov lahko najdemo kopico raziskav, ki potrjujejo antidiabetično delovanje cimeta. Ameriški raziskovalci so dokazali, da cimet vsebuje tudi MHCP, ki ima isto biološko aktivnost kot hormon inzulin, po drugi strani pa deluje tudi v sinergiji z njim. Spodbuja presnovo sladkorja in poskrbi, da se sladkor iz krvi hitreje vsrka v celice. MHCP telesu torej omogoča, da pravilno uravnava sladkor v krvi, in sicer tudi v primeru, ko trebušna slinavka ni zmožna izločiti dovolj inzulina. Nemška raziskava na živalih je dokazala, da ima kitajski cimet večji spodbujevalni učinek na celice v trebušni slinavki, da izločajo inzulin, kot pravi, tj. cejlonski cimet.
Cimetov čaj
3 žlice cimeta zakuhamo v pol litra vrele vode in pustimo, da pokrit vre še vsaj tri minute. Ko se ohladi, pripravek hranimo v steklenički v hladilniku. Uporaben bo vsaj dva tedna, saj mu do živega ne pride noben mikrob. Z njim nato začinjamo otroku napitke, od kakava do vseh vrst sokov.
Česen in čebula
Zaužitje 100 g surove rdeče čebule je (tako je pokazala študija na ljudeh) povzročilo opazen upad krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče. Pri sladkorni bolezni tipa I so pri bolnikih 4 ure po zaužitju izmerili upad za 89 mg/dl, pri sladkorni bolezni tipa II pa za 40 mg/dl. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa I je čebula znižala raven sladkorja za 120 mg/dl.
Ingver
Iranski znanstveniki so pred dvema letoma opravili klinično študijo na bolnikih s sladkorno boleznijo tipa II, ki so 12 tednov zapored prejemali 2g ingverja v prahu. Med drugimi parametri so opazovali tudi raven krvnega sladkorja, izmerjenega na tešče, na kar je imel ingver izjemno pozitiven učinek.
Kurkuma
Kurkuma v ajurvedi velja za najboljše naravno zdravilo. Za nadzorovanje krvnega sladkorja ajurveda priporoča zeliščne kapsule, ki jih pripravimo tako, da kapsule velikosti 00 napolnimo s kurkumo in po dve jemljemo trikrat dnevno, nekaj minut pred obroki (velja za odrasle osebe). Klinično opazovanje kaže, da se osebi, odvisni od inzulina, potreba po inzulinu znatno zmanjša.
Kumina, origano in pehtran
Raziskave so pokazale, da so vse tri začimbe znižale krvni sladkor le pri bolnih, pri zdravih pa uporaba začimb ni povzročila spremembe (ali pa je bila zanemarljiva), kar pomeni, da so vse tri delovale skladno s potrebami telesa in ne zgolj kemično.
Triplat
Indijci in Japonci zaužijejo več vlaknin, zato so pri njih zapleti pri sladkorni bolezni redkejši. Tako se srčna kap in gangrena med sladkornimi bolniki v Indiji in na Japonskem pojavljata redkeje kot v ZDA. Vlaknine najdemo predvsem v lupinah semen in oreščkov. Z njimi so bogate tudi nekatere začimbe, denimo triplat. Polovico teže triplata (52 %) predstavljajo vlaknine, obenem pa triplat deluje antidiabetično tudi zahvaljujoč drugim snovem.
Krvni sladkor lahko uravnamo tudi s črno kumino, gorčičnimi semeni, kaprami, klinčki, limonsko travo, šetrajem, rožmarinom, lovorjem, vrtnico, žafranom in žajbljem.
Več v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.