Nedavna študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje, več kot polovico manjše tveganje za nastanek zlomov, povezanih z osteoporozo, v primerjavi s tistimi, ki ne uživajo tega olja.
Laboratorijske in živalske študije kažejo, da lahko ekstra deviško oljčno olje odpravi vnetje in oksidativni stres, ki prispevata k osteoporozi. Prav tako poveča aktivnost koristnih osteoblastnih celic. Polifenole oljke lahko najdete tudi v nekaterih prehranskih dopolnilih. Že dolgo je znano, da imajo ljudje, ki živijo v mediteranskem podnebju, nižje tveganje za zlome, povezane z osteoporozo.
Španska študija je proučevala, kakšne učinke imajo na osteoporozo tri vrste prehrane:
- Dopolnilo mediteranske prehrane z ekstra deviškim oljčnim oljem
- Sredozemska prehrana z orehi (28 g na dan)
- Standardna prehrana z nizko vsebnostjo maščob (nadzor).
Proučili so 870 oseb z zlomi zaradi osteoporoze starih od 55 do 80 let. Ljudje, katerih skupna poraba ekstra deviškega oljčnega olja je bila v zgornji tretjini, so imeli 51 % manjše tveganje za zlome v primerjavi s tistimi, ki so ga zaužili najmanj. Obstajajo različne vrste oljčnega olja. Najvišje kakovosti je ekstra deviško oljčno olje, narejeno iz prvega stiskanja svežih oliv.
Povzeto po Life Extension