10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti je dobra tudi za kožo. Krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje metabolizem in absorpcijo mineralov.

Rukola je dobra izbira, če želimo zdravo telo in odprt um. Vsebuje visoke ravni folne kisline in antioksidantov, na primer vitamine C, K in A, zaradi česar je učinkovita v boju proti prostim radikalom. Bogata je s karotenoidi, pa tudi z drugimi minerali, na primer s kalijem, manganom, železom in kalcijem, z vsemi za zdravje ključnimi elementi. Fitokemikalije v rukoli so učinkovite v boju proti raku. Ima malo kalorij in veliko hranil.

Čisti telo

Rukola je bogat vir antioksidantov, zaradi česar lahko močno pripomore k dvigu vrednosti ORAC (Oxygen radical absorbance capacity – sposobnost absorpcije kisikovih radikalov). Antioksidanti ohranjajo zdravo ravnovesje encimskih reakcij znotraj celic, medtem ko aktivno iščejo in uničujejo proste radikale, ki, kot je znano, povzročajo bolezni.

Krepi zdravje kosti

Prisotnost vitamina K v rukoli deluje protivnetno. Zaradi vitamina K je upočasnjena tudi degradacija nevronskih poti, ki je pogosta pri Alzheimerjevi bolezni, pa tudi pri drugih degenerativnih boleznih. Pomaga bolnikom z osteoporozo, deluje preventivno in zagotavlja zdrave in močne kosti.

Krepi imunski sistem

Zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov učinkovito ščiti imunski sistem. Telo tvori bele krvničke iz bakra v rukoli, ki telo krepi še na druge načine. Vitamin C uničuje proste radikale in jih odstrani iz telesa, še preden lahko povzročijo resnično škodo.

Preprečuje raka

Velika vsebnost fitokemikalij v rukoli preprečuje raka. Študije kažejo, da fitokemikalije pomagajo v boju pri raku prostate, dojke, materničnega vratu, debelega črevesa in pri raku jajčnikov.

Prenatalna oskrba

Rukola je odlična izbira za noseče matere. Folati v njej zmanjšujejo tveganje za pojav mentalnih okvar pri novorojenčkih.

Pospešuje metabolizem

Prednost rukole je tudi prisotnost vitaminov B-kompleksa, ki spodbujajo metabolizem. Osem vitaminov iz skupine B sodeluje in pomaga pri vseh različnih celičnih dejavnostih, vključno pri tvorbi energije, sintezi maščob, proizvodnji rdečih krvnih celic in številnih drugih vitalnih procesih.

Izboljšuje zdravje oči

Rukola je dober vir karotenoidov, naravno prisotnih pigmentov, ki pomagajo ohranjati vid. Pravzaprav karotenoidi upočasnjujejo proces makularne degeneracije.

Povečuje absorpcijo mineralov

Rukola ima zelo nizko raven oksalatov v primerjavi z drugimi priljubljenimi vrstami listnate zelenjave, na primer s špinačo. Oksalati znano zavirajo absorpcijo mineralov v telesu. Torej: minerale, kot so baker in železo, ki jih dobimo iz rastline, telo lažje učinkovito absorbira.

Pomaga hujšati

Vključitev rukole v prehrano bo neizogibno imela pozitiven učinek na vse poskuse izgube teže. Zadovolji vse prehranske zahteve brez drastičnih sprememb.

Izboljšuje vsesplošno zdravje

Vitamin A je eden od zgoraj omenjenih antioksidantov, njegova močna prisotnost v rukoli pa zagotavlja izboljšanje zdravja kosti, zob in oči. Flavonoidi ščitijo pred kožnim, pljučnim in drugimi različnimi vrstami raka v ustni votlini.

Rukola na hitro

  • V zeleni solati: zmešajmo svežo rukolo, zeleno solato, radič in peteršilj v skledi. Dodajmo oljčno olje, sol, poper in nekaj limoninega soka. Dodamo lahko tudi drugo zelenjavo, sadje in oreščke.
  • V solati s sirom: zmešajmo svežo in posušeno rukolo ter parmezan v skledi. Dodajmo narezano čebulo, limonin sok, sol in poper.
  • V testeninah: v skledi zmešajmo rukolo in limonin sok ter začinimo s soljo in poprom. Medtem skuhajmo špagete in dodajmo mešanico, ki smo jo pripravili, skupaj z oljčnim oljem in parmezanom.

 

Odličen recept z rukolo pa najdete v rubriki Recept dneva. Sprehodite se med recepti in gotovo boste našli primernega zase.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...

Oljčno olje proti osteoporozi

Nedavna študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje, več kot polovico manjše tveganje za nastanek zlomov, povezanih z osteoporozo, v primerjavi s...

Kadar je treba uravnati sladkor

Uravnavanje sladkorja je ena izmed težav, kjer bi se nam večja uporaba začimb še kako obrestovala, saj krvni sladkor z različnimi mehanizmi uravnava skoraj 30 začimb! Ni torej nujno, da se odpovemo...

Brezkofeinska kava: dobra ali slaba

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

Najboljši veganski viri beljakovin

Visoko beljakovinske diete, kot je na primer Atkinsova, je ljudem privzgojila prepričanja, da je možno shujšati le z visokim vnosom živalskih beljakovin. Veliko nas je, ki dejansko pojemo preveč...

5 koristi peteršilja

Peteršilj je prehranska elektrarna , polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kako naredimo mandljevo moko?

Mandljeva moka je v peki zelo priljubljena. Če ji dodamo še odmerek zdravih maščob in beljakovin, dobimo zares zdravo slaščico. Kako jo naredimo sami? Podobno kot pri kuhanju kave, tudi tukaj sproti...

Katera sol je najprijaznejša zdravju?

Zdravo mero pri soljenju jedi je dobro imeti predvsem zato, ker priporočeno dnevno količino natrija hitro lahko presežemo – sol se namreč skriva v mnogih živilih in pripravljenih jedeh. Za otroke,...

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...