Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti je dobra tudi za kožo. Krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje metabolizem in absorpcijo mineralov.
Rukola je dobra izbira, če želimo zdravo telo in odprt um. Vsebuje visoke ravni folne kisline in antioksidantov, na primer vitamine C, K in A, zaradi česar je učinkovita v boju proti prostim radikalom. Bogata je s karotenoidi, pa tudi z drugimi minerali, na primer s kalijem, manganom, železom in kalcijem, z vsemi za zdravje ključnimi elementi. Fitokemikalije v rukoli so učinkovite v boju proti raku. Ima malo kalorij in veliko hranil.
Čisti telo
Rukola je bogat vir antioksidantov, zaradi česar lahko močno pripomore k dvigu vrednosti ORAC (Oxygen radical absorbance capacity – sposobnost absorpcije kisikovih radikalov). Antioksidanti ohranjajo zdravo ravnovesje encimskih reakcij znotraj celic, medtem ko aktivno iščejo in uničujejo proste radikale, ki, kot je znano, povzročajo bolezni.
Krepi zdravje kosti
Prisotnost vitamina K v rukoli deluje protivnetno. Zaradi vitamina K je upočasnjena tudi degradacija nevronskih poti, ki je pogosta pri Alzheimerjevi bolezni, pa tudi pri drugih degenerativnih boleznih. Pomaga bolnikom z osteoporozo, deluje preventivno in zagotavlja zdrave in močne kosti.
Krepi imunski sistem
Zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov učinkovito ščiti imunski sistem. Telo tvori bele krvničke iz bakra v rukoli, ki telo krepi še na druge načine. Vitamin C uničuje proste radikale in jih odstrani iz telesa, še preden lahko povzročijo resnično škodo.
Preprečuje raka
Velika vsebnost fitokemikalij v rukoli preprečuje raka. Študije kažejo, da fitokemikalije pomagajo v boju pri raku prostate, dojke, materničnega vratu, debelega črevesa in pri raku jajčnikov.
Prenatalna oskrba
Rukola je odlična izbira za noseče matere. Folati v njej zmanjšujejo tveganje za pojav mentalnih okvar pri novorojenčkih.
Pospešuje metabolizem
Prednost rukole je tudi prisotnost vitaminov B-kompleksa, ki spodbujajo metabolizem. Osem vitaminov iz skupine B sodeluje in pomaga pri vseh različnih celičnih dejavnostih, vključno pri tvorbi energije, sintezi maščob, proizvodnji rdečih krvnih celic in številnih drugih vitalnih procesih.
Izboljšuje zdravje oči
Rukola je dober vir karotenoidov, naravno prisotnih pigmentov, ki pomagajo ohranjati vid. Pravzaprav karotenoidi upočasnjujejo proces makularne degeneracije.
Povečuje absorpcijo mineralov
Rukola ima zelo nizko raven oksalatov v primerjavi z drugimi priljubljenimi vrstami listnate zelenjave, na primer s špinačo. Oksalati znano zavirajo absorpcijo mineralov v telesu. Torej: minerale, kot so baker in železo, ki jih dobimo iz rastline, telo lažje učinkovito absorbira.
Pomaga hujšati
Vključitev rukole v prehrano bo neizogibno imela pozitiven učinek na vse poskuse izgube teže. Zadovolji vse prehranske zahteve brez drastičnih sprememb.
Izboljšuje vsesplošno zdravje
Vitamin A je eden od zgoraj omenjenih antioksidantov, njegova močna prisotnost v rukoli pa zagotavlja izboljšanje zdravja kosti, zob in oči. Flavonoidi ščitijo pred kožnim, pljučnim in drugimi različnimi vrstami raka v ustni votlini.
Rukola na hitro
- V zeleni solati: zmešajmo svežo rukolo, zeleno solato, radič in peteršilj v skledi. Dodajmo oljčno olje, sol, poper in nekaj limoninega soka. Dodamo lahko tudi drugo zelenjavo, sadje in oreščke.
- V solati s sirom: zmešajmo svežo in posušeno rukolo ter parmezan v skledi. Dodajmo narezano čebulo, limonin sok, sol in poper.
- V testeninah: v skledi zmešajmo rukolo in limonin sok ter začinimo s soljo in poprom. Medtem skuhajmo špagete in dodajmo mešanico, ki smo jo pripravili, skupaj z oljčnim oljem in parmezanom.
Odličen recept z rukolo pa najdete v rubriki Recept dneva. Sprehodite se med recepti in gotovo boste našli primernega zase.