10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti je dobra tudi za kožo. Krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje metabolizem in absorpcijo mineralov.

Rukola je dobra izbira, če želimo zdravo telo in odprt um. Vsebuje visoke ravni folne kisline in antioksidantov, na primer vitamine C, K in A, zaradi česar je učinkovita v boju proti prostim radikalom. Bogata je s karotenoidi, pa tudi z drugimi minerali, na primer s kalijem, manganom, železom in kalcijem, z vsemi za zdravje ključnimi elementi. Fitokemikalije v rukoli so učinkovite v boju proti raku. Ima malo kalorij in veliko hranil.

Čisti telo

Rukola je bogat vir antioksidantov, zaradi česar lahko močno pripomore k dvigu vrednosti ORAC (Oxygen radical absorbance capacity – sposobnost absorpcije kisikovih radikalov). Antioksidanti ohranjajo zdravo ravnovesje encimskih reakcij znotraj celic, medtem ko aktivno iščejo in uničujejo proste radikale, ki, kot je znano, povzročajo bolezni.

Krepi zdravje kosti

Prisotnost vitamina K v rukoli deluje protivnetno. Zaradi vitamina K je upočasnjena tudi degradacija nevronskih poti, ki je pogosta pri Alzheimerjevi bolezni, pa tudi pri drugih degenerativnih boleznih. Pomaga bolnikom z osteoporozo, deluje preventivno in zagotavlja zdrave in močne kosti.

Krepi imunski sistem

Zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov učinkovito ščiti imunski sistem. Telo tvori bele krvničke iz bakra v rukoli, ki telo krepi še na druge načine. Vitamin C uničuje proste radikale in jih odstrani iz telesa, še preden lahko povzročijo resnično škodo.

Preprečuje raka

Velika vsebnost fitokemikalij v rukoli preprečuje raka. Študije kažejo, da fitokemikalije pomagajo v boju pri raku prostate, dojke, materničnega vratu, debelega črevesa in pri raku jajčnikov.

Prenatalna oskrba

Rukola je odlična izbira za noseče matere. Folati v njej zmanjšujejo tveganje za pojav mentalnih okvar pri novorojenčkih.

Pospešuje metabolizem

Prednost rukole je tudi prisotnost vitaminov B-kompleksa, ki spodbujajo metabolizem. Osem vitaminov iz skupine B sodeluje in pomaga pri vseh različnih celičnih dejavnostih, vključno pri tvorbi energije, sintezi maščob, proizvodnji rdečih krvnih celic in številnih drugih vitalnih procesih.

Izboljšuje zdravje oči

Rukola je dober vir karotenoidov, naravno prisotnih pigmentov, ki pomagajo ohranjati vid. Pravzaprav karotenoidi upočasnjujejo proces makularne degeneracije.

Povečuje absorpcijo mineralov

Rukola ima zelo nizko raven oksalatov v primerjavi z drugimi priljubljenimi vrstami listnate zelenjave, na primer s špinačo. Oksalati znano zavirajo absorpcijo mineralov v telesu. Torej: minerale, kot so baker in železo, ki jih dobimo iz rastline, telo lažje učinkovito absorbira.

Pomaga hujšati

Vključitev rukole v prehrano bo neizogibno imela pozitiven učinek na vse poskuse izgube teže. Zadovolji vse prehranske zahteve brez drastičnih sprememb.

Izboljšuje vsesplošno zdravje

Vitamin A je eden od zgoraj omenjenih antioksidantov, njegova močna prisotnost v rukoli pa zagotavlja izboljšanje zdravja kosti, zob in oči. Flavonoidi ščitijo pred kožnim, pljučnim in drugimi različnimi vrstami raka v ustni votlini.

Rukola na hitro

  • V zeleni solati: zmešajmo svežo rukolo, zeleno solato, radič in peteršilj v skledi. Dodajmo oljčno olje, sol, poper in nekaj limoninega soka. Dodamo lahko tudi drugo zelenjavo, sadje in oreščke.
  • V solati s sirom: zmešajmo svežo in posušeno rukolo ter parmezan v skledi. Dodajmo narezano čebulo, limonin sok, sol in poper.
  • V testeninah: v skledi zmešajmo rukolo in limonin sok ter začinimo s soljo in poprom. Medtem skuhajmo špagete in dodajmo mešanico, ki smo jo pripravili, skupaj z oljčnim oljem in parmezanom.

 

Odličen recept z rukolo pa najdete v rubriki Recept dneva. Sprehodite se med recepti in gotovo boste našli primernega zase.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...