10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti je dobra tudi za kožo. Krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje metabolizem in absorpcijo mineralov.

Rukola je dobra izbira, če želimo zdravo telo in odprt um. Vsebuje visoke ravni folne kisline in antioksidantov, na primer vitamine C, K in A, zaradi česar je učinkovita v boju proti prostim radikalom. Bogata je s karotenoidi, pa tudi z drugimi minerali, na primer s kalijem, manganom, železom in kalcijem, z vsemi za zdravje ključnimi elementi. Fitokemikalije v rukoli so učinkovite v boju proti raku. Ima malo kalorij in veliko hranil.

Čisti telo

Rukola je bogat vir antioksidantov, zaradi česar lahko močno pripomore k dvigu vrednosti ORAC (Oxygen radical absorbance capacity – sposobnost absorpcije kisikovih radikalov). Antioksidanti ohranjajo zdravo ravnovesje encimskih reakcij znotraj celic, medtem ko aktivno iščejo in uničujejo proste radikale, ki, kot je znano, povzročajo bolezni.

Krepi zdravje kosti

Prisotnost vitamina K v rukoli deluje protivnetno. Zaradi vitamina K je upočasnjena tudi degradacija nevronskih poti, ki je pogosta pri Alzheimerjevi bolezni, pa tudi pri drugih degenerativnih boleznih. Pomaga bolnikom z osteoporozo, deluje preventivno in zagotavlja zdrave in močne kosti.

Krepi imunski sistem

Zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov učinkovito ščiti imunski sistem. Telo tvori bele krvničke iz bakra v rukoli, ki telo krepi še na druge načine. Vitamin C uničuje proste radikale in jih odstrani iz telesa, še preden lahko povzročijo resnično škodo.

Preprečuje raka

Velika vsebnost fitokemikalij v rukoli preprečuje raka. Študije kažejo, da fitokemikalije pomagajo v boju pri raku prostate, dojke, materničnega vratu, debelega črevesa in pri raku jajčnikov.

Prenatalna oskrba

Rukola je odlična izbira za noseče matere. Folati v njej zmanjšujejo tveganje za pojav mentalnih okvar pri novorojenčkih.

Pospešuje metabolizem

Prednost rukole je tudi prisotnost vitaminov B-kompleksa, ki spodbujajo metabolizem. Osem vitaminov iz skupine B sodeluje in pomaga pri vseh različnih celičnih dejavnostih, vključno pri tvorbi energije, sintezi maščob, proizvodnji rdečih krvnih celic in številnih drugih vitalnih procesih.

Izboljšuje zdravje oči

Rukola je dober vir karotenoidov, naravno prisotnih pigmentov, ki pomagajo ohranjati vid. Pravzaprav karotenoidi upočasnjujejo proces makularne degeneracije.

Povečuje absorpcijo mineralov

Rukola ima zelo nizko raven oksalatov v primerjavi z drugimi priljubljenimi vrstami listnate zelenjave, na primer s špinačo. Oksalati znano zavirajo absorpcijo mineralov v telesu. Torej: minerale, kot so baker in železo, ki jih dobimo iz rastline, telo lažje učinkovito absorbira.

Pomaga hujšati

Vključitev rukole v prehrano bo neizogibno imela pozitiven učinek na vse poskuse izgube teže. Zadovolji vse prehranske zahteve brez drastičnih sprememb.

Izboljšuje vsesplošno zdravje

Vitamin A je eden od zgoraj omenjenih antioksidantov, njegova močna prisotnost v rukoli pa zagotavlja izboljšanje zdravja kosti, zob in oči. Flavonoidi ščitijo pred kožnim, pljučnim in drugimi različnimi vrstami raka v ustni votlini.

Rukola na hitro

  • V zeleni solati: zmešajmo svežo rukolo, zeleno solato, radič in peteršilj v skledi. Dodajmo oljčno olje, sol, poper in nekaj limoninega soka. Dodamo lahko tudi drugo zelenjavo, sadje in oreščke.
  • V solati s sirom: zmešajmo svežo in posušeno rukolo ter parmezan v skledi. Dodajmo narezano čebulo, limonin sok, sol in poper.
  • V testeninah: v skledi zmešajmo rukolo in limonin sok ter začinimo s soljo in poprom. Medtem skuhajmo špagete in dodajmo mešanico, ki smo jo pripravili, skupaj z oljčnim oljem in parmezanom.

 

Odličen recept z rukolo pa najdete v rubriki Recept dneva. Sprehodite se med recepti in gotovo boste našli primernega zase.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...