Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so simptomi okužbe in dnevno preštevamo število okuženih.

Večina od nas je v eni izmed vrst samo izolacije: bodisi, da skrbimo za majhne otroke, ali delamo od doma, mogoče so eni v bolniškem staležu, drugi na dopustu. Ne glede na status izolacije, pa je dejstvo, da smo doma in da se je vsakodnevni ritem dodobra porušil. Kar na enkrat imamo na razpolago več časa.

Zanimivo je, da se v tem »odvečnem« času nekateri ljudje soočajo s čustvenim prenajedanjem. Veliko število jih je potarnalo, da samo razmišljajo o hrani in o tem, kaj bodo jedli.

Zakaj hrepenimo po hrani tudi takrat, ko smo biološko siti? Odgovor je v čustvenih sprožilcih, ki nas napeljujejo na to, da čustvena stanja, s katerimi se soočamo, rešujemo s hrano.

Trenutno se vsak na svoj način spopada z epidemijo in krizno situacijo. Velik poudarek je na zunanjih dejavnikih; tistih, ki so vidni. Kaj pa naše notranje stanje? Kako se počutimo ob tej negotovosti?

Anksioznost, osamljenost, dolgočasje, jeza, depresija so čustvena stanja, s katerimi se lahko spopadamo v vsakdanjem življenju in ne samo v kriznih situacijah, kot je trenutna epidemija. Vsak od nas ima svoj čustveni sprožilec, za katerega mislimo, da ga lahko rešimo s hrano. S hrano se lahko »potolažimo« za kratek čas, vendar na dolgi rok nam bo čustveno prenajedanje lahko povzročilo še več čustvenih težav, kakor tudi zdravstvenih.

Eden najbolj pogostih sprožilcev za čustveno prenajedanje je dolgočasje. Ko postopamo po hiši/stanovanju in ne vemo, kaj bi sami s sabo, ali pa sedimo pred televizijo, ki nas profesionalno »bombardira« z reklamami za različne vrste hrane, je zalogaj ali dva čokolade, piškotov, krekerjev, logičen izbor, da preženemo dolgčas.

Pomemben sprožilec je tudi stres, ki v telesu povzroča različno paleto bioloških odzivov, ki imajo za posledico hrepenenje po določeni vrsti hrane. Tudi zaskrbljenost lahko zahteva takojšnjo potrebo po hrani, da bi se anksioznost, ki je ob tem nastala, lahko sprostila.

Hrana je vsekakor »romantično« povezana z ljubeznijo. Vzemimo primer čokolade za Valentinovo, skupno kuhanje večerje zaljubljencev, izkazovanje ljubezni skozi pripravo hrane za partnerja, otroke, vnuke.

Kaj pa pomanjkanje ljubezni, pozornosti, bližine…? Hrana nam daje uteho, nas pomirja in nam lahko hkrati nadomesti tisto, kar nam primanjkuje. Vendar kot že rečeno, samo za kratek čas.

Kako se soočiti s čustvenim prenajedanjem? Ne glede na to, ali je posledica čustvene lakote zmerno ali nekontrolirano čustveno prenajedanje se je potrebno najprej vprašati ali občutim resnično biološko lakoto? Če je odgovor pozitiven, potem ni razloga, da bi se zadrževali pri hrani. V primeru, pa da ni prisotna biološka lakota, potem se je priporočljivo ustaviti in se vprašati: kaj občutim, kakšni so moji trenutni občutki, kaj je tisto kar v tem trenutku potrebujem, kaj bi me osrečilo?

Samozavedanje in prisotnost sta ključni pri preprečevanju čustvenega prenajedanja. Enkrat, ko obvladamo svoja čustvena stanja, ni potrebe po prenajedanju in iskanju tolažbe v hrani. Hrana takrat postane užitek in ne še ena zadeva na seznamu, s katero se borimo. Četudi smo v krizni situaciji, je to lahko idealna priložnost, da smo prisotni.

 

Tatjana Ibračević, Eating Psyhology Coach

TAGS:

Preberite še več člankov - Prehrana

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...

Oljčno olje proti osteoporozi

Nedavna študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje, več kot polovico manjše tveganje za nastanek zlomov, povezanih z osteoporozo, v primerjavi s...

Kadar je treba uravnati sladkor

Uravnavanje sladkorja je ena izmed težav, kjer bi se nam večja uporaba začimb še kako obrestovala, saj krvni sladkor z različnimi mehanizmi uravnava skoraj 30 začimb! Ni torej nujno, da se odpovemo...

Brezkofeinska kava: dobra ali slaba

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

Najboljši veganski viri beljakovin

Visoko beljakovinske diete, kot je na primer Atkinsova, je ljudem privzgojila prepričanja, da je možno shujšati le z visokim vnosom živalskih beljakovin. Veliko nas je, ki dejansko pojemo preveč...

5 koristi peteršilja

Peteršilj je prehranska elektrarna , polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kako naredimo mandljevo moko?

Mandljeva moka je v peki zelo priljubljena. Če ji dodamo še odmerek zdravih maščob in beljakovin, dobimo zares zdravo slaščico. Kako jo naredimo sami? Podobno kot pri kuhanju kave, tudi tukaj sproti...

Katera sol je najprijaznejša zdravju?

Zdravo mero pri soljenju jedi je dobro imeti predvsem zato, ker priporočeno dnevno količino natrija hitro lahko presežemo – sol se namreč skriva v mnogih živilih in pripravljenih jedeh. Za otroke,...

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...