Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so simptomi okužbe in dnevno preštevamo število okuženih.

Večina od nas je v eni izmed vrst samo izolacije: bodisi, da skrbimo za majhne otroke, ali delamo od doma, mogoče so eni v bolniškem staležu, drugi na dopustu. Ne glede na status izolacije, pa je dejstvo, da smo doma in da se je vsakodnevni ritem dodobra porušil. Kar na enkrat imamo na razpolago več časa.

Zanimivo je, da se v tem »odvečnem« času nekateri ljudje soočajo s čustvenim prenajedanjem. Veliko število jih je potarnalo, da samo razmišljajo o hrani in o tem, kaj bodo jedli.

Zakaj hrepenimo po hrani tudi takrat, ko smo biološko siti? Odgovor je v čustvenih sprožilcih, ki nas napeljujejo na to, da čustvena stanja, s katerimi se soočamo, rešujemo s hrano.

Trenutno se vsak na svoj način spopada z epidemijo in krizno situacijo. Velik poudarek je na zunanjih dejavnikih; tistih, ki so vidni. Kaj pa naše notranje stanje? Kako se počutimo ob tej negotovosti?

Anksioznost, osamljenost, dolgočasje, jeza, depresija so čustvena stanja, s katerimi se lahko spopadamo v vsakdanjem življenju in ne samo v kriznih situacijah, kot je trenutna epidemija. Vsak od nas ima svoj čustveni sprožilec, za katerega mislimo, da ga lahko rešimo s hrano. S hrano se lahko »potolažimo« za kratek čas, vendar na dolgi rok nam bo čustveno prenajedanje lahko povzročilo še več čustvenih težav, kakor tudi zdravstvenih.

Eden najbolj pogostih sprožilcev za čustveno prenajedanje je dolgočasje. Ko postopamo po hiši/stanovanju in ne vemo, kaj bi sami s sabo, ali pa sedimo pred televizijo, ki nas profesionalno »bombardira« z reklamami za različne vrste hrane, je zalogaj ali dva čokolade, piškotov, krekerjev, logičen izbor, da preženemo dolgčas.

Pomemben sprožilec je tudi stres, ki v telesu povzroča različno paleto bioloških odzivov, ki imajo za posledico hrepenenje po določeni vrsti hrane. Tudi zaskrbljenost lahko zahteva takojšnjo potrebo po hrani, da bi se anksioznost, ki je ob tem nastala, lahko sprostila.

Hrana je vsekakor »romantično« povezana z ljubeznijo. Vzemimo primer čokolade za Valentinovo, skupno kuhanje večerje zaljubljencev, izkazovanje ljubezni skozi pripravo hrane za partnerja, otroke, vnuke.

Kaj pa pomanjkanje ljubezni, pozornosti, bližine…? Hrana nam daje uteho, nas pomirja in nam lahko hkrati nadomesti tisto, kar nam primanjkuje. Vendar kot že rečeno, samo za kratek čas.

Kako se soočiti s čustvenim prenajedanjem? Ne glede na to, ali je posledica čustvene lakote zmerno ali nekontrolirano čustveno prenajedanje se je potrebno najprej vprašati ali občutim resnično biološko lakoto? Če je odgovor pozitiven, potem ni razloga, da bi se zadrževali pri hrani. V primeru, pa da ni prisotna biološka lakota, potem se je priporočljivo ustaviti in se vprašati: kaj občutim, kakšni so moji trenutni občutki, kaj je tisto kar v tem trenutku potrebujem, kaj bi me osrečilo?

Samozavedanje in prisotnost sta ključni pri preprečevanju čustvenega prenajedanja. Enkrat, ko obvladamo svoja čustvena stanja, ni potrebe po prenajedanju in iskanju tolažbe v hrani. Hrana takrat postane užitek in ne še ena zadeva na seznamu, s katero se borimo. Četudi smo v krizni situaciji, je to lahko idealna priložnost, da smo prisotni.

 

Tatjana Ibračević, Eating Psyhology Coach

TAGS:

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...