Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so simptomi okužbe in dnevno preštevamo število okuženih.

Večina od nas je v eni izmed vrst samo izolacije: bodisi, da skrbimo za majhne otroke, ali delamo od doma, mogoče so eni v bolniškem staležu, drugi na dopustu. Ne glede na status izolacije, pa je dejstvo, da smo doma in da se je vsakodnevni ritem dodobra porušil. Kar na enkrat imamo na razpolago več časa.

Zanimivo je, da se v tem »odvečnem« času nekateri ljudje soočajo s čustvenim prenajedanjem. Veliko število jih je potarnalo, da samo razmišljajo o hrani in o tem, kaj bodo jedli.

Zakaj hrepenimo po hrani tudi takrat, ko smo biološko siti? Odgovor je v čustvenih sprožilcih, ki nas napeljujejo na to, da čustvena stanja, s katerimi se soočamo, rešujemo s hrano.

Trenutno se vsak na svoj način spopada z epidemijo in krizno situacijo. Velik poudarek je na zunanjih dejavnikih; tistih, ki so vidni. Kaj pa naše notranje stanje? Kako se počutimo ob tej negotovosti?

Anksioznost, osamljenost, dolgočasje, jeza, depresija so čustvena stanja, s katerimi se lahko spopadamo v vsakdanjem življenju in ne samo v kriznih situacijah, kot je trenutna epidemija. Vsak od nas ima svoj čustveni sprožilec, za katerega mislimo, da ga lahko rešimo s hrano. S hrano se lahko »potolažimo« za kratek čas, vendar na dolgi rok nam bo čustveno prenajedanje lahko povzročilo še več čustvenih težav, kakor tudi zdravstvenih.

Eden najbolj pogostih sprožilcev za čustveno prenajedanje je dolgočasje. Ko postopamo po hiši/stanovanju in ne vemo, kaj bi sami s sabo, ali pa sedimo pred televizijo, ki nas profesionalno »bombardira« z reklamami za različne vrste hrane, je zalogaj ali dva čokolade, piškotov, krekerjev, logičen izbor, da preženemo dolgčas.

Pomemben sprožilec je tudi stres, ki v telesu povzroča različno paleto bioloških odzivov, ki imajo za posledico hrepenenje po določeni vrsti hrane. Tudi zaskrbljenost lahko zahteva takojšnjo potrebo po hrani, da bi se anksioznost, ki je ob tem nastala, lahko sprostila.

Hrana je vsekakor »romantično« povezana z ljubeznijo. Vzemimo primer čokolade za Valentinovo, skupno kuhanje večerje zaljubljencev, izkazovanje ljubezni skozi pripravo hrane za partnerja, otroke, vnuke.

Kaj pa pomanjkanje ljubezni, pozornosti, bližine…? Hrana nam daje uteho, nas pomirja in nam lahko hkrati nadomesti tisto, kar nam primanjkuje. Vendar kot že rečeno, samo za kratek čas.

Kako se soočiti s čustvenim prenajedanjem? Ne glede na to, ali je posledica čustvene lakote zmerno ali nekontrolirano čustveno prenajedanje se je potrebno najprej vprašati ali občutim resnično biološko lakoto? Če je odgovor pozitiven, potem ni razloga, da bi se zadrževali pri hrani. V primeru, pa da ni prisotna biološka lakota, potem se je priporočljivo ustaviti in se vprašati: kaj občutim, kakšni so moji trenutni občutki, kaj je tisto kar v tem trenutku potrebujem, kaj bi me osrečilo?

Samozavedanje in prisotnost sta ključni pri preprečevanju čustvenega prenajedanja. Enkrat, ko obvladamo svoja čustvena stanja, ni potrebe po prenajedanju in iskanju tolažbe v hrani. Hrana takrat postane užitek in ne še ena zadeva na seznamu, s katero se borimo. Četudi smo v krizni situaciji, je to lahko idealna priložnost, da smo prisotni.

 

Tatjana Ibračević, Eating Psyhology Coach

TAGS:

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...