Ne le da je lahko dostopen in poceni, je tudi okusen in ima številne koristi za zdravje. Sladek krompir vsebuje ogromno beta karotena, vitamina B6 in D, železa in magnezija.

 

  1. Veliko vitamina B6: vitamin B6 pomaga zmanjšati raven homocisteina v telesu. Homocistein povezujemo z degenerativnimi boleznimi, vključno s srčnimi napadi.
  2. Vir vitamina C: ne le da ščiti pred gripo in virusi, vitamin C je ključnega pomena tudi za zdrave kosti in zobe, prebavo in nastajanje krvnih celic. Pomaga celiti rane ter sodeluje pri tvorbi kolagena, ki pomaga ohranjati mladosten videz in elastično kožo. Pomaga pri obvladovanju stresa. Telo ščiti pred strupi, ki jih povezujemo z rakom.
  3. Vir vitamina D: vitamin D je pomemben za imunski sistem in splošno zdravje. Vitamin D je hormon, ki ga dobimo, ko smo dovolj dolgo izpostavljeni sončni svetlobi. Sezonska čustvena motnja ali SAD (seasonal affective disorder) je pogosta pri ljudeh, ki niso dovolj na soncu in imajo premalo tega vitamina. Ta vitamin vpliva na raven energije, razpoloženje, vpliva na kosti, srce, živce, kožo in zobe ter podpira ščitnico.
  4. Vsebuje železo: večina ljudi se zaveda, da železo vpliva na to, da imamo dovolj energije, a ima še druge vplive na naše telo. Vpliva na tvorbo rdečih in belih krvničk, jača odpornost na stres, zagotavlja pravilno delovanje imunskega sistema, vpliva na presnovo beljakovin in drugo.
  5. Dober vir magnezija: magnezij je potreben za zdrave arterije, kri, kosti, srce, mišice in živce. Približno 80 odstotkov populacije ima premalo tega minerala, ki sprošča in lajša stres.
  6. Ima veliko kalija: kalij je eden od pomembnih elektrolitov, ki pomaga uravnavati srčni utrip in živčne signale. Tako kot drugi elektroliti ima kalij še več drugih bistvenih funkcij: vpliva na sproščanje mišic, zmanjšuje otekline ter varuhe in nadzoruje aktivnost ledvic.
  7. Ne povzroča dvig sladkorja v krvi: naravni sladkorji v krompirju se počasi sproščajo v krvni obtok in zagotavljajo uravnotežen in reden vir energije. Ne povzročajo nihanja sladkorja v krvi in posledično utrujenosti in porasta telesne teže.
  8. Ščiti pred rakom in staranjem: oranžna barva krompirja nakazuje, da vsebuje veliko karotenoidov, na primer beta karoten in druge karotenoide, ki so predhodnik vitamina A v telesu. Karotenoidi pomagajo krepiti vid in povečajo odpornost na bolezni. So močni antioksidanti, ki pomagajo ščititi pred rakom in pred staranjem. Osebe, ki s hrano užijejo dovolj karotenoidov, imajo32 odstotkov manj možnosti, da dobijo raka na pljučih. Druga študija žensk, ki so zaključile zdravljenje raka dojke v zgodnji fazi, pa je dokazala, da imajo ženske z najvišjo koncentracijo karotenoidov v krvi najmanjšo verjetnost ponovitve raka.
  9. So vsestranski: poskusimo ga pražiti, ga skuhati na pari, pečenega ali na žaru. Lahko ga dodamo v juhe in enolončnice, ali ga ponudimo kot prilogo zelenjavi in solati. Okusen je pečen na žaru, s čebulo in rdečo papriko. Kot pire ga lahko dodamo smutiju ali v pecivo.

Okusni recepti s sladkim krompirjem so na ogled v marčevski Preventivi :-)

 

 

 

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...