Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne vesoljske misije.

Prva pomoč pri hujšanju

Zaradi visoke vsebnosti netopnih vlaknin in beljakovin lahko kvinoja poveča »občutek sitosti« po obroku. Menijo, da lahko vpliva na delovanje hormonov, ki igrajo pomembno vlogo pri teku. Redno uživanje kvinoje preprečuje debelost, saj povzroči višjo porabo energije, boljšo razgradnjo glukoze in manjše vsrkavanje maščob v prehrani.

Brezglutenska alternativa

Uporaba kvinoje kot primarne žitarice namesto drugih brezglutenskih nadomestkov lahko pomaga zagotoviti bolj uravnoteženo prehrano za vse, ki trpijo za celiakijo, pa tudi za druge, ki sledijo prehrani brez glutena.

Bori se proti raku

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in nekaterih drugih sestavin (saponina, lunazina in kvercetina) se odlično bori proti raku.

Podpira zdravo srce

Kvinoja vsebuje približno 4 grama maščobe na skodelico in ne vsebuje transmaščob. Približno 25 odstotkov maščobe predstavlja oleinska kislina (zdrava mononenasičena maščoba), 8 % pa alfa-linolenska kislina, vrsta omega-3, ki jo najdemo v rastlinah. Pokazalo se je, da alfa-linolenska kislina (ALA) zmanjšuje tveganje za smrt zaradi srčnih napadov. Prehrana z visoko vsebnostjo ALA lahko pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola in krvnega tlaka. Tudi butirat, kalij in magnezij v kvinoji podpirajo tudi zdravje srca.

Vsebuje antioksidante

Posebno vrsto antioksidantov, imenovanih bioflavonoidi ali flavonoidi, najdemo v velikih količinah v kvinoji. Poseben razred flavonoidov, polifenoli, preprečujejo bolezni srca in ožilja, raka, osteoporozo in sladkorno bolezen. Kvinoja vsebuje tudi veliko kvercetina, kempferola, vanilinsko in ferulsko kislino, ki uspešno zmanjšujejo vnetja. Beta-karoten v kvinoji koristi telesu, saj odstrani proste radikale, ki so pogosto odgovorni za prezgodnje staranje in različne bolezni.

Pomaga črevesju

Kvinoja in amarant delujejo kot prebiotiki. Prebiotiki so neprebavljive vlaknine, ki delujejo s probiotičnimi encimi, da postanejo "gorivo" za koristne bakterije, ki živijo v črevesju, in so povezane z zmanjšanim tveganjem za bolezni, znižanjem ravni vnetja in boljšim delovanjem imunskega sistema.
Znanstveniki so ugotovili, da imata obe psevdožitarici  prebiotični potencial in lahko izboljšata zdravje prebavil tako, da uravnata ravni dobro delujočih bakterij. Kvinoja vsebuje veliko fitinske kisline, ki se lahko veže na minerale v hrani in zmanjša njihovo vsrkavanje. Torej, čeprav kvinoja vsebuje veliko količino mineralov, telo morda ne vsrka vseh zaradi vsebnosti fitinske kisline. Namakanje kvinoje v vodi pred kuhanjem lahko pomaga zmanjšati vsebnost fitinske kisline. Eno skodelico kvinoje je treba namočiti v 2 skodelicah vode z 1 žlico svežega limoninega soka ali jogurta iz kozjega mleka za kakšnih 12 oziroma 24 ur.

Krepi kosti

Namesto pitja predelanega mleka za tvorbo zdravih kosti boste morda želeli jesti več kvinoje. Zaradi visoke vsebnosti mangana, magnezija in fosforja je kvinoja zelo učinkovita pri tvorbi kosti – lahko celo pomaga pri preprečevanju osteoporoze.

Znižuje tveganje za sladkorno bolezen

Uživanje živil, bogatih z manganom, je lahko ključ za vzdrževanje zdravega krvnega sladkorja in zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen. V študiji na živalih iz leta 2013 je dodajanje mangana v prehrano živali pripomoglo k boju proti odpornosti na inzulin. Vnos magnezija je povezan tudi z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa II. S skodelico kvinoje dobimo približno tretjino dnevnih potreb po magneziju.

Preberite še več člankov - Prehrana

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Rdeče meso slabše od cigaret

Rdeče in predelano meso sodita v skupino rakotvornih živil, je nedavno potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Študija, v kateri je sodelovalo dvaindvajset znanstvenikov iz desetih držav,...

14 vrst hrane, ki ima več železa kot meso

Večina vegetarijancev ima težave zaradi nezadostnih ravni železa v krvi. Namesto mesa bi morali užiti eno od 14 vrst hrane, ki vsebuje več železa kot meso. Odrasel človek bi moral dnevno dobiti med...

Citronka proti živčnosti in nespečnosti

Citronka je znana po tem, da odpravlja napetost, živčnost, nespečnost, umirja srčni utrip, tesnobo, utesnjenost. Krepi srce, pomaga pri premagovanju depresije, pri krčih v prebavilih, pri...

Sladkosti iz jerebike

Hja, sliši se smešno, a tudi če je sladka, pomaga pri sladkorni bolezni in pri odvajanju vode. Priporočljiva zlasti pozimi, ker je učinkovita pri izkašljevanju in pri prehladih. Marmelada...

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...