Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne vesoljske misije.

Prva pomoč pri hujšanju

Zaradi visoke vsebnosti netopnih vlaknin in beljakovin lahko kvinoja poveča »občutek sitosti« po obroku. Menijo, da lahko vpliva na delovanje hormonov, ki igrajo pomembno vlogo pri teku. Redno uživanje kvinoje preprečuje debelost, saj povzroči višjo porabo energije, boljšo razgradnjo glukoze in manjše vsrkavanje maščob v prehrani.

Brezglutenska alternativa

Uporaba kvinoje kot primarne žitarice namesto drugih brezglutenskih nadomestkov lahko pomaga zagotoviti bolj uravnoteženo prehrano za vse, ki trpijo za celiakijo, pa tudi za druge, ki sledijo prehrani brez glutena.

Bori se proti raku

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in nekaterih drugih sestavin (saponina, lunazina in kvercetina) se odlično bori proti raku.

Podpira zdravo srce

Kvinoja vsebuje približno 4 grama maščobe na skodelico in ne vsebuje transmaščob. Približno 25 odstotkov maščobe predstavlja oleinska kislina (zdrava mononenasičena maščoba), 8 % pa alfa-linolenska kislina, vrsta omega-3, ki jo najdemo v rastlinah. Pokazalo se je, da alfa-linolenska kislina (ALA) zmanjšuje tveganje za smrt zaradi srčnih napadov. Prehrana z visoko vsebnostjo ALA lahko pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola in krvnega tlaka. Tudi butirat, kalij in magnezij v kvinoji podpirajo tudi zdravje srca.

Vsebuje antioksidante

Posebno vrsto antioksidantov, imenovanih bioflavonoidi ali flavonoidi, najdemo v velikih količinah v kvinoji. Poseben razred flavonoidov, polifenoli, preprečujejo bolezni srca in ožilja, raka, osteoporozo in sladkorno bolezen. Kvinoja vsebuje tudi veliko kvercetina, kempferola, vanilinsko in ferulsko kislino, ki uspešno zmanjšujejo vnetja. Beta-karoten v kvinoji koristi telesu, saj odstrani proste radikale, ki so pogosto odgovorni za prezgodnje staranje in različne bolezni.

Pomaga črevesju

Kvinoja in amarant delujejo kot prebiotiki. Prebiotiki so neprebavljive vlaknine, ki delujejo s probiotičnimi encimi, da postanejo "gorivo" za koristne bakterije, ki živijo v črevesju, in so povezane z zmanjšanim tveganjem za bolezni, znižanjem ravni vnetja in boljšim delovanjem imunskega sistema.
Znanstveniki so ugotovili, da imata obe psevdožitarici  prebiotični potencial in lahko izboljšata zdravje prebavil tako, da uravnata ravni dobro delujočih bakterij. Kvinoja vsebuje veliko fitinske kisline, ki se lahko veže na minerale v hrani in zmanjša njihovo vsrkavanje. Torej, čeprav kvinoja vsebuje veliko količino mineralov, telo morda ne vsrka vseh zaradi vsebnosti fitinske kisline. Namakanje kvinoje v vodi pred kuhanjem lahko pomaga zmanjšati vsebnost fitinske kisline. Eno skodelico kvinoje je treba namočiti v 2 skodelicah vode z 1 žlico svežega limoninega soka ali jogurta iz kozjega mleka za kakšnih 12 oziroma 24 ur.

Krepi kosti

Namesto pitja predelanega mleka za tvorbo zdravih kosti boste morda želeli jesti več kvinoje. Zaradi visoke vsebnosti mangana, magnezija in fosforja je kvinoja zelo učinkovita pri tvorbi kosti – lahko celo pomaga pri preprečevanju osteoporoze.

Znižuje tveganje za sladkorno bolezen

Uživanje živil, bogatih z manganom, je lahko ključ za vzdrževanje zdravega krvnega sladkorja in zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen. V študiji na živalih iz leta 2013 je dodajanje mangana v prehrano živali pripomoglo k boju proti odpornosti na inzulin. Vnos magnezija je povezan tudi z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa II. S skodelico kvinoje dobimo približno tretjino dnevnih potreb po magneziju.

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...