Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne vesoljske misije.

Prva pomoč pri hujšanju

Zaradi visoke vsebnosti netopnih vlaknin in beljakovin lahko kvinoja poveča »občutek sitosti« po obroku. Menijo, da lahko vpliva na delovanje hormonov, ki igrajo pomembno vlogo pri teku. Redno uživanje kvinoje preprečuje debelost, saj povzroči višjo porabo energije, boljšo razgradnjo glukoze in manjše vsrkavanje maščob v prehrani.

Brezglutenska alternativa

Uporaba kvinoje kot primarne žitarice namesto drugih brezglutenskih nadomestkov lahko pomaga zagotoviti bolj uravnoteženo prehrano za vse, ki trpijo za celiakijo, pa tudi za druge, ki sledijo prehrani brez glutena.

Bori se proti raku

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in nekaterih drugih sestavin (saponina, lunazina in kvercetina) se odlično bori proti raku.

Podpira zdravo srce

Kvinoja vsebuje približno 4 grama maščobe na skodelico in ne vsebuje transmaščob. Približno 25 odstotkov maščobe predstavlja oleinska kislina (zdrava mononenasičena maščoba), 8 % pa alfa-linolenska kislina, vrsta omega-3, ki jo najdemo v rastlinah. Pokazalo se je, da alfa-linolenska kislina (ALA) zmanjšuje tveganje za smrt zaradi srčnih napadov. Prehrana z visoko vsebnostjo ALA lahko pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola in krvnega tlaka. Tudi butirat, kalij in magnezij v kvinoji podpirajo tudi zdravje srca.

Vsebuje antioksidante

Posebno vrsto antioksidantov, imenovanih bioflavonoidi ali flavonoidi, najdemo v velikih količinah v kvinoji. Poseben razred flavonoidov, polifenoli, preprečujejo bolezni srca in ožilja, raka, osteoporozo in sladkorno bolezen. Kvinoja vsebuje tudi veliko kvercetina, kempferola, vanilinsko in ferulsko kislino, ki uspešno zmanjšujejo vnetja. Beta-karoten v kvinoji koristi telesu, saj odstrani proste radikale, ki so pogosto odgovorni za prezgodnje staranje in različne bolezni.

Pomaga črevesju

Kvinoja in amarant delujejo kot prebiotiki. Prebiotiki so neprebavljive vlaknine, ki delujejo s probiotičnimi encimi, da postanejo "gorivo" za koristne bakterije, ki živijo v črevesju, in so povezane z zmanjšanim tveganjem za bolezni, znižanjem ravni vnetja in boljšim delovanjem imunskega sistema.
Znanstveniki so ugotovili, da imata obe psevdožitarici  prebiotični potencial in lahko izboljšata zdravje prebavil tako, da uravnata ravni dobro delujočih bakterij. Kvinoja vsebuje veliko fitinske kisline, ki se lahko veže na minerale v hrani in zmanjša njihovo vsrkavanje. Torej, čeprav kvinoja vsebuje veliko količino mineralov, telo morda ne vsrka vseh zaradi vsebnosti fitinske kisline. Namakanje kvinoje v vodi pred kuhanjem lahko pomaga zmanjšati vsebnost fitinske kisline. Eno skodelico kvinoje je treba namočiti v 2 skodelicah vode z 1 žlico svežega limoninega soka ali jogurta iz kozjega mleka za kakšnih 12 oziroma 24 ur.

Krepi kosti

Namesto pitja predelanega mleka za tvorbo zdravih kosti boste morda želeli jesti več kvinoje. Zaradi visoke vsebnosti mangana, magnezija in fosforja je kvinoja zelo učinkovita pri tvorbi kosti – lahko celo pomaga pri preprečevanju osteoporoze.

Znižuje tveganje za sladkorno bolezen

Uživanje živil, bogatih z manganom, je lahko ključ za vzdrževanje zdravega krvnega sladkorja in zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen. V študiji na živalih iz leta 2013 je dodajanje mangana v prehrano živali pripomoglo k boju proti odpornosti na inzulin. Vnos magnezija je povezan tudi z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa II. S skodelico kvinoje dobimo približno tretjino dnevnih potreb po magneziju.

Preberite še več člankov - Prehrana

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

Virusi bežijo pred tem mineralom

Prisotnost joda v organizmu zmanjšuje možnost koronavirusa. Sezona gripe je v teku, vsak dan pa na žalost narašča tudi število obolelih zaradi covid – 19. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)...

Iščete božično darilo?

Iščete božično darilo, pa ne morete po nakupih? Ja, ni ga lepšega kot če darilo pripravite sami. In če še diši povrhu. Mmmmm, kako je lahko še boljše? Orehov medeni kolač Potrebujemo: 15 dag grobo...

S prekinitvenim postom nad zdravstvene težave

Vse več se govori o tako imenovanem dnevnem postu ali prekinitvenem postu, ki pa se že zelo približa načinu prehranjevanja, kot ga je naša zemeljska mati Narava namenila človeku. Človek v pradavnini...

Oreh za tlak, kri in žile

Orehovi listi so čreslovinska droga, zato jih uporabljamo vselej, kadar je treba zdraviti vnete sluznice; razdraženo črevesno sluznico pri driskah, vneto želodčno sluznico, vnetja v ustih, na...

Barbica na krožniku

Pri boleznih grla, hripavosti, izgubi glasu, astmi, za čiščenje pljuč in odstranjevanje pljučnega katarja je zelo učinkovita barbica. Pravimo ji tudi barbaruša, roža sv. Barbare, zelje sv. Barbare....

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Detox čaji

Se lahko razstrupimo s čaji? “Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,” trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet Sharon Palmer....

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...