Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo ali mleko in nadomestek obroka je pripravljen. A čudežnih rezultatov ni. Tako kot vse ostalo v življenju, imajo tudi ploščice in napitki svoje prednosti in slabosti.

ZA

Beljakovine so učinkovita pomoč pri hujšanju, saj dajejo občutek sitosti, in to bolj kot enostavni ogljikovi hidrati. Če prehrani dodamo take izdelke, bomo tekom dneva v telo vnesli manj kalorij. Nemci so ugotovili, da z uživanjem beljakovinskih ploščic in napitkov, če jih uživamo namesto obroka, hitreje izgubimo maščobe in kilograme v primerjavi s tistimi, ki tega ne uživajo. Poleg tega beljakovinski napitek telo hitro vsrka, kar je še posebej zaželeno po napornem treningu ali vajah za moč in vzdržljivost. Priporočljivo je, da pol ure po vadbi mišice nahranimo z 20 grami beljakovin. S tem jih obnovimo in tudi učinek vadbe je večji. Nekateri beljakovinski napitki vsebujejo kreatin, ki ga sicer telo tvori iz aminokislin. Če ob tem redno telesno vadimo, lahko znatno povečamo mišično maso. Prednost teh izdelkov je, da jih je enostavno pripraviti, še zlasti v trenutkih, ko nimamo časa, da bi si recimo pripravili meso ali kak drug obrok z visokim deležem beljakovin. V glavnem imajo tudi boljši okus. Proizvajalci dajejo v napitke tudi ojačevalce okusa in arome, na primer čokolado, vaniljo, jagodo in podobno. Da bi bilo takšno nadomestilo obroka še bolj hranljivo, bi lahko zraven pojedli še nekaj sadja ali žita.

Tudi beljakovinske ploščice so sestavljene iz beljakovin in ogljikovih hidratov, uporabljamo pa jih po vadbi za izgradnjo mišične mase. V ploščicah so običajno tudi kakovostne naravne beljakovine iz sirotke, ki so dokazano najbolj učinkovite, nekateri proizvajalci pa uporabljajo izključno organske sestavine, pri čemer sladkorja ni več kot 8 gramov. Ploščice so morda še bolj praktične od napitka, saj jih lahko damo v žep, v predal ali jih pojemo po poti.

PROTI

Kljub številnim koristim, pa nekateri napitki in ploščice vsebujejo sestavine, ki so škodljive za telo in zdravje. Angleški inštitut za medicino in zdravje je ugotovil, da nekateri izdelki vsebujejo zelo nevarne sestavine, na primer stimulanse, ki lahko kasneje v življenju izzovejo resne težave, tudi epileptične napade, težave s srcem ali odpoved ledvic. Kljub dejstvu, da so beljakovinski dodatki odličen vir beljakovin, je to le deloma res. Lahko so dopolnilo prehrani, nikakor pa je ne morejo in ne smejo v popolnosti nadomestiti. Če torej pogosto pojemo ploščico ali napitek namesto pravega beljakovinskega obroka, lahko sčasoma pride do pomanjkanja drugih snovi, ki jih telo potrebuje in bi jih dobilo s hrano, na primer vitaminov, dietetičnih vlaknin in drugih hranil.

Kreatin, pogosta sestavina v napitkih in ploščicah, povečuje učinkovitost treninga in rezultate, ampak so raziskave pokazale, da ima vrsto stranskih učinkov, na primer tesnobo, debelost, slabost in bruhanje, pa tudi težave z ledvicami. Zato je priporočljivo, da tovrstne dodatke užijemo v razmiku nekaj tednov, ne pa redno ali vsakodnevno.

Tudi nekateri beljakovinski napitki lahko, poleg beljakovin, vsebujejo nekatere rastline, ki lahko škodijo nosečnicam, ženskam, ki dojijo in otrokom. Ker vsebujejo veliko kalorij, lahko namesto da bi po njih hujšali, pridobivamo na teži. Če ne vadimo dovolj, da bi te kalorije potrošili, lahko pride do porasta telesne teže. Namesto sirotke proizvajalci v ploščice dajejo tudi cenejše in manj kakovostne sestavine, na primer sojino ali riževo moko. Taka ploščica ima v povprečju 20 gramov beljakovin, ki pa jih lahko dobimo tudi z samostojnim napitkom iz sirotke. V napitke in še zlasti v ploščice pogosto dodajajo visoko fruktozni koruzni sirup, ki je zelo kaloričen in umetna sladila, ki povečujejo glikemični indeks. Nenazadnje, ploščice so predelana hrana, ki vsebuje konzervanse, nemalokrat barvila in ojačevalce okusa, večina pa jih vsebuje gensko spremenjeno sojo, kazein, mleko in druge cenejše vire beljakovin.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...