Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo ali mleko in nadomestek obroka je pripravljen. A čudežnih rezultatov ni. Tako kot vse ostalo v življenju, imajo tudi ploščice in napitki svoje prednosti in slabosti.

ZA

Beljakovine so učinkovita pomoč pri hujšanju, saj dajejo občutek sitosti, in to bolj kot enostavni ogljikovi hidrati. Če prehrani dodamo take izdelke, bomo tekom dneva v telo vnesli manj kalorij. Nemci so ugotovili, da z uživanjem beljakovinskih ploščic in napitkov, če jih uživamo namesto obroka, hitreje izgubimo maščobe in kilograme v primerjavi s tistimi, ki tega ne uživajo. Poleg tega beljakovinski napitek telo hitro vsrka, kar je še posebej zaželeno po napornem treningu ali vajah za moč in vzdržljivost. Priporočljivo je, da pol ure po vadbi mišice nahranimo z 20 grami beljakovin. S tem jih obnovimo in tudi učinek vadbe je večji. Nekateri beljakovinski napitki vsebujejo kreatin, ki ga sicer telo tvori iz aminokislin. Če ob tem redno telesno vadimo, lahko znatno povečamo mišično maso. Prednost teh izdelkov je, da jih je enostavno pripraviti, še zlasti v trenutkih, ko nimamo časa, da bi si recimo pripravili meso ali kak drug obrok z visokim deležem beljakovin. V glavnem imajo tudi boljši okus. Proizvajalci dajejo v napitke tudi ojačevalce okusa in arome, na primer čokolado, vaniljo, jagodo in podobno. Da bi bilo takšno nadomestilo obroka še bolj hranljivo, bi lahko zraven pojedli še nekaj sadja ali žita.

Tudi beljakovinske ploščice so sestavljene iz beljakovin in ogljikovih hidratov, uporabljamo pa jih po vadbi za izgradnjo mišične mase. V ploščicah so običajno tudi kakovostne naravne beljakovine iz sirotke, ki so dokazano najbolj učinkovite, nekateri proizvajalci pa uporabljajo izključno organske sestavine, pri čemer sladkorja ni več kot 8 gramov. Ploščice so morda še bolj praktične od napitka, saj jih lahko damo v žep, v predal ali jih pojemo po poti.

PROTI

Kljub številnim koristim, pa nekateri napitki in ploščice vsebujejo sestavine, ki so škodljive za telo in zdravje. Angleški inštitut za medicino in zdravje je ugotovil, da nekateri izdelki vsebujejo zelo nevarne sestavine, na primer stimulanse, ki lahko kasneje v življenju izzovejo resne težave, tudi epileptične napade, težave s srcem ali odpoved ledvic. Kljub dejstvu, da so beljakovinski dodatki odličen vir beljakovin, je to le deloma res. Lahko so dopolnilo prehrani, nikakor pa je ne morejo in ne smejo v popolnosti nadomestiti. Če torej pogosto pojemo ploščico ali napitek namesto pravega beljakovinskega obroka, lahko sčasoma pride do pomanjkanja drugih snovi, ki jih telo potrebuje in bi jih dobilo s hrano, na primer vitaminov, dietetičnih vlaknin in drugih hranil.

Kreatin, pogosta sestavina v napitkih in ploščicah, povečuje učinkovitost treninga in rezultate, ampak so raziskave pokazale, da ima vrsto stranskih učinkov, na primer tesnobo, debelost, slabost in bruhanje, pa tudi težave z ledvicami. Zato je priporočljivo, da tovrstne dodatke užijemo v razmiku nekaj tednov, ne pa redno ali vsakodnevno.

Tudi nekateri beljakovinski napitki lahko, poleg beljakovin, vsebujejo nekatere rastline, ki lahko škodijo nosečnicam, ženskam, ki dojijo in otrokom. Ker vsebujejo veliko kalorij, lahko namesto da bi po njih hujšali, pridobivamo na teži. Če ne vadimo dovolj, da bi te kalorije potrošili, lahko pride do porasta telesne teže. Namesto sirotke proizvajalci v ploščice dajejo tudi cenejše in manj kakovostne sestavine, na primer sojino ali riževo moko. Taka ploščica ima v povprečju 20 gramov beljakovin, ki pa jih lahko dobimo tudi z samostojnim napitkom iz sirotke. V napitke in še zlasti v ploščice pogosto dodajajo visoko fruktozni koruzni sirup, ki je zelo kaloričen in umetna sladila, ki povečujejo glikemični indeks. Nenazadnje, ploščice so predelana hrana, ki vsebuje konzervanse, nemalokrat barvila in ojačevalce okusa, večina pa jih vsebuje gensko spremenjeno sojo, kazein, mleko in druge cenejše vire beljakovin.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...