Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo ali mleko in nadomestek obroka je pripravljen. A čudežnih rezultatov ni. Tako kot vse ostalo v življenju, imajo tudi ploščice in napitki svoje prednosti in slabosti.

ZA

Beljakovine so učinkovita pomoč pri hujšanju, saj dajejo občutek sitosti, in to bolj kot enostavni ogljikovi hidrati. Če prehrani dodamo take izdelke, bomo tekom dneva v telo vnesli manj kalorij. Nemci so ugotovili, da z uživanjem beljakovinskih ploščic in napitkov, če jih uživamo namesto obroka, hitreje izgubimo maščobe in kilograme v primerjavi s tistimi, ki tega ne uživajo. Poleg tega beljakovinski napitek telo hitro vsrka, kar je še posebej zaželeno po napornem treningu ali vajah za moč in vzdržljivost. Priporočljivo je, da pol ure po vadbi mišice nahranimo z 20 grami beljakovin. S tem jih obnovimo in tudi učinek vadbe je večji. Nekateri beljakovinski napitki vsebujejo kreatin, ki ga sicer telo tvori iz aminokislin. Če ob tem redno telesno vadimo, lahko znatno povečamo mišično maso. Prednost teh izdelkov je, da jih je enostavno pripraviti, še zlasti v trenutkih, ko nimamo časa, da bi si recimo pripravili meso ali kak drug obrok z visokim deležem beljakovin. V glavnem imajo tudi boljši okus. Proizvajalci dajejo v napitke tudi ojačevalce okusa in arome, na primer čokolado, vaniljo, jagodo in podobno. Da bi bilo takšno nadomestilo obroka še bolj hranljivo, bi lahko zraven pojedli še nekaj sadja ali žita.

Tudi beljakovinske ploščice so sestavljene iz beljakovin in ogljikovih hidratov, uporabljamo pa jih po vadbi za izgradnjo mišične mase. V ploščicah so običajno tudi kakovostne naravne beljakovine iz sirotke, ki so dokazano najbolj učinkovite, nekateri proizvajalci pa uporabljajo izključno organske sestavine, pri čemer sladkorja ni več kot 8 gramov. Ploščice so morda še bolj praktične od napitka, saj jih lahko damo v žep, v predal ali jih pojemo po poti.

PROTI

Kljub številnim koristim, pa nekateri napitki in ploščice vsebujejo sestavine, ki so škodljive za telo in zdravje. Angleški inštitut za medicino in zdravje je ugotovil, da nekateri izdelki vsebujejo zelo nevarne sestavine, na primer stimulanse, ki lahko kasneje v življenju izzovejo resne težave, tudi epileptične napade, težave s srcem ali odpoved ledvic. Kljub dejstvu, da so beljakovinski dodatki odličen vir beljakovin, je to le deloma res. Lahko so dopolnilo prehrani, nikakor pa je ne morejo in ne smejo v popolnosti nadomestiti. Če torej pogosto pojemo ploščico ali napitek namesto pravega beljakovinskega obroka, lahko sčasoma pride do pomanjkanja drugih snovi, ki jih telo potrebuje in bi jih dobilo s hrano, na primer vitaminov, dietetičnih vlaknin in drugih hranil.

Kreatin, pogosta sestavina v napitkih in ploščicah, povečuje učinkovitost treninga in rezultate, ampak so raziskave pokazale, da ima vrsto stranskih učinkov, na primer tesnobo, debelost, slabost in bruhanje, pa tudi težave z ledvicami. Zato je priporočljivo, da tovrstne dodatke užijemo v razmiku nekaj tednov, ne pa redno ali vsakodnevno.

Tudi nekateri beljakovinski napitki lahko, poleg beljakovin, vsebujejo nekatere rastline, ki lahko škodijo nosečnicam, ženskam, ki dojijo in otrokom. Ker vsebujejo veliko kalorij, lahko namesto da bi po njih hujšali, pridobivamo na teži. Če ne vadimo dovolj, da bi te kalorije potrošili, lahko pride do porasta telesne teže. Namesto sirotke proizvajalci v ploščice dajejo tudi cenejše in manj kakovostne sestavine, na primer sojino ali riževo moko. Taka ploščica ima v povprečju 20 gramov beljakovin, ki pa jih lahko dobimo tudi z samostojnim napitkom iz sirotke. V napitke in še zlasti v ploščice pogosto dodajajo visoko fruktozni koruzni sirup, ki je zelo kaloričen in umetna sladila, ki povečujejo glikemični indeks. Nenazadnje, ploščice so predelana hrana, ki vsebuje konzervanse, nemalokrat barvila in ojačevalce okusa, večina pa jih vsebuje gensko spremenjeno sojo, kazein, mleko in druge cenejše vire beljakovin.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...