V Sloveniji bodo samooskrbo povečali, če bi se naučili jesti lokalno in sezonsko. Udeleženci posveta Ali je samooskrba modni hit, tržna priložnost ali nujna aktivnost prihodnosti?, ki ga je na sejmu Altermed pripravil Ekoci - Eko Civilne iniciative Slovenije s partnerji, bodo zato podali pobudo pristojnim ministrstvom, kako zagotoviti večjo samooskrbo ne samo na področju prehrane, temveč tudi energije in ostalih dobrin, ki jih imamo v Sloveniji. Del pobude bo tudi skrb za zaščito zemlje. »Če želimo biti samooskrbni, je pogoj tudi kmetijska zemlja,« je zaključke posveta povzela Irena Rotar iz Ekoci. Ekoci je s svojimi partnerji na posvetu prikazal številne dobre prakse. Tak primer je po besedah Rotarjeve tudi Vrtec Slovenska Bistrica, ki s svojim delovanjem spodbuja uporabo lokalne hrane. »V vrtcu več kot 1000 otrok dejansko je lokalno hrano in tako spodbuja lokalno gospodarstvo.«»Ugotovili smo, da ba bili veliko bolj samooskrbni, če bi se spet naučili jesti lokalno in sezonsko hrano. Zelje, stročnice. Tudi kmetije bi bile bolj dobičkonosne, če bi posadili več vrst sadja. Od hrušk, orehov, lešnikov, na Primorskem fig in kakijev s čimer bi lahko zmanjšali uvoz,« povzema posvet Irena Rotar.