Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči, kako preživeti v naravi in z njeno pomočjo.

Na glavni tržnici v Mariboru so včasih veliko prodajali razne čaje, zelišča, tinkture in druge zdravilne pripravke. Moja babica se je ravno tako ukvarjala z zeliščarstvom. Enkrat sem jo obiskal na tržnici. Sosed poleg nje je v litrskih steklenicah prodajal neko tekočino, v kateri je bila namočena črna korenina. Povprašal sem ga kaj prodaja. Povedal je, da prodaja tinkturo črnega korena, ki se uporablja pri revmatičnih obolenjih. Tinkturo vmasiramo na mesta, kjer imamo revmo. To je bila prva pot po kateri sem spoznal gabez. 

Gabez ima naslednje učinkovine:

korenine: alantoin,asparagin, beljakovine, holin, sluz, čreslovine, smolo, fruktoza, saharoza, škrob, smola, guma, vosek, sledovi eteričnega olja,  provitamin A, kremen, kalcij, kalij, karotin, askorbinsko kislino

mladi poganjki: vitamin C, provitamin A

 

Uporabnost: 

Sveže zelo mlade liste uporabljamo za juhe, solate in zelenjavne priloge, posušeni mladi listi kot nadomestek za pravi čaj, mladi poganjki se lahko uporabljajo kot nadomestek za beluše

Čas nabiranja:

korenine izkopavamo: marec, april, september, oktober, november

liste nabiramo, ko so še mladi.

Zdravilnost:

pri težko celečih in gnojnih ranah, raznih poškodbah, kostnih zlomih, krčnih žilah, šenu, bolečih brazgotinah, čirih, ekcemih, mozoljavosti, luskavici, alergijah, izpadanju las, vnetju plučne in reberne mrene, bronhitisu, revmi, artritisu, protinu.

Opozorilo:

Novejši izsledki svarijo pred uporabo te in drugih vrst, ki sicer veljajo kot vsestransko zdravilne in uporabne. Pirolizidinski alkaloidi so toksični za jetra.

 

ČAJ

5 čajnih žličk gabezove korenine prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo stati 20 minut in nato odcedimo. Čaj pijemo 3 skodelice na dan.

 

ČAJ PRI EKCEMIH

Zmešamo sledeča zelišča: 30 g borovnice - list, 15 g navadni gabez - korenina, 20 g njivska preslica - zel, 20 g navadni rman - zel, 15 g gozdni slezenovec - cvet

Priprava:

1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo stati 10 minut in precedimo. S tem čajem izpiramo mesta kjer je ekcem.

 

ČAJ PRI ŽELODČNIH TEŽAVAH

Potrebujemo: 30 g svežih ali posušenih listov gabeza, 20 g zeli ptičje dresni, 20 g cvetov zdravilnega ognjiča, 15 g zeli poprove mete, 15 g zeli melise.

Priprava čaja: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut, precedimo. Čaja spijemo 3 skodelice na dan po požirkih.

 

PREVRETEK ZA OBKLADKE

10 dkg gabezove korenine kuhamo 15 minut in nato precedimo. Iz tekočine pripravljamo tople obkladke.

 

OBLOGE

Pripravimo jih tako, da v porcelanasti posodi zmešamo 2 do 4 jedilne žlice posušenih zdrobljenih korenin, prelijemo z majhno količino vrele vode, pustimo stati 15 minut, da nastane kašasta zmes. Še toplo kašo naložimo v gazo in položimo na gnojno slabo celečo rano. Obkladek moramo narediti 3 krat na dan.

 

OBKLADEK PRI BAKERJEVI CISTI

Uporablja se  obkladek z glino. Glina se nabavi v kakšni specializirani trgovini, kjer boste dobili tudi navodilo.

Iz gabezove korenine lahko naredimo prah.

Kako to naredimo:

korenine dobro posušimo, jih stolčemo, zmeljemo, da dobimo ven prašek. V glino zmešamo 1 jedilno žlico tega praška. Oblogo na nogo dajemo vsaj 3 tedne, da vidimo če kaj pomaga in se je cista zmanjšala. Če da to delamo tako dolgo, da cista izgine.

 

GABEZOVA TINKTURA

V kozarec s širokim grlom na drobno narežemo svežo gabezovo korenino, do približno 1/3 kozarca, preko prelijemo 96 % alkohohol, dobro zapremo. Kozarec naj stoji nekje na toplem pri enakomerni sobni temperature 3 tedne (ne na soncu).  Po 3 tednih alkoholu dodamo 3 dcl prekuhane ali destilirane vode, da razredčimo približno na 60 -70 % tinkturo. Tinturo uporabljamo za masažo pri revmatičnih obolenjih, za celjenje ran.

 

GABEZOVO MAZILO

Potrebujemo:

Vodno kopel (malo večji lonec z vodo in manjši lonec, ki gre v večjega,  1 dag belega čebeljega voska, 1 dl gabezovega olja (macerat iz rastlin- oljni izvleček), za izdelavo lahko uporabimo sledeča tudi 15 kapljic sledečih eteričnih olij:

  • za regeneracijo poškodovane in vnete kože: prava sivka (Lavandula angustifolia), laški smilj (Helichrysum italicum), nemška kamilica (Matricaria recutita).
  • za zvine: laški smilj (Helichrysum italicum), navadni rožmarin (Rosmarinus officinalis), poprova meta (Mentha piperita), prava sivka (Lavandula angustifolia).
  • za brazgotine: laški smilj (Helichrysum italicum), prava sivka (Lavandula angustifolia), pelargonija (Pelargonium graveolens), grenki pomarančevec (Citrus aurantium).

Priprava:

Čebelji vosek postavite v vodno kopel, da se stopi. Ob neprestanem mešanju počasi dodajajte olje (macerat). Mešajte toliko časa, da zmes postane kremasta in se ohladi (pod 40 °C), nato pa dodajte po želji tudi eterična olja, ki bodo učinkovitost mazila še povečala.

 

GABEZOVO OLJE

V kozarec s širokim grlom na drobno narežemo svežo gabezovo korenino, do približno ½  kozarca, korenine prelijemo z oljčnim oljem, dobro zapremo. Kozarec naj stoji nekje na soncu 6 tednov.  Po 6 tednih olje skozi gazo precedimo in natočimo v manjše stekleničke. Olje lahko uporabljamo: pri slabo celečih ranah, kjer se pojavlja gnoj, masiramo pri bolečih poškodovanih zvinih, po zlomu kosti, pri krčnih žilah, šenu.

Iz takšnega gabezovega olja za dodanim čebeljim voskom lahko naredimo tudi mazilo.

 

GABEZOVO VINO

5 svežih na drobno narezanih korenin gabeza, namakamo v 1 litru dobrega belega vina 6 tednov, precedimo. Vino se pije po ½ dc kozarčka pri krvavitvah iz pljuč, izgubi krvi in pri velikih ranah. Lahko ga pijemo tudi pri slabokrvnosti.

Ob cestah nikoli ne nabiramo ali izkopavamo zdravilnihrastlin in rastlin za prehrano.

 

OCVRTI GABEZ

Po dva in dva lista zložimo skupaj tako, da je spodnja stran obrnjena navzven. Pomočimo jih v testo za palačinke in ocvremo. Cvrtje posipamo s sladkorjem v prahu.

********

domača imena za navadni gabez: črni koren, gabež, gavez, izvinek, kostni celivec, opašica, petelinček, pljušč, skornik, svenik

Je od 20 do 100 cm visoka trajna zel s sočnim in razraslim srhodlakavim steblom. Korenine so debele in kratke, vretenaste, močno razraščene, zunaj temno rjave skoraj črne, znotraj svetlo rumene do bele. Listi so pecljasti, jezičasti in srhodlakavi. Stebeljni listi se stezajo daleč po steblu navzdol in so srhodlaki. Cvetovi so zvonasti, umazano beli, rožnati ali vijoličasti. Korenine so skoraj brez vonja, če jih poskusimo imajo okus po začimbah in kafri. Cvete od maja do septembra. Raste po vsej Evropi, tudi po celi Sloveniji. Razširjena je v glavnem po ravnini. Dobro uspeva na vlažnih prostorih ob jarkih, poteh in ob potokih do 1000 metrov višine. Kmetje gabeza ne Marajo, ker močno izčrpava zemljo. Živina ga zaradi srhodlakavosti ne mara. Nabiramo liste in korenino. Liste nabiramo spomladi, ko začne rastlina poganjati. Če jih uporabljamo za prehrano, uporabljamo samo zelo mlade liste in poganjke.

 

Slike, opis in recapture zbral in napisal: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...