Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči, kako preživeti v naravi in z njeno pomočjo.

Na glavni tržnici v Mariboru so včasih veliko prodajali razne čaje, zelišča, tinkture in druge zdravilne pripravke. Moja babica se je ravno tako ukvarjala z zeliščarstvom. Enkrat sem jo obiskal na tržnici. Sosed poleg nje je v litrskih steklenicah prodajal neko tekočino, v kateri je bila namočena črna korenina. Povprašal sem ga kaj prodaja. Povedal je, da prodaja tinkturo črnega korena, ki se uporablja pri revmatičnih obolenjih. Tinkturo vmasiramo na mesta, kjer imamo revmo. To je bila prva pot po kateri sem spoznal gabez. 

Gabez ima naslednje učinkovine:

korenine: alantoin,asparagin, beljakovine, holin, sluz, čreslovine, smolo, fruktoza, saharoza, škrob, smola, guma, vosek, sledovi eteričnega olja,  provitamin A, kremen, kalcij, kalij, karotin, askorbinsko kislino

mladi poganjki: vitamin C, provitamin A

 

Uporabnost: 

Sveže zelo mlade liste uporabljamo za juhe, solate in zelenjavne priloge, posušeni mladi listi kot nadomestek za pravi čaj, mladi poganjki se lahko uporabljajo kot nadomestek za beluše

Čas nabiranja:

korenine izkopavamo: marec, april, september, oktober, november

liste nabiramo, ko so še mladi.

Zdravilnost:

pri težko celečih in gnojnih ranah, raznih poškodbah, kostnih zlomih, krčnih žilah, šenu, bolečih brazgotinah, čirih, ekcemih, mozoljavosti, luskavici, alergijah, izpadanju las, vnetju plučne in reberne mrene, bronhitisu, revmi, artritisu, protinu.

Opozorilo:

Novejši izsledki svarijo pred uporabo te in drugih vrst, ki sicer veljajo kot vsestransko zdravilne in uporabne. Pirolizidinski alkaloidi so toksični za jetra.

 

ČAJ

5 čajnih žličk gabezove korenine prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo stati 20 minut in nato odcedimo. Čaj pijemo 3 skodelice na dan.

 

ČAJ PRI EKCEMIH

Zmešamo sledeča zelišča: 30 g borovnice - list, 15 g navadni gabez - korenina, 20 g njivska preslica - zel, 20 g navadni rman - zel, 15 g gozdni slezenovec - cvet

Priprava:

1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo stati 10 minut in precedimo. S tem čajem izpiramo mesta kjer je ekcem.

 

ČAJ PRI ŽELODČNIH TEŽAVAH

Potrebujemo: 30 g svežih ali posušenih listov gabeza, 20 g zeli ptičje dresni, 20 g cvetov zdravilnega ognjiča, 15 g zeli poprove mete, 15 g zeli melise.

Priprava čaja: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut, precedimo. Čaja spijemo 3 skodelice na dan po požirkih.

 

PREVRETEK ZA OBKLADKE

10 dkg gabezove korenine kuhamo 15 minut in nato precedimo. Iz tekočine pripravljamo tople obkladke.

 

OBLOGE

Pripravimo jih tako, da v porcelanasti posodi zmešamo 2 do 4 jedilne žlice posušenih zdrobljenih korenin, prelijemo z majhno količino vrele vode, pustimo stati 15 minut, da nastane kašasta zmes. Še toplo kašo naložimo v gazo in položimo na gnojno slabo celečo rano. Obkladek moramo narediti 3 krat na dan.

 

OBKLADEK PRI BAKERJEVI CISTI

Uporablja se  obkladek z glino. Glina se nabavi v kakšni specializirani trgovini, kjer boste dobili tudi navodilo.

Iz gabezove korenine lahko naredimo prah.

Kako to naredimo:

korenine dobro posušimo, jih stolčemo, zmeljemo, da dobimo ven prašek. V glino zmešamo 1 jedilno žlico tega praška. Oblogo na nogo dajemo vsaj 3 tedne, da vidimo če kaj pomaga in se je cista zmanjšala. Če da to delamo tako dolgo, da cista izgine.

 

GABEZOVA TINKTURA

V kozarec s širokim grlom na drobno narežemo svežo gabezovo korenino, do približno 1/3 kozarca, preko prelijemo 96 % alkohohol, dobro zapremo. Kozarec naj stoji nekje na toplem pri enakomerni sobni temperature 3 tedne (ne na soncu).  Po 3 tednih alkoholu dodamo 3 dcl prekuhane ali destilirane vode, da razredčimo približno na 60 -70 % tinkturo. Tinturo uporabljamo za masažo pri revmatičnih obolenjih, za celjenje ran.

 

GABEZOVO MAZILO

Potrebujemo:

Vodno kopel (malo večji lonec z vodo in manjši lonec, ki gre v večjega,  1 dag belega čebeljega voska, 1 dl gabezovega olja (macerat iz rastlin- oljni izvleček), za izdelavo lahko uporabimo sledeča tudi 15 kapljic sledečih eteričnih olij:

  • za regeneracijo poškodovane in vnete kože: prava sivka (Lavandula angustifolia), laški smilj (Helichrysum italicum), nemška kamilica (Matricaria recutita).
  • za zvine: laški smilj (Helichrysum italicum), navadni rožmarin (Rosmarinus officinalis), poprova meta (Mentha piperita), prava sivka (Lavandula angustifolia).
  • za brazgotine: laški smilj (Helichrysum italicum), prava sivka (Lavandula angustifolia), pelargonija (Pelargonium graveolens), grenki pomarančevec (Citrus aurantium).

Priprava:

Čebelji vosek postavite v vodno kopel, da se stopi. Ob neprestanem mešanju počasi dodajajte olje (macerat). Mešajte toliko časa, da zmes postane kremasta in se ohladi (pod 40 °C), nato pa dodajte po želji tudi eterična olja, ki bodo učinkovitost mazila še povečala.

 

GABEZOVO OLJE

V kozarec s širokim grlom na drobno narežemo svežo gabezovo korenino, do približno ½  kozarca, korenine prelijemo z oljčnim oljem, dobro zapremo. Kozarec naj stoji nekje na soncu 6 tednov.  Po 6 tednih olje skozi gazo precedimo in natočimo v manjše stekleničke. Olje lahko uporabljamo: pri slabo celečih ranah, kjer se pojavlja gnoj, masiramo pri bolečih poškodovanih zvinih, po zlomu kosti, pri krčnih žilah, šenu.

Iz takšnega gabezovega olja za dodanim čebeljim voskom lahko naredimo tudi mazilo.

 

GABEZOVO VINO

5 svežih na drobno narezanih korenin gabeza, namakamo v 1 litru dobrega belega vina 6 tednov, precedimo. Vino se pije po ½ dc kozarčka pri krvavitvah iz pljuč, izgubi krvi in pri velikih ranah. Lahko ga pijemo tudi pri slabokrvnosti.

Ob cestah nikoli ne nabiramo ali izkopavamo zdravilnihrastlin in rastlin za prehrano.

 

OCVRTI GABEZ

Po dva in dva lista zložimo skupaj tako, da je spodnja stran obrnjena navzven. Pomočimo jih v testo za palačinke in ocvremo. Cvrtje posipamo s sladkorjem v prahu.

********

domača imena za navadni gabez: črni koren, gabež, gavez, izvinek, kostni celivec, opašica, petelinček, pljušč, skornik, svenik

Je od 20 do 100 cm visoka trajna zel s sočnim in razraslim srhodlakavim steblom. Korenine so debele in kratke, vretenaste, močno razraščene, zunaj temno rjave skoraj črne, znotraj svetlo rumene do bele. Listi so pecljasti, jezičasti in srhodlakavi. Stebeljni listi se stezajo daleč po steblu navzdol in so srhodlaki. Cvetovi so zvonasti, umazano beli, rožnati ali vijoličasti. Korenine so skoraj brez vonja, če jih poskusimo imajo okus po začimbah in kafri. Cvete od maja do septembra. Raste po vsej Evropi, tudi po celi Sloveniji. Razširjena je v glavnem po ravnini. Dobro uspeva na vlažnih prostorih ob jarkih, poteh in ob potokih do 1000 metrov višine. Kmetje gabeza ne Marajo, ker močno izčrpava zemljo. Živina ga zaradi srhodlakavosti ne mara. Nabiramo liste in korenino. Liste nabiramo spomladi, ko začne rastlina poganjati. Če jih uporabljamo za prehrano, uporabljamo samo zelo mlade liste in poganjke.

 

Slike, opis in recapture zbral in napisal: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...