Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči, kako preživeti v naravi in z njeno pomočjo.
Na glavni tržnici v Mariboru so včasih veliko prodajali razne čaje, zelišča, tinkture in druge zdravilne pripravke. Moja babica se je ravno tako ukvarjala z zeliščarstvom. Enkrat sem jo obiskal na tržnici. Sosed poleg nje je v litrskih steklenicah prodajal neko tekočino, v kateri je bila namočena črna korenina. Povprašal sem ga kaj prodaja. Povedal je, da prodaja tinkturo črnega korena, ki se uporablja pri revmatičnih obolenjih. Tinkturo vmasiramo na mesta, kjer imamo revmo. To je bila prva pot po kateri sem spoznal gabez.
Gabez ima naslednje učinkovine:
korenine: alantoin,asparagin, beljakovine, holin, sluz, čreslovine, smolo, fruktoza, saharoza, škrob, smola, guma, vosek, sledovi eteričnega olja, provitamin A, kremen, kalcij, kalij, karotin, askorbinsko kislino
mladi poganjki: vitamin C, provitamin A
Uporabnost:
Sveže zelo mlade liste uporabljamo za juhe, solate in zelenjavne priloge, posušeni mladi listi kot nadomestek za pravi čaj, mladi poganjki se lahko uporabljajo kot nadomestek za beluše
Čas nabiranja:
korenine izkopavamo: marec, april, september, oktober, november
liste nabiramo, ko so še mladi.
Zdravilnost:
pri težko celečih in gnojnih ranah, raznih poškodbah, kostnih zlomih, krčnih žilah, šenu, bolečih brazgotinah, čirih, ekcemih, mozoljavosti, luskavici, alergijah, izpadanju las, vnetju plučne in reberne mrene, bronhitisu, revmi, artritisu, protinu.
Opozorilo:
Novejši izsledki svarijo pred uporabo te in drugih vrst, ki sicer veljajo kot vsestransko zdravilne in uporabne. Pirolizidinski alkaloidi so toksični za jetra.
ČAJ
5 čajnih žličk gabezove korenine prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo stati 20 minut in nato odcedimo. Čaj pijemo 3 skodelice na dan.
ČAJ PRI EKCEMIH
Zmešamo sledeča zelišča: 30 g borovnice - list, 15 g navadni gabez - korenina, 20 g njivska preslica - zel, 20 g navadni rman - zel, 15 g gozdni slezenovec - cvet
Priprava:
1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo stati 10 minut in precedimo. S tem čajem izpiramo mesta kjer je ekcem.
ČAJ PRI ŽELODČNIH TEŽAVAH
Potrebujemo: 30 g svežih ali posušenih listov gabeza, 20 g zeli ptičje dresni, 20 g cvetov zdravilnega ognjiča, 15 g zeli poprove mete, 15 g zeli melise.
Priprava čaja: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut, precedimo. Čaja spijemo 3 skodelice na dan po požirkih.
PREVRETEK ZA OBKLADKE
10 dkg gabezove korenine kuhamo 15 minut in nato precedimo. Iz tekočine pripravljamo tople obkladke.
OBLOGE
Pripravimo jih tako, da v porcelanasti posodi zmešamo 2 do 4 jedilne žlice posušenih zdrobljenih korenin, prelijemo z majhno količino vrele vode, pustimo stati 15 minut, da nastane kašasta zmes. Še toplo kašo naložimo v gazo in položimo na gnojno slabo celečo rano. Obkladek moramo narediti 3 krat na dan.
OBKLADEK PRI BAKERJEVI CISTI
Uporablja se obkladek z glino. Glina se nabavi v kakšni specializirani trgovini, kjer boste dobili tudi navodilo.
Iz gabezove korenine lahko naredimo prah.
Kako to naredimo:
korenine dobro posušimo, jih stolčemo, zmeljemo, da dobimo ven prašek. V glino zmešamo 1 jedilno žlico tega praška. Oblogo na nogo dajemo vsaj 3 tedne, da vidimo če kaj pomaga in se je cista zmanjšala. Če da to delamo tako dolgo, da cista izgine.
GABEZOVA TINKTURA
V kozarec s širokim grlom na drobno narežemo svežo gabezovo korenino, do približno 1/3 kozarca, preko prelijemo 96 % alkohohol, dobro zapremo. Kozarec naj stoji nekje na toplem pri enakomerni sobni temperature 3 tedne (ne na soncu). Po 3 tednih alkoholu dodamo 3 dcl prekuhane ali destilirane vode, da razredčimo približno na 60 -70 % tinkturo. Tinturo uporabljamo za masažo pri revmatičnih obolenjih, za celjenje ran.
GABEZOVO MAZILO
Potrebujemo:
Vodno kopel (malo večji lonec z vodo in manjši lonec, ki gre v večjega, 1 dag belega čebeljega voska, 1 dl gabezovega olja (macerat iz rastlin- oljni izvleček), za izdelavo lahko uporabimo sledeča tudi 15 kapljic sledečih eteričnih olij:
- za regeneracijo poškodovane in vnete kože: prava sivka (Lavandula angustifolia), laški smilj (Helichrysum italicum), nemška kamilica (Matricaria recutita).
- za zvine: laški smilj (Helichrysum italicum), navadni rožmarin (Rosmarinus officinalis), poprova meta (Mentha piperita), prava sivka (Lavandula angustifolia).
- za brazgotine: laški smilj (Helichrysum italicum), prava sivka (Lavandula angustifolia), pelargonija (Pelargonium graveolens), grenki pomarančevec (Citrus aurantium).
Priprava:
Čebelji vosek postavite v vodno kopel, da se stopi. Ob neprestanem mešanju počasi dodajajte olje (macerat). Mešajte toliko časa, da zmes postane kremasta in se ohladi (pod 40 °C), nato pa dodajte po želji tudi eterična olja, ki bodo učinkovitost mazila še povečala.
GABEZOVO OLJE
V kozarec s širokim grlom na drobno narežemo svežo gabezovo korenino, do približno ½ kozarca, korenine prelijemo z oljčnim oljem, dobro zapremo. Kozarec naj stoji nekje na soncu 6 tednov. Po 6 tednih olje skozi gazo precedimo in natočimo v manjše stekleničke. Olje lahko uporabljamo: pri slabo celečih ranah, kjer se pojavlja gnoj, masiramo pri bolečih poškodovanih zvinih, po zlomu kosti, pri krčnih žilah, šenu.
Iz takšnega gabezovega olja za dodanim čebeljim voskom lahko naredimo tudi mazilo.
GABEZOVO VINO
5 svežih na drobno narezanih korenin gabeza, namakamo v 1 litru dobrega belega vina 6 tednov, precedimo. Vino se pije po ½ dc kozarčka pri krvavitvah iz pljuč, izgubi krvi in pri velikih ranah. Lahko ga pijemo tudi pri slabokrvnosti.
Ob cestah nikoli ne nabiramo ali izkopavamo zdravilnihrastlin in rastlin za prehrano.
OCVRTI GABEZ
Po dva in dva lista zložimo skupaj tako, da je spodnja stran obrnjena navzven. Pomočimo jih v testo za palačinke in ocvremo. Cvrtje posipamo s sladkorjem v prahu.
********
domača imena za navadni gabez: črni koren, gabež, gavez, izvinek, kostni celivec, opašica, petelinček, pljušč, skornik, svenik
Je od 20 do 100 cm visoka trajna zel s sočnim in razraslim srhodlakavim steblom. Korenine so debele in kratke, vretenaste, močno razraščene, zunaj temno rjave skoraj črne, znotraj svetlo rumene do bele. Listi so pecljasti, jezičasti in srhodlakavi. Stebeljni listi se stezajo daleč po steblu navzdol in so srhodlaki. Cvetovi so zvonasti, umazano beli, rožnati ali vijoličasti. Korenine so skoraj brez vonja, če jih poskusimo imajo okus po začimbah in kafri. Cvete od maja do septembra. Raste po vsej Evropi, tudi po celi Sloveniji. Razširjena je v glavnem po ravnini. Dobro uspeva na vlažnih prostorih ob jarkih, poteh in ob potokih do 1000 metrov višine. Kmetje gabeza ne Marajo, ker močno izčrpava zemljo. Živina ga zaradi srhodlakavosti ne mara. Nabiramo liste in korenino. Liste nabiramo spomladi, ko začne rastlina poganjati. Če jih uporabljamo za prehrano, uporabljamo samo zelo mlade liste in poganjke.
Slike, opis in recapture zbral in napisal: Borut Cerkvenič