Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih gozdovih vse do višine 1200 m. Dobimo jo na nekoliko vlažnejših mestih in pogosto v velikih količinah. Pomaga pri revmatičnih in nevralgičnih boleznih, uporablja se kot razkužilo, olajšuje izkašljevanje, pospešuje izločanje seča, pospešuje znojenje, lajša dihanje, krepi krvni obtok, celi rane ...

Robato, v spodnjem delu dlakavo steblo česnovke zraste tudi do enega metra. Pritlični listi so pecljati, srčasti, z narezano napiljenim robom. Kratkopecljati listi na zgornjem delu stebla so trikotni in neenakomerno nazobčani. Od maja do julija razvija ta križnica na vrhu stoječ cvetni grozd, sestavljen iz 6 mm dolgih belih cvetov. Iz njih se razvijejo od 3 do 7 cm dolgi luski na vstran štrlečih pecljih. Ime malo upoštevane, ne dosti opazne rastline izvira iz duha po česnu, ki ga oddaja zmečkana zel.

Učinkovine:

hlapno olje, sluz, razne soli.

Uporabnost:

Mlade rastline, vršičke in liste nabiramo od aprila do julija, poznejše sočne poganjke pa vse do jeseni. Uporabljamo jih za juhe, prikuhe in pireje. Drobno zrezane liste lahko uporabimo namesto česna v solati. Ker so neškodljivi jih lahko uporabljamo v neomejenih količinah. Uporabljamo tudi semena kot začimbo kot nadomestek za gorčico.

Čas nabiranja:

zel: marec, april, maj, junij.

 

ČAJ ZA LAJŠANJE DIHANJA

Zmešamo sledeča zelišča:

40 g navadna česnovka - zel, 30 g gozdni slezenovec - cvet, 10 g timijan - zel, 100 g ozkolistni trpotec - list, 10 g črni bezeg - cvet.

Priprava:

5 jedilnih žlic mešanice prelijemo z 2 l vrele vode, pustimo stati 15 minut. Čaj precedimo, osladimo s hojinim, smrekovim ali  gozdnim medom. Čaj pijemo čim večkrat na dan.

 

SOK PRI BRONHIALNI ASTMI

5 dag sveže zeli česnovke zmečkamo in ji dodamo 5 zvrhano polnih čajnih žličk sladkorja in nekoliko vode. Vse skupaj segrevamo, dokler ne zavre. Po 5 minutah odstavimo in odcedimo. Dobljeno tekočino pijemo po žličkah.

 

ČAJ ZA ODVAJANJE SEČA

Zmešamo sledeče rastline:

po 20 g (brin-plod, navadna česnovka-zel, luštrek-korenina, gladež-korenina, sladki koren-korenina).

Priprava:

2 zvrhani čajni žlički te mešanice prelijemo s ¼ litra vrele vode, pustimo stati 15 minut, ko se ohladi, odcedimo in pijemo neoslajenega čaja 1 do 2 skodelici na dan.

 

NAMAZ I

Sveži skuti primešamo drobno sesekljane sveže liste česnovke. Dodamo sol po okusu. Namesto skute lahko vzamemo sirni namaz s smetano, topljen sir, margarino ali maslo.

 

NAMAZ II

Surovemu maslu primešamo enake dele sesekljanih listov česnovke in rmana ter solimo po okusu.

 

JUHA I

Potrebujemo:

2 jedilni žlici olja, 3 dag svežega kvasa, ¼ čebule, pest mladih listov koprive, 2 pesti drobno narezane česnovke, peteršilj, drobno narezan strok česna, sol.

Priprava:

Na olju prepražimo čebulo, nadrobljen kvas, dodamo na drobno narezane liste česnovke, koprivinih listov in česen, zalijemo z vodo, osolimo in pustimo vreti ¼ ure. Odstavimo dodamo sesekljan peteršilj.

 

JUHA II

Potrebujemo:

6 dag masla, srednje debelo čebulo, 2 srednje debela krompirja, pest grobo sesekljanih prevretih listov koprive, pest ovsenih kosmičev, pest drobno narezanih listov česnovke, sol, 2 jedilni žlici kisle smetane.

Priprava:

Sesekljano čebulo in na koščke narezan krompir prepražimo na maslu, dolijemo vodo in dušimo do mehkega. Dodamo sesekljane liste koprive, česnovke in zalijemo z vodo. Solimo po okusu. Ko prevre, odstavimo in dodamo kislo smetano.

 

SOLATA

Sveže česnovkine liste zabelimo z oljem, okisamo z limono, nato dodamo še na drobno narezano, srednje debelo čebulo. Vse skupaj dobro zmešamo in solata je pripravljena za jest.

 

ZELIŠČNA OMAKA

Potrebujemo:

2 jedilni žlici olja, po eno pest drobno narezanih listov česnovke in peteršilja, 2 zrni česna, srednje debelo čebulo, žlico kisa, poper, sol, 2 skodelici juhe, žlico moke.

Priprava :

Čebulo in zelišča prepražimo na olju, zalijemo z juho, dodamo podmet iz moke. Omaka naj vre 10 minut, nato jo precedimo in ji dodamo poper, sol in kis.

 

Slike, opis in recapture zbral in napisal: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...