Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih gozdovih vse do višine 1200 m. Dobimo jo na nekoliko vlažnejših mestih in pogosto v velikih količinah. Pomaga pri revmatičnih in nevralgičnih boleznih, uporablja se kot razkužilo, olajšuje izkašljevanje, pospešuje izločanje seča, pospešuje znojenje, lajša dihanje, krepi krvni obtok, celi rane ...

Robato, v spodnjem delu dlakavo steblo česnovke zraste tudi do enega metra. Pritlični listi so pecljati, srčasti, z narezano napiljenim robom. Kratkopecljati listi na zgornjem delu stebla so trikotni in neenakomerno nazobčani. Od maja do julija razvija ta križnica na vrhu stoječ cvetni grozd, sestavljen iz 6 mm dolgih belih cvetov. Iz njih se razvijejo od 3 do 7 cm dolgi luski na vstran štrlečih pecljih. Ime malo upoštevane, ne dosti opazne rastline izvira iz duha po česnu, ki ga oddaja zmečkana zel.

Učinkovine:

hlapno olje, sluz, razne soli.

Uporabnost:

Mlade rastline, vršičke in liste nabiramo od aprila do julija, poznejše sočne poganjke pa vse do jeseni. Uporabljamo jih za juhe, prikuhe in pireje. Drobno zrezane liste lahko uporabimo namesto česna v solati. Ker so neškodljivi jih lahko uporabljamo v neomejenih količinah. Uporabljamo tudi semena kot začimbo kot nadomestek za gorčico.

Čas nabiranja:

zel: marec, april, maj, junij.

 

ČAJ ZA LAJŠANJE DIHANJA

Zmešamo sledeča zelišča:

40 g navadna česnovka - zel, 30 g gozdni slezenovec - cvet, 10 g timijan - zel, 100 g ozkolistni trpotec - list, 10 g črni bezeg - cvet.

Priprava:

5 jedilnih žlic mešanice prelijemo z 2 l vrele vode, pustimo stati 15 minut. Čaj precedimo, osladimo s hojinim, smrekovim ali  gozdnim medom. Čaj pijemo čim večkrat na dan.

 

SOK PRI BRONHIALNI ASTMI

5 dag sveže zeli česnovke zmečkamo in ji dodamo 5 zvrhano polnih čajnih žličk sladkorja in nekoliko vode. Vse skupaj segrevamo, dokler ne zavre. Po 5 minutah odstavimo in odcedimo. Dobljeno tekočino pijemo po žličkah.

 

ČAJ ZA ODVAJANJE SEČA

Zmešamo sledeče rastline:

po 20 g (brin-plod, navadna česnovka-zel, luštrek-korenina, gladež-korenina, sladki koren-korenina).

Priprava:

2 zvrhani čajni žlički te mešanice prelijemo s ¼ litra vrele vode, pustimo stati 15 minut, ko se ohladi, odcedimo in pijemo neoslajenega čaja 1 do 2 skodelici na dan.

 

NAMAZ I

Sveži skuti primešamo drobno sesekljane sveže liste česnovke. Dodamo sol po okusu. Namesto skute lahko vzamemo sirni namaz s smetano, topljen sir, margarino ali maslo.

 

NAMAZ II

Surovemu maslu primešamo enake dele sesekljanih listov česnovke in rmana ter solimo po okusu.

 

JUHA I

Potrebujemo:

2 jedilni žlici olja, 3 dag svežega kvasa, ¼ čebule, pest mladih listov koprive, 2 pesti drobno narezane česnovke, peteršilj, drobno narezan strok česna, sol.

Priprava:

Na olju prepražimo čebulo, nadrobljen kvas, dodamo na drobno narezane liste česnovke, koprivinih listov in česen, zalijemo z vodo, osolimo in pustimo vreti ¼ ure. Odstavimo dodamo sesekljan peteršilj.

 

JUHA II

Potrebujemo:

6 dag masla, srednje debelo čebulo, 2 srednje debela krompirja, pest grobo sesekljanih prevretih listov koprive, pest ovsenih kosmičev, pest drobno narezanih listov česnovke, sol, 2 jedilni žlici kisle smetane.

Priprava:

Sesekljano čebulo in na koščke narezan krompir prepražimo na maslu, dolijemo vodo in dušimo do mehkega. Dodamo sesekljane liste koprive, česnovke in zalijemo z vodo. Solimo po okusu. Ko prevre, odstavimo in dodamo kislo smetano.

 

SOLATA

Sveže česnovkine liste zabelimo z oljem, okisamo z limono, nato dodamo še na drobno narezano, srednje debelo čebulo. Vse skupaj dobro zmešamo in solata je pripravljena za jest.

 

ZELIŠČNA OMAKA

Potrebujemo:

2 jedilni žlici olja, po eno pest drobno narezanih listov česnovke in peteršilja, 2 zrni česna, srednje debelo čebulo, žlico kisa, poper, sol, 2 skodelici juhe, žlico moke.

Priprava :

Čebulo in zelišča prepražimo na olju, zalijemo z juho, dodamo podmet iz moke. Omaka naj vre 10 minut, nato jo precedimo in ji dodamo poper, sol in kis.

 

Slike, opis in recapture zbral in napisal: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...