6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem.

Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in nekatere druge živali. Pripravimo jih lahko na klasičen način, pa tudi na bolj poseben način. Meso je primerljivo z govedino, le da je bolj pusto, ima nižjo vsebnost maščob in kalorij ter obsežen seznam hranilnih snovi, ki zagotavljajo dobro količino niacina, cinka in vitamina B12.

Koristi divjačinskega mesa
1. Spodbuja izgubo telesne teže
2. Preprečuje anemijo
3. Krepi imunski sistem
4. Spodbuja rast mišic in okrevanje
5. Predstavlja trajnostni vir beljakovin
6. Podpira zdravje možganov

Spodbuja izgubo telesne teže

Jelenovo meso je polno beljakovin in ima relativno malo kalorij, zaradi česar je odličen prehranski dodatek. Dodaten vnos beljakovin lahko pomaga zmanjšati koncentracijo grelina, hormona, ki je odgovoren za spodbujanje lakote. Nekatere študije kažejo, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin poveča presnovo in zmanjša apetit.

Preprečuje anemijo

Anemija se pojavi, ko telo nima dovolj zdravih rdečih krvnih celic. Simptomi anemije se kažejo kot utrujenost, omotica, bledica kože ali hiter srčni utrip. Med najpogostejšimi vzroki za anemijo sta pomanjkanje vitamina B12 in železa. Divjačina zagotovi oboje, saj zagotavlja 33 odstotkov potreb po vitaminu B12 in 16 odstotkov dnevnih potreb po železu.

Krepi imunski sistem

Jelenovo meso je bogato s cinkom. Cink je pomemben mineral, ki je ključnega pomena za normalen razvoj in rast imunskih celic. Preprečuje oksidativni stres, ki ga povzroča vnetje in ščiti pred določenimi boleznimi. Ustrezen vnos cinka lahko zmanjša simptome in skrajša trajanje dihalnih okužb, tudi prehlada. Prav tako koristi pri zdravljenju malarije, pljučnice in driske.

Spodbuja rast in obnovo mišic

Divjačina vsebuje ogromno beljakovin, ki so potrebne za tvorbo in obnavljanje tkiv, kosti in hrustanca, pa tudi za pridobivanje mišične mase. Jelenovo meso na primer vsebuje tudi specifično aminokislino, imenovano L-glutamin, ki pomaga pri obnavljanju mišic.

Dober vir beljakovin

Beljakovini so osnovni gradniki las, kože in nohtov, potrebujemo pa jih tudi za sintezo določenih encimov in hormonov. Pomanjkanje beljakovin lahko povzroči nekaj resnih posledic, kot so upočasnitev metabolizma, pomanjkanje energije in spremembe razpoloženja.

Podpira zdravje možganov

Smo to, kar jemo. Divjačina nam zagotavlja določene vitamine in minerale, ki dokazano izboljšajo miselno funkcijo in spomin. B12 na primer izboljšuje učenje in spomin. Študije tudi kažejo, da lahko niacin pomaga ščititi pred upadanjem miselnih funkcij in razvojem nevrodegenerativnih bolezni, kot je na primer Alzheimerjeva. Jelenovo meso vsebuje tudi vitamin B6, ki izboljšuje razpoloženje in izboljšuje duševno zdravje.

Hranilna vrednost divjačinskega mesa

Okoli 85 gramov kuhane divjačine vsebuje:

  • 159 kalorij
  • 22,5 grama beljakovin
  • 7 gramov maščobe
  • 7,9 miligrama niacina (39 % dnevnih potreb – DP)
  • 2 mikrograma vitamina B12 (33 % DP)
  • 4,4 miligrama cinka (29 % DP)
  • 0,4 miligrama tiamina (29 % DP)
  • 0,4 miligrama vitamina B6 (20 % DP)
  • 194 miligramov fosforja (19 % DP)
  • 0,3 miligrama riboflavina (16 % DP)
  • 2,8 miligrama železa (16 % DP)
  • 8,8 mikrograma selena (13 % DP)
  • 309 miligramov kalija (9 % DP)
  • 0,6 miligrama pantotenske kisline (6 % DP)
  • 20,4 miligrama magnezija (5 % DV)

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...