6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem.

Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in nekatere druge živali. Pripravimo jih lahko na klasičen način, pa tudi na bolj poseben način. Meso je primerljivo z govedino, le da je bolj pusto, ima nižjo vsebnost maščob in kalorij ter obsežen seznam hranilnih snovi, ki zagotavljajo dobro količino niacina, cinka in vitamina B12.

Koristi divjačinskega mesa
1. Spodbuja izgubo telesne teže
2. Preprečuje anemijo
3. Krepi imunski sistem
4. Spodbuja rast mišic in okrevanje
5. Predstavlja trajnostni vir beljakovin
6. Podpira zdravje možganov

Spodbuja izgubo telesne teže

Jelenovo meso je polno beljakovin in ima relativno malo kalorij, zaradi česar je odličen prehranski dodatek. Dodaten vnos beljakovin lahko pomaga zmanjšati koncentracijo grelina, hormona, ki je odgovoren za spodbujanje lakote. Nekatere študije kažejo, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin poveča presnovo in zmanjša apetit.

Preprečuje anemijo

Anemija se pojavi, ko telo nima dovolj zdravih rdečih krvnih celic. Simptomi anemije se kažejo kot utrujenost, omotica, bledica kože ali hiter srčni utrip. Med najpogostejšimi vzroki za anemijo sta pomanjkanje vitamina B12 in železa. Divjačina zagotovi oboje, saj zagotavlja 33 odstotkov potreb po vitaminu B12 in 16 odstotkov dnevnih potreb po železu.

Krepi imunski sistem

Jelenovo meso je bogato s cinkom. Cink je pomemben mineral, ki je ključnega pomena za normalen razvoj in rast imunskih celic. Preprečuje oksidativni stres, ki ga povzroča vnetje in ščiti pred določenimi boleznimi. Ustrezen vnos cinka lahko zmanjša simptome in skrajša trajanje dihalnih okužb, tudi prehlada. Prav tako koristi pri zdravljenju malarije, pljučnice in driske.

Spodbuja rast in obnovo mišic

Divjačina vsebuje ogromno beljakovin, ki so potrebne za tvorbo in obnavljanje tkiv, kosti in hrustanca, pa tudi za pridobivanje mišične mase. Jelenovo meso na primer vsebuje tudi specifično aminokislino, imenovano L-glutamin, ki pomaga pri obnavljanju mišic.

Dober vir beljakovin

Beljakovini so osnovni gradniki las, kože in nohtov, potrebujemo pa jih tudi za sintezo določenih encimov in hormonov. Pomanjkanje beljakovin lahko povzroči nekaj resnih posledic, kot so upočasnitev metabolizma, pomanjkanje energije in spremembe razpoloženja.

Podpira zdravje možganov

Smo to, kar jemo. Divjačina nam zagotavlja določene vitamine in minerale, ki dokazano izboljšajo miselno funkcijo in spomin. B12 na primer izboljšuje učenje in spomin. Študije tudi kažejo, da lahko niacin pomaga ščititi pred upadanjem miselnih funkcij in razvojem nevrodegenerativnih bolezni, kot je na primer Alzheimerjeva. Jelenovo meso vsebuje tudi vitamin B6, ki izboljšuje razpoloženje in izboljšuje duševno zdravje.

Hranilna vrednost divjačinskega mesa

Okoli 85 gramov kuhane divjačine vsebuje:

  • 159 kalorij
  • 22,5 grama beljakovin
  • 7 gramov maščobe
  • 7,9 miligrama niacina (39 % dnevnih potreb – DP)
  • 2 mikrograma vitamina B12 (33 % DP)
  • 4,4 miligrama cinka (29 % DP)
  • 0,4 miligrama tiamina (29 % DP)
  • 0,4 miligrama vitamina B6 (20 % DP)
  • 194 miligramov fosforja (19 % DP)
  • 0,3 miligrama riboflavina (16 % DP)
  • 2,8 miligrama železa (16 % DP)
  • 8,8 mikrograma selena (13 % DP)
  • 309 miligramov kalija (9 % DP)
  • 0,6 miligrama pantotenske kisline (6 % DP)
  • 20,4 miligrama magnezija (5 % DV)

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...