Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga (Crataegus laevigate in Crataegus monogyna).  Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega zvišuje), pomaga pri slabotnem srcu in ...

zdravi okvare in vnetje srčne mišice, pomaga pri živčni napetosti, razdražljivosti, nespečnosti, srčni vodenici, poapnenju osrčnika, okvari srčnih zaklopk, razširjenemu in zamaščenemu srcu, motnjah v meni, pljučnici, gripi, bronhitisu, kašlju, pomirja božjastni napad, izboljšuje prekrvavitev koronarnega ožilja, pri ledvičnih kamnih, povišani sečni kislini, belemu toku.

Pravimo mu tudi beli trn, glag, gloginje, glogovec,gloh, medvednek, medvedova hrušica, medvedove hruške. Vsebuje ogromno flavonoidov,  holin, acetilholin, triterpenkarbonsko kislino, vitamin C, provitamin A, čreslovine, vinsko in citronsko kislino.

Uporabnost:

čaj, liker, marmelado, tinkturo, liker, kompot, mazilo

Čas nabiranja:

list, cvet in vršički: april, maj, junij,

plod: september, oktober, november.

 

SLAB SRČNI UTRIP

Zmešamo sledeča zelišča:

30 g gloga - cvetni vršički, 20 g melise - zel, 20 g sivke - cvet, 15 g baldrijana - korenina, 15 g materine dušice - zeli.

Priprava:

1 žličko čajne mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 15 minut, precedimo, osladimo z medom. Pijemo 1 skodelico pred spanjem. Če pa bi prišlo do kakšnih težav, pa se moramo obvezno posvetovati z zdravnikom. 

 

ČAJ PRI VNETJU SKLEPOV

Zmešamo sledeča zelišča:

20 g gloga - cvetni vršički, 20 g navadnega regrata - list, 20 g krhlike - lubje, 10 g melise - list, 10 g navadnega rmana - zel, 10 g bele omele -l ist.

Priprava:

1 čajno žličko mešanice prelijemo z 2 dl vrele vode, pustimo 20 minut. Čaj precedimo, pijemo ga 2 krat na dan, zjutraj in zvečer.

 

ČAJ PRI EPILEPSIJI

Zmešamo sledeča zelišča:

20 g glog - cvetni vršički, 20 g materine dušice - zel, 20 g koprive - list, 10 g zdravilnega ognjiča - cvetni lističi, 10 g majarona - zeli, 10 g dišeče pelargonije »roženkraut« - cvetoča zel, 10 g ptičje dresni - zel.

Priprava:

1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo stati 10 minut, precedimo, čaj pijemo po vsakem obroku, lahko ga osladimo s kostanjevim medom.

 

GLOGOV ČAJ

5 čajnih žličk glogovega cvetja prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo stati 20 minut. Pijemo dva do trikrat na dan po eno skodelico.

 

ČAJ ZA ZBIJANJE VISOKEGA KRVNEGA TLAKA

Zmešamo sledeča zelišča:

20 g baldrijana – korenine, 30 g gloga – cvetni vršički, 50 g oljke–listi.

Priprava:

1 zvrhano jedilno žlico mešanice prelijemo z 2 litroma vrele vode, pustimo stati ½ ure in precedimo. Čaj, oslajen z medom, pijemo po 1 skodelico pred vsakim obrokom, vsaj 7 dni. Sproti si merimo krvni tlak zjutraj in zvečer.

 

ČAJ ZA BOLJŠO PREKRVAVITEV IN DELOVANJE SRCA

Zmešamo sledeča zelišča:

30 g gloga - cvetni vršički, 20 g navadne bazilike - list, po 10 g košutnika (encijana) - korenina, navadnega rmana - zel, navadnega regrata - korenina, navadnega rožmarina - zel, meliso - list).

Priprava:

4 jedilne žlice mešanice prelijemo z 2 litroma vrele vode, pustimo stati 20 minut, precedimo. Čaj spijemo tekom dneva. Kura mora trajati vsaj 3 tedne.

 

ČAJ ZA URAVNAVANJE KRVNEGA PRITISKA

Zmešamo tri dele glogovih listov, dva dela rmanovih cvetov in en del bele omele. Za tri skodelice potrebujemo 3 čajne žličke mešanice, katero prelijemo z vrelo vodo. Pijemo tri tedne trikrat na dan po eno skodelico pod zdravnikovim nadzorstvom.

 

GLOGOVA TINKTURA

V kozarec s širokim grlom narežemo 1/3 ginkovih listov, prelijemo jih z 50 % alkoholom do vrha in dobro pretresemo. Kozarec postavimo na okensko polico, v senco in tam naj stoji 3 tedne. Večkrat dobro pretresemo. Tinkturo precedimo in nalijemo v manjše stekleničke.

Uporabljamo:

25-30 kapljic zmešamo v 1 dl vode. Tako pridobljena tekočina pomaga pri težavah s srcem, ga krepi, znižuje krvni tlak.

 

SOK

Potrebujemo:

½ kg plodov gloga, 2 l vode, 20 dag sladkorja

Priprava:

Plodovom gloga odstranimo peške. Vodo zavremo in z njo prelijemo  plodove gloga. Posodo pokrijemo in odstavimo. Stoji naj 2 dni. Tekočino precedimo, zavremo in še enkrat prelijemo čez plodove. Nato dodamo sladkor in kuhamo na majhnem ognju 15 minut. Še vročega nalijemo v steklenice in postavimo v temen prostor.

 

POSUŠENI PLODOVI GLOGA

Potrebujemo:

1 kg plodov gloga

Priprava:

plodove dobro operemo in jih z krpo rahlo posušimo. Odstranimo peške. Plodove sušimo v bio-sušilniku ali pečici do suhega. Temperatura v sušilniku ali pečici ne sme presegati 40°C. Posušene plodove uporabljamo kot dodatek k čajem.

 

 

OMLETE Z GLOGOM

Za omlete potrebujemo:

30 dag pirine moke, 4 jedilne žlice bezgovega sirupa, 1 žlico pecilnega praška, 4 dl mleka, 1 jajce

Za sirup potrebujemo:

½ kg plodov gloga, 2 dl ribezovega zgoščenega soka, 2 dl vode

Priprava:

Gladko zmešamo vse sestavine za palačinke. V ponvi spečemo majhne palačinke (po 3 jedilne žlice testa skupaj).

Vodo zavremo in vanjo stresemo sveže plodove gloga. Na srednji temperaturi naj lahno vre približno 15 minut.

Zmehčane plodove pretlačimo skozi sito in jih pogladimo skozi kuhinjsko krpo. Sok nato skupaj z ribezovim zgoščenim sokom damo v kozico. Kuhamo tako dolgo, da nastane gost sirup.

Na omlete namažemo tako pripravljen zgoščen sirup in še toplo postrežemo.

 

MAZILO Z GLOGOM

Potrebujemo:

1 pest svežih plodov gloga, 15 g ognjičevega olja, 6 dl vode,

4 g čebeljega voska

Priprava:

očiščene, umite in v krpi posušene plodove gloga in ognjičevo olje pretlačite skupaj z vodo. Mešanico segrejte na približno 60 °C in dodajte čebelji vosek.

Prelijte v manjše posodice in po želji dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja.

Posodice pokrijte in jih za najmanj dve uri postavite v hladilnik.

 

GLOGOVA MARMELADA

Potrebujemo:

¼ kg plodov gloga, 1 dl pomarančnega soka, 20 dag želirnega sladkorja

Priprava:

Plodove gloga očistimo in prelijemo z pomarančnim sokom, kuhamo 10 minut. Odstavimo in še vroče s paličnim mešalnikom zmeljemo in precedimo skozi cedilo. Dobimo približno 2 dl soka, ki mu dodamo sladkor in kuhamo še približno 10 minut, nato vlijemo v kozarec, zatesnimo in pustimo, da se počasi ohladi.

 

MARMELADA IZ GLOGOVIH PLODOV

Potrebujemo:

1 kg plodov gloga, ½ l vode, 1 kg sladkorja.

Priprava:

plodove dobro operemo, odstranimo peške in jih dobro zmeljemo. Na narezano sadje damo sladkor in pustimo stati 6 ur. Po tem času zmes kuhamo in sproti odstranjujemo nastale pene, dokler nam preizkus ne

pokaže, da se mešanica zgoščuje. Nato predevamo v manjše kozarčke in dobro zapremo.

 

MARMELADA

Potrebujemo enake dele šipkovih, glogovih, češminovih in jerebikinih plodov. Vse naberemo po prvi slani. Plodove dušimo z malo vode in neprestano mešamo, da se nam zmes ne prime na posodo. Ko se zmes nekoliko ohladi jo pretlačimo skozi sito. Dobljeni čežani dodamo enako količino sladkorja ali medu, dodamo lupino neškropljene limone ter kuhamo še dodatnih 20 minut. Ob koncu dodamo še sok ene limone.

 

GLOGOV LIKER

Prgišče zrelih zmečkanih glogovih jagod prelijemo z litrom žganja, dodamo nekaj listov poprove mete in zamašimo. Pustimo 8 dni na soncu. Nato odcedimo in dodamo 40 dag sladkorja.

***

Pod ljudskim imenom se skrivata dve vrsti tega rodu, navadni in enovrati glog. Obe vrsti imata podobne lastnosti in obe nabiramo. Najvidnejša razlika med njima je oblikovanost listov. Vrste gloga, ki jih uporabljamo v zdravilne namene, so srednje veliki grmi ali drevesa. Beli cvetovi so zbrani v pokončne češulje. Listi so na gornji strani temno zeleni, na spodnji svetlo zeleni do temno modri. Cvete od maja do junuija. Nabiramo cvetje, ko najbolj cveti, tudi liste nabiramo od julija do septembra, zrele sadeže nabiramo od septembra do novembra. Raste v redkem grmovju, v živih mejah, na sončnih pobočjih. Uporabljamo cvetove, liste in sadeže.

Slike, opis in recepture pripravil: Borut Cerkvenič

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...