Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga (Crataegus laevigate in Crataegus monogyna).  Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega zvišuje), pomaga pri slabotnem srcu in ...

zdravi okvare in vnetje srčne mišice, pomaga pri živčni napetosti, razdražljivosti, nespečnosti, srčni vodenici, poapnenju osrčnika, okvari srčnih zaklopk, razširjenemu in zamaščenemu srcu, motnjah v meni, pljučnici, gripi, bronhitisu, kašlju, pomirja božjastni napad, izboljšuje prekrvavitev koronarnega ožilja, pri ledvičnih kamnih, povišani sečni kislini, belemu toku.

Pravimo mu tudi beli trn, glag, gloginje, glogovec,gloh, medvednek, medvedova hrušica, medvedove hruške. Vsebuje ogromno flavonoidov,  holin, acetilholin, triterpenkarbonsko kislino, vitamin C, provitamin A, čreslovine, vinsko in citronsko kislino.

Uporabnost:

čaj, liker, marmelado, tinkturo, liker, kompot, mazilo

Čas nabiranja:

list, cvet in vršički: april, maj, junij,

plod: september, oktober, november.

 

SLAB SRČNI UTRIP

Zmešamo sledeča zelišča:

30 g gloga - cvetni vršički, 20 g melise - zel, 20 g sivke - cvet, 15 g baldrijana - korenina, 15 g materine dušice - zeli.

Priprava:

1 žličko čajne mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 15 minut, precedimo, osladimo z medom. Pijemo 1 skodelico pred spanjem. Če pa bi prišlo do kakšnih težav, pa se moramo obvezno posvetovati z zdravnikom. 

 

ČAJ PRI VNETJU SKLEPOV

Zmešamo sledeča zelišča:

20 g gloga - cvetni vršički, 20 g navadnega regrata - list, 20 g krhlike - lubje, 10 g melise - list, 10 g navadnega rmana - zel, 10 g bele omele -l ist.

Priprava:

1 čajno žličko mešanice prelijemo z 2 dl vrele vode, pustimo 20 minut. Čaj precedimo, pijemo ga 2 krat na dan, zjutraj in zvečer.

 

ČAJ PRI EPILEPSIJI

Zmešamo sledeča zelišča:

20 g glog - cvetni vršički, 20 g materine dušice - zel, 20 g koprive - list, 10 g zdravilnega ognjiča - cvetni lističi, 10 g majarona - zeli, 10 g dišeče pelargonije »roženkraut« - cvetoča zel, 10 g ptičje dresni - zel.

Priprava:

1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo stati 10 minut, precedimo, čaj pijemo po vsakem obroku, lahko ga osladimo s kostanjevim medom.

 

GLOGOV ČAJ

5 čajnih žličk glogovega cvetja prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo stati 20 minut. Pijemo dva do trikrat na dan po eno skodelico.

 

ČAJ ZA ZBIJANJE VISOKEGA KRVNEGA TLAKA

Zmešamo sledeča zelišča:

20 g baldrijana – korenine, 30 g gloga – cvetni vršički, 50 g oljke–listi.

Priprava:

1 zvrhano jedilno žlico mešanice prelijemo z 2 litroma vrele vode, pustimo stati ½ ure in precedimo. Čaj, oslajen z medom, pijemo po 1 skodelico pred vsakim obrokom, vsaj 7 dni. Sproti si merimo krvni tlak zjutraj in zvečer.

 

ČAJ ZA BOLJŠO PREKRVAVITEV IN DELOVANJE SRCA

Zmešamo sledeča zelišča:

30 g gloga - cvetni vršički, 20 g navadne bazilike - list, po 10 g košutnika (encijana) - korenina, navadnega rmana - zel, navadnega regrata - korenina, navadnega rožmarina - zel, meliso - list).

Priprava:

4 jedilne žlice mešanice prelijemo z 2 litroma vrele vode, pustimo stati 20 minut, precedimo. Čaj spijemo tekom dneva. Kura mora trajati vsaj 3 tedne.

 

ČAJ ZA URAVNAVANJE KRVNEGA PRITISKA

Zmešamo tri dele glogovih listov, dva dela rmanovih cvetov in en del bele omele. Za tri skodelice potrebujemo 3 čajne žličke mešanice, katero prelijemo z vrelo vodo. Pijemo tri tedne trikrat na dan po eno skodelico pod zdravnikovim nadzorstvom.

 

GLOGOVA TINKTURA

V kozarec s širokim grlom narežemo 1/3 ginkovih listov, prelijemo jih z 50 % alkoholom do vrha in dobro pretresemo. Kozarec postavimo na okensko polico, v senco in tam naj stoji 3 tedne. Večkrat dobro pretresemo. Tinkturo precedimo in nalijemo v manjše stekleničke.

Uporabljamo:

25-30 kapljic zmešamo v 1 dl vode. Tako pridobljena tekočina pomaga pri težavah s srcem, ga krepi, znižuje krvni tlak.

 

SOK

Potrebujemo:

½ kg plodov gloga, 2 l vode, 20 dag sladkorja

Priprava:

Plodovom gloga odstranimo peške. Vodo zavremo in z njo prelijemo  plodove gloga. Posodo pokrijemo in odstavimo. Stoji naj 2 dni. Tekočino precedimo, zavremo in še enkrat prelijemo čez plodove. Nato dodamo sladkor in kuhamo na majhnem ognju 15 minut. Še vročega nalijemo v steklenice in postavimo v temen prostor.

 

POSUŠENI PLODOVI GLOGA

Potrebujemo:

1 kg plodov gloga

Priprava:

plodove dobro operemo in jih z krpo rahlo posušimo. Odstranimo peške. Plodove sušimo v bio-sušilniku ali pečici do suhega. Temperatura v sušilniku ali pečici ne sme presegati 40°C. Posušene plodove uporabljamo kot dodatek k čajem.

 

 

OMLETE Z GLOGOM

Za omlete potrebujemo:

30 dag pirine moke, 4 jedilne žlice bezgovega sirupa, 1 žlico pecilnega praška, 4 dl mleka, 1 jajce

Za sirup potrebujemo:

½ kg plodov gloga, 2 dl ribezovega zgoščenega soka, 2 dl vode

Priprava:

Gladko zmešamo vse sestavine za palačinke. V ponvi spečemo majhne palačinke (po 3 jedilne žlice testa skupaj).

Vodo zavremo in vanjo stresemo sveže plodove gloga. Na srednji temperaturi naj lahno vre približno 15 minut.

Zmehčane plodove pretlačimo skozi sito in jih pogladimo skozi kuhinjsko krpo. Sok nato skupaj z ribezovim zgoščenim sokom damo v kozico. Kuhamo tako dolgo, da nastane gost sirup.

Na omlete namažemo tako pripravljen zgoščen sirup in še toplo postrežemo.

 

MAZILO Z GLOGOM

Potrebujemo:

1 pest svežih plodov gloga, 15 g ognjičevega olja, 6 dl vode,

4 g čebeljega voska

Priprava:

očiščene, umite in v krpi posušene plodove gloga in ognjičevo olje pretlačite skupaj z vodo. Mešanico segrejte na približno 60 °C in dodajte čebelji vosek.

Prelijte v manjše posodice in po želji dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja.

Posodice pokrijte in jih za najmanj dve uri postavite v hladilnik.

 

GLOGOVA MARMELADA

Potrebujemo:

¼ kg plodov gloga, 1 dl pomarančnega soka, 20 dag želirnega sladkorja

Priprava:

Plodove gloga očistimo in prelijemo z pomarančnim sokom, kuhamo 10 minut. Odstavimo in še vroče s paličnim mešalnikom zmeljemo in precedimo skozi cedilo. Dobimo približno 2 dl soka, ki mu dodamo sladkor in kuhamo še približno 10 minut, nato vlijemo v kozarec, zatesnimo in pustimo, da se počasi ohladi.

 

MARMELADA IZ GLOGOVIH PLODOV

Potrebujemo:

1 kg plodov gloga, ½ l vode, 1 kg sladkorja.

Priprava:

plodove dobro operemo, odstranimo peške in jih dobro zmeljemo. Na narezano sadje damo sladkor in pustimo stati 6 ur. Po tem času zmes kuhamo in sproti odstranjujemo nastale pene, dokler nam preizkus ne

pokaže, da se mešanica zgoščuje. Nato predevamo v manjše kozarčke in dobro zapremo.

 

MARMELADA

Potrebujemo enake dele šipkovih, glogovih, češminovih in jerebikinih plodov. Vse naberemo po prvi slani. Plodove dušimo z malo vode in neprestano mešamo, da se nam zmes ne prime na posodo. Ko se zmes nekoliko ohladi jo pretlačimo skozi sito. Dobljeni čežani dodamo enako količino sladkorja ali medu, dodamo lupino neškropljene limone ter kuhamo še dodatnih 20 minut. Ob koncu dodamo še sok ene limone.

 

GLOGOV LIKER

Prgišče zrelih zmečkanih glogovih jagod prelijemo z litrom žganja, dodamo nekaj listov poprove mete in zamašimo. Pustimo 8 dni na soncu. Nato odcedimo in dodamo 40 dag sladkorja.

***

Pod ljudskim imenom se skrivata dve vrsti tega rodu, navadni in enovrati glog. Obe vrsti imata podobne lastnosti in obe nabiramo. Najvidnejša razlika med njima je oblikovanost listov. Vrste gloga, ki jih uporabljamo v zdravilne namene, so srednje veliki grmi ali drevesa. Beli cvetovi so zbrani v pokončne češulje. Listi so na gornji strani temno zeleni, na spodnji svetlo zeleni do temno modri. Cvete od maja do junuija. Nabiramo cvetje, ko najbolj cveti, tudi liste nabiramo od julija do septembra, zrele sadeže nabiramo od septembra do novembra. Raste v redkem grmovju, v živih mejah, na sončnih pobočjih. Uporabljamo cvetove, liste in sadeže.

Slike, opis in recepture pripravil: Borut Cerkvenič

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...