Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik (Chelidonium majus) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži bolečine, preprečuje kašelj in bronhitis ter zdravi vnetja in oslovski kašelj, pri težavah z žolčem, jetri, vranici ...

... pri kožni tuberkulozi, pri nekaterih vrstah kožnega raka, pospešuje potenje, topi žolčne kamne, pomaga pri gripi, migreni, uremiji, visokem krvnem tlaku, lajša težave pri hemoroidih, zdravi luskavico, sončne pege, pri nespečnosti, astmo, živčnost, pri angini pektoris, arteriosklerozi, preganja gliste.

Krvavi mlečnik (po domače  aselca, bedemnica, bradavičnik, ceduljka, cengulja, cimbola, drafna trava, draznica, grenica, kačja trava, kačji mleček, karoščik, kremenica, kravje zelišče, krvni mleček, krvomočnica, pasje zelje, rudeči mleček, sendolka, škrobla, zlata korenina, zlatič, zlatinka) je trajna zel, ki zraste tudi do 1 m visoko. Iz kratke korenine požene pokončna stebelca, ki so pri vrhu razvejana. Pritlični in stebelni listi so pernato nacepljeni, jajčasti in neenakomerno nazobčani. Spodnji listi so pecljati, medtem ko so zgornji sedeči. Cela rastlina je porasla z dlačicami. Na koncu vejic so dolgopecljati rumeni cvetovi, ki se združujejo v kobulasta socvetja. Plod je podolgovata mnogosemenska glavica.

Rastlina cveti od maja do septembra. Vsi njeni deli vsebujejo rumeno rdeči sok (mleček), ki je neprijetnega vonja, ostrega in grenkega okusa. Raste ob poteh, ograjah, po grobljah, ob zidovih.


Učinkovine:

alakaloidi (berberin, heleritrin, helidonin, homohelidonin, protopin, sangvinarin, spartein, helidoksantin), helidonsko, citronsko, jabolčno in glavcijsko kislino, saponin, proteolitični encimi, eterično olje, kalcij, amonijevo-magnezijev fosfat

Uporabnost:

sok, olje, tinktura;

Čas nabiranja:

cvetoča zel: marec, april, maj, junij, julij,

korenina: pred cvetenjem,

Opozorilo !!!

Zaužitje večje količine povzroča krče, drisko, ohromelost, včasih tudi smrt. Helidonin je narkotik, heletrinin pa srčni strup. Pri zunanji uporabi po navadi nastopi kožno vnetje z izpuščaji.

SOK ZA ODSTRANJE BRADAVIC IN KURJIH OČES

S sokom svežih rastlin namažemo bradavice in kurja očesa dvakrat na dan, a samo 2 do 3 bradavice hkrati. Vztrajajte vsaj 1 mesec ali več – kar naenkrat bodo izginile.


ČAJ ZA JETRA IN ŽOLČ

½ čajne žličke zdrobljene ali sveže zeli krvavega mlečnika prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 8 minut. Precejen, neoslajen čaj pijemo dva krat na dan po eno skodelico. Bodite previdni in se držite recepta.


VINO ZA ČIŠČENJE KRVI

30 g zeli in korenin krvavega mlečnika prelijemo s ½  litra dobrega belega vina in pustimo da vse skupaj stoji uro do dve. Nato vino precedimo in ga pijemo po požirkih.

Lahko pa si pripravite vino tudi tako, da tri korenine krvavega mlečnika 12 ur namakate v 1 litru dobrega sladkega belega vina. Tako pripravljeno vino se uporablja kot čistilo za kri in pomirilo, pa tudi za masažo in vtiranje v kožo.


OLJE KRVAVEGA MLEČNIKA

Potrebujemo: kozarec s širokim grlom z pokrovom, oljčno olje, toliko svežih rastlin s cvetovi krvavega mlečnika, da pokrijemo kozarec malo čez polovico.

Izdelava: sveže rastline krvavega mlečnika narežemo, damo v kozarec in takoj prelijemo z oljčnim oljem do vrha. Kozarec dobro zapremo in za 6 tednov postavimo na okensko polico, kjer je sonce. Kozarec večkrat pretresemo.

Hramba: po tem času olje precedimo in nalijemo v manjše steklenice. Hranimo v hladnem in temnem prostoru, ne v hladilniku.

UPORABA

Z oljem krvavega mlečnika masiramo mesta, kjer so kurja očesa, luskavica ali otiščanec. V zimskem ali jesenskem času, ko ni krvavega mlečnika si s tem oljem pomagamo pri bradavicah. Zjutraj in zvečer si utremo to olje na mesto, kjer so bradavice. Mazati moramo tako dolgo, da bradavica odpade.


TINKTURA IZ KRVAVEGA MLEČNIKA

Potrebujemo: kozarec s širokim grlom z pokrovom, 50% žganje, toliko svežih rastlin krvavega mlečnika, da pokrijemo polovico kozarca.

Izdelava: sveže rastline krvavega mlečnika narežemo, damo v kozarec in takoj prelijemo z žganjem do vrha. Kozarec dobro zapremo in za 3 tedne postavimo v senco. Kozarec večkrat pretresemo.

Hramba: po tem času žganje precedimo in nalijemo v manjše steklenice. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

UPORABA:

Tinkturo uživamo pri revmi, protinu, hemoroidih, vodenici in težavah z želodcem.

20 do 25 kapljic zmešamo  v 1 dl vode in spijemo en krat na dan.

S tinkturo si tudi razkužimo mesta, kjer so kurja očesa, luskavica ali otiščanec.


MAZILO PROTI KURJIM OČESOM

Potrebujemo: vodno kopel (malo večji lonec z vodo in manjši lonec, ki gre v večjega, beli čebelji vosek, (macerat iz rastlin) oljni izvleček iz krvavega mlečnika,

Čebelji vosek postavite v vodno kopel, da se stopi. Ob neprestanem mešanju počasi dodajajte olje krvavega mlečnika (macerat). Mešajte toliko časa, da zmes postane kremasta in se ohladi (pod 40 °C), nato pa dodajte po želji tudi eterično olje, ki bodo učinkovitost mazila še povečala.

 

Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...