Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik (Chelidonium majus) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži bolečine, preprečuje kašelj in bronhitis ter zdravi vnetja in oslovski kašelj, pri težavah z žolčem, jetri, vranici ...

... pri kožni tuberkulozi, pri nekaterih vrstah kožnega raka, pospešuje potenje, topi žolčne kamne, pomaga pri gripi, migreni, uremiji, visokem krvnem tlaku, lajša težave pri hemoroidih, zdravi luskavico, sončne pege, pri nespečnosti, astmo, živčnost, pri angini pektoris, arteriosklerozi, preganja gliste.

Krvavi mlečnik (po domače  aselca, bedemnica, bradavičnik, ceduljka, cengulja, cimbola, drafna trava, draznica, grenica, kačja trava, kačji mleček, karoščik, kremenica, kravje zelišče, krvni mleček, krvomočnica, pasje zelje, rudeči mleček, sendolka, škrobla, zlata korenina, zlatič, zlatinka) je trajna zel, ki zraste tudi do 1 m visoko. Iz kratke korenine požene pokončna stebelca, ki so pri vrhu razvejana. Pritlični in stebelni listi so pernato nacepljeni, jajčasti in neenakomerno nazobčani. Spodnji listi so pecljati, medtem ko so zgornji sedeči. Cela rastlina je porasla z dlačicami. Na koncu vejic so dolgopecljati rumeni cvetovi, ki se združujejo v kobulasta socvetja. Plod je podolgovata mnogosemenska glavica.

Rastlina cveti od maja do septembra. Vsi njeni deli vsebujejo rumeno rdeči sok (mleček), ki je neprijetnega vonja, ostrega in grenkega okusa. Raste ob poteh, ograjah, po grobljah, ob zidovih.


Učinkovine:

alakaloidi (berberin, heleritrin, helidonin, homohelidonin, protopin, sangvinarin, spartein, helidoksantin), helidonsko, citronsko, jabolčno in glavcijsko kislino, saponin, proteolitični encimi, eterično olje, kalcij, amonijevo-magnezijev fosfat

Uporabnost:

sok, olje, tinktura;

Čas nabiranja:

cvetoča zel: marec, april, maj, junij, julij,

korenina: pred cvetenjem,

Opozorilo !!!

Zaužitje večje količine povzroča krče, drisko, ohromelost, včasih tudi smrt. Helidonin je narkotik, heletrinin pa srčni strup. Pri zunanji uporabi po navadi nastopi kožno vnetje z izpuščaji.

SOK ZA ODSTRANJE BRADAVIC IN KURJIH OČES

S sokom svežih rastlin namažemo bradavice in kurja očesa dvakrat na dan, a samo 2 do 3 bradavice hkrati. Vztrajajte vsaj 1 mesec ali več – kar naenkrat bodo izginile.


ČAJ ZA JETRA IN ŽOLČ

½ čajne žličke zdrobljene ali sveže zeli krvavega mlečnika prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 8 minut. Precejen, neoslajen čaj pijemo dva krat na dan po eno skodelico. Bodite previdni in se držite recepta.


VINO ZA ČIŠČENJE KRVI

30 g zeli in korenin krvavega mlečnika prelijemo s ½  litra dobrega belega vina in pustimo da vse skupaj stoji uro do dve. Nato vino precedimo in ga pijemo po požirkih.

Lahko pa si pripravite vino tudi tako, da tri korenine krvavega mlečnika 12 ur namakate v 1 litru dobrega sladkega belega vina. Tako pripravljeno vino se uporablja kot čistilo za kri in pomirilo, pa tudi za masažo in vtiranje v kožo.


OLJE KRVAVEGA MLEČNIKA

Potrebujemo: kozarec s širokim grlom z pokrovom, oljčno olje, toliko svežih rastlin s cvetovi krvavega mlečnika, da pokrijemo kozarec malo čez polovico.

Izdelava: sveže rastline krvavega mlečnika narežemo, damo v kozarec in takoj prelijemo z oljčnim oljem do vrha. Kozarec dobro zapremo in za 6 tednov postavimo na okensko polico, kjer je sonce. Kozarec večkrat pretresemo.

Hramba: po tem času olje precedimo in nalijemo v manjše steklenice. Hranimo v hladnem in temnem prostoru, ne v hladilniku.

UPORABA

Z oljem krvavega mlečnika masiramo mesta, kjer so kurja očesa, luskavica ali otiščanec. V zimskem ali jesenskem času, ko ni krvavega mlečnika si s tem oljem pomagamo pri bradavicah. Zjutraj in zvečer si utremo to olje na mesto, kjer so bradavice. Mazati moramo tako dolgo, da bradavica odpade.


TINKTURA IZ KRVAVEGA MLEČNIKA

Potrebujemo: kozarec s širokim grlom z pokrovom, 50% žganje, toliko svežih rastlin krvavega mlečnika, da pokrijemo polovico kozarca.

Izdelava: sveže rastline krvavega mlečnika narežemo, damo v kozarec in takoj prelijemo z žganjem do vrha. Kozarec dobro zapremo in za 3 tedne postavimo v senco. Kozarec večkrat pretresemo.

Hramba: po tem času žganje precedimo in nalijemo v manjše steklenice. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

UPORABA:

Tinkturo uživamo pri revmi, protinu, hemoroidih, vodenici in težavah z želodcem.

20 do 25 kapljic zmešamo  v 1 dl vode in spijemo en krat na dan.

S tinkturo si tudi razkužimo mesta, kjer so kurja očesa, luskavica ali otiščanec.


MAZILO PROTI KURJIM OČESOM

Potrebujemo: vodno kopel (malo večji lonec z vodo in manjši lonec, ki gre v večjega, beli čebelji vosek, (macerat iz rastlin) oljni izvleček iz krvavega mlečnika,

Čebelji vosek postavite v vodno kopel, da se stopi. Ob neprestanem mešanju počasi dodajajte olje krvavega mlečnika (macerat). Mešajte toliko časa, da zmes postane kremasta in se ohladi (pod 40 °C), nato pa dodajte po želji tudi eterično olje, ki bodo učinkovitost mazila še povečala.

 

Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...