Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste jih prinesli iz gozda in posadili doma, lahko uporabljate ne le kot priboljšek, ampak tudi v zdravilne namene.

Gozdna jagoda, hrustavka, laška jagoda, smokvica, rudeča smokvica, trosk, trstek, truskva, truskalica kot se ji po domače še reče, se nabira od marca (korenina in listi), do septembra (plodovi - jagode). Prav listi so eden najboljših nadomestkov za čaj.

Učinkovine:

Jagode vsebujejo C vitamina, estre, rudninske soli, eterično olje, citronsko in jabolčno kislino, ogljikove hidrate, beljakovinske snovi, vitamin B1, B2, provitamin A, natrij, kalij, kalcij, železo, magnezij, čreslovine.

Uporabnost: 

iz jagod lahko pripravimo sladoled, marmelado, džem, sok, spečemo biskvit in uporabimo jagode kot dodatek. Najboljše so gozdne jagode, gojene jagode vsebujejo več sladkorja.

Zdravilnost:

Odpravljajo črevesni in želodčni katar, drisko, hemoroide, ledvične bolezni, pospešuje prebavo, preprečuje vnetje dlesni in krvavitve, neprijeten zadah iz ust, protin, umirjajo živčno utripanje, zavirajo nočno znojenje. Pomagajo čiistiti kri,  pri vnetem grlu in anginah, pri gripi, pri ledvičnih boleznih, pospešujejo prebavo in krepijo organizem. Obkladek iz zmečkanih listov miri (hladi) vnetja, pomaga pri odrgninah in manjših ranah.

V zdravilne namene se uporabljajo samo gozdne jagode, ki rastejo divje v naravi! Uživanje plodov jagodnjaka lahko pri občutljivih ljudeh povzroči koprivnico!

Čaj za hemoroide (zlata žila)

1 čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov gozdnega jagodnjaka prelijemo s skodelico vrele vode. Čaj pustimo stati 10 minut, precedimo. Neoslajen čaj pijemo 3 krat na dan po eno skodelico. S tako pripravljenim čajem lahko tudi umivamo hemoroide ali si pripravimo obkladek.

Čaj za čiščenje krvi

Zmešamo sledeča zelišča: po 20 g (gozdna jagoda-list, malina-list, robida-list, navadna marjetica-korenina, pljučnik-zel).

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijem s skodelico vrele vode, pustimo 15 min stati, precedimo. Na dan spijemo od 3 do 5 skodelic čaja.

Čaj proti gripi

1 čajno žličko posušenih listov gozdnega jagodnjaka prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo, osladimo z medom. Pijemo 5 krat na dan. 

Čaj proti vnetemu grlu (angina)

Zmešamo sledeča zelišča: 30 g navadna marjetica - cvet, 30 g gozdni jagodnjak - list, 20 g šipek -plod, 10 g kopriva - list, 10 g žajbelj - list.

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo, osladimo, spijemo ga vsaj 3 skodelice na dan.

Čaj za zdravljenje arterioskleroze

Zmešamo sledeča zelišča: 30 g breza - list, 20 g gozdni jagodnjak - list, 20 g kopriva - list, 10 g njivska preslica - zel, 10 g ptičja dresen - zel, 10 g glog - plod.

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut.

Čaj precedimo, pijemo ga 3 krat na dan po eno skodelico.

Čaj pri vnetju sklepov

Zmešamo sledeča zelišča: 50 g kopriva - zel, 30 g gozdni jagodnjak - list, 20 g njivska preslica - zel.

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo, spijemo ga 3 skodelice na dan, po vsakem obroku

Čaj pri aknasti koži

Zmešamo sledeča zelišča: 30 g divja mačeha - zel, po 20 g (kopriva - list, navadni regrat - korenina, vrtni ognjič - cvetni lističi), 10 gozdna jagoda - list.

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico mlačne vode, pustimo stati 15 minut. Čaj precedimo, pijemo ga 3 krat na dan.

Lahko, pa si s tako pripravljenim čajem tudi umivamo mesta, kjer so akne.

Osvežilni čaj

Pripravimo mešanico enakih delov listov gozdnega jagodnjaka, robide in smrekovih vršičkov. Za skodelico čaja vzamemo čajno žličko mešanice, prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 6 do 8 minut, čaj lahko osladimo s sladkorjem ali medom. 

Tinktura

Liste gozdnega jagodnjaka nabrane v času okrog 21. junija, natrgamo in jih naložimo v kozarec s širokim grlom, tako da je ½ kozarca natrganih listov. Preko prelijemo 50 % sadnega žganja, kozarec dobro zapremo in postavimo za 3 tedne v senco. Kozarec večkrat pretresemo. Z razredčeno tinkturo večkrat splahujemo ustno votlino. S splahovanjem  preprečujemo vnetje dlesni in neprijeten zadah iz ust.

Jogurtov sladoled

V mešalcu zmešamo kozarček jogurta, enako količino gozdnih jagod, 3 jedilne žlice sladkorja in 1 zavitek vanilijevega sladkorja. Zmes damo v primerne posodice, te pa v zmrzovalnik. 

Jagodna bovla

Potrebujemo: ½ kg gozdnih jagod, 15 dag sladkorja, 2 litra dobrega belega vina, 1 liter penečega vina.

Priprava: jagode posipamo s sladkorjem in pustimo 1 uro v hladilniku. Nato prelijemo z belim vinom in ponovno postavimo za 1 uro v hladilnik. Preden postrežemo, prilijemo še ledeno peneče vino.

Jagodni liker

1 kg gozdnih jagod med prsti zmeljemo, damo v večji kozarec s širokim grlom, dodamo ½ kg sladkorja ter prelijemo z 2 litra 50 % dobrega sadnega žganja ali tropinovca. Kozarec postavimo na sončno mesto za 3 tedne. Večkrat pretresemo, da se sladkor raztopi. Po treh tednih je liker gotov. 

Jagodni sirup

Potrebujemo: 5 kg zrelih gozdnih jagod in 5 kg sladkorja.

Priprava: jagode preberemo, operemo in odstranimo peclje. Odcejene damo v nepoškodovano emajlirano posodo, pretlačimo in pustimo čez noč na hladnem. Naslednji dan jih pretlačimo skozi drobno sito. Dobljeni sok zavremo dodamo sladkor in še enkrat zavremo. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki se nabere na površini. Sirup še vroč nalijemo v prekuhane in ogrete steklenice in jih dobro zapremo. Hranimo jih v suhem, hladnem in temnem prostoru. Pred uporabo sirup razredčimo z vodo.

Jagodni kompot

Potrebujemo: ½ kg zrelih gozdnih jagod, ¼ kg sladkorja, lupina ene limone, skorja cimeta.

Priprava: jagode preberemo, operemo in pustimo, da se odcedijo. Potem jih potresemo s sladkorjem in kuhamo brez vode. Začinimo z limonino lupino in cimetom. Sok odcedimo, še malo pokuhamo in ponovno zlijemo na jagode.

Jagodne palačinke

Potrebujemo: 30 dag gozdnih jagod, 15 dag moke 1/8 l mleka, eno jajce, ščepec soli, sladkor, olje.

Priprava: jagode preberemo, opremo in pustimo, da se odcedijo. Iz mleka, soli, jajca in moke naredimo testo. Spečemo čisto tanke palačinke. Potresemo jih z gozdnimi jagodami, zvijemo in posipamo s sladkorjem.

 

Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...