Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste jih prinesli iz gozda in posadili doma, lahko uporabljate ne le kot priboljšek, ampak tudi v zdravilne namene.
Gozdna jagoda, hrustavka, laška jagoda, smokvica, rudeča smokvica, trosk, trstek, truskva, truskalica kot se ji po domače še reče, se nabira od marca (korenina in listi), do septembra (plodovi - jagode). Prav listi so eden najboljših nadomestkov za čaj.
Učinkovine:
Jagode vsebujejo C vitamina, estre, rudninske soli, eterično olje, citronsko in jabolčno kislino, ogljikove hidrate, beljakovinske snovi, vitamin B1, B2, provitamin A, natrij, kalij, kalcij, železo, magnezij, čreslovine.
Uporabnost:
iz jagod lahko pripravimo sladoled, marmelado, džem, sok, spečemo biskvit in uporabimo jagode kot dodatek. Najboljše so gozdne jagode, gojene jagode vsebujejo več sladkorja.
Zdravilnost:
Odpravljajo črevesni in želodčni katar, drisko, hemoroide, ledvične bolezni, pospešuje prebavo, preprečuje vnetje dlesni in krvavitve, neprijeten zadah iz ust, protin, umirjajo živčno utripanje, zavirajo nočno znojenje. Pomagajo čiistiti kri, pri vnetem grlu in anginah, pri gripi, pri ledvičnih boleznih, pospešujejo prebavo in krepijo organizem. Obkladek iz zmečkanih listov miri (hladi) vnetja, pomaga pri odrgninah in manjših ranah.
V zdravilne namene se uporabljajo samo gozdne jagode, ki rastejo divje v naravi! Uživanje plodov jagodnjaka lahko pri občutljivih ljudeh povzroči koprivnico!
Čaj za hemoroide (zlata žila)
1 čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov gozdnega jagodnjaka prelijemo s skodelico vrele vode. Čaj pustimo stati 10 minut, precedimo. Neoslajen čaj pijemo 3 krat na dan po eno skodelico. S tako pripravljenim čajem lahko tudi umivamo hemoroide ali si pripravimo obkladek.
Čaj za čiščenje krvi
Zmešamo sledeča zelišča: po 20 g (gozdna jagoda-list, malina-list, robida-list, navadna marjetica-korenina, pljučnik-zel).
Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijem s skodelico vrele vode, pustimo 15 min stati, precedimo. Na dan spijemo od 3 do 5 skodelic čaja.
Čaj proti gripi
1 čajno žličko posušenih listov gozdnega jagodnjaka prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo, osladimo z medom. Pijemo 5 krat na dan.
Čaj proti vnetemu grlu (angina)
Zmešamo sledeča zelišča: 30 g navadna marjetica - cvet, 30 g gozdni jagodnjak - list, 20 g šipek -plod, 10 g kopriva - list, 10 g žajbelj - list.
Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo, osladimo, spijemo ga vsaj 3 skodelice na dan.
Čaj za zdravljenje arterioskleroze
Zmešamo sledeča zelišča: 30 g breza - list, 20 g gozdni jagodnjak - list, 20 g kopriva - list, 10 g njivska preslica - zel, 10 g ptičja dresen - zel, 10 g glog - plod.
Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut.
Čaj precedimo, pijemo ga 3 krat na dan po eno skodelico.
Čaj pri vnetju sklepov
Zmešamo sledeča zelišča: 50 g kopriva - zel, 30 g gozdni jagodnjak - list, 20 g njivska preslica - zel.
Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo, spijemo ga 3 skodelice na dan, po vsakem obroku
Čaj pri aknasti koži
Zmešamo sledeča zelišča: 30 g divja mačeha - zel, po 20 g (kopriva - list, navadni regrat - korenina, vrtni ognjič - cvetni lističi), 10 gozdna jagoda - list.
Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico mlačne vode, pustimo stati 15 minut. Čaj precedimo, pijemo ga 3 krat na dan.
Lahko, pa si s tako pripravljenim čajem tudi umivamo mesta, kjer so akne.
Osvežilni čaj
Pripravimo mešanico enakih delov listov gozdnega jagodnjaka, robide in smrekovih vršičkov. Za skodelico čaja vzamemo čajno žličko mešanice, prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 6 do 8 minut, čaj lahko osladimo s sladkorjem ali medom.
Tinktura
Liste gozdnega jagodnjaka nabrane v času okrog 21. junija, natrgamo in jih naložimo v kozarec s širokim grlom, tako da je ½ kozarca natrganih listov. Preko prelijemo 50 % sadnega žganja, kozarec dobro zapremo in postavimo za 3 tedne v senco. Kozarec večkrat pretresemo. Z razredčeno tinkturo večkrat splahujemo ustno votlino. S splahovanjem preprečujemo vnetje dlesni in neprijeten zadah iz ust.
Jogurtov sladoled
V mešalcu zmešamo kozarček jogurta, enako količino gozdnih jagod, 3 jedilne žlice sladkorja in 1 zavitek vanilijevega sladkorja. Zmes damo v primerne posodice, te pa v zmrzovalnik.
Jagodna bovla
Potrebujemo: ½ kg gozdnih jagod, 15 dag sladkorja, 2 litra dobrega belega vina, 1 liter penečega vina.
Priprava: jagode posipamo s sladkorjem in pustimo 1 uro v hladilniku. Nato prelijemo z belim vinom in ponovno postavimo za 1 uro v hladilnik. Preden postrežemo, prilijemo še ledeno peneče vino.
Jagodni liker
1 kg gozdnih jagod med prsti zmeljemo, damo v večji kozarec s širokim grlom, dodamo ½ kg sladkorja ter prelijemo z 2 litra 50 % dobrega sadnega žganja ali tropinovca. Kozarec postavimo na sončno mesto za 3 tedne. Večkrat pretresemo, da se sladkor raztopi. Po treh tednih je liker gotov.
Jagodni sirup
Potrebujemo: 5 kg zrelih gozdnih jagod in 5 kg sladkorja.
Priprava: jagode preberemo, operemo in odstranimo peclje. Odcejene damo v nepoškodovano emajlirano posodo, pretlačimo in pustimo čez noč na hladnem. Naslednji dan jih pretlačimo skozi drobno sito. Dobljeni sok zavremo dodamo sladkor in še enkrat zavremo. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki se nabere na površini. Sirup še vroč nalijemo v prekuhane in ogrete steklenice in jih dobro zapremo. Hranimo jih v suhem, hladnem in temnem prostoru. Pred uporabo sirup razredčimo z vodo.
Jagodni kompot
Potrebujemo: ½ kg zrelih gozdnih jagod, ¼ kg sladkorja, lupina ene limone, skorja cimeta.
Priprava: jagode preberemo, operemo in pustimo, da se odcedijo. Potem jih potresemo s sladkorjem in kuhamo brez vode. Začinimo z limonino lupino in cimetom. Sok odcedimo, še malo pokuhamo in ponovno zlijemo na jagode.
Jagodne palačinke
Potrebujemo: 30 dag gozdnih jagod, 15 dag moke 1/8 l mleka, eno jajce, ščepec soli, sladkor, olje.
Priprava: jagode preberemo, opremo in pustimo, da se odcedijo. Iz mleka, soli, jajca in moke naredimo testo. Spečemo čisto tanke palačinke. Potresemo jih z gozdnimi jagodami, zvijemo in posipamo s sladkorjem.
Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič