Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste jih prinesli iz gozda in posadili doma, lahko uporabljate ne le kot priboljšek, ampak tudi v zdravilne namene.

Gozdna jagoda, hrustavka, laška jagoda, smokvica, rudeča smokvica, trosk, trstek, truskva, truskalica kot se ji po domače še reče, se nabira od marca (korenina in listi), do septembra (plodovi - jagode). Prav listi so eden najboljših nadomestkov za čaj.

Učinkovine:

Jagode vsebujejo C vitamina, estre, rudninske soli, eterično olje, citronsko in jabolčno kislino, ogljikove hidrate, beljakovinske snovi, vitamin B1, B2, provitamin A, natrij, kalij, kalcij, železo, magnezij, čreslovine.

Uporabnost: 

iz jagod lahko pripravimo sladoled, marmelado, džem, sok, spečemo biskvit in uporabimo jagode kot dodatek. Najboljše so gozdne jagode, gojene jagode vsebujejo več sladkorja.

Zdravilnost:

Odpravljajo črevesni in želodčni katar, drisko, hemoroide, ledvične bolezni, pospešuje prebavo, preprečuje vnetje dlesni in krvavitve, neprijeten zadah iz ust, protin, umirjajo živčno utripanje, zavirajo nočno znojenje. Pomagajo čiistiti kri,  pri vnetem grlu in anginah, pri gripi, pri ledvičnih boleznih, pospešujejo prebavo in krepijo organizem. Obkladek iz zmečkanih listov miri (hladi) vnetja, pomaga pri odrgninah in manjših ranah.

V zdravilne namene se uporabljajo samo gozdne jagode, ki rastejo divje v naravi! Uživanje plodov jagodnjaka lahko pri občutljivih ljudeh povzroči koprivnico!

Čaj za hemoroide (zlata žila)

1 čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov gozdnega jagodnjaka prelijemo s skodelico vrele vode. Čaj pustimo stati 10 minut, precedimo. Neoslajen čaj pijemo 3 krat na dan po eno skodelico. S tako pripravljenim čajem lahko tudi umivamo hemoroide ali si pripravimo obkladek.

Čaj za čiščenje krvi

Zmešamo sledeča zelišča: po 20 g (gozdna jagoda-list, malina-list, robida-list, navadna marjetica-korenina, pljučnik-zel).

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijem s skodelico vrele vode, pustimo 15 min stati, precedimo. Na dan spijemo od 3 do 5 skodelic čaja.

Čaj proti gripi

1 čajno žličko posušenih listov gozdnega jagodnjaka prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo, osladimo z medom. Pijemo 5 krat na dan. 

Čaj proti vnetemu grlu (angina)

Zmešamo sledeča zelišča: 30 g navadna marjetica - cvet, 30 g gozdni jagodnjak - list, 20 g šipek -plod, 10 g kopriva - list, 10 g žajbelj - list.

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo, osladimo, spijemo ga vsaj 3 skodelice na dan.

Čaj za zdravljenje arterioskleroze

Zmešamo sledeča zelišča: 30 g breza - list, 20 g gozdni jagodnjak - list, 20 g kopriva - list, 10 g njivska preslica - zel, 10 g ptičja dresen - zel, 10 g glog - plod.

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut.

Čaj precedimo, pijemo ga 3 krat na dan po eno skodelico.

Čaj pri vnetju sklepov

Zmešamo sledeča zelišča: 50 g kopriva - zel, 30 g gozdni jagodnjak - list, 20 g njivska preslica - zel.

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo, spijemo ga 3 skodelice na dan, po vsakem obroku

Čaj pri aknasti koži

Zmešamo sledeča zelišča: 30 g divja mačeha - zel, po 20 g (kopriva - list, navadni regrat - korenina, vrtni ognjič - cvetni lističi), 10 gozdna jagoda - list.

Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico mlačne vode, pustimo stati 15 minut. Čaj precedimo, pijemo ga 3 krat na dan.

Lahko, pa si s tako pripravljenim čajem tudi umivamo mesta, kjer so akne.

Osvežilni čaj

Pripravimo mešanico enakih delov listov gozdnega jagodnjaka, robide in smrekovih vršičkov. Za skodelico čaja vzamemo čajno žličko mešanice, prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 6 do 8 minut, čaj lahko osladimo s sladkorjem ali medom. 

Tinktura

Liste gozdnega jagodnjaka nabrane v času okrog 21. junija, natrgamo in jih naložimo v kozarec s širokim grlom, tako da je ½ kozarca natrganih listov. Preko prelijemo 50 % sadnega žganja, kozarec dobro zapremo in postavimo za 3 tedne v senco. Kozarec večkrat pretresemo. Z razredčeno tinkturo večkrat splahujemo ustno votlino. S splahovanjem  preprečujemo vnetje dlesni in neprijeten zadah iz ust.

Jogurtov sladoled

V mešalcu zmešamo kozarček jogurta, enako količino gozdnih jagod, 3 jedilne žlice sladkorja in 1 zavitek vanilijevega sladkorja. Zmes damo v primerne posodice, te pa v zmrzovalnik. 

Jagodna bovla

Potrebujemo: ½ kg gozdnih jagod, 15 dag sladkorja, 2 litra dobrega belega vina, 1 liter penečega vina.

Priprava: jagode posipamo s sladkorjem in pustimo 1 uro v hladilniku. Nato prelijemo z belim vinom in ponovno postavimo za 1 uro v hladilnik. Preden postrežemo, prilijemo še ledeno peneče vino.

Jagodni liker

1 kg gozdnih jagod med prsti zmeljemo, damo v večji kozarec s širokim grlom, dodamo ½ kg sladkorja ter prelijemo z 2 litra 50 % dobrega sadnega žganja ali tropinovca. Kozarec postavimo na sončno mesto za 3 tedne. Večkrat pretresemo, da se sladkor raztopi. Po treh tednih je liker gotov. 

Jagodni sirup

Potrebujemo: 5 kg zrelih gozdnih jagod in 5 kg sladkorja.

Priprava: jagode preberemo, operemo in odstranimo peclje. Odcejene damo v nepoškodovano emajlirano posodo, pretlačimo in pustimo čez noč na hladnem. Naslednji dan jih pretlačimo skozi drobno sito. Dobljeni sok zavremo dodamo sladkor in še enkrat zavremo. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki se nabere na površini. Sirup še vroč nalijemo v prekuhane in ogrete steklenice in jih dobro zapremo. Hranimo jih v suhem, hladnem in temnem prostoru. Pred uporabo sirup razredčimo z vodo.

Jagodni kompot

Potrebujemo: ½ kg zrelih gozdnih jagod, ¼ kg sladkorja, lupina ene limone, skorja cimeta.

Priprava: jagode preberemo, operemo in pustimo, da se odcedijo. Potem jih potresemo s sladkorjem in kuhamo brez vode. Začinimo z limonino lupino in cimetom. Sok odcedimo, še malo pokuhamo in ponovno zlijemo na jagode.

Jagodne palačinke

Potrebujemo: 30 dag gozdnih jagod, 15 dag moke 1/8 l mleka, eno jajce, ščepec soli, sladkor, olje.

Priprava: jagode preberemo, opremo in pustimo, da se odcedijo. Iz mleka, soli, jajca in moke naredimo testo. Spečemo čisto tanke palačinke. Potresemo jih z gozdnimi jagodami, zvijemo in posipamo s sladkorjem.

 

Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...