Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene čudežne moči.

Češnje preprečujejo ustvarjanje plinov v črevesju, sok iz češenj deluje krepilno in osvežujoče, zaradi majhnega števila maščob in hranilnih snovi so češnje dobre za shujševalno kuro. Iz posušenih češnjevih pecljev se naredi čaj za izkašljevanje. S posušenimi jedrci češnje, ki smo jih zdrobili v prah in ga jemljemo z vinom, odpravimo ledvični pesek in drobne ledvične kamne. Tudi čaj iz češnjevih pecljev odstranjuje ledvični pesek in drobne ledvične kamenčke. Iz plodov se pridobiva tako imenovani češnjev cvet. Le-ta dene želodcu zelo dobro, greje ga in v hipu odpravi vse želodčne težave, ki nastanejo zavoljo pitja zelo mrzlih pijač, predvsem poleti. Češnjevec poživlja pri napadih slabosti.

Plodove in peclje (v plodovih imamo C vitamin, v pecljih pa čreslovine) nabiramo maja, junija, julija in avgusta. Plodovi dozorijo maja in junija, višje ležeče tudi avgusta. Divje raste po gozdovih, mejah in jasah, presajena in cepljena pa raste tudi po vrtovih. Pri nas so najbolj znane vipavske in briške češnje.

Plodovi so sladki in osvežujoči, koščice in peclji, pa imajo okus po grenkih mandeljnih. Iz plodov lahko naredimo zelo okusen kompot, marmelado, sok, češnje pa lahko tudi globoko zmrznemo. Iz njih lahko naredimo dobro pecivo. Iz plodov se pridobiva tako imenovani češnjev cvet.

Čaj iz pecljev

2 čajni žlički zdrobljenih posušenih češnjevih pecljev zavremo v skodelici vode, vre naj 5 minut. Odstavimo in naj stoji še 10 minut. Čaj precedimo in še toplega popijemo vsaj 3 krat na dan. Čaj pomaga pri vnetju ledvic, mehurja in pri ledvičnem pesku in drobnih ledvičnih kamnih. Pijemo ga po obrokih.

Prašek za odpravljanje ledvičnih kamnov

5 dag češnjevih jedrc dobro posušimo. V možnarju jih zdrobimo v prah. V 1 dl dobrega rdečega vina zmešamo 1 kavino žličko praška iz češnjevih jedrc. Vino uživamo zjutraj in zvečer po 1 dl po obroku.

Češnjev sok

Potrebujemo: 1 kg očiščenih češenj brez koščic, ½  kg sladkorja, 1/2 litra vode.

Priprava: Češnje zmeljemo v mešalniku, da dobimo kašo; dodamo vodo in segrejemodo vretja. Nato precedimo skozi laneno krpo, dodamo sladkor in kuhamo še pol ure. Med vretjem pobiramo pene, da sok ostane bister. Sok nalijemo v še tople steklenice ter takoj začepimo. Tako dobljen sok redčimo z vodo.

Češnjev kompot

Potrebujemo: 3 kg očiščenih češenj, ½  kg sladkorja.

Priprava: S češnjami napolnimo kozarce in jih v več plasteh posujemo s sladkorjem. Kozarce zapremo in pasteriziramo 30 minut pri temperaturi 80°C.

Češnjevo vino

Potrebujemo: 10 kg češenj, 4 litre vode, 3 kg sladkorja.

Priprava: Češnje potlačimo in precedimo. S tem dobimo 5 do 6 litrov soka. V vreli vodi raztopimo sladkor, raztopino pustimo, da se ohladi. Ohlajeno dodamo soku. Dobljeno brozgo prelijemo v desetlitrsko steklenico ter jo začepimo s plutovinastim zamaškom v katerega potisnemo plastično cevko, da med vrenjem uhaja ogljikov dioksid. Cevko, ki gleda iz steklenice, napeljemo v steklenico z vodo. Tako plin med vrenjem uhaja, a zrak ne more v steklenico. Sok pustimo 1 mesec v prostoru s temperaturo 25°C, da vre. Ko se vrenje umiri, sok previdno pretočimo s plastično cevko, da ga ločimo od usedline na dnu desetlitrske steklenice. Čez nekaj dni sok prelijemo v litrske steklenice in jih dobro začepimo.

Češnjeva juha

Potrebujemo: 15 dag češenj, ¼  litra vode, 10 g vanilijevega pudinga, 20 g sladkorja, limonin sok.

Priprava: Češnje očistimo in jim odstranimo koščice. Nato jih skuhamo in pretlačimo, dodamo prekuhan pudingov prašek, sladkor in limonin sok.

Češnjeva pita

Za testo potrebujemo: ½ kg bele moke, so, ¼ kg masla, 20 dag sladkorja, 1 vrečko pecilnega praška, cimet, limonina lupina, 1 jajce

Za nadev potrebujemo:½ kg češenj, sladkor, 1 vanilijev sladkor, ¼ kg skute, limonino lupino, cimet

Testo

V posodi zmešamo moko, sol, limonino lupino, maslo, sladkor, pecilni prašek, cimet in jajce. Gnetemo toliko časa, da dobimo lepo testo. Testo nato zavijemo v Alu folijo in ga za približno 1 uro damo v hladilnik.

Nadev za pito

V posodi zmešamo oprane in izkoščičene češnje, sladkor, vanilijev sladkor, skuto, limonino lupino in cimet. Po pekaču razporedimo polovico testa. Nanj stresemo nadev. Iz druge polovice pa oblikujemo kito in iz nje naredimo mrežo.

Pečemo 40 minut na 180 ° C.

Zamrzovanje češenj

Češnje očistimo in jih potresemo s sladkorjem. 1 kg sladkorja primešamo, 1 čajno žličko citronske kisline ali dodamo 4 jedilne žlice limoninega soka. Ti dodatki ohranjajo naravno barvo. Na vsak kg češenj potresemo 10 dkg sladkorja ter češnje preko noči spravimo v zamrzovalnik. Naslednji dan zamrznjene češnje zložimo v plastične vrečke.

 

Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...