Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene čudežne moči.

Češnje preprečujejo ustvarjanje plinov v črevesju, sok iz češenj deluje krepilno in osvežujoče, zaradi majhnega števila maščob in hranilnih snovi so češnje dobre za shujševalno kuro. Iz posušenih češnjevih pecljev se naredi čaj za izkašljevanje. S posušenimi jedrci češnje, ki smo jih zdrobili v prah in ga jemljemo z vinom, odpravimo ledvični pesek in drobne ledvične kamne. Tudi čaj iz češnjevih pecljev odstranjuje ledvični pesek in drobne ledvične kamenčke. Iz plodov se pridobiva tako imenovani češnjev cvet. Le-ta dene želodcu zelo dobro, greje ga in v hipu odpravi vse želodčne težave, ki nastanejo zavoljo pitja zelo mrzlih pijač, predvsem poleti. Češnjevec poživlja pri napadih slabosti.

Plodove in peclje (v plodovih imamo C vitamin, v pecljih pa čreslovine) nabiramo maja, junija, julija in avgusta. Plodovi dozorijo maja in junija, višje ležeče tudi avgusta. Divje raste po gozdovih, mejah in jasah, presajena in cepljena pa raste tudi po vrtovih. Pri nas so najbolj znane vipavske in briške češnje.

Plodovi so sladki in osvežujoči, koščice in peclji, pa imajo okus po grenkih mandeljnih. Iz plodov lahko naredimo zelo okusen kompot, marmelado, sok, češnje pa lahko tudi globoko zmrznemo. Iz njih lahko naredimo dobro pecivo. Iz plodov se pridobiva tako imenovani češnjev cvet.

Čaj iz pecljev

2 čajni žlički zdrobljenih posušenih češnjevih pecljev zavremo v skodelici vode, vre naj 5 minut. Odstavimo in naj stoji še 10 minut. Čaj precedimo in še toplega popijemo vsaj 3 krat na dan. Čaj pomaga pri vnetju ledvic, mehurja in pri ledvičnem pesku in drobnih ledvičnih kamnih. Pijemo ga po obrokih.

Prašek za odpravljanje ledvičnih kamnov

5 dag češnjevih jedrc dobro posušimo. V možnarju jih zdrobimo v prah. V 1 dl dobrega rdečega vina zmešamo 1 kavino žličko praška iz češnjevih jedrc. Vino uživamo zjutraj in zvečer po 1 dl po obroku.

Češnjev sok

Potrebujemo: 1 kg očiščenih češenj brez koščic, ½  kg sladkorja, 1/2 litra vode.

Priprava: Češnje zmeljemo v mešalniku, da dobimo kašo; dodamo vodo in segrejemodo vretja. Nato precedimo skozi laneno krpo, dodamo sladkor in kuhamo še pol ure. Med vretjem pobiramo pene, da sok ostane bister. Sok nalijemo v še tople steklenice ter takoj začepimo. Tako dobljen sok redčimo z vodo.

Češnjev kompot

Potrebujemo: 3 kg očiščenih češenj, ½  kg sladkorja.

Priprava: S češnjami napolnimo kozarce in jih v več plasteh posujemo s sladkorjem. Kozarce zapremo in pasteriziramo 30 minut pri temperaturi 80°C.

Češnjevo vino

Potrebujemo: 10 kg češenj, 4 litre vode, 3 kg sladkorja.

Priprava: Češnje potlačimo in precedimo. S tem dobimo 5 do 6 litrov soka. V vreli vodi raztopimo sladkor, raztopino pustimo, da se ohladi. Ohlajeno dodamo soku. Dobljeno brozgo prelijemo v desetlitrsko steklenico ter jo začepimo s plutovinastim zamaškom v katerega potisnemo plastično cevko, da med vrenjem uhaja ogljikov dioksid. Cevko, ki gleda iz steklenice, napeljemo v steklenico z vodo. Tako plin med vrenjem uhaja, a zrak ne more v steklenico. Sok pustimo 1 mesec v prostoru s temperaturo 25°C, da vre. Ko se vrenje umiri, sok previdno pretočimo s plastično cevko, da ga ločimo od usedline na dnu desetlitrske steklenice. Čez nekaj dni sok prelijemo v litrske steklenice in jih dobro začepimo.

Češnjeva juha

Potrebujemo: 15 dag češenj, ¼  litra vode, 10 g vanilijevega pudinga, 20 g sladkorja, limonin sok.

Priprava: Češnje očistimo in jim odstranimo koščice. Nato jih skuhamo in pretlačimo, dodamo prekuhan pudingov prašek, sladkor in limonin sok.

Češnjeva pita

Za testo potrebujemo: ½ kg bele moke, so, ¼ kg masla, 20 dag sladkorja, 1 vrečko pecilnega praška, cimet, limonina lupina, 1 jajce

Za nadev potrebujemo:½ kg češenj, sladkor, 1 vanilijev sladkor, ¼ kg skute, limonino lupino, cimet

Testo

V posodi zmešamo moko, sol, limonino lupino, maslo, sladkor, pecilni prašek, cimet in jajce. Gnetemo toliko časa, da dobimo lepo testo. Testo nato zavijemo v Alu folijo in ga za približno 1 uro damo v hladilnik.

Nadev za pito

V posodi zmešamo oprane in izkoščičene češnje, sladkor, vanilijev sladkor, skuto, limonino lupino in cimet. Po pekaču razporedimo polovico testa. Nanj stresemo nadev. Iz druge polovice pa oblikujemo kito in iz nje naredimo mrežo.

Pečemo 40 minut na 180 ° C.

Zamrzovanje češenj

Češnje očistimo in jih potresemo s sladkorjem. 1 kg sladkorja primešamo, 1 čajno žličko citronske kisline ali dodamo 4 jedilne žlice limoninega soka. Ti dodatki ohranjajo naravno barvo. Na vsak kg češenj potresemo 10 dkg sladkorja ter češnje preko noči spravimo v zamrzovalnik. Naslednji dan zamrznjene češnje zložimo v plastične vrečke.

 

Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...