Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene čudežne moči.

Češnje preprečujejo ustvarjanje plinov v črevesju, sok iz češenj deluje krepilno in osvežujoče, zaradi majhnega števila maščob in hranilnih snovi so češnje dobre za shujševalno kuro. Iz posušenih češnjevih pecljev se naredi čaj za izkašljevanje. S posušenimi jedrci češnje, ki smo jih zdrobili v prah in ga jemljemo z vinom, odpravimo ledvični pesek in drobne ledvične kamne. Tudi čaj iz češnjevih pecljev odstranjuje ledvični pesek in drobne ledvične kamenčke. Iz plodov se pridobiva tako imenovani češnjev cvet. Le-ta dene želodcu zelo dobro, greje ga in v hipu odpravi vse želodčne težave, ki nastanejo zavoljo pitja zelo mrzlih pijač, predvsem poleti. Češnjevec poživlja pri napadih slabosti.

Plodove in peclje (v plodovih imamo C vitamin, v pecljih pa čreslovine) nabiramo maja, junija, julija in avgusta. Plodovi dozorijo maja in junija, višje ležeče tudi avgusta. Divje raste po gozdovih, mejah in jasah, presajena in cepljena pa raste tudi po vrtovih. Pri nas so najbolj znane vipavske in briške češnje.

Plodovi so sladki in osvežujoči, koščice in peclji, pa imajo okus po grenkih mandeljnih. Iz plodov lahko naredimo zelo okusen kompot, marmelado, sok, češnje pa lahko tudi globoko zmrznemo. Iz njih lahko naredimo dobro pecivo. Iz plodov se pridobiva tako imenovani češnjev cvet.

Čaj iz pecljev

2 čajni žlički zdrobljenih posušenih češnjevih pecljev zavremo v skodelici vode, vre naj 5 minut. Odstavimo in naj stoji še 10 minut. Čaj precedimo in še toplega popijemo vsaj 3 krat na dan. Čaj pomaga pri vnetju ledvic, mehurja in pri ledvičnem pesku in drobnih ledvičnih kamnih. Pijemo ga po obrokih.

Prašek za odpravljanje ledvičnih kamnov

5 dag češnjevih jedrc dobro posušimo. V možnarju jih zdrobimo v prah. V 1 dl dobrega rdečega vina zmešamo 1 kavino žličko praška iz češnjevih jedrc. Vino uživamo zjutraj in zvečer po 1 dl po obroku.

Češnjev sok

Potrebujemo: 1 kg očiščenih češenj brez koščic, ½  kg sladkorja, 1/2 litra vode.

Priprava: Češnje zmeljemo v mešalniku, da dobimo kašo; dodamo vodo in segrejemodo vretja. Nato precedimo skozi laneno krpo, dodamo sladkor in kuhamo še pol ure. Med vretjem pobiramo pene, da sok ostane bister. Sok nalijemo v še tople steklenice ter takoj začepimo. Tako dobljen sok redčimo z vodo.

Češnjev kompot

Potrebujemo: 3 kg očiščenih češenj, ½  kg sladkorja.

Priprava: S češnjami napolnimo kozarce in jih v več plasteh posujemo s sladkorjem. Kozarce zapremo in pasteriziramo 30 minut pri temperaturi 80°C.

Češnjevo vino

Potrebujemo: 10 kg češenj, 4 litre vode, 3 kg sladkorja.

Priprava: Češnje potlačimo in precedimo. S tem dobimo 5 do 6 litrov soka. V vreli vodi raztopimo sladkor, raztopino pustimo, da se ohladi. Ohlajeno dodamo soku. Dobljeno brozgo prelijemo v desetlitrsko steklenico ter jo začepimo s plutovinastim zamaškom v katerega potisnemo plastično cevko, da med vrenjem uhaja ogljikov dioksid. Cevko, ki gleda iz steklenice, napeljemo v steklenico z vodo. Tako plin med vrenjem uhaja, a zrak ne more v steklenico. Sok pustimo 1 mesec v prostoru s temperaturo 25°C, da vre. Ko se vrenje umiri, sok previdno pretočimo s plastično cevko, da ga ločimo od usedline na dnu desetlitrske steklenice. Čez nekaj dni sok prelijemo v litrske steklenice in jih dobro začepimo.

Češnjeva juha

Potrebujemo: 15 dag češenj, ¼  litra vode, 10 g vanilijevega pudinga, 20 g sladkorja, limonin sok.

Priprava: Češnje očistimo in jim odstranimo koščice. Nato jih skuhamo in pretlačimo, dodamo prekuhan pudingov prašek, sladkor in limonin sok.

Češnjeva pita

Za testo potrebujemo: ½ kg bele moke, so, ¼ kg masla, 20 dag sladkorja, 1 vrečko pecilnega praška, cimet, limonina lupina, 1 jajce

Za nadev potrebujemo:½ kg češenj, sladkor, 1 vanilijev sladkor, ¼ kg skute, limonino lupino, cimet

Testo

V posodi zmešamo moko, sol, limonino lupino, maslo, sladkor, pecilni prašek, cimet in jajce. Gnetemo toliko časa, da dobimo lepo testo. Testo nato zavijemo v Alu folijo in ga za približno 1 uro damo v hladilnik.

Nadev za pito

V posodi zmešamo oprane in izkoščičene češnje, sladkor, vanilijev sladkor, skuto, limonino lupino in cimet. Po pekaču razporedimo polovico testa. Nanj stresemo nadev. Iz druge polovice pa oblikujemo kito in iz nje naredimo mrežo.

Pečemo 40 minut na 180 ° C.

Zamrzovanje češenj

Češnje očistimo in jih potresemo s sladkorjem. 1 kg sladkorja primešamo, 1 čajno žličko citronske kisline ali dodamo 4 jedilne žlice limoninega soka. Ti dodatki ohranjajo naravno barvo. Na vsak kg češenj potresemo 10 dkg sladkorja ter češnje preko noči spravimo v zamrzovalnik. Naslednji dan zamrznjene češnje zložimo v plastične vrečke.

 

Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič

Preberite še več člankov - Prehrana

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...