Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene čudežne moči.
Češnje preprečujejo ustvarjanje plinov v črevesju, sok iz češenj deluje krepilno in osvežujoče, zaradi majhnega števila maščob in hranilnih snovi so češnje dobre za shujševalno kuro. Iz posušenih češnjevih pecljev se naredi čaj za izkašljevanje. S posušenimi jedrci češnje, ki smo jih zdrobili v prah in ga jemljemo z vinom, odpravimo ledvični pesek in drobne ledvične kamne. Tudi čaj iz češnjevih pecljev odstranjuje ledvični pesek in drobne ledvične kamenčke. Iz plodov se pridobiva tako imenovani češnjev cvet. Le-ta dene želodcu zelo dobro, greje ga in v hipu odpravi vse želodčne težave, ki nastanejo zavoljo pitja zelo mrzlih pijač, predvsem poleti. Češnjevec poživlja pri napadih slabosti.
Plodove in peclje (v plodovih imamo C vitamin, v pecljih pa čreslovine) nabiramo maja, junija, julija in avgusta. Plodovi dozorijo maja in junija, višje ležeče tudi avgusta. Divje raste po gozdovih, mejah in jasah, presajena in cepljena pa raste tudi po vrtovih. Pri nas so najbolj znane vipavske in briške češnje.
Plodovi so sladki in osvežujoči, koščice in peclji, pa imajo okus po grenkih mandeljnih. Iz plodov lahko naredimo zelo okusen kompot, marmelado, sok, češnje pa lahko tudi globoko zmrznemo. Iz njih lahko naredimo dobro pecivo. Iz plodov se pridobiva tako imenovani češnjev cvet.
Čaj iz pecljev
2 čajni žlički zdrobljenih posušenih češnjevih pecljev zavremo v skodelici vode, vre naj 5 minut. Odstavimo in naj stoji še 10 minut. Čaj precedimo in še toplega popijemo vsaj 3 krat na dan. Čaj pomaga pri vnetju ledvic, mehurja in pri ledvičnem pesku in drobnih ledvičnih kamnih. Pijemo ga po obrokih.
Prašek za odpravljanje ledvičnih kamnov
5 dag češnjevih jedrc dobro posušimo. V možnarju jih zdrobimo v prah. V 1 dl dobrega rdečega vina zmešamo 1 kavino žličko praška iz češnjevih jedrc. Vino uživamo zjutraj in zvečer po 1 dl po obroku.
Češnjev sok
Potrebujemo: 1 kg očiščenih češenj brez koščic, ½ kg sladkorja, 1/2 litra vode.
Priprava: Češnje zmeljemo v mešalniku, da dobimo kašo; dodamo vodo in segrejemodo vretja. Nato precedimo skozi laneno krpo, dodamo sladkor in kuhamo še pol ure. Med vretjem pobiramo pene, da sok ostane bister. Sok nalijemo v še tople steklenice ter takoj začepimo. Tako dobljen sok redčimo z vodo.
Češnjev kompot
Potrebujemo: 3 kg očiščenih češenj, ½ kg sladkorja.
Priprava: S češnjami napolnimo kozarce in jih v več plasteh posujemo s sladkorjem. Kozarce zapremo in pasteriziramo 30 minut pri temperaturi 80°C.
Češnjevo vino
Potrebujemo: 10 kg češenj, 4 litre vode, 3 kg sladkorja.
Priprava: Češnje potlačimo in precedimo. S tem dobimo 5 do 6 litrov soka. V vreli vodi raztopimo sladkor, raztopino pustimo, da se ohladi. Ohlajeno dodamo soku. Dobljeno brozgo prelijemo v desetlitrsko steklenico ter jo začepimo s plutovinastim zamaškom v katerega potisnemo plastično cevko, da med vrenjem uhaja ogljikov dioksid. Cevko, ki gleda iz steklenice, napeljemo v steklenico z vodo. Tako plin med vrenjem uhaja, a zrak ne more v steklenico. Sok pustimo 1 mesec v prostoru s temperaturo 25°C, da vre. Ko se vrenje umiri, sok previdno pretočimo s plastično cevko, da ga ločimo od usedline na dnu desetlitrske steklenice. Čez nekaj dni sok prelijemo v litrske steklenice in jih dobro začepimo.
Češnjeva juha
Potrebujemo: 15 dag češenj, ¼ litra vode, 10 g vanilijevega pudinga, 20 g sladkorja, limonin sok.
Priprava: Češnje očistimo in jim odstranimo koščice. Nato jih skuhamo in pretlačimo, dodamo prekuhan pudingov prašek, sladkor in limonin sok.
Češnjeva pita
Za testo potrebujemo: ½ kg bele moke, so, ¼ kg masla, 20 dag sladkorja, 1 vrečko pecilnega praška, cimet, limonina lupina, 1 jajce
Za nadev potrebujemo:½ kg češenj, sladkor, 1 vanilijev sladkor, ¼ kg skute, limonino lupino, cimet
Testo
V posodi zmešamo moko, sol, limonino lupino, maslo, sladkor, pecilni prašek, cimet in jajce. Gnetemo toliko časa, da dobimo lepo testo. Testo nato zavijemo v Alu folijo in ga za približno 1 uro damo v hladilnik.
Nadev za pito
V posodi zmešamo oprane in izkoščičene češnje, sladkor, vanilijev sladkor, skuto, limonino lupino in cimet. Po pekaču razporedimo polovico testa. Nanj stresemo nadev. Iz druge polovice pa oblikujemo kito in iz nje naredimo mrežo.
Pečemo 40 minut na 180 ° C.
Zamrzovanje češenj
Češnje očistimo in jih potresemo s sladkorjem. 1 kg sladkorja primešamo, 1 čajno žličko citronske kisline ali dodamo 4 jedilne žlice limoninega soka. Ti dodatki ohranjajo naravno barvo. Na vsak kg češenj potresemo 10 dkg sladkorja ter češnje preko noči spravimo v zamrzovalnik. Naslednji dan zamrznjene češnje zložimo v plastične vrečke.
Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič