Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete?

Sladki namaz iz vršičkov in gozdnih jagod

Smrekove vršičke operemo in jih narežemo na čim manjše koščke. Dodamo še očiščene gozdne jagode in vse skupaj dobro pretlačimo (ni sicer treba, da je masa povsem gladka, ampak lahko ostane nekaj večjih koščkov). Na koncu dodamo še sladkor oziroma sladilo po izbiri. Namaz lahko v hladilniku shranjujemo približno 5 dni. Uporabimo ga lahko na kruhu, kot dodatek ovseni kaši, palačinkam, sladoledu in mnogim drugim jedem. 

Pesto iz smrekovih vršičkov

Oprane smrekove vršičke stresemo v kuhinjski mešalnik. Dodamo malce oljčnega olja oziroma olja po izbiri, pinjol, popra, soli, česna in limoninega soka. Po želji lahko dodamo še malce kvasnih kosmičev, ki poskrbijo za okus, podoben siru. Dobro zmešamo. Pesto se najpogosteje uporablja kot omaka za testenine, uporabimo pa ga lahko tudi kot namaz.

Kis

Zavremo 1 liter jabolčnega kisa in ga nato prelijemo po smrekovih vršičkih (potrebovali bomo približno ½ kg vršičkov). Vlijemo v steklene kozarce. Kis lahko začnemo uporabljati že takoj, še bolje pa bo, da kozarce postavimo na temno mesto za nekaj tednov. Tako bo okus kisa intenzivnejši.

Vloženi smrekovi vršički

Steklene kozarce napolnimo z očiščenimi vršički (na vrhu kozarca naj bo vedno malo prostora). Zmešajmo vodo in kis (v razmerju 2 : 1) ter dodajmo sol. Mešanico nato segrejmo in prelijmo po smrekovih vršičkih. Kozarce zaprimo s pokrovčki, ki smo jih prej razkužili in jih nato segrevajmo v loncu z vodo. Ko se ohladijo, jih shranimo na hladno mesto. Priporočljivo je, da počakamo približno 3 mesece, preden poskusimo svoje vložene smrekove vršičke.

Musli s smrekovim sirupom

Potrebujemo:

1 žlico smrekovega sirupa, 1 banano, 1 dag mletih lešnikov, 1 žlico rozin, pomarančni sok,

3 dl mleka, 4 žlice kornfleksa

Priprava: kosmiče prelijmo z mlekom, smrekovim sirupom in pomarančnim sokom. Pomešajmo z narezano banano in rozinami. Pustimo stati 10 minut, da se kosmiči napijeno, za nameček lahko zmes posipamo še z zmletimi lešniki.

Sirup iz smrekovih iglic in trpotca

Potrebujemo: smrekove iglice iz vršičkov, mlade liste ozkolistnega trpotca in sladkor.

Priprava: oprane in posušene liste trpotca narežimo na trakove in jih skupaj z iglicami damo v kozarec. Najprej plast trpotca in iglic, na vrh plast sladkorja in tako izmenoma, da napolnimo kozarec. Postavimo na sončno mesto, da se sladkor raztopi. Precedimo, nalijemo v kozarec ali steklenico in spravimo v temen in hladen prostor. Sirup pijemo za izkašljevanje ali da z njim osladimo čaj.

Sirup

Potrebujemo: mlade smrekove vršičke in sladkor.

Priprava: nabrane smrekove vršičke po plasteh (plast vršičkov, plast sladkorja) nadevamo v steklen kozarec do vrha. Kozarec postavimo na sonce za 40 dni, da se sladkor raztopi. Precedimo in damo v kozarce. Zaprte kozarce postavimo v hladen in temen prostor. Sirup lahko uporabimo kot sok, če ga zmešamo z vodo, za izkašljevanje ali za osladitev čaja.

 

Slike, opise ter recepte pripravil Borut Cerkvenič

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...