Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete?

Sladki namaz iz vršičkov in gozdnih jagod

Smrekove vršičke operemo in jih narežemo na čim manjše koščke. Dodamo še očiščene gozdne jagode in vse skupaj dobro pretlačimo (ni sicer treba, da je masa povsem gladka, ampak lahko ostane nekaj večjih koščkov). Na koncu dodamo še sladkor oziroma sladilo po izbiri. Namaz lahko v hladilniku shranjujemo približno 5 dni. Uporabimo ga lahko na kruhu, kot dodatek ovseni kaši, palačinkam, sladoledu in mnogim drugim jedem. 

Pesto iz smrekovih vršičkov

Oprane smrekove vršičke stresemo v kuhinjski mešalnik. Dodamo malce oljčnega olja oziroma olja po izbiri, pinjol, popra, soli, česna in limoninega soka. Po želji lahko dodamo še malce kvasnih kosmičev, ki poskrbijo za okus, podoben siru. Dobro zmešamo. Pesto se najpogosteje uporablja kot omaka za testenine, uporabimo pa ga lahko tudi kot namaz.

Kis

Zavremo 1 liter jabolčnega kisa in ga nato prelijemo po smrekovih vršičkih (potrebovali bomo približno ½ kg vršičkov). Vlijemo v steklene kozarce. Kis lahko začnemo uporabljati že takoj, še bolje pa bo, da kozarce postavimo na temno mesto za nekaj tednov. Tako bo okus kisa intenzivnejši.

Vloženi smrekovi vršički

Steklene kozarce napolnimo z očiščenimi vršički (na vrhu kozarca naj bo vedno malo prostora). Zmešajmo vodo in kis (v razmerju 2 : 1) ter dodajmo sol. Mešanico nato segrejmo in prelijmo po smrekovih vršičkih. Kozarce zaprimo s pokrovčki, ki smo jih prej razkužili in jih nato segrevajmo v loncu z vodo. Ko se ohladijo, jih shranimo na hladno mesto. Priporočljivo je, da počakamo približno 3 mesece, preden poskusimo svoje vložene smrekove vršičke.

Musli s smrekovim sirupom

Potrebujemo:

1 žlico smrekovega sirupa, 1 banano, 1 dag mletih lešnikov, 1 žlico rozin, pomarančni sok,

3 dl mleka, 4 žlice kornfleksa

Priprava: kosmiče prelijmo z mlekom, smrekovim sirupom in pomarančnim sokom. Pomešajmo z narezano banano in rozinami. Pustimo stati 10 minut, da se kosmiči napijeno, za nameček lahko zmes posipamo še z zmletimi lešniki.

Sirup iz smrekovih iglic in trpotca

Potrebujemo: smrekove iglice iz vršičkov, mlade liste ozkolistnega trpotca in sladkor.

Priprava: oprane in posušene liste trpotca narežimo na trakove in jih skupaj z iglicami damo v kozarec. Najprej plast trpotca in iglic, na vrh plast sladkorja in tako izmenoma, da napolnimo kozarec. Postavimo na sončno mesto, da se sladkor raztopi. Precedimo, nalijemo v kozarec ali steklenico in spravimo v temen in hladen prostor. Sirup pijemo za izkašljevanje ali da z njim osladimo čaj.

Sirup

Potrebujemo: mlade smrekove vršičke in sladkor.

Priprava: nabrane smrekove vršičke po plasteh (plast vršičkov, plast sladkorja) nadevamo v steklen kozarec do vrha. Kozarec postavimo na sonce za 40 dni, da se sladkor raztopi. Precedimo in damo v kozarce. Zaprte kozarce postavimo v hladen in temen prostor. Sirup lahko uporabimo kot sok, če ga zmešamo z vodo, za izkašljevanje ali za osladitev čaja.

 

Slike, opise ter recepte pripravil Borut Cerkvenič

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...