Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru.  Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in odvajalo. Primeren tudi za tiste, ki ne smejo veliko beljakovin. Pogosto zasenči čebulo in česen, v kuhinji pa z njim lahko preprosto 'čaramo'.

Porova juha

Potrebujemo:

  • 1 malo čebulo, nasekljano
  • 1 stebelno zeleno, nasekljano
  • 2 velika pora, narezana
  • 2 krompirja, olupljena in na koščke narezana
  • 3 jušne žlice (45 ml) oljčnega olja
  • 1,25 litra piščančje juhe
  • 1 lovorjev list
  • 1/2 čajne žličke sesekljanega svežega timijana
  • 3 zrele hruške, olupljene, zdrobljene in narezane na kocke
  • sol in poper
  • smetano za kuhanje (po želji)

V naoljeni posodi prepražimo čebulo, zeleno, por in krompir. Dodajmo piščančjo juho, lovorjev list in timijan. Pokrijmo in kuhajmo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodajmo hruške in kuhajmo približno 20 minut. Odstranimo lovorjev list in zgostimo juho z mešalnikom. Začinimo s soljo in poprom, po želji dodamo smetano.

Pikantna pita iz pora in piščanca

Potrebujemo:

  • 1 velik sladek krompir, narezan na tanke rezine
  • 4 jušne žlice oljčnega olja
  • 2 piščančji prsi, narezane na enake koščke
  • 1 por, fino narezan
  • 1 korenček, nasekljan
  • 225 ml piščančje juhe z malo soli
  • 2 jušni žlici polnozrnate gorčice
  • 85 g lahkega mehkega sira
  • 2 čajni žlički nasekljanega pehtrana
  • 2 lista listnatega testa

Ventilatorsko pečico segrejmo na 180˙C. V ponvi sladek krompir prelijemo z 2 žlicama olja in z začimbami. Pecimo od 30 do 40 min do zlatorjavega in hrustljavega. V drugi ponvi segrejmo jušno žlico olja. Piščanec pražimo do zlato rjavega, odstranimo s ponve in damo v stekleno posodo. Dodajmo por in žlico vode in nežno pražimo do mehkega, kakšnih sedem minut. Dodajmo korenje in kuhajmo še tri minute. Dodajmo še gorčico, mehek sir in premešajmo, na koncu dodamo na koščke narezan piščanec, pehtran in začimbe. Nadev razdelimo na dva lista testa. Pecimo v pečici do zlatorumenega. 

Široke testenine s porom in slanino

Potrebujemo:

  • 1 žlico oljčnega olja
  • 1 čebulo
  • 3 stroke česna
  • 300 g pora, na tanke kolobarje narezanega
  • 8 tankih rezin dimljene slanine, narezane
  • 400 g testenin (penne ali široke rezance)
  • 100 g zeliščnega ali česnovega mehkega sira

Segrejmo olje v keramični ponvi. Na olju prepražimo čebulo. Ko porumeni, dodajmo česen in kakšno minuto mešajmo, da zadiši. Dodajmo por z malo vode in ga do mehkega dušimo. Povečamo temperaturo in na hitro na obeh straneh zapečemo dodano slanino. Vmes skuhajmo testenine po navodilih na embalaži. Ko so kuhane, jih odcedimo, v mešanico pora in slanine pa po želji vmešamo še mehki sir. Vse prelijmo čez testenine.

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...