Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in odvajalo. Primeren tudi za tiste, ki ne smejo veliko beljakovin. Pogosto zasenči čebulo in česen, v kuhinji pa z njim lahko preprosto 'čaramo'.
Porova juha
Potrebujemo:
- 1 malo čebulo, nasekljano
- 1 stebelno zeleno, nasekljano
- 2 velika pora, narezana
- 2 krompirja, olupljena in na koščke narezana
- 3 jušne žlice (45 ml) oljčnega olja
- 1,25 litra piščančje juhe
- 1 lovorjev list
- 1/2 čajne žličke sesekljanega svežega timijana
- 3 zrele hruške, olupljene, zdrobljene in narezane na kocke
- sol in poper
- smetano za kuhanje (po želji)
V naoljeni posodi prepražimo čebulo, zeleno, por in krompir. Dodajmo piščančjo juho, lovorjev list in timijan. Pokrijmo in kuhajmo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodajmo hruške in kuhajmo približno 20 minut. Odstranimo lovorjev list in zgostimo juho z mešalnikom. Začinimo s soljo in poprom, po želji dodamo smetano.
Pikantna pita iz pora in piščanca
Potrebujemo:
- 1 velik sladek krompir, narezan na tanke rezine
- 4 jušne žlice oljčnega olja
- 2 piščančji prsi, narezane na enake koščke
- 1 por, fino narezan
- 1 korenček, nasekljan
- 225 ml piščančje juhe z malo soli
- 2 jušni žlici polnozrnate gorčice
- 85 g lahkega mehkega sira
- 2 čajni žlički nasekljanega pehtrana
- 2 lista listnatega testa
Ventilatorsko pečico segrejmo na 180˙C. V ponvi sladek krompir prelijemo z 2 žlicama olja in z začimbami. Pecimo od 30 do 40 min do zlatorjavega in hrustljavega. V drugi ponvi segrejmo jušno žlico olja. Piščanec pražimo do zlato rjavega, odstranimo s ponve in damo v stekleno posodo. Dodajmo por in žlico vode in nežno pražimo do mehkega, kakšnih sedem minut. Dodajmo korenje in kuhajmo še tri minute. Dodajmo še gorčico, mehek sir in premešajmo, na koncu dodamo na koščke narezan piščanec, pehtran in začimbe. Nadev razdelimo na dva lista testa. Pecimo v pečici do zlatorumenega.
Široke testenine s porom in slanino
Potrebujemo:
- 1 žlico oljčnega olja
- 1 čebulo
- 3 stroke česna
- 300 g pora, na tanke kolobarje narezanega
- 8 tankih rezin dimljene slanine, narezane
- 400 g testenin (penne ali široke rezance)
- 100 g zeliščnega ali česnovega mehkega sira
Segrejmo olje v keramični ponvi. Na olju prepražimo čebulo. Ko porumeni, dodajmo česen in kakšno minuto mešajmo, da zadiši. Dodajmo por z malo vode in ga do mehkega dušimo. Povečamo temperaturo in na hitro na obeh straneh zapečemo dodano slanino. Vmes skuhajmo testenine po navodilih na embalaži. Ko so kuhane, jih odcedimo, v mešanico pora in slanine pa po želji vmešamo še mehki sir. Vse prelijmo čez testenine.