Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru.  Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in odvajalo. Primeren tudi za tiste, ki ne smejo veliko beljakovin. Pogosto zasenči čebulo in česen, v kuhinji pa z njim lahko preprosto 'čaramo'.

Porova juha

Potrebujemo:

  • 1 malo čebulo, nasekljano
  • 1 stebelno zeleno, nasekljano
  • 2 velika pora, narezana
  • 2 krompirja, olupljena in na koščke narezana
  • 3 jušne žlice (45 ml) oljčnega olja
  • 1,25 litra piščančje juhe
  • 1 lovorjev list
  • 1/2 čajne žličke sesekljanega svežega timijana
  • 3 zrele hruške, olupljene, zdrobljene in narezane na kocke
  • sol in poper
  • smetano za kuhanje (po želji)

V naoljeni posodi prepražimo čebulo, zeleno, por in krompir. Dodajmo piščančjo juho, lovorjev list in timijan. Pokrijmo in kuhajmo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodajmo hruške in kuhajmo približno 20 minut. Odstranimo lovorjev list in zgostimo juho z mešalnikom. Začinimo s soljo in poprom, po želji dodamo smetano.

Pikantna pita iz pora in piščanca

Potrebujemo:

  • 1 velik sladek krompir, narezan na tanke rezine
  • 4 jušne žlice oljčnega olja
  • 2 piščančji prsi, narezane na enake koščke
  • 1 por, fino narezan
  • 1 korenček, nasekljan
  • 225 ml piščančje juhe z malo soli
  • 2 jušni žlici polnozrnate gorčice
  • 85 g lahkega mehkega sira
  • 2 čajni žlički nasekljanega pehtrana
  • 2 lista listnatega testa

Ventilatorsko pečico segrejmo na 180˙C. V ponvi sladek krompir prelijemo z 2 žlicama olja in z začimbami. Pecimo od 30 do 40 min do zlatorjavega in hrustljavega. V drugi ponvi segrejmo jušno žlico olja. Piščanec pražimo do zlato rjavega, odstranimo s ponve in damo v stekleno posodo. Dodajmo por in žlico vode in nežno pražimo do mehkega, kakšnih sedem minut. Dodajmo korenje in kuhajmo še tri minute. Dodajmo še gorčico, mehek sir in premešajmo, na koncu dodamo na koščke narezan piščanec, pehtran in začimbe. Nadev razdelimo na dva lista testa. Pecimo v pečici do zlatorumenega. 

Široke testenine s porom in slanino

Potrebujemo:

  • 1 žlico oljčnega olja
  • 1 čebulo
  • 3 stroke česna
  • 300 g pora, na tanke kolobarje narezanega
  • 8 tankih rezin dimljene slanine, narezane
  • 400 g testenin (penne ali široke rezance)
  • 100 g zeliščnega ali česnovega mehkega sira

Segrejmo olje v keramični ponvi. Na olju prepražimo čebulo. Ko porumeni, dodajmo česen in kakšno minuto mešajmo, da zadiši. Dodajmo por z malo vode in ga do mehkega dušimo. Povečamo temperaturo in na hitro na obeh straneh zapečemo dodano slanino. Vmes skuhajmo testenine po navodilih na embalaži. Ko so kuhane, jih odcedimo, v mešanico pora in slanine pa po želji vmešamo še mehki sir. Vse prelijmo čez testenine.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...