Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru.  Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in odvajalo. Primeren tudi za tiste, ki ne smejo veliko beljakovin. Pogosto zasenči čebulo in česen, v kuhinji pa z njim lahko preprosto 'čaramo'.

Porova juha

Potrebujemo:

  • 1 malo čebulo, nasekljano
  • 1 stebelno zeleno, nasekljano
  • 2 velika pora, narezana
  • 2 krompirja, olupljena in na koščke narezana
  • 3 jušne žlice (45 ml) oljčnega olja
  • 1,25 litra piščančje juhe
  • 1 lovorjev list
  • 1/2 čajne žličke sesekljanega svežega timijana
  • 3 zrele hruške, olupljene, zdrobljene in narezane na kocke
  • sol in poper
  • smetano za kuhanje (po želji)

V naoljeni posodi prepražimo čebulo, zeleno, por in krompir. Dodajmo piščančjo juho, lovorjev list in timijan. Pokrijmo in kuhajmo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodajmo hruške in kuhajmo približno 20 minut. Odstranimo lovorjev list in zgostimo juho z mešalnikom. Začinimo s soljo in poprom, po želji dodamo smetano.

Pikantna pita iz pora in piščanca

Potrebujemo:

  • 1 velik sladek krompir, narezan na tanke rezine
  • 4 jušne žlice oljčnega olja
  • 2 piščančji prsi, narezane na enake koščke
  • 1 por, fino narezan
  • 1 korenček, nasekljan
  • 225 ml piščančje juhe z malo soli
  • 2 jušni žlici polnozrnate gorčice
  • 85 g lahkega mehkega sira
  • 2 čajni žlički nasekljanega pehtrana
  • 2 lista listnatega testa

Ventilatorsko pečico segrejmo na 180˙C. V ponvi sladek krompir prelijemo z 2 žlicama olja in z začimbami. Pecimo od 30 do 40 min do zlatorjavega in hrustljavega. V drugi ponvi segrejmo jušno žlico olja. Piščanec pražimo do zlato rjavega, odstranimo s ponve in damo v stekleno posodo. Dodajmo por in žlico vode in nežno pražimo do mehkega, kakšnih sedem minut. Dodajmo korenje in kuhajmo še tri minute. Dodajmo še gorčico, mehek sir in premešajmo, na koncu dodamo na koščke narezan piščanec, pehtran in začimbe. Nadev razdelimo na dva lista testa. Pecimo v pečici do zlatorumenega. 

Široke testenine s porom in slanino

Potrebujemo:

  • 1 žlico oljčnega olja
  • 1 čebulo
  • 3 stroke česna
  • 300 g pora, na tanke kolobarje narezanega
  • 8 tankih rezin dimljene slanine, narezane
  • 400 g testenin (penne ali široke rezance)
  • 100 g zeliščnega ali česnovega mehkega sira

Segrejmo olje v keramični ponvi. Na olju prepražimo čebulo. Ko porumeni, dodajmo česen in kakšno minuto mešajmo, da zadiši. Dodajmo por z malo vode in ga do mehkega dušimo. Povečamo temperaturo in na hitro na obeh straneh zapečemo dodano slanino. Vmes skuhajmo testenine po navodilih na embalaži. Ko so kuhane, jih odcedimo, v mešanico pora in slanine pa po želji vmešamo še mehki sir. Vse prelijmo čez testenine.

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...