Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo.

Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'kralj živali', poleg tega pa je pravi 'rudnik mineralov'. V zgolj 100 gramih špinače je okoli 1.400 miligramov mineralnih sestavin, imajo pa samo 23 kalorij. Vsebuje magnezij, folno kislino, kalcij, kali, natrij, mangan, baker, cink. Je izjemen izvor vitamina A, K, C in B - kompleksa. Tako 100 gramov sveže špinače vsebuje 42 % priporočene dnevne doze vitamina K, 31, 2 % vitamina A in okoli 49 % vitamina C.

Špinača je antioksidant

Vsebuje male količine beljakovin, ogljikovih hidratov in masti, bogat je s prehranskimi vlakninami, ki ščitijo želodčno sluznico, preprečujejo zaprtje in čistijo organizem strupov. Zahvaljujoč beta - karotenu, klorofilu in vitaminu C, deluje kot antioksidant, ki ščiti celice pred prostimi radikali. To nizkokalorično živilo zmanjšuje tveganje pred srčno - žilnimi boleznimi, pa tudi pred rakom debelega črevesja in prostate. Preprečuje pojav ateroskleroze in popravlja krvno sliko, preprečuje anemijo in znižuje nivo slabega holesterola v krvi.

Špinača zagotavlja dotok kisika do vseh celic u telesu in je učinkovita pri zdravljenju visokega krvnega tlaka. Visok nivo vitamina K pomaga v jačanju kosti in preprečuje pojav osteoporoze. Zaradi vsebnosti vitamina K in beta - karotena preprečuje nastanek nočne slepote, razvoj katarakte in makularne degeneracije. Zaželena za nosečnice in doječe matere: pomaga pri razvoju ploda in zmanjša tveganje za krvavitev, izboljšuje tudi laktacijo.

Špinača ni za osebe, ki imajo težave z ledvicami, ker vsebuje oksalno kislino, ki v kombinaciji z magnezijem, kalijem in ćelezom tvori oksalate, zaradi njih pa nastajajo ledvični kamni.

Jutri: recepti s špinačo

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...