Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno.
Rižota s špinačo in gorgonzolo
Potrebujemo:
- 400 g špinače
- 1 majhno glavo čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlički oljčnega olja
- 250 g riža
- 1 liter zelenjavne juhe
- 50 mililitrov suhega belega vina
- 50 g maskarponeja
- 30 g parmezana
- 125 g gorgonzole
- sol, poper
Špinačo očistimo, operemo in blanširamo v vreli slani vodi. zatem odcedimo in narežemo na drobne komade. Čebulo drobno nasekljamo, prav tako česen.
Na segretem oljčne olju na hitro prepražimo čebulo, ko zlato porumeni, dodamo česen, dodamo riž. Postopno dolivamo toplo zelenjavno juho in kuhamo, dokler ne izpari. Pred koncem kuhanja dodamo špinačo in belo vino. Posolimo, poporamo, dodamo maskarpone, parmezan, gorgonzolo in dobro premešamo. Rižoto postrežemo na krožnike in po želji posujemo z mletim poprom.
Slika je simbolična