Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino.
Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni antihistaminik, blaži delovanje alergenov, varuje telo pred bakterijami in virusi. Lajša astmo ali naduho, zdravi srce, znižuje visok krvni tlak, zmanjšuje možnost za možgansko kap, pomaga pri osteoporozi, odvaja, če nas muči zaprtje, deluje na črevesje, pospešuje prebavo, izloča urin, blaži bolečine in vnetja. Pomaga pri težavah z kožo predvsem pri ekcemih in luskavici, pri ženskih težavah, jagode se uporabljajo za obkladke pri poškodbah in opeklinah.
Ribezov kompot
Potrebujemo: 1 kg rdečega ribeza, ½ kg sladkorja.
Ribez operemo, odcedimo in posmukamo s pecljev. Ribez nadevamo v kozarce, v vodi prevremo sladkor in nalijemo na rdeči ribez. Kozarce zložimo v pečico, kjer jih za 30 minut segrejemo na 80 stopinj Celzija.
Ribezovo vino
Potrebujemo: 1 liter ribezovega soka (presnega) ali 1, 5 kg ribezovih jagod, 2 litra vode, 1 kg sladkorja. Sestavine zmešamo in pustimo stati tako dolgo, da zavre.
Rdeči ribez v vinu
Potrebujemo: 1 kg rdečega ribeza, ½ litra dobrega rdečega vina, ½ kg sladkorja, 1 šilce dobrega sadjevega žganja.
Ribez dobro operite in stresite v skledo, prelijte ga z rdečim vinom in prekrijte s krpo. Pustite stati 3 dni, skozi krpo precedite in ožemite ribez. Vinu dodajte sladkor in žganje ter nalijte v steklenico.
Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič