Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo kakšen okusen obrok kosila ali večerje.

Bogat z glikozidi, flavonglikozidi, čreslovinami in rudninskimi snovmi, eteričnimi olji in salicilno kislino pomaga pri gripi, prehladnih obolenjih, vnetju grla, sklepnem revmatizmu, aknah, kožnih izpuščajih, ekcemih, pospešuje in ureja presnovo.

Juha

Potrebujemo: 6 dag oljčnega olja, 1 čebulo, 2 krompirja, 2 skodelici grobo sesekljanih prevretih mladih listov močvirskega oslada, jušno zelenjavo, sol, 2 jedilni žlici kisle smetane. Sesekljano čebulo in na kocke narezan krompir prepražimo na masti, dolijemo vodo in dušimo do mehkega. Dodamo mlade liste močvirskega oslada, zalijemo z vodo, v kateri smo predtem skuhali jušno zelenjavo. Ko prevre, dodamo 2 jedilni žlici kisle smetane, dobro premešamo in solimo po okusu.

Omleta

Potrebujemo: 2 jajci, 1 jedilno žlico olja, ščepec soli, 1 jedilno žlico mleka, skodelico narezanih mladih listov močvirskega oslada. Jajci vbijemo, dodamo žlico mleka, stepemo in zlijemo v ogreto maščobo. Mlade liste močvirskega oslada prekuhamo, posolimo po okusu in odcedimo. V jajčno omleto nadevamo prekuhane in odcejene liste oslada, zavijemo in omleta je pripravljena za postrežbo.

Cvrtje 1

Potrebujemo: 6 socvetij močvirskega oslada in eno jajce. Socvetja močvirskega oslada očistimo, posmukamo in zmešamo z žvrkljanim jajcem. Mešanico spečemo na vročem olju in po okusu solimo.

Cvrtje 2

Potrebujemo: 10 socvetij močvirskega oslada, ¼ kg moke, eno jajce, eno in pol čajne žličke pecilnega praška, 2 jedilni žlici sladkorja, 1/8 litra mleka, 1 jedilno žlice ruma, 1 jedilno žlico olja, cimet, sladkor in olje. Iz moke, jajca, pecilnega praška, sladkorja, mleka, ruma in olja zamesimo testo, ki ga pustimo vzhajati približno 1 uro. Socvetja močvirskega oslada dobro pregledamo, skrbno operemo, pustimo, da se odcedijo in pomočimo v testo. V ponvi segrejemo olje. V njej socvetja močvirskega oslada zlato rumeno zapečemo. Postrežemo jih takoj, še prej jih pa posipamo s sladkorjem in cimetom.

Solata za čiščenje krvi

Potrebujemo: 1 gomolj zelene, 2 korenini močvirskega oslada, 1 skodelico mladih listov oslada, strok česna, bučno olje, jabolčni kis, sol po okusu. Gomolj zelene in korenine oslada prekuhamo in naribamo. Osladove liste nadrobno narežemo in dodamo mešanici gomolja zelene in korenini oslada, primešamo sol po okusu, strok narezanega česna, bučno olje in jabolčni kis.

Solata

Naberemo: 1 skodelico listov oslada, regrata in male marjetice, dobro očistimo, narežemo, zraven primešamo kuhan krompir, kis, sol, olje in strok drobno narezanega česna.

*****

Nabiramo cvetje z listjem ali brez njega, korenino zgodaj spomladi in po cvetenju. Cvetje in liste sušimo v senci. Temeljito oprane podzemne dele obesimo v senci na prepihu, da se posuše.

 

Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...