Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo kakšen okusen obrok kosila ali večerje.

Bogat z glikozidi, flavonglikozidi, čreslovinami in rudninskimi snovmi, eteričnimi olji in salicilno kislino pomaga pri gripi, prehladnih obolenjih, vnetju grla, sklepnem revmatizmu, aknah, kožnih izpuščajih, ekcemih, pospešuje in ureja presnovo.

Juha

Potrebujemo: 6 dag oljčnega olja, 1 čebulo, 2 krompirja, 2 skodelici grobo sesekljanih prevretih mladih listov močvirskega oslada, jušno zelenjavo, sol, 2 jedilni žlici kisle smetane. Sesekljano čebulo in na kocke narezan krompir prepražimo na masti, dolijemo vodo in dušimo do mehkega. Dodamo mlade liste močvirskega oslada, zalijemo z vodo, v kateri smo predtem skuhali jušno zelenjavo. Ko prevre, dodamo 2 jedilni žlici kisle smetane, dobro premešamo in solimo po okusu.

Omleta

Potrebujemo: 2 jajci, 1 jedilno žlico olja, ščepec soli, 1 jedilno žlico mleka, skodelico narezanih mladih listov močvirskega oslada. Jajci vbijemo, dodamo žlico mleka, stepemo in zlijemo v ogreto maščobo. Mlade liste močvirskega oslada prekuhamo, posolimo po okusu in odcedimo. V jajčno omleto nadevamo prekuhane in odcejene liste oslada, zavijemo in omleta je pripravljena za postrežbo.

Cvrtje 1

Potrebujemo: 6 socvetij močvirskega oslada in eno jajce. Socvetja močvirskega oslada očistimo, posmukamo in zmešamo z žvrkljanim jajcem. Mešanico spečemo na vročem olju in po okusu solimo.

Cvrtje 2

Potrebujemo: 10 socvetij močvirskega oslada, ¼ kg moke, eno jajce, eno in pol čajne žličke pecilnega praška, 2 jedilni žlici sladkorja, 1/8 litra mleka, 1 jedilno žlice ruma, 1 jedilno žlico olja, cimet, sladkor in olje. Iz moke, jajca, pecilnega praška, sladkorja, mleka, ruma in olja zamesimo testo, ki ga pustimo vzhajati približno 1 uro. Socvetja močvirskega oslada dobro pregledamo, skrbno operemo, pustimo, da se odcedijo in pomočimo v testo. V ponvi segrejemo olje. V njej socvetja močvirskega oslada zlato rumeno zapečemo. Postrežemo jih takoj, še prej jih pa posipamo s sladkorjem in cimetom.

Solata za čiščenje krvi

Potrebujemo: 1 gomolj zelene, 2 korenini močvirskega oslada, 1 skodelico mladih listov oslada, strok česna, bučno olje, jabolčni kis, sol po okusu. Gomolj zelene in korenine oslada prekuhamo in naribamo. Osladove liste nadrobno narežemo in dodamo mešanici gomolja zelene in korenini oslada, primešamo sol po okusu, strok narezanega česna, bučno olje in jabolčni kis.

Solata

Naberemo: 1 skodelico listov oslada, regrata in male marjetice, dobro očistimo, narežemo, zraven primešamo kuhan krompir, kis, sol, olje in strok drobno narezanega česna.

*****

Nabiramo cvetje z listjem ali brez njega, korenino zgodaj spomladi in po cvetenju. Cvetje in liste sušimo v senci. Temeljito oprane podzemne dele obesimo v senci na prepihu, da se posuše.

 

Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...