Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo kakšen okusen obrok kosila ali večerje.

Bogat z glikozidi, flavonglikozidi, čreslovinami in rudninskimi snovmi, eteričnimi olji in salicilno kislino pomaga pri gripi, prehladnih obolenjih, vnetju grla, sklepnem revmatizmu, aknah, kožnih izpuščajih, ekcemih, pospešuje in ureja presnovo.

Juha

Potrebujemo: 6 dag oljčnega olja, 1 čebulo, 2 krompirja, 2 skodelici grobo sesekljanih prevretih mladih listov močvirskega oslada, jušno zelenjavo, sol, 2 jedilni žlici kisle smetane. Sesekljano čebulo in na kocke narezan krompir prepražimo na masti, dolijemo vodo in dušimo do mehkega. Dodamo mlade liste močvirskega oslada, zalijemo z vodo, v kateri smo predtem skuhali jušno zelenjavo. Ko prevre, dodamo 2 jedilni žlici kisle smetane, dobro premešamo in solimo po okusu.

Omleta

Potrebujemo: 2 jajci, 1 jedilno žlico olja, ščepec soli, 1 jedilno žlico mleka, skodelico narezanih mladih listov močvirskega oslada. Jajci vbijemo, dodamo žlico mleka, stepemo in zlijemo v ogreto maščobo. Mlade liste močvirskega oslada prekuhamo, posolimo po okusu in odcedimo. V jajčno omleto nadevamo prekuhane in odcejene liste oslada, zavijemo in omleta je pripravljena za postrežbo.

Cvrtje 1

Potrebujemo: 6 socvetij močvirskega oslada in eno jajce. Socvetja močvirskega oslada očistimo, posmukamo in zmešamo z žvrkljanim jajcem. Mešanico spečemo na vročem olju in po okusu solimo.

Cvrtje 2

Potrebujemo: 10 socvetij močvirskega oslada, ¼ kg moke, eno jajce, eno in pol čajne žličke pecilnega praška, 2 jedilni žlici sladkorja, 1/8 litra mleka, 1 jedilno žlice ruma, 1 jedilno žlico olja, cimet, sladkor in olje. Iz moke, jajca, pecilnega praška, sladkorja, mleka, ruma in olja zamesimo testo, ki ga pustimo vzhajati približno 1 uro. Socvetja močvirskega oslada dobro pregledamo, skrbno operemo, pustimo, da se odcedijo in pomočimo v testo. V ponvi segrejemo olje. V njej socvetja močvirskega oslada zlato rumeno zapečemo. Postrežemo jih takoj, še prej jih pa posipamo s sladkorjem in cimetom.

Solata za čiščenje krvi

Potrebujemo: 1 gomolj zelene, 2 korenini močvirskega oslada, 1 skodelico mladih listov oslada, strok česna, bučno olje, jabolčni kis, sol po okusu. Gomolj zelene in korenine oslada prekuhamo in naribamo. Osladove liste nadrobno narežemo in dodamo mešanici gomolja zelene in korenini oslada, primešamo sol po okusu, strok narezanega česna, bučno olje in jabolčni kis.

Solata

Naberemo: 1 skodelico listov oslada, regrata in male marjetice, dobro očistimo, narežemo, zraven primešamo kuhan krompir, kis, sol, olje in strok drobno narezanega česna.

*****

Nabiramo cvetje z listjem ali brez njega, korenino zgodaj spomladi in po cvetenju. Cvetje in liste sušimo v senci. Temeljito oprane podzemne dele obesimo v senci na prepihu, da se posuše.

 

Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...