Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo kakšen okusen obrok kosila ali večerje.
Bogat z glikozidi, flavonglikozidi, čreslovinami in rudninskimi snovmi, eteričnimi olji in salicilno kislino pomaga pri gripi, prehladnih obolenjih, vnetju grla, sklepnem revmatizmu, aknah, kožnih izpuščajih, ekcemih, pospešuje in ureja presnovo.
Juha
Potrebujemo: 6 dag oljčnega olja, 1 čebulo, 2 krompirja, 2 skodelici grobo sesekljanih prevretih mladih listov močvirskega oslada, jušno zelenjavo, sol, 2 jedilni žlici kisle smetane. Sesekljano čebulo in na kocke narezan krompir prepražimo na masti, dolijemo vodo in dušimo do mehkega. Dodamo mlade liste močvirskega oslada, zalijemo z vodo, v kateri smo predtem skuhali jušno zelenjavo. Ko prevre, dodamo 2 jedilni žlici kisle smetane, dobro premešamo in solimo po okusu.
Omleta
Potrebujemo: 2 jajci, 1 jedilno žlico olja, ščepec soli, 1 jedilno žlico mleka, skodelico narezanih mladih listov močvirskega oslada. Jajci vbijemo, dodamo žlico mleka, stepemo in zlijemo v ogreto maščobo. Mlade liste močvirskega oslada prekuhamo, posolimo po okusu in odcedimo. V jajčno omleto nadevamo prekuhane in odcejene liste oslada, zavijemo in omleta je pripravljena za postrežbo.
Cvrtje 1
Potrebujemo: 6 socvetij močvirskega oslada in eno jajce. Socvetja močvirskega oslada očistimo, posmukamo in zmešamo z žvrkljanim jajcem. Mešanico spečemo na vročem olju in po okusu solimo.
Cvrtje 2
Potrebujemo: 10 socvetij močvirskega oslada, ¼ kg moke, eno jajce, eno in pol čajne žličke pecilnega praška, 2 jedilni žlici sladkorja, 1/8 litra mleka, 1 jedilno žlice ruma, 1 jedilno žlico olja, cimet, sladkor in olje. Iz moke, jajca, pecilnega praška, sladkorja, mleka, ruma in olja zamesimo testo, ki ga pustimo vzhajati približno 1 uro. Socvetja močvirskega oslada dobro pregledamo, skrbno operemo, pustimo, da se odcedijo in pomočimo v testo. V ponvi segrejemo olje. V njej socvetja močvirskega oslada zlato rumeno zapečemo. Postrežemo jih takoj, še prej jih pa posipamo s sladkorjem in cimetom.
Solata za čiščenje krvi
Potrebujemo: 1 gomolj zelene, 2 korenini močvirskega oslada, 1 skodelico mladih listov oslada, strok česna, bučno olje, jabolčni kis, sol po okusu. Gomolj zelene in korenine oslada prekuhamo in naribamo. Osladove liste nadrobno narežemo in dodamo mešanici gomolja zelene in korenini oslada, primešamo sol po okusu, strok narezanega česna, bučno olje in jabolčni kis.
Solata
Naberemo: 1 skodelico listov oslada, regrata in male marjetice, dobro očistimo, narežemo, zraven primešamo kuhan krompir, kis, sol, olje in strok drobno narezanega česna.
*****
Nabiramo cvetje z listjem ali brez njega, korenino zgodaj spomladi in po cvetenju. Cvetje in liste sušimo v senci. Temeljito oprane podzemne dele obesimo v senci na prepihu, da se posuše.
Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič