Prepovedan riž, znan tudi kot črni riž, sodi med najučinkovitejša zrna na svetu. Nič čudnega, da je bila ta starodavna mešanica rezervirana za kitajske cesarje in svoje edinstveno ime ohranja prav iz teh časov. Koristi v najmanj desetih primerih.

Preprečuje debelost

Tisti, ki imajo sladkorno bolezen ali katero od oblik presnovnega sindroma (sindroma neodzivnosti na inzulin), bi morali uživati veliko vlaknin, ki jih je v črnem rižu največ.

Preprečuje sladkorno bolezen

Črni riž upočasni vsrkavanje sladkorja v krvi in zato zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 ali drugih težav, ki nastanejo ob povišanih ravneh ogljikovih hidratov in sladkorja v krvi.

Ne vsebuje glutena

Tako kot običajne vrste riža je tudi črni riž brez glutena. Celiakija je vse pogostejša občutljivost na gluten; simptomi in neželeni učinki so lahko zelo močni. Veliko ljudi, ki trpijo zaradi alergije na gluten, bodo morda prebavne težave odpravili prav s črnih rižem.

Izboljšuje prebavo

Črn riž je odličen vir vlaknin, ki vplivajo na blato ter lajšajo, preprečujejo in zdravijo drisko. Vlaknine prispevajo k izboljšanju gibanja črevesja in pomagajo odpraviti zaprtje. Hrana, bogata z vlakninami, varuje pred sindromom razdražljivega črevesja.

Razstruplja telo

Črn riž vsebuje ogromno antioksidantov, ki pomagajo razstrupiti telo in očistiti jetra. Vsebuje tudi veliko fitohranil, ki pomagajo blažiti vnetja in nas očistijo strupov.

Poln antioksidantov

Črni riž vsebuje ogromno antioksidanta antocianina. Antocianin preprečuje bolezni srca in ožilja, izboljšuje delovanje možganov, ščiti pred rakom, ki ga povzročajo prosti radikali. Dober je za lase in kožo. Zrna črnega riža vsebujejo veliko vitamina E, ki odlično celi kožo ter vitamine B-kompleksa, biotin in beljakovine, ki spodbujajo rast las.

Varuje srce

Raziskave so pokazale, da lahko črni riž zmanjša nastajanje žilnih oblog v arterijah in tako pomaga preprečevati srčno in možgansko kap.

Ščiti pred vnetji

Ta posebna vrsta riža ima več protivnetnih lastnosti kot druge vrste riža, saj vsebuje antocianin, ki deluje protivnetno.

Pomaga pri hujšanju

Ne pozabimo na vlaknine, ki so dobra za prebavila. Vlaknine dajejo občutek polnosti in zmanjšujejo apetit ter s tem vnos kalorij.

Ohranja zdrave oči

Antocianini so pigmenti, ki jih najdemo v črnem rižu in oči ščitijo pred degenerativnimi obolenji. Antocianini v črnem rižu zdravijo oslabljen vid, zmanjšujejo tveganje za degeneracijo makule, razvoj sive mrene in druge težave, povezane z vidom.

 

Črni riž je nerafiniran, kar pomeni, da ga moramo dlje časa kuhati. Najbolje, da riž uro pred kuhanjem namočimo.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...