Prepovedan riž, znan tudi kot črni riž, sodi med najučinkovitejša zrna na svetu. Nič čudnega, da je bila ta starodavna mešanica rezervirana za kitajske cesarje in svoje edinstveno ime ohranja prav iz teh časov. Koristi v najmanj desetih primerih.

Preprečuje debelost

Tisti, ki imajo sladkorno bolezen ali katero od oblik presnovnega sindroma (sindroma neodzivnosti na inzulin), bi morali uživati veliko vlaknin, ki jih je v črnem rižu največ.

Preprečuje sladkorno bolezen

Črni riž upočasni vsrkavanje sladkorja v krvi in zato zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 ali drugih težav, ki nastanejo ob povišanih ravneh ogljikovih hidratov in sladkorja v krvi.

Ne vsebuje glutena

Tako kot običajne vrste riža je tudi črni riž brez glutena. Celiakija je vse pogostejša občutljivost na gluten; simptomi in neželeni učinki so lahko zelo močni. Veliko ljudi, ki trpijo zaradi alergije na gluten, bodo morda prebavne težave odpravili prav s črnih rižem.

Izboljšuje prebavo

Črn riž je odličen vir vlaknin, ki vplivajo na blato ter lajšajo, preprečujejo in zdravijo drisko. Vlaknine prispevajo k izboljšanju gibanja črevesja in pomagajo odpraviti zaprtje. Hrana, bogata z vlakninami, varuje pred sindromom razdražljivega črevesja.

Razstruplja telo

Črn riž vsebuje ogromno antioksidantov, ki pomagajo razstrupiti telo in očistiti jetra. Vsebuje tudi veliko fitohranil, ki pomagajo blažiti vnetja in nas očistijo strupov.

Poln antioksidantov

Črni riž vsebuje ogromno antioksidanta antocianina. Antocianin preprečuje bolezni srca in ožilja, izboljšuje delovanje možganov, ščiti pred rakom, ki ga povzročajo prosti radikali. Dober je za lase in kožo. Zrna črnega riža vsebujejo veliko vitamina E, ki odlično celi kožo ter vitamine B-kompleksa, biotin in beljakovine, ki spodbujajo rast las.

Varuje srce

Raziskave so pokazale, da lahko črni riž zmanjša nastajanje žilnih oblog v arterijah in tako pomaga preprečevati srčno in možgansko kap.

Ščiti pred vnetji

Ta posebna vrsta riža ima več protivnetnih lastnosti kot druge vrste riža, saj vsebuje antocianin, ki deluje protivnetno.

Pomaga pri hujšanju

Ne pozabimo na vlaknine, ki so dobra za prebavila. Vlaknine dajejo občutek polnosti in zmanjšujejo apetit ter s tem vnos kalorij.

Ohranja zdrave oči

Antocianini so pigmenti, ki jih najdemo v črnem rižu in oči ščitijo pred degenerativnimi obolenji. Antocianini v črnem rižu zdravijo oslabljen vid, zmanjšujejo tveganje za degeneracijo makule, razvoj sive mrene in druge težave, povezane z vidom.

 

Črni riž je nerafiniran, kar pomeni, da ga moramo dlje časa kuhati. Najbolje, da riž uro pred kuhanjem namočimo.