Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C.
Bogat z vitamini
Brstični ohrovt ima malo kalorij in veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Pol skodelice (78 gramov) kuhanega brstičnega ohrovta vsebuje:
- kalorij: 28
- beljakovin: 2 grama
- ogljikovih hidratov: 6 gramov
- vlaknin: 2 grama
- vitamina K: 137 % priporočenega dnevnega vnosa
- vitamina C: 81 % priporočenega dnevnega vnosa
- vitamina A: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
- folatov: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
- mangana: 9 % priporočenega dnevnega vnosa
Brstični ohrovt ima veliko vitamin K, ki je pomemben za strjevanje krvi in zdrave kosti. Vsebuje tudi veliko vitamina C, ki pomaga pri absorpciji železa, obnovi tkiva in krepi imunski sistem. Visoka vsebnost vlaknin podpira zdravje črevesja. Brstični ohrovt vsebuje majhne količine vitamina B6, kalija, železa, tiamina, magnezija in fosforja.
Poln antioksidantov
Antioksidanti v brstičnem ohrovtu zmanjšujejo oksidativni stres in zmanjšujejo tveganje za kronična obolenja. Udeleženci raziskave, ki so pojedli 2 skodelici brstičnega ohrovta dnevno, so škodo zaradi oksidativnega stresa zmanjšali za 28 %. Brstični ohrovt vsebuje veliko kamferola, antioksidanta, ki zmanjša rast rakavih celic, lajša vnetja in izboljšuje zdravje srca.
Ščiti pred rakom
Nekatere študije dokazujejo, da brstični ohrovt ščiti pred nekaterimi oblikami raka. Ščiti namreč pred karcinogeni in varuje celice pred oksidativno škodo. Brstični ohrovt povečuje ravni nekaterih encimov za 15–30 %. To posledično zmanjšuje tveganje za raka na črevesju.
Bogat z vlakninami
Pol skodelice kuhanega brstičnega ohrovta vsebuje 2 grama vlaknin in zadosti 9 % dnevnih potreb po vlakninah. Vlaknine so pomembne za prebavila, preprečujejo zaprtje, hranijo dobre bakterije v črevesju, uravnavajo krvni sladkor in zmanjšujejo srčno bolezen. Ženske bi morale pojesti 25 gramov, moški pa vsaj 38 gramov vlaknin dnevno.
Bogat z vitaminom K
Pol skodelice kuhanega brstičnega ohrovta zagotovi 137 % priporočenih dnevnih potreb po vitaminu K. Ta je ključen za koagulacijo oziroma za preprečevanje krvavitev. Pomemben je za zdravje kosti, ščiti pred osteoporozo in izgubo kostne gostote.
Uravnava krvni sladkor
Vlaknine in antioksidanti v brstičnem ohrovtu pomagajo uravnavati sladkor v krvi.
Vsebuje omega-3 maščobne kisline
Osebe, ki ne jedo rib, so postavljene pred izziv, ko govorimo o tem, kako naj dobijo dovolj omega-3 maščobnih kislin. Brstični ohrovt je dober vir ALA omega-3 maščobnih kislin, ki zmanjšujejo vnetja, odpornost na inzulin, kognitivni upad in trigliceride. Pol skodelice kuhanega brstičnega ohrovta vsebuje 135 miligramov ALA oziroma 12 odstotkov dnevnih potreb pri ženskah oziroma 8,5 % pri moških.
Zmanjšuje vnetja
Vsebuje veliko antioksidantov in hranil, ki zmanjšujejo vnetja. Vnetje je normalen odziv imunskega sistema, iz kroničnih vnetij pa se lahko razvije rak, sladkorna bolezen ali bolezni srca.
Sestavine v brstičnem ohrovtu delujejo protivnetno. Dokazano zmanjšujejo vnetne markerje v krvi. Antioksidanti v njih nevtralizirajo proste radikale, ki povzročajo vnetje.
Bogat z vitaminom C
Brstični ohrovt je bogat s C-vitaminom, antioksidantom, ki je dober za imunski sistem, absorpcijo železa, tvorbo kolagena in za rast ter obnovo tkiva. Pol skodelice kuhanega ohrovta zagotovi 81 % dnevnih potreb po vitaminu C. Vitamin C je pomemben za rast in obnovo tkiv v telesu. Deluje kot antioksidant, vključen je v tvorbo kolagena. 100 miligramov vitamina C poveča absorpcijo železa za 67 %.
Zdravo dopolnilo obroku
Brstični ohrovt je zdravo dopolnilo k prehrani. Enostavno ga je možno vključiti v priloge, glavne jedi in predjedi. Lahko ga skuhamo, zdušimo, prepražimo ali ocvremo. Najbolj zdrav je, če ga pet minut kuhamo. Dodamo ga lahko testeninam, mešanim jedem ali hranljivim jedem.
***
Smuti
Potrebujemo: 300 gramov brstičnega ohrovta, 250 gramov zamrznjenih ali svežih malin, ½ skodelice orehov, 2 skodelici vode, 2 čajni žlički medu. Sestavine zmešamo v mikserju. Po želji dodamo malo ledu in postrežemo sveže.