10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C.

Bogat z vitamini

Brstični ohrovt ima malo kalorij in veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Pol skodelice (78 gramov) kuhanega brstičnega ohrovta vsebuje:

  • kalorij: 28
  • beljakovin: 2 grama
  • ogljikovih hidratov: 6 gramov
  • vlaknin: 2 grama
  • vitamina K: 137 % priporočenega dnevnega vnosa
  • vitamina C: 81 % priporočenega dnevnega vnosa
  • vitamina A: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
  • folatov: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
  • mangana: 9 % priporočenega dnevnega vnosa

Brstični ohrovt ima veliko vitamin K, ki je pomemben za strjevanje krvi in zdrave kosti. Vsebuje tudi veliko vitamina C, ki pomaga pri absorpciji železa, obnovi tkiva in krepi imunski sistem. Visoka vsebnost vlaknin podpira zdravje črevesja. Brstični ohrovt vsebuje majhne količine vitamina B6, kalija, železa, tiamina, magnezija in fosforja.

Poln antioksidantov

Antioksidanti v brstičnem ohrovtu zmanjšujejo oksidativni stres in zmanjšujejo tveganje za kronična obolenja. Udeleženci raziskave, ki so pojedli 2 skodelici brstičnega ohrovta dnevno, so škodo zaradi oksidativnega stresa zmanjšali za 28 %. Brstični ohrovt vsebuje veliko kamferola, antioksidanta, ki zmanjša rast rakavih celic, lajša vnetja in izboljšuje zdravje srca.

Ščiti pred rakom

Nekatere študije dokazujejo, da brstični ohrovt ščiti pred nekaterimi oblikami raka. Ščiti namreč pred karcinogeni in varuje celice pred oksidativno škodo. Brstični ohrovt povečuje ravni nekaterih encimov za 15–30 %. To posledično zmanjšuje tveganje za raka na črevesju.

Bogat z vlakninami

Pol skodelice kuhanega brstičnega ohrovta vsebuje 2 grama vlaknin in zadosti 9 % dnevnih potreb po vlakninah. Vlaknine so pomembne za prebavila, preprečujejo zaprtje, hranijo dobre bakterije v črevesju, uravnavajo krvni sladkor in zmanjšujejo srčno bolezen. Ženske bi morale pojesti 25 gramov, moški pa vsaj 38 gramov vlaknin dnevno.

Bogat z vitaminom K

Pol skodelice kuhanega brstičnega ohrovta zagotovi 137 % priporočenih dnevnih potreb po vitaminu K. Ta je ključen za koagulacijo oziroma za preprečevanje krvavitev. Pomemben je za zdravje kosti, ščiti pred osteoporozo in izgubo kostne gostote.

Uravnava krvni sladkor

Vlaknine in antioksidanti v brstičnem ohrovtu pomagajo uravnavati sladkor v krvi.

Vsebuje omega-3 maščobne kisline

Osebe, ki ne jedo rib, so postavljene pred izziv, ko govorimo o tem, kako naj dobijo dovolj omega-3 maščobnih kislin. Brstični ohrovt je dober vir ALA omega-3 maščobnih kislin, ki zmanjšujejo vnetja, odpornost na inzulin, kognitivni upad in trigliceride. Pol skodelice kuhanega brstičnega ohrovta vsebuje 135 miligramov ALA oziroma 12 odstotkov dnevnih potreb pri ženskah oziroma 8,5 % pri moških.

Zmanjšuje vnetja

Vsebuje veliko antioksidantov in hranil, ki zmanjšujejo vnetja. Vnetje je normalen odziv imunskega sistema, iz kroničnih vnetij pa se lahko razvije rak, sladkorna bolezen ali bolezni srca.

Sestavine v brstičnem ohrovtu delujejo protivnetno. Dokazano zmanjšujejo vnetne markerje v krvi. Antioksidanti v njih nevtralizirajo proste radikale, ki povzročajo vnetje.

Bogat z vitaminom C

Brstični ohrovt je bogat s C-vitaminom, antioksidantom, ki je dober za imunski sistem, absorpcijo železa, tvorbo kolagena in za rast ter obnovo tkiva.  Pol skodelice kuhanega ohrovta zagotovi 81 % dnevnih potreb po vitaminu C. Vitamin C je pomemben za rast in obnovo tkiv v telesu. Deluje kot antioksidant, vključen je v tvorbo kolagena. 100 miligramov vitamina C poveča absorpcijo železa za 67 %.

Zdravo dopolnilo obroku

Brstični ohrovt je zdravo dopolnilo k prehrani. Enostavno ga je možno vključiti v priloge, glavne jedi in predjedi. Lahko ga skuhamo, zdušimo, prepražimo ali ocvremo. Najbolj zdrav je, če ga pet minut kuhamo. Dodamo ga lahko testeninam, mešanim jedem ali hranljivim jedem.

 

***

Smuti

Potrebujemo: 300 gramov brstičnega ohrovta, 250 gramov zamrznjenih ali svežih malin, ½ skodelice orehov, 2 skodelici vode, 2 čajni žlički medu. Sestavine zmešamo v mikserju. Po želji dodamo malo ledu in postrežemo sveže.

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...