12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh.

Pospešuje prebavo

Koleraba ima ogromno vlaknin, ki omogočajo ustrezno in redno gibanje črevesja, odpravljajo zaprtje in napihnjenost.

Pomaga hujšati

Vlaknine v kolerabi nam pomagajo, da ostanemo dlje časa siti. Koleraba hitreje razgrajuje maščobo in vzdržuje zdrav prebavni sistem. Jemo jo lahko tudi kot prilogo, kar bo preprečilo prenajedanje.

Vir energije

Koleraba je odličen vir kalija, ki pomaga ohranjati zdravo srce, nujno potreben pa je tudi za krčenje gladkih mišic.

Preprečuje raka

Koleraba vsebuje glukozinolate, spojine z močnimi protirakavimi lastnostmi. Gre za spojine na osnovi žvepla, ki dajo zelenjadnicam vonj in okus, vplivajo pa tudi na razne kemijske reakcije v telesu. Redno uživanje kolerabe zmanjša tveganje za nastanek raka ust in pljuč.

Bogata z antioksidanti

Antioksidanti ščitijo telo pred oksidativno škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Koleraba vsebuje izotiocianate, antocianine in karotenoide. Različne dele telesa ščitijo pred dolgotrajnimi poškodbami in preprečujejo celične mutacije, ki lahko povzročijo raka.

Upočasnjuje staranje

Koleraba je bogat vir vitamina C. Vitamin C krepi telo od znotraj in spodbuja tvorbo kolagena v telesu, upočasnjuje staranje in preprečuje nastanek gub in drugih znakov staranja.

Pomaga sladkornim bolnikom

Koleraba vsebuje veliko polifenolov in glukozinolatov, ki delujejo protivnetno in negativno vplivajo na sladkorno bolezen. Z vijolično kolerabo se zaradi višje vsebnosti polifenolov in glukozinolatov lažje borimo proti sladkorni bolezni.

Uravnava krvni tlak

Kalij deluje kot vazodilator, ki ščiti telo pred nihanjem krvnega tlaka. Pomaga pri lajšanju napetosti v arterijah in krvnih žilah, kar omogoča ustrezen pretok krvi. Povečana prekrvitev pomaga pri predihanosti, kar prispeva k zaščiti vitalnih organov.

Preprečuje slabokrvnost

Koleraba je odličen vir železa in folatov, ki so ključni za ohranjanje krvnega obtoka in preprečevanje slabokrvnosti. Nosečnici pomaga varovati otroka pred motnjami nevralne cevi in zagotavlja varen in zdrav porod.

Skrbi za zdrave oči

Zdrava prehrana lahko dolgoročno vpliva na zdravje oči in preprečuje učinke staranja. Koleraba vsebuje karotenoide, ki so zelo koristni za oči, preprečujejo pa tudi glavkom, katarakto in druge težave z vidom.

Vsebuje veliko hranil

Skodelica kolerabe vsebuje: 2,6 gram proteinov, 4,9 gram vlaknin, 83,7 miligrama vitamina C, 472 miligramov kalija, 62 miligramov fosforja, 22 miligramov folata,1 gram tiamina in 32 miligramov kalcija.

Zmanjšuje C-reaktivni protein

Koleraba, ki ne vsebuje nobenih alergenov, je bogata s karotenoidi, ki nadzorujejo raven C-reaktivnega proteina oziroma CRP v krvi. C-reaktivna beljakovina je znanilec vnetij v telesu; nastaja pa v jetrih. Karotenoidi tako pomagajo zmanjševati vnetja v telesu in preprečevati artritis in druge bolezni. Pomagajo preprečevati raka, acidozo in astmo; zmanjšujejo tveganje za raka dojk in prostate.

 

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...