12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh.

Pospešuje prebavo

Koleraba ima ogromno vlaknin, ki omogočajo ustrezno in redno gibanje črevesja, odpravljajo zaprtje in napihnjenost.

Pomaga hujšati

Vlaknine v kolerabi nam pomagajo, da ostanemo dlje časa siti. Koleraba hitreje razgrajuje maščobo in vzdržuje zdrav prebavni sistem. Jemo jo lahko tudi kot prilogo, kar bo preprečilo prenajedanje.

Vir energije

Koleraba je odličen vir kalija, ki pomaga ohranjati zdravo srce, nujno potreben pa je tudi za krčenje gladkih mišic.

Preprečuje raka

Koleraba vsebuje glukozinolate, spojine z močnimi protirakavimi lastnostmi. Gre za spojine na osnovi žvepla, ki dajo zelenjadnicam vonj in okus, vplivajo pa tudi na razne kemijske reakcije v telesu. Redno uživanje kolerabe zmanjša tveganje za nastanek raka ust in pljuč.

Bogata z antioksidanti

Antioksidanti ščitijo telo pred oksidativno škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Koleraba vsebuje izotiocianate, antocianine in karotenoide. Različne dele telesa ščitijo pred dolgotrajnimi poškodbami in preprečujejo celične mutacije, ki lahko povzročijo raka.

Upočasnjuje staranje

Koleraba je bogat vir vitamina C. Vitamin C krepi telo od znotraj in spodbuja tvorbo kolagena v telesu, upočasnjuje staranje in preprečuje nastanek gub in drugih znakov staranja.

Pomaga sladkornim bolnikom

Koleraba vsebuje veliko polifenolov in glukozinolatov, ki delujejo protivnetno in negativno vplivajo na sladkorno bolezen. Z vijolično kolerabo se zaradi višje vsebnosti polifenolov in glukozinolatov lažje borimo proti sladkorni bolezni.

Uravnava krvni tlak

Kalij deluje kot vazodilator, ki ščiti telo pred nihanjem krvnega tlaka. Pomaga pri lajšanju napetosti v arterijah in krvnih žilah, kar omogoča ustrezen pretok krvi. Povečana prekrvitev pomaga pri predihanosti, kar prispeva k zaščiti vitalnih organov.

Preprečuje slabokrvnost

Koleraba je odličen vir železa in folatov, ki so ključni za ohranjanje krvnega obtoka in preprečevanje slabokrvnosti. Nosečnici pomaga varovati otroka pred motnjami nevralne cevi in zagotavlja varen in zdrav porod.

Skrbi za zdrave oči

Zdrava prehrana lahko dolgoročno vpliva na zdravje oči in preprečuje učinke staranja. Koleraba vsebuje karotenoide, ki so zelo koristni za oči, preprečujejo pa tudi glavkom, katarakto in druge težave z vidom.

Vsebuje veliko hranil

Skodelica kolerabe vsebuje: 2,6 gram proteinov, 4,9 gram vlaknin, 83,7 miligrama vitamina C, 472 miligramov kalija, 62 miligramov fosforja, 22 miligramov folata,1 gram tiamina in 32 miligramov kalcija.

Zmanjšuje C-reaktivni protein

Koleraba, ki ne vsebuje nobenih alergenov, je bogata s karotenoidi, ki nadzorujejo raven C-reaktivnega proteina oziroma CRP v krvi. C-reaktivna beljakovina je znanilec vnetij v telesu; nastaja pa v jetrih. Karotenoidi tako pomagajo zmanjševati vnetja v telesu in preprečevati artritis in druge bolezni. Pomagajo preprečevati raka, acidozo in astmo; zmanjšujejo tveganje za raka dojk in prostate.

 

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...