12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh.

Pospešuje prebavo

Koleraba ima ogromno vlaknin, ki omogočajo ustrezno in redno gibanje črevesja, odpravljajo zaprtje in napihnjenost.

Pomaga hujšati

Vlaknine v kolerabi nam pomagajo, da ostanemo dlje časa siti. Koleraba hitreje razgrajuje maščobo in vzdržuje zdrav prebavni sistem. Jemo jo lahko tudi kot prilogo, kar bo preprečilo prenajedanje.

Vir energije

Koleraba je odličen vir kalija, ki pomaga ohranjati zdravo srce, nujno potreben pa je tudi za krčenje gladkih mišic.

Preprečuje raka

Koleraba vsebuje glukozinolate, spojine z močnimi protirakavimi lastnostmi. Gre za spojine na osnovi žvepla, ki dajo zelenjadnicam vonj in okus, vplivajo pa tudi na razne kemijske reakcije v telesu. Redno uživanje kolerabe zmanjša tveganje za nastanek raka ust in pljuč.

Bogata z antioksidanti

Antioksidanti ščitijo telo pred oksidativno škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Koleraba vsebuje izotiocianate, antocianine in karotenoide. Različne dele telesa ščitijo pred dolgotrajnimi poškodbami in preprečujejo celične mutacije, ki lahko povzročijo raka.

Upočasnjuje staranje

Koleraba je bogat vir vitamina C. Vitamin C krepi telo od znotraj in spodbuja tvorbo kolagena v telesu, upočasnjuje staranje in preprečuje nastanek gub in drugih znakov staranja.

Pomaga sladkornim bolnikom

Koleraba vsebuje veliko polifenolov in glukozinolatov, ki delujejo protivnetno in negativno vplivajo na sladkorno bolezen. Z vijolično kolerabo se zaradi višje vsebnosti polifenolov in glukozinolatov lažje borimo proti sladkorni bolezni.

Uravnava krvni tlak

Kalij deluje kot vazodilator, ki ščiti telo pred nihanjem krvnega tlaka. Pomaga pri lajšanju napetosti v arterijah in krvnih žilah, kar omogoča ustrezen pretok krvi. Povečana prekrvitev pomaga pri predihanosti, kar prispeva k zaščiti vitalnih organov.

Preprečuje slabokrvnost

Koleraba je odličen vir železa in folatov, ki so ključni za ohranjanje krvnega obtoka in preprečevanje slabokrvnosti. Nosečnici pomaga varovati otroka pred motnjami nevralne cevi in zagotavlja varen in zdrav porod.

Skrbi za zdrave oči

Zdrava prehrana lahko dolgoročno vpliva na zdravje oči in preprečuje učinke staranja. Koleraba vsebuje karotenoide, ki so zelo koristni za oči, preprečujejo pa tudi glavkom, katarakto in druge težave z vidom.

Vsebuje veliko hranil

Skodelica kolerabe vsebuje: 2,6 gram proteinov, 4,9 gram vlaknin, 83,7 miligrama vitamina C, 472 miligramov kalija, 62 miligramov fosforja, 22 miligramov folata,1 gram tiamina in 32 miligramov kalcija.

Zmanjšuje C-reaktivni protein

Koleraba, ki ne vsebuje nobenih alergenov, je bogata s karotenoidi, ki nadzorujejo raven C-reaktivnega proteina oziroma CRP v krvi. C-reaktivna beljakovina je znanilec vnetij v telesu; nastaja pa v jetrih. Karotenoidi tako pomagajo zmanjševati vnetja v telesu in preprečevati artritis in druge bolezni. Pomagajo preprečevati raka, acidozo in astmo; zmanjšujejo tveganje za raka dojk in prostate.

 

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

Virusi bežijo pred tem mineralom

Prisotnost joda v organizmu zmanjšuje možnost koronavirusa. Sezona gripe je v teku, vsak dan pa na žalost narašča tudi število obolelih zaradi covid – 19. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)...

Iščete božično darilo?

Iščete božično darilo, pa ne morete po nakupih? Ja, ni ga lepšega kot če darilo pripravite sami. In če še diši povrhu. Mmmmm, kako je lahko še boljše? Orehov medeni kolač Potrebujemo: 15 dag grobo...

S prekinitvenim postom nad zdravstvene težave

Vse več se govori o tako imenovanem dnevnem postu ali prekinitvenem postu, ki pa se že zelo približa načinu prehranjevanja, kot ga je naša zemeljska mati Narava namenila človeku. Človek v pradavnini...

Oreh za tlak, kri in žile

Orehovi listi so čreslovinska droga, zato jih uporabljamo vselej, kadar je treba zdraviti vnete sluznice; razdraženo črevesno sluznico pri driskah, vneto želodčno sluznico, vnetja v ustih, na...

Barbica na krožniku

Pri boleznih grla, hripavosti, izgubi glasu, astmi, za čiščenje pljuč in odstranjevanje pljučnega katarja je zelo učinkovita barbica. Pravimo ji tudi barbaruša, roža sv. Barbare, zelje sv. Barbare....

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Detox čaji

Se lahko razstrupimo s čaji? “Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,” trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet Sharon Palmer....

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...