Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko in folno kislino, z vitamini B1, B2, B6, B12, C, E in F, provitaminom A, rudninskimi snovmi, kalcijem, natrijem, magnezijem, manganom, fosforjem, železom ...


Kandirani lešniki

Potrebujemo: ¼ kg lešnikov, 40 dag sladkorja, 1/2 skodelice vinskega kisa, 3 kapljica olja. Sladkor raztopimo v 1/8 litra mrzle vode in na hitro segrejemo, da se pojavijo mehurčki. Dodamo kis. Za poskus pomočimo zobotrebec v sladkorno maso, potem pa hitro ohladimo v mrzli vodi. Če se sladkor ne lepi, ampak hrustlja, ko ga ugriznemo, je masa prava. Suhe lešnike nanizamo na nit ali tanek zobotrebec in pomakamo v vročo sladkorno raztopino. Sušimo jih tako, da jih položimo na marmorno ali emajlirano ploščo ali na peki papir, ki smo jo tanko namazali z oljem, ali na krožnik, ki smo ga postavili na led.

Lešnikova pogača

Potrebujemo: 20 g surovega masla, 1 in 1/2 rumenjaka, sok 1/4 limone, 20 g sladkorja, sneg 1 beljaka, 5 dag lešnikov. Maslo in rumenjak umešamo, dodamo limonin sok in malo sladkorja. Iz beljaka in sladkorja napravimo maso. Polovico le-te zamešamo skupno z mletimi lešniki v spenjeno maslo z rumenjakom, denemo v namazan pekač in spečemo v pečici. Z ostalo maso namažemo pogačo, preden jo serviramo.

Lešnikov puding

Potrebujemo: 2 dag surovega masla, 2 dag sladkorja, 1 rumenjak, 1 žemlja, sneg 1 beljaka, 3 dag lešnikov, 1 g maščobe za posodo. Umešamo maslo, sladkor in rumenjak. Primešamo namočeno, ožeto in pretlačeno žemljo. Rahlo primešamo še sneg in zmlete lešnike, stresemo maso v pomaščeno posodo za puding ali v lonec, ki se da dobro pokriti (kipnik) in kuhamo v pari 30-40 minut. Serviramo s sadnim sokom ali sadjem.

Lešnikovi medenjaki

Potrebujemo: 30 dag moke, 20 dag lešnikovih jedrc, sok treh oranž, 3 žlice ruma, ščep soli, 6 žlic medu, 2 žlici sladkorja, pecilni prašek, 3 jajca, 15 dag surovega masla. Sladkor, rumenjake in maslo penasto umešamo, dodamo med, pomarančni sok, rum, sol. sneg iz beljakov in zmlete lešnike. Ko je masa gladka, primešamo še moko in pecilni prašek. Oblikujemo kroglice, ki jih zložimo na pekač, vsako nekoliko potlačimo in rjavo zapečemo pri temperaturi 200° C.

Liker iz lešnikov

Potrebujemo: 75 dag lešnikov, ½  belega ruma, ½ litra vode, 25 dag sladkorja. Lešnike zdrobimo in prepražimo, prelijemo jih z belim rumom. Kozarec za tri tedne postavimo na toplo mesto lahko tudi na sonce. V vodi stopimo sladkor, dodamo dobljeno tekočino z lešniki in dobro premešamo, vse skupaj naj stoji še 2 tedna. Nato prelijemo v manjše steklenice.

 

Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

Virusi bežijo pred tem mineralom

Prisotnost joda v organizmu zmanjšuje možnost koronavirusa. Sezona gripe je v teku, vsak dan pa na žalost narašča tudi število obolelih zaradi covid – 19. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)...

Iščete božično darilo?

Iščete božično darilo, pa ne morete po nakupih? Ja, ni ga lepšega kot če darilo pripravite sami. In če še diši povrhu. Mmmmm, kako je lahko še boljše? Orehov medeni kolač Potrebujemo: 15 dag grobo...

S prekinitvenim postom nad zdravstvene težave

Vse več se govori o tako imenovanem dnevnem postu ali prekinitvenem postu, ki pa se že zelo približa načinu prehranjevanja, kot ga je naša zemeljska mati Narava namenila človeku. Človek v pradavnini...

Oreh za tlak, kri in žile

Orehovi listi so čreslovinska droga, zato jih uporabljamo vselej, kadar je treba zdraviti vnete sluznice; razdraženo črevesno sluznico pri driskah, vneto želodčno sluznico, vnetja v ustih, na...

Barbica na krožniku

Pri boleznih grla, hripavosti, izgubi glasu, astmi, za čiščenje pljuč in odstranjevanje pljučnega katarja je zelo učinkovita barbica. Pravimo ji tudi barbaruša, roža sv. Barbare, zelje sv. Barbare....

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Detox čaji

Se lahko razstrupimo s čaji? “Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,” trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet Sharon Palmer....

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...