Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko in folno kislino, z vitamini B1, B2, B6, B12, C, E in F, provitaminom A, rudninskimi snovmi, kalcijem, natrijem, magnezijem, manganom, fosforjem, železom ...
Kandirani lešniki
Potrebujemo: ¼ kg lešnikov, 40 dag sladkorja, 1/2 skodelice vinskega kisa, 3 kapljica olja. Sladkor raztopimo v 1/8 litra mrzle vode in na hitro segrejemo, da se pojavijo mehurčki. Dodamo kis. Za poskus pomočimo zobotrebec v sladkorno maso, potem pa hitro ohladimo v mrzli vodi. Če se sladkor ne lepi, ampak hrustlja, ko ga ugriznemo, je masa prava. Suhe lešnike nanizamo na nit ali tanek zobotrebec in pomakamo v vročo sladkorno raztopino. Sušimo jih tako, da jih položimo na marmorno ali emajlirano ploščo ali na peki papir, ki smo jo tanko namazali z oljem, ali na krožnik, ki smo ga postavili na led.
Lešnikova pogača
Potrebujemo: 20 g surovega masla, 1 in 1/2 rumenjaka, sok 1/4 limone, 20 g sladkorja, sneg 1 beljaka, 5 dag lešnikov. Maslo in rumenjak umešamo, dodamo limonin sok in malo sladkorja. Iz beljaka in sladkorja napravimo maso. Polovico le-te zamešamo skupno z mletimi lešniki v spenjeno maslo z rumenjakom, denemo v namazan pekač in spečemo v pečici. Z ostalo maso namažemo pogačo, preden jo serviramo.
Lešnikov puding
Potrebujemo: 2 dag surovega masla, 2 dag sladkorja, 1 rumenjak, 1 žemlja, sneg 1 beljaka, 3 dag lešnikov, 1 g maščobe za posodo. Umešamo maslo, sladkor in rumenjak. Primešamo namočeno, ožeto in pretlačeno žemljo. Rahlo primešamo še sneg in zmlete lešnike, stresemo maso v pomaščeno posodo za puding ali v lonec, ki se da dobro pokriti (kipnik) in kuhamo v pari 30-40 minut. Serviramo s sadnim sokom ali sadjem.
Lešnikovi medenjaki
Potrebujemo: 30 dag moke, 20 dag lešnikovih jedrc, sok treh oranž, 3 žlice ruma, ščep soli, 6 žlic medu, 2 žlici sladkorja, pecilni prašek, 3 jajca, 15 dag surovega masla. Sladkor, rumenjake in maslo penasto umešamo, dodamo med, pomarančni sok, rum, sol. sneg iz beljakov in zmlete lešnike. Ko je masa gladka, primešamo še moko in pecilni prašek. Oblikujemo kroglice, ki jih zložimo na pekač, vsako nekoliko potlačimo in rjavo zapečemo pri temperaturi 200° C.
Liker iz lešnikov
Potrebujemo: 75 dag lešnikov, ½ belega ruma, ½ litra vode, 25 dag sladkorja. Lešnike zdrobimo in prepražimo, prelijemo jih z belim rumom. Kozarec za tri tedne postavimo na toplo mesto lahko tudi na sonce. V vodi stopimo sladkor, dodamo dobljeno tekočino z lešniki in dobro premešamo, vse skupaj naj stoji še 2 tedna. Nato prelijemo v manjše steklenice.
Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič