Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati koruzo.

Za nabiranje laskov smo morda že prepozni, a koruzo lahko nabiramo tudi do oktobra. Odlična v žgancih, za pripravo kruha, v mineštri, za vkuhavanje in konzerviranje. Kot smo že objavili, pomaga pri izločanju peska in kamnov iz ledvic, pri vodenici, pri revmi, protinu, bolezni srčne mišice, odvaja seč. Preprečuje razvoj raka, podaljšuje dolgoživost, pomaga pri presnovi. Priporočljiva za tiste, ki imajo previsok holesterol, težave z želodcem ali z živci, ki bruhajo, imajo pogoste driske ali grižo. Kakorkoli, tukaj je nekaj odličnih receptov, ki nam lahko popestrijo jedilnik ...

Pečena koruza I

Pripravimo dober ogenj, mlado, ne mlečno koruzo nataknemo na palico. Koruzo pečemo nad ognjem tako dolgo, da je pečena. Koruze ne smemo držati preveč nad ognjem, ker bo črna in zažgana ne pa pečena.

Pečena koruza II

Pripravimo dobro žerjavico, mlado ne mlečno koruzo zavijemo v alu folijo. Koruzo zavito v alu folijo zagrebemo v žerjavico, pečemo 25 minut.

Kuhana koruza

Enako kot pečeno koruzo jo lahko tudi kuhamo. V malo večjem loncu naredimo slan krop. V njega denemo koruzo in jo kuhamo 20 minut.

Koruza s smetanovim prelivom

Potrebujemo: 6 koruznih storžev, 2 dl kisle smetane, 1 jedilno žlico gorčice, sol in poper po okusu. Storže mlade koruze olupimo in odstranimo laske. V slanem kropu skuhamo koruzo do mehkega. Položimo jo na alu folijo. V lončku zmešamo kislo smetano, gorčico in ščepec mletega popra. Zmes, ki smo jo dobili namažemo preko kuhane koruze. Koruza je še posebej dobra, če je topla.

Mineštra

Potrebujemo: 1 čebulo, 3 stroke česna, 5 jedilnih žlic paradižnikove mezge, ¼ kg sveže mlade koruze ali koruze iz pločevinke, 10 dag slanine, 5 dag rdeče in zelene paprike, 1 korenček in začimbnice: baziliko, majaron, lovor, poper in sol po okusu. Na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen. Ko porumenita, dodamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pustimo minuto ali dve. Nato v posodo dodamo koruzo in vse skupaj zalijemo s približno 2,5 litra vode. Solimo, popramo in začinimo z dvema lovorjema listoma. Po ¾ ure kuhanja mineštri dodamo na koščke narezano slanino, ki jo v ločeni ponvici malo popečemo. Poleg slanine dodamo še na koščke narezan korenček, rdečo in zeleno papriko ter baziliko, majaron. Mineštro kuhamo še približno ½ ur dokler koruza ni povsem mehka.

Dušena polenta

Potrebujemo: 30 dag koruznega zdroba, 3 dl mleka, 3 dcl vode, žlica masti in sol. V kozici zavremo vodo in mleko, solimo dodamo žlico maščobe, nato pa s stepalko zakuhamo koruzni zdrob. Gladko zmešamo in ko zavre ter se nekoliko zgosti, pokrijemo in v pečici 30 minut dušimo. Dušeno polento jemljemo z lopatico, ki jo namakamo v vodi in jo naložimo na krožnik. Ko se polenta nekoliko ohladi jo povaljamo v moki in jo še enkrat v olju ali masti prepečemo.

Koruzni narastek

Potrebujemo: 8 dl mleka, 8 dag masla, ščepec soli, 20 dag koruznega zdroba, 2 jajci, 20 dag sladkorja, limonova lupinica, 1 čajno žličko kvasa, maščoba za mazanje. V dobro pološčeni kozici zavremo mleko, dodamo ščepec soli in maslo. V skodelici zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in nekaj žlic mleka ter pustimo da vzhaja. Ko mleko zavre, dodamo ob stalnem mešanju s stepalko koruzni zdrob. Ko se zgosti, stepalko odložimo in mešamo še nekaj minut s kuhalnico. Ohlajeni masi dodamo sladkor, jajca, limonino lupino in vzhajani kvas. Vse skupaj gladko zmešamo in zvrnemo v namazan pekač. Ko je narastek pečen, ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...