Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati koruzo.

Za nabiranje laskov smo morda že prepozni, a koruzo lahko nabiramo tudi do oktobra. Odlična v žgancih, za pripravo kruha, v mineštri, za vkuhavanje in konzerviranje. Kot smo že objavili, pomaga pri izločanju peska in kamnov iz ledvic, pri vodenici, pri revmi, protinu, bolezni srčne mišice, odvaja seč. Preprečuje razvoj raka, podaljšuje dolgoživost, pomaga pri presnovi. Priporočljiva za tiste, ki imajo previsok holesterol, težave z želodcem ali z živci, ki bruhajo, imajo pogoste driske ali grižo. Kakorkoli, tukaj je nekaj odličnih receptov, ki nam lahko popestrijo jedilnik ...

Pečena koruza I

Pripravimo dober ogenj, mlado, ne mlečno koruzo nataknemo na palico. Koruzo pečemo nad ognjem tako dolgo, da je pečena. Koruze ne smemo držati preveč nad ognjem, ker bo črna in zažgana ne pa pečena.

Pečena koruza II

Pripravimo dobro žerjavico, mlado ne mlečno koruzo zavijemo v alu folijo. Koruzo zavito v alu folijo zagrebemo v žerjavico, pečemo 25 minut.

Kuhana koruza

Enako kot pečeno koruzo jo lahko tudi kuhamo. V malo večjem loncu naredimo slan krop. V njega denemo koruzo in jo kuhamo 20 minut.

Koruza s smetanovim prelivom

Potrebujemo: 6 koruznih storžev, 2 dl kisle smetane, 1 jedilno žlico gorčice, sol in poper po okusu. Storže mlade koruze olupimo in odstranimo laske. V slanem kropu skuhamo koruzo do mehkega. Položimo jo na alu folijo. V lončku zmešamo kislo smetano, gorčico in ščepec mletega popra. Zmes, ki smo jo dobili namažemo preko kuhane koruze. Koruza je še posebej dobra, če je topla.

Mineštra

Potrebujemo: 1 čebulo, 3 stroke česna, 5 jedilnih žlic paradižnikove mezge, ¼ kg sveže mlade koruze ali koruze iz pločevinke, 10 dag slanine, 5 dag rdeče in zelene paprike, 1 korenček in začimbnice: baziliko, majaron, lovor, poper in sol po okusu. Na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen. Ko porumenita, dodamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pustimo minuto ali dve. Nato v posodo dodamo koruzo in vse skupaj zalijemo s približno 2,5 litra vode. Solimo, popramo in začinimo z dvema lovorjema listoma. Po ¾ ure kuhanja mineštri dodamo na koščke narezano slanino, ki jo v ločeni ponvici malo popečemo. Poleg slanine dodamo še na koščke narezan korenček, rdečo in zeleno papriko ter baziliko, majaron. Mineštro kuhamo še približno ½ ur dokler koruza ni povsem mehka.

Dušena polenta

Potrebujemo: 30 dag koruznega zdroba, 3 dl mleka, 3 dcl vode, žlica masti in sol. V kozici zavremo vodo in mleko, solimo dodamo žlico maščobe, nato pa s stepalko zakuhamo koruzni zdrob. Gladko zmešamo in ko zavre ter se nekoliko zgosti, pokrijemo in v pečici 30 minut dušimo. Dušeno polento jemljemo z lopatico, ki jo namakamo v vodi in jo naložimo na krožnik. Ko se polenta nekoliko ohladi jo povaljamo v moki in jo še enkrat v olju ali masti prepečemo.

Koruzni narastek

Potrebujemo: 8 dl mleka, 8 dag masla, ščepec soli, 20 dag koruznega zdroba, 2 jajci, 20 dag sladkorja, limonova lupinica, 1 čajno žličko kvasa, maščoba za mazanje. V dobro pološčeni kozici zavremo mleko, dodamo ščepec soli in maslo. V skodelici zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in nekaj žlic mleka ter pustimo da vzhaja. Ko mleko zavre, dodamo ob stalnem mešanju s stepalko koruzni zdrob. Ko se zgosti, stepalko odložimo in mešamo še nekaj minut s kuhalnico. Ohlajeni masi dodamo sladkor, jajca, limonino lupino in vzhajani kvas. Vse skupaj gladko zmešamo in zvrnemo v namazan pekač. Ko je narastek pečen, ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

Virusi bežijo pred tem mineralom

Prisotnost joda v organizmu zmanjšuje možnost koronavirusa. Sezona gripe je v teku, vsak dan pa na žalost narašča tudi število obolelih zaradi covid – 19. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)...

Iščete božično darilo?

Iščete božično darilo, pa ne morete po nakupih? Ja, ni ga lepšega kot če darilo pripravite sami. In če še diši povrhu. Mmmmm, kako je lahko še boljše? Orehov medeni kolač Potrebujemo: 15 dag grobo...

S prekinitvenim postom nad zdravstvene težave

Vse več se govori o tako imenovanem dnevnem postu ali prekinitvenem postu, ki pa se že zelo približa načinu prehranjevanja, kot ga je naša zemeljska mati Narava namenila človeku. Človek v pradavnini...

Oreh za tlak, kri in žile

Orehovi listi so čreslovinska droga, zato jih uporabljamo vselej, kadar je treba zdraviti vnete sluznice; razdraženo črevesno sluznico pri driskah, vneto želodčno sluznico, vnetja v ustih, na...

Barbica na krožniku

Pri boleznih grla, hripavosti, izgubi glasu, astmi, za čiščenje pljuč in odstranjevanje pljučnega katarja je zelo učinkovita barbica. Pravimo ji tudi barbaruša, roža sv. Barbare, zelje sv. Barbare....

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Detox čaji

Se lahko razstrupimo s čaji? “Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,” trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet Sharon Palmer....

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...