Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati koruzo.
Za nabiranje laskov smo morda že prepozni, a koruzo lahko nabiramo tudi do oktobra. Odlična v žgancih, za pripravo kruha, v mineštri, za vkuhavanje in konzerviranje. Kot smo že objavili, pomaga pri izločanju peska in kamnov iz ledvic, pri vodenici, pri revmi, protinu, bolezni srčne mišice, odvaja seč. Preprečuje razvoj raka, podaljšuje dolgoživost, pomaga pri presnovi. Priporočljiva za tiste, ki imajo previsok holesterol, težave z želodcem ali z živci, ki bruhajo, imajo pogoste driske ali grižo. Kakorkoli, tukaj je nekaj odličnih receptov, ki nam lahko popestrijo jedilnik ...
Pečena koruza I
Pripravimo dober ogenj, mlado, ne mlečno koruzo nataknemo na palico. Koruzo pečemo nad ognjem tako dolgo, da je pečena. Koruze ne smemo držati preveč nad ognjem, ker bo črna in zažgana ne pa pečena.
Pečena koruza II
Pripravimo dobro žerjavico, mlado ne mlečno koruzo zavijemo v alu folijo. Koruzo zavito v alu folijo zagrebemo v žerjavico, pečemo 25 minut.
Kuhana koruza
Enako kot pečeno koruzo jo lahko tudi kuhamo. V malo večjem loncu naredimo slan krop. V njega denemo koruzo in jo kuhamo 20 minut.
Koruza s smetanovim prelivom
Potrebujemo: 6 koruznih storžev, 2 dl kisle smetane, 1 jedilno žlico gorčice, sol in poper po okusu. Storže mlade koruze olupimo in odstranimo laske. V slanem kropu skuhamo koruzo do mehkega. Položimo jo na alu folijo. V lončku zmešamo kislo smetano, gorčico in ščepec mletega popra. Zmes, ki smo jo dobili namažemo preko kuhane koruze. Koruza je še posebej dobra, če je topla.
Mineštra
Potrebujemo: 1 čebulo, 3 stroke česna, 5 jedilnih žlic paradižnikove mezge, ¼ kg sveže mlade koruze ali koruze iz pločevinke, 10 dag slanine, 5 dag rdeče in zelene paprike, 1 korenček in začimbnice: baziliko, majaron, lovor, poper in sol po okusu. Na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen. Ko porumenita, dodamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pustimo minuto ali dve. Nato v posodo dodamo koruzo in vse skupaj zalijemo s približno 2,5 litra vode. Solimo, popramo in začinimo z dvema lovorjema listoma. Po ¾ ure kuhanja mineštri dodamo na koščke narezano slanino, ki jo v ločeni ponvici malo popečemo. Poleg slanine dodamo še na koščke narezan korenček, rdečo in zeleno papriko ter baziliko, majaron. Mineštro kuhamo še približno ½ ur dokler koruza ni povsem mehka.
Dušena polenta
Potrebujemo: 30 dag koruznega zdroba, 3 dl mleka, 3 dcl vode, žlica masti in sol. V kozici zavremo vodo in mleko, solimo dodamo žlico maščobe, nato pa s stepalko zakuhamo koruzni zdrob. Gladko zmešamo in ko zavre ter se nekoliko zgosti, pokrijemo in v pečici 30 minut dušimo. Dušeno polento jemljemo z lopatico, ki jo namakamo v vodi in jo naložimo na krožnik. Ko se polenta nekoliko ohladi jo povaljamo v moki in jo še enkrat v olju ali masti prepečemo.
Koruzni narastek
Potrebujemo: 8 dl mleka, 8 dag masla, ščepec soli, 20 dag koruznega zdroba, 2 jajci, 20 dag sladkorja, limonova lupinica, 1 čajno žličko kvasa, maščoba za mazanje. V dobro pološčeni kozici zavremo mleko, dodamo ščepec soli in maslo. V skodelici zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in nekaj žlic mleka ter pustimo da vzhaja. Ko mleko zavre, dodamo ob stalnem mešanju s stepalko koruzni zdrob. Ko se zgosti, stepalko odložimo in mešamo še nekaj minut s kuhalnico. Ohlajeni masi dodamo sladkor, jajca, limonino lupino in vzhajani kvas. Vse skupaj gladko zmešamo in zvrnemo v namazan pekač. Ko je narastek pečen, ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič