Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati koruzo.

Za nabiranje laskov smo morda že prepozni, a koruzo lahko nabiramo tudi do oktobra. Odlična v žgancih, za pripravo kruha, v mineštri, za vkuhavanje in konzerviranje. Kot smo že objavili, pomaga pri izločanju peska in kamnov iz ledvic, pri vodenici, pri revmi, protinu, bolezni srčne mišice, odvaja seč. Preprečuje razvoj raka, podaljšuje dolgoživost, pomaga pri presnovi. Priporočljiva za tiste, ki imajo previsok holesterol, težave z želodcem ali z živci, ki bruhajo, imajo pogoste driske ali grižo. Kakorkoli, tukaj je nekaj odličnih receptov, ki nam lahko popestrijo jedilnik ...

Pečena koruza I

Pripravimo dober ogenj, mlado, ne mlečno koruzo nataknemo na palico. Koruzo pečemo nad ognjem tako dolgo, da je pečena. Koruze ne smemo držati preveč nad ognjem, ker bo črna in zažgana ne pa pečena.

Pečena koruza II

Pripravimo dobro žerjavico, mlado ne mlečno koruzo zavijemo v alu folijo. Koruzo zavito v alu folijo zagrebemo v žerjavico, pečemo 25 minut.

Kuhana koruza

Enako kot pečeno koruzo jo lahko tudi kuhamo. V malo večjem loncu naredimo slan krop. V njega denemo koruzo in jo kuhamo 20 minut.

Koruza s smetanovim prelivom

Potrebujemo: 6 koruznih storžev, 2 dl kisle smetane, 1 jedilno žlico gorčice, sol in poper po okusu. Storže mlade koruze olupimo in odstranimo laske. V slanem kropu skuhamo koruzo do mehkega. Položimo jo na alu folijo. V lončku zmešamo kislo smetano, gorčico in ščepec mletega popra. Zmes, ki smo jo dobili namažemo preko kuhane koruze. Koruza je še posebej dobra, če je topla.

Mineštra

Potrebujemo: 1 čebulo, 3 stroke česna, 5 jedilnih žlic paradižnikove mezge, ¼ kg sveže mlade koruze ali koruze iz pločevinke, 10 dag slanine, 5 dag rdeče in zelene paprike, 1 korenček in začimbnice: baziliko, majaron, lovor, poper in sol po okusu. Na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen. Ko porumenita, dodamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pustimo minuto ali dve. Nato v posodo dodamo koruzo in vse skupaj zalijemo s približno 2,5 litra vode. Solimo, popramo in začinimo z dvema lovorjema listoma. Po ¾ ure kuhanja mineštri dodamo na koščke narezano slanino, ki jo v ločeni ponvici malo popečemo. Poleg slanine dodamo še na koščke narezan korenček, rdečo in zeleno papriko ter baziliko, majaron. Mineštro kuhamo še približno ½ ur dokler koruza ni povsem mehka.

Dušena polenta

Potrebujemo: 30 dag koruznega zdroba, 3 dl mleka, 3 dcl vode, žlica masti in sol. V kozici zavremo vodo in mleko, solimo dodamo žlico maščobe, nato pa s stepalko zakuhamo koruzni zdrob. Gladko zmešamo in ko zavre ter se nekoliko zgosti, pokrijemo in v pečici 30 minut dušimo. Dušeno polento jemljemo z lopatico, ki jo namakamo v vodi in jo naložimo na krožnik. Ko se polenta nekoliko ohladi jo povaljamo v moki in jo še enkrat v olju ali masti prepečemo.

Koruzni narastek

Potrebujemo: 8 dl mleka, 8 dag masla, ščepec soli, 20 dag koruznega zdroba, 2 jajci, 20 dag sladkorja, limonova lupinica, 1 čajno žličko kvasa, maščoba za mazanje. V dobro pološčeni kozici zavremo mleko, dodamo ščepec soli in maslo. V skodelici zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in nekaj žlic mleka ter pustimo da vzhaja. Ko mleko zavre, dodamo ob stalnem mešanju s stepalko koruzni zdrob. Ko se zgosti, stepalko odložimo in mešamo še nekaj minut s kuhalnico. Ohlajeni masi dodamo sladkor, jajca, limonino lupino in vzhajani kvas. Vse skupaj gladko zmešamo in zvrnemo v namazan pekač. Ko je narastek pečen, ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...