Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse beljakovine živalskega izvora. To vključuje tudi mleko in jajca. Izogibajo se hrani, ki je na kakršenkoli način povezana z živalmi, prav tako ne jedo medu. Mnogi vegani ne uporabljajo niti kozmetike, ki je testirana na živalih oziroma ne kupujejo oblačil, ki bi bile povezane z živalskimi izdelki. Koristi tovrstnega prehranjevanja je več ...

Zmanjšano tveganje za kronične bolezni

Vegetarijanci in vegani skoraj nimajo kroničnih obolenj. Kot je potrdila nedavna študija, skorajda nimajo težav z visokim krvnim tlakom in debelostjo.

Večja zaščita pred sladkorno boleznijo

Večletna študija več kot 40 tisoč oseb (vegetarijancev, veganov in vsejedcev) je pokazala, da imajo vsejedi štirikrat bolj pogosto sladkorno bolezen v primerjavi z vegetarijanci oziroma vegani in dvakrat bolj pogosto v primerjavi z vegetarijanci, ki uživajo mlečne izdelke.

Ohranjanje zdrave telesne teže

Zavestna odločitev za vegansko prehrano vodi do znižanja indeksa telesne teže in počasnejšega pridobivanjale - te. Veganska ali vegetarijanska prehrana od nas zahteva, da se odločimo, trudimo in nadziramo vnos hranil.

Zmanjšano tveganje za srčne bolezni

Prehrana, polna zelenjave, je odličen vir antioksidantov in zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Med vegetarijanci in vegani so tveganja za umrljivostjo zaradi bolezni srca nižja za kar 32 odstotkov. Vegani in vegetarijanci prav tako nimajo težav z nihanjem krvnega tlaka.

Pomaga zmanjšati tveganje za raka

Višji vnos antioksidantov, ki ščitijo srce, ima tudi zaščitne učinke proti raku. Vegetarijanci in vegani imajo statistično značilno nižjo stopnjo raka kot tisti, ki redno uživajo meso. Zanimivo je, da veganska prehrana ščiti ženske pred določenimi vrstami raka, medtem ko lakto-vegetarijanska hrana ščiti pred rakom prebavnega trakta.

Podpira ščitnico
Veganska prehrana ščiti pred hipotiroidizmom, seveda ob hkratnem upoštevanju drugih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje ščitnice.

Zmanjšuje tveganje sive mrene

Poleg zmanjšanja obsega pasu lahko vegetarijanska prehrana pomaga tudi očem. Raziskave kažejo, da je možnost razvoja katarakte pri vegetarijancih in veganih bistveno nižja kot pri vsejedcih.

Terapevtska podpora za zdravljenje revmatoidnega artritisa

Veganska ali vegetarijanska prehrana močno izboljša simptome revmatoidnega artritisa. Veganska prehrana ob izločitvi glutena z jedilnika zatre imunski odziv, ki ga sproži revmatoidni artritis.

Spodbuja zdravje ledvic

Prilagoditev prehrane lahko pomaga pri nekaterih kroničnih boleznih, tudi ledvičnih. Vegetarijanska prehrana lahko pomaga uravnotežiti ravni fosfatov, pozitivno vpliva na občutljivost na inzulin in pomaga nadzorovati raven kislosti v telesu.

Podaljša življenjsko dobo

Sprijaznimo se, nihče od nas ne bo živel večno. Vendar pa raziskave vsekakor kažejo, da lahko visok vnos veganske ali vegetarijanske hrane podaljša življenjsko dobo. Vegani, ki skrbno nadzirajo prehrano, dobijo visok vnos kakovostnih hranil, ki močno izboljšajo presnovo.

Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 najdemo le v znatnih količinah živalske hrane. Vegani in vegetarijanci zato bolj tvegajo, da imajo pomanjkanje B12. B12 je bistvenega pomena za presnovo energije v celicah, pravilno delovanje možganov, nastajanje rdečih krvnih celic in za številne druge procese. Pomanjkanje B12 lahko povzroči slabokrvnost, depresijo, utrujenost in še veliko več. Če ne dobimo dovolj tega vitamina s prehrano, ga moramo užiti v obliki dodatkov.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...