Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse beljakovine živalskega izvora. To vključuje tudi mleko in jajca. Izogibajo se hrani, ki je na kakršenkoli način povezana z živalmi, prav tako ne jedo medu. Mnogi vegani ne uporabljajo niti kozmetike, ki je testirana na živalih oziroma ne kupujejo oblačil, ki bi bile povezane z živalskimi izdelki. Koristi tovrstnega prehranjevanja je več ...

Zmanjšano tveganje za kronične bolezni

Vegetarijanci in vegani skoraj nimajo kroničnih obolenj. Kot je potrdila nedavna študija, skorajda nimajo težav z visokim krvnim tlakom in debelostjo.

Večja zaščita pred sladkorno boleznijo

Večletna študija več kot 40 tisoč oseb (vegetarijancev, veganov in vsejedcev) je pokazala, da imajo vsejedi štirikrat bolj pogosto sladkorno bolezen v primerjavi z vegetarijanci oziroma vegani in dvakrat bolj pogosto v primerjavi z vegetarijanci, ki uživajo mlečne izdelke.

Ohranjanje zdrave telesne teže

Zavestna odločitev za vegansko prehrano vodi do znižanja indeksa telesne teže in počasnejšega pridobivanjale - te. Veganska ali vegetarijanska prehrana od nas zahteva, da se odločimo, trudimo in nadziramo vnos hranil.

Zmanjšano tveganje za srčne bolezni

Prehrana, polna zelenjave, je odličen vir antioksidantov in zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Med vegetarijanci in vegani so tveganja za umrljivostjo zaradi bolezni srca nižja za kar 32 odstotkov. Vegani in vegetarijanci prav tako nimajo težav z nihanjem krvnega tlaka.

Pomaga zmanjšati tveganje za raka

Višji vnos antioksidantov, ki ščitijo srce, ima tudi zaščitne učinke proti raku. Vegetarijanci in vegani imajo statistično značilno nižjo stopnjo raka kot tisti, ki redno uživajo meso. Zanimivo je, da veganska prehrana ščiti ženske pred določenimi vrstami raka, medtem ko lakto-vegetarijanska hrana ščiti pred rakom prebavnega trakta.

Podpira ščitnico
Veganska prehrana ščiti pred hipotiroidizmom, seveda ob hkratnem upoštevanju drugih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje ščitnice.

Zmanjšuje tveganje sive mrene

Poleg zmanjšanja obsega pasu lahko vegetarijanska prehrana pomaga tudi očem. Raziskave kažejo, da je možnost razvoja katarakte pri vegetarijancih in veganih bistveno nižja kot pri vsejedcih.

Terapevtska podpora za zdravljenje revmatoidnega artritisa

Veganska ali vegetarijanska prehrana močno izboljša simptome revmatoidnega artritisa. Veganska prehrana ob izločitvi glutena z jedilnika zatre imunski odziv, ki ga sproži revmatoidni artritis.

Spodbuja zdravje ledvic

Prilagoditev prehrane lahko pomaga pri nekaterih kroničnih boleznih, tudi ledvičnih. Vegetarijanska prehrana lahko pomaga uravnotežiti ravni fosfatov, pozitivno vpliva na občutljivost na inzulin in pomaga nadzorovati raven kislosti v telesu.

Podaljša življenjsko dobo

Sprijaznimo se, nihče od nas ne bo živel večno. Vendar pa raziskave vsekakor kažejo, da lahko visok vnos veganske ali vegetarijanske hrane podaljša življenjsko dobo. Vegani, ki skrbno nadzirajo prehrano, dobijo visok vnos kakovostnih hranil, ki močno izboljšajo presnovo.

Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 najdemo le v znatnih količinah živalske hrane. Vegani in vegetarijanci zato bolj tvegajo, da imajo pomanjkanje B12. B12 je bistvenega pomena za presnovo energije v celicah, pravilno delovanje možganov, nastajanje rdečih krvnih celic in za številne druge procese. Pomanjkanje B12 lahko povzroči slabokrvnost, depresijo, utrujenost in še veliko več. Če ne dobimo dovolj tega vitamina s prehrano, ga moramo užiti v obliki dodatkov.

Preberite še več člankov - Prehrana

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...