Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse beljakovine živalskega izvora. To vključuje tudi mleko in jajca. Izogibajo se hrani, ki je na kakršenkoli način povezana z živalmi, prav tako ne jedo medu. Mnogi vegani ne uporabljajo niti kozmetike, ki je testirana na živalih oziroma ne kupujejo oblačil, ki bi bile povezane z živalskimi izdelki. Koristi tovrstnega prehranjevanja je več ...
Zmanjšano tveganje za kronične bolezni
Vegetarijanci in vegani skoraj nimajo kroničnih obolenj. Kot je potrdila nedavna študija, skorajda nimajo težav z visokim krvnim tlakom in debelostjo.
Večja zaščita pred sladkorno boleznijo
Večletna študija več kot 40 tisoč oseb (vegetarijancev, veganov in vsejedcev) je pokazala, da imajo vsejedi štirikrat bolj pogosto sladkorno bolezen v primerjavi z vegetarijanci oziroma vegani in dvakrat bolj pogosto v primerjavi z vegetarijanci, ki uživajo mlečne izdelke.
Ohranjanje zdrave telesne teže
Zavestna odločitev za vegansko prehrano vodi do znižanja indeksa telesne teže in počasnejšega pridobivanjale - te. Veganska ali vegetarijanska prehrana od nas zahteva, da se odločimo, trudimo in nadziramo vnos hranil.
Zmanjšano tveganje za srčne bolezni
Prehrana, polna zelenjave, je odličen vir antioksidantov in zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Med vegetarijanci in vegani so tveganja za umrljivostjo zaradi bolezni srca nižja za kar 32 odstotkov. Vegani in vegetarijanci prav tako nimajo težav z nihanjem krvnega tlaka.
Pomaga zmanjšati tveganje za raka
Višji vnos antioksidantov, ki ščitijo srce, ima tudi zaščitne učinke proti raku. Vegetarijanci in vegani imajo statistično značilno nižjo stopnjo raka kot tisti, ki redno uživajo meso. Zanimivo je, da veganska prehrana ščiti ženske pred določenimi vrstami raka, medtem ko lakto-vegetarijanska hrana ščiti pred rakom prebavnega trakta.
Podpira ščitnico
Veganska prehrana ščiti pred hipotiroidizmom, seveda ob hkratnem upoštevanju drugih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje ščitnice.
Zmanjšuje tveganje sive mrene
Poleg zmanjšanja obsega pasu lahko vegetarijanska prehrana pomaga tudi očem. Raziskave kažejo, da je možnost razvoja katarakte pri vegetarijancih in veganih bistveno nižja kot pri vsejedcih.
Terapevtska podpora za zdravljenje revmatoidnega artritisa
Veganska ali vegetarijanska prehrana močno izboljša simptome revmatoidnega artritisa. Veganska prehrana ob izločitvi glutena z jedilnika zatre imunski odziv, ki ga sproži revmatoidni artritis.
Spodbuja zdravje ledvic
Prilagoditev prehrane lahko pomaga pri nekaterih kroničnih boleznih, tudi ledvičnih. Vegetarijanska prehrana lahko pomaga uravnotežiti ravni fosfatov, pozitivno vpliva na občutljivost na inzulin in pomaga nadzorovati raven kislosti v telesu.
Podaljša življenjsko dobo
Sprijaznimo se, nihče od nas ne bo živel večno. Vendar pa raziskave vsekakor kažejo, da lahko visok vnos veganske ali vegetarijanske hrane podaljša življenjsko dobo. Vegani, ki skrbno nadzirajo prehrano, dobijo visok vnos kakovostnih hranil, ki močno izboljšajo presnovo.
Pomanjkanje vitamina B12
Vitamin B12 najdemo le v znatnih količinah živalske hrane. Vegani in vegetarijanci zato bolj tvegajo, da imajo pomanjkanje B12. B12 je bistvenega pomena za presnovo energije v celicah, pravilno delovanje možganov, nastajanje rdečih krvnih celic in za številne druge procese. Pomanjkanje B12 lahko povzroči slabokrvnost, depresijo, utrujenost in še veliko več. Če ne dobimo dovolj tega vitamina s prehrano, ga moramo užiti v obliki dodatkov.