Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da pomaga pri prehladu, pomaga tudi pri spomladanski utrujenosti, poživlja presnovo, dviga telesno odpornost, je milo odvajalno sredstvo, pospešuje odvajanje seča, čisti ledvice, pomaga pri celjenju ran.
Pomaga pri mlahavosti, bledici, pri izločanju seča, peska in ledvičnih kamnov, odvaja sečno kislino, pomaga pri protinskih in revmatičnih obolenjih, krepča oslabeli organizem. Cvetove lahko uporabljamo za marmelado, liste za čaj, navidezne plodove uporabimo za izdelavo soka, marmelade, čaja, sirupa, naredimo lahko šipkovo vino, liker in čežano, čaj, tinkturo, vino, sok, sirup.
Šipkovo vino
Potrebujemo: 1 kg zrelega šipka, 1,5 kg sladkorja, 3 l vode. Šipek očistimo in ga damo v velik kozarec; najbolje 5 - litrski. Sladkor in vodo zavremo, ohladimo in zlijemo na šipek. Kozarec pokrijemo z gazo, ki jo na kozarec privežemo. Mešanico pustimo stati pri sobni temperaturi 20 - 22 ° C kakšnih šest mesecev. V tem času vsebina v kozarcu počasi vre. Precedimo jo skozi čisto gazo in dobimo bistro šipkovo vino, ki ga nalijemo v steklenice in dobro zapremo.
Šipkov liker
Potrebujemo: 1 kg šipka, 400 gr sladkorja, 2 litra 50 % tropinovca. Šipek opremo, dobro osušimo in narežemo. Dodamo sladkor in tropinovec. Kozarec zapremo in dobro pretresemo. Mešanico postavimo za mesec dni na sonce. Po približno mesecu dni, mešanico precedimo skozi laneno krpo. Shranimo jo v steklenice.
Šipkova čežana
Potrebujemo: ½ kg očiščenega šipka, ¼ litra dobrega rdečega vina, 1 kg sladkorja. Očiščen šipek prelijemo z vinom, posodo pa pokrijemo z gazo in pustimo stati dva dni. Nato mešanico zdrobimo v mešalcu in pretlačimo skozi sito, dodamo sladkor. Kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da se sladkor raztopi. Čežano spravimo v kozarce.
Zamrzovanje šipka I
1 kg šipkovih rezin potresemo s 15 dag sladkorja in jih zamrznemo na Alu-foliji. Naslednji dan jih napolnimo v manjše vrečke in spravimo v zmrzovalnik.
Zamrzovanje šipka II
1 kg narezanega šipka dodamo 20 dag sladkorja in 2 dl vode. Skuhamo in pretlačimo skozi sito. Dobljeno mezgo napolnimo v jogurtove lončke in zmrznemo.
Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič