Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da pomaga pri prehladu, pomaga tudi pri spomladanski utrujenosti, poživlja presnovo, dviga telesno odpornost, je milo odvajalno sredstvo, pospešuje odvajanje seča, čisti ledvice, pomaga pri celjenju ran.

Pomaga pri mlahavosti, bledici, pri izločanju seča, peska in ledvičnih kamnov, odvaja sečno kislino, pomaga pri protinskih in revmatičnih obolenjih, krepča oslabeli organizem. Cvetove lahko uporabljamo za marmelado, liste za čaj, navidezne plodove uporabimo za izdelavo soka, marmelade, čaja, sirupa, naredimo lahko šipkovo vino, liker in čežano, čaj, tinkturo, vino, sok, sirup.

Šipkovo vino

Potrebujemo: 1 kg zrelega šipka, 1,5 kg sladkorja, 3 l vode. Šipek očistimo in ga damo v velik kozarec; najbolje 5 - litrski. Sladkor in vodo zavremo, ohladimo in zlijemo na šipek. Kozarec pokrijemo z gazo, ki jo na kozarec privežemo. Mešanico pustimo stati pri sobni temperaturi 20 - 22 ° C kakšnih šest mesecev. V tem času vsebina v kozarcu počasi vre. Precedimo jo skozi čisto gazo in dobimo bistro šipkovo vino, ki ga nalijemo v steklenice in dobro zapremo.

Šipkov liker

Potrebujemo: 1 kg šipka, 400 gr sladkorja, 2 litra 50 % tropinovca. Šipek opremo, dobro osušimo in narežemo. Dodamo sladkor in tropinovec. Kozarec zapremo in dobro pretresemo. Mešanico postavimo za mesec dni na sonce. Po približno mesecu dni, mešanico precedimo skozi laneno krpo. Shranimo jo v steklenice.

Šipkova čežana

Potrebujemo: ½ kg očiščenega šipka, ¼ litra dobrega rdečega vina, 1 kg sladkorja. Očiščen šipek prelijemo z vinom, posodo pa pokrijemo z gazo in pustimo stati dva dni. Nato mešanico zdrobimo v mešalcu in pretlačimo skozi sito, dodamo sladkor. Kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da se sladkor raztopi. Čežano spravimo v kozarce.

Zamrzovanje šipka I

1 kg šipkovih rezin potresemo s 15 dag sladkorja in jih zamrznemo na Alu-foliji. Naslednji dan jih napolnimo v manjše vrečke in spravimo v zmrzovalnik.

Zamrzovanje šipka II

1 kg narezanega šipka dodamo 20 dag sladkorja in 2 dl vode. Skuhamo in pretlačimo skozi sito. Dobljeno mezgo napolnimo v jogurtove lončke in zmrznemo.

 

Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...