Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka, izboljšajo delovanje ščitnice in uravnavajo krvni sladkor.

Zmanjšujejo tveganja za bolezni srca

Vitamin E je močan antioksidant, ki ga najdemo v oreščkih in semenih, tudi v sončničnih. Dodajanje sončničnih semen v prehrano prispeva k zmanjšanju kroničnega vnetja, ki je pogosto vzrok številnim boleznim. Raziskave kažejo, da je dlje čase trajajoče vnetje povezano z večjim tveganjem za bolezni srca, kap, raka, sladkorno bolezen in nevrodegenerativne motnje, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Sončnična semena znižujejo ravni holesterola in trigliceridov, ki so glavni dejavniki tveganja za bolezni srca.

Borijo se proti raku

Sončnična semena vsebujejo spojine, ki delujejo preventivno, saj zavirajo razvoj raka. Antioksidanti v sončničnih semenih se uporabljajo za obnovo DNK in upočasnjujejo rast mutiranih rakavih celic. Sončnična semena vsebujejo tudi selen, antioksidant, ki preprečuje raka. Selen preprečuje širjenje rakavih celic in tumorjev.

Podpirajo delovanje ščitnice

Ščitnična žleza vpliva na številne procese v telesu, med drugim uravnava temperaturo, srčni utrip in metabolizem. Če ščitnica ne deluje pravilno, smo lahko utrujeni, pridobivamo na teži ali imamo težave s telesno temperaturo. Selen, ki ga je v sončničnih semenih ogromno, pomaga ščitnici. Če jo želimo ohraniti zdravo, v prehrano vključimo hrano, ki vsebuje jod in selen.

Dobra za kosti in mišice

Sončnična semena vsebujejo veliko magnezija, ki pomaga uravnavati razmerje med kalcijem in kalijem v celicah. To vpliva na zdravje srca in žilja ter ohranja zdrav krvni tlak in zdrave kosti. Magnezij preprečuje nastajanje krvnih strdkov in kalcifikacijo v kosteh, pomagal pa naj bi tudi pri kroničnih migrenah, zaprtju, pri kronični utrujenosti, pa tudi pri simptomih, povezanih z motnjami razpoloženja, na primer pri depresiji in strahu. Pantotenska kislina v semenih ima pomembno vlogo pri tvorbi maščob, uravnavanju hormonov in ohranjanju zdravja možganov.

Uravnavajo krvni sladkor

Sončnična semena so polna vlaknin in uravnavajo ravni sladkorja v krvi. Vlaknine upočasnijo vsrkavanje sladkorja v kri.

Dobra za kožo

Vitamin E je močan antioksidant, ki ohranja mlado, močno in zdravo kožo. Sončnična semena vsebujejo veliko vitamina E in ključne maščobne kisline, ki pomagajo ohranjati kožo navlaženo.

Preberite še več člankov - Prehrana

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...