14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo...

Dovolj spimo. Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od ljudi, ki veliko ali redno spijo. To je zato, ker telo v budnem stanju tvori grelin, hormon, ki sporoča, kdaj je čas za obrok. Ljudje, ki premalo spijo, imajo več grelina in so lačni tudi takrat, ko hrane v resnici ne potrebujejo.

Hodimo. Vsak dan naredimo vsaj 10 tisoč korakov. Vseeno, s kakšno obliko vadbe, kje in kdaj. Namesto dvigala uporabimo stopnice.

Izogibajmo se stresu. Stres spodbudi tvorbo kortizola, ki vpliva na dvig sladkorja v krvi. Dvig sladkorja v krvi povzroča nastajanje maščobnih zalog.

Ne jejmo pred ekrani. Ko je v igri tehnologija, kalorije vnašamo nezavedno. Večina ljudi pred televizorji poje 25 odstotkov več ugotavljajo Britanci.

Sprejmimo se. Sprejmimo telo takšno kot je in si nato zastavimo realne cilje o tem, kakšno težo želimo in v kakšnem času jo lahko dosežemo.

Ne bodimo obsedeni s težo. Ko imamo miren um, mu telo sledi. Energijo vložimo v hobije, igro, študij, branje, v vse, kar osmisli naše življenje. Živimo tukaj in zdaj.

Dovolj pijmo. Voda poveča pretok krvi in pomaga odstraniti strupe iz telesa. Dovolj tekočine preprečuje tudi napade lakote. Ko govorimo o tekočini, mislimo na mlačno vodo ali nesladkan zeliščni čaj.

Skrbimo zase. Dovolj počivajmo, spimo, posvetimo čas družini, pasjim ljubljencem, aktivnostim, ki nas veselijo.

Ne prenajedajmo se. Nikoli se ne najejmo do sitega. Jejmo v hlačah, ne v trenirki, hrano dobro prežvečimo, jejmo sede. Ko začutimo, da nas tišči v pasu, nehajmo jesti.

Eterična olja. Eterična olja pomagajo nadzirati presnovo in napade lakote. Olje grenivke na primer damo v kozarec vode in spijemo. Pomaga nadzirati tek.

Poiščimo telovadbo, v kateri uživamo. Ukvarjajmo se s športom, ki nas veseli. Takrat pozabimo na lakoto, občutek osvobojenosti od slabih energij in strupov pa nas spodbudi, da posežemo po še več … vadbe.

Ne odrecimo se hrani, v kateri uživamo. Da bi ohranili dober odnos s hrano, se tu in tam vendarle ne odrecimo prepovedani.

Ne berimo oznak na embalaži. Izdelki, ki jih oglašujejo kot dieti prijazni, lahko spodbudijo možgane, da ti posežejo po več sladkorja, kar vodi v povečanje telesne mase. Taki izdelki so običajno polni kemikalij, ki pa ne potešijo lakote.

Jejmo po občutku. Ali moram res ugrizniti v to jabolko? Če je odgovor pritrdilen, ga pojem, sicer ne. Telo ve. Prisluhnimo mu. Jejmo, ko smo lačni, in ne, ker bi morali.

Preberite še več člankov - Prehrana

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...