Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom.

Bogat z beljakovinami

Amarant vsebuje višjo koncentracijo beljakovin kot katerokoli drugo žito. Telo lahko te rastlinske beljakovine pretvori v uporabne aminokisline, ki se lahko spremenijo v uporabne beljakovine. Beljakovine so bistvenega pomena za rast in ustvarjanje novih celic in tkiv, pa tudi v primeru potreb po energiji in za presnovo.

Antioksidant

Amarant je cenjen zaradi visoke vsebnosti beljakovin, nove raziskave pa kažejo, da vsebuje peptid, ki lahko zmanjša vnetje v telesu in celo prepreči delovanje prostih radikalov, ki povzročajo mutacijo zdravih v rakaste celice. Ta manj znana korist amaranta je ena najzanimivejših novosti v zadnjih raziskavah amaranta. To protivnetno žito lahko pomaga ublažiti artritis, protin in druge bolezni, ki so posledica vnetja.

Krepi kosti

Amarant vsebuje široko paleto mineralov, vključno z visoko koncentracijo kalcija. Obstaja zelo malo listnate zelenjave, ki bi vsebovala toliko kalcija, zaradi česar je amarant resnično super hrana. Krepi kosti in preprečuje osteoporozo. Kalcij je ključni mineral za preprečevanje demineralizacije kosti in za razširitev aktivnega življenja v starosti.

Izboljšuje prebavo

Obstaja veliko koristi, ki jih ima to brezglutensko žito za črevesje, vključno z visoko vsebnostjo vlaknin, kar povzroči nemoteno prebavo hrane in olajša učinkovito vsrkavanje mineralov.

Brez glutena

Amarant ne vsebuje glutena, kar pomeni, da je primeren za milijone ljudi, ki trpijo zaradi celiakije ali intolerance za gluten.

Znižuje ravni holesterola

Prehranske vlaknine v žitu pomagajo uravnovesiti holesterol v telesu tako, da odpravijo slab (LDL) holesterol iz srčno-žilnega sistema. Še več, amarant vsebuje veliko količino vitamina K, ki je dobro znan kot zdravilo za zdravje srca.

Preprečuje aterosklerozo

Vsebnost kalija v amarantu pomaga znižati krvni tlak z razširitvijo krvnih žil in zmanjšanjem obremenitve srčno-žilnega sistema, s čimer se zmanjšajo možnosti za razvoj ateroskleroze. Visoka vsebnost fitosterolov v njem prispeva tudi k zmanjšanju LDL ali slabega holesterola.

Preprečuje krčne žile

Krčne žile so neprimerne in neprijetne, ko staramo. Amarant vsebuje številne flavonoide, vključno z rutinom, ki je neposredno povezan z odpravljanjem krčnih žil in s krepitvijo sten kapilar. K temu pripomore tudi visoka koncentracija vitamina C, ki je sestavni del tvorbe kolagena, ki pomaga pri obnovi in krepitvi sten krvnih žil.

Izboljšuje vid

Znatna stopnja karotenoidov in vitamina A, ki jo najdemo v listih amarantov, je pomembna spodbuda za zdrave oči, saj lahko ti preprečijo degeneracijo makule in upočasnijo oziroma ustavijo razvoj katarakte. Z znižanjem oksidativnega stresa v očeh lahko pomagajo ohranjati zdrav in oster vid.

Zmanjšuje okvare pri rojstvu

Folna kislina je pogosto spregledana v smislu bistvenih mineralov, vendar je še posebej pomembna za nosečnice. Pomanjkanje folata lahko povzroči okvare nevralne cevi pri novorojenčkih. Dodajte nekaj zrn amaranta prehrani in zaščitite podmladek.

Pomaga hujšati

Glede na to, da pritok beljakovin v prehrani sprosti poseben nasičen hormon, ki zavira apetit, lahko zrna amaranta pomagajo hujšati. Prehranske vlaknine v želodcu zmanjšujejo apetit, tako da zmanjšajo verjetnost, da boste med obroki hlepeli po prigrizkih in pridobili dodatne kilograme.

Neguje lase

Če želite zaščititi in polepšati videz las, uporabite amarant, saj vsebuje redko aminokislino, imenovano lizin, ki je telo ne tvori po naravni poti. To poveča učinkovitost vsrkavanja kalcija in pomaga ohranjati lase. Krepi folikle in preprečuje plešavost.

Preberite še več člankov - Prehrana

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...