Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom.

Bogat z beljakovinami

Amarant vsebuje višjo koncentracijo beljakovin kot katerokoli drugo žito. Telo lahko te rastlinske beljakovine pretvori v uporabne aminokisline, ki se lahko spremenijo v uporabne beljakovine. Beljakovine so bistvenega pomena za rast in ustvarjanje novih celic in tkiv, pa tudi v primeru potreb po energiji in za presnovo.

Antioksidant

Amarant je cenjen zaradi visoke vsebnosti beljakovin, nove raziskave pa kažejo, da vsebuje peptid, ki lahko zmanjša vnetje v telesu in celo prepreči delovanje prostih radikalov, ki povzročajo mutacijo zdravih v rakaste celice. Ta manj znana korist amaranta je ena najzanimivejših novosti v zadnjih raziskavah amaranta. To protivnetno žito lahko pomaga ublažiti artritis, protin in druge bolezni, ki so posledica vnetja.

Krepi kosti

Amarant vsebuje široko paleto mineralov, vključno z visoko koncentracijo kalcija. Obstaja zelo malo listnate zelenjave, ki bi vsebovala toliko kalcija, zaradi česar je amarant resnično super hrana. Krepi kosti in preprečuje osteoporozo. Kalcij je ključni mineral za preprečevanje demineralizacije kosti in za razširitev aktivnega življenja v starosti.

Izboljšuje prebavo

Obstaja veliko koristi, ki jih ima to brezglutensko žito za črevesje, vključno z visoko vsebnostjo vlaknin, kar povzroči nemoteno prebavo hrane in olajša učinkovito vsrkavanje mineralov.

Brez glutena

Amarant ne vsebuje glutena, kar pomeni, da je primeren za milijone ljudi, ki trpijo zaradi celiakije ali intolerance za gluten.

Znižuje ravni holesterola

Prehranske vlaknine v žitu pomagajo uravnovesiti holesterol v telesu tako, da odpravijo slab (LDL) holesterol iz srčno-žilnega sistema. Še več, amarant vsebuje veliko količino vitamina K, ki je dobro znan kot zdravilo za zdravje srca.

Preprečuje aterosklerozo

Vsebnost kalija v amarantu pomaga znižati krvni tlak z razširitvijo krvnih žil in zmanjšanjem obremenitve srčno-žilnega sistema, s čimer se zmanjšajo možnosti za razvoj ateroskleroze. Visoka vsebnost fitosterolov v njem prispeva tudi k zmanjšanju LDL ali slabega holesterola.

Preprečuje krčne žile

Krčne žile so neprimerne in neprijetne, ko staramo. Amarant vsebuje številne flavonoide, vključno z rutinom, ki je neposredno povezan z odpravljanjem krčnih žil in s krepitvijo sten kapilar. K temu pripomore tudi visoka koncentracija vitamina C, ki je sestavni del tvorbe kolagena, ki pomaga pri obnovi in krepitvi sten krvnih žil.

Izboljšuje vid

Znatna stopnja karotenoidov in vitamina A, ki jo najdemo v listih amarantov, je pomembna spodbuda za zdrave oči, saj lahko ti preprečijo degeneracijo makule in upočasnijo oziroma ustavijo razvoj katarakte. Z znižanjem oksidativnega stresa v očeh lahko pomagajo ohranjati zdrav in oster vid.

Zmanjšuje okvare pri rojstvu

Folna kislina je pogosto spregledana v smislu bistvenih mineralov, vendar je še posebej pomembna za nosečnice. Pomanjkanje folata lahko povzroči okvare nevralne cevi pri novorojenčkih. Dodajte nekaj zrn amaranta prehrani in zaščitite podmladek.

Pomaga hujšati

Glede na to, da pritok beljakovin v prehrani sprosti poseben nasičen hormon, ki zavira apetit, lahko zrna amaranta pomagajo hujšati. Prehranske vlaknine v želodcu zmanjšujejo apetit, tako da zmanjšajo verjetnost, da boste med obroki hlepeli po prigrizkih in pridobili dodatne kilograme.

Neguje lase

Če želite zaščititi in polepšati videz las, uporabite amarant, saj vsebuje redko aminokislino, imenovano lizin, ki je telo ne tvori po naravni poti. To poveča učinkovitost vsrkavanja kalcija in pomaga ohranjati lase. Krepi folikle in preprečuje plešavost.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...