Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju.

Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka

Ena od najbolj raziskanih zdravstvenih koristi robid je njihova sposobnost, da se borijo proti raku. Vsebujejo namreč polifenole, razred antioksidantov, ki so dokazano uspešni v boju proti raku. Vsebujejo antocianin (polifenol) v visokih koncentracijah. Izvleček svežih robid zavira rast tumorjev v človeških pljučih. Visoke ravni oksidativnega stresa, ki povzročajo razvoj rakavih celic, zavirajo antocianini, ki jih najdemo v robidah. Robide preprečujejo mutacijo celic, ki vodijo do raka. Robide vsebujejo tudi več kot tretjino dnevnih priporočenih vrednosti vitamina K, ki preprečuje in se bori proti raku na prostati, debelem črevesu, želodcu, nosu, ustih in jetrih.

Krepijo možgane

Hranilne snovi v robidah skrbijo tudi za to, da je naše duševno zdravje na vrhuncu. Robide povečujejo možganske zmogljivosti, tako kot ostalo jagodičevje z visoko vsebnostjo antioksidantov. Kratkoročni spomin lahko dokazano izboljšamo z rednim vnosom robid. Ključno hranilo, ki ga ima robida veliko, je mangan in prav ta vpliva na možgane. Če ga primanjkuje, lahko pride tudi do epilepsije. Da bi možganske sinapse delovale pravilno, moramo v telesu imeti dovolj mangana.

Zmanjšujejo vnetja, se borijo proti infekcijam in krepijo imunski sistem

Antioksidanti v robidah ščitijo pred oksidativnim stresom in kroničnimi vnetji, ki so podlaga za številne bolezni. Robide so uspešne v boju proti vnetjem in razjedam na želodcu. V neki študiji so osebe z razjedami na želodcu uživale izvleček robid in 88 odstotkom se je vnetje zmanjšalo. Delujejo tudi antibakterijsko in ščitijo telo pred okužbami.

Pomagajo pri menstrualnih težavah

Če so vaše predmenstrualne težave nadležne, je ena od rešitev ta, da v prehrano vključite robide. Prisotnost vitamina K pomaga uravnavati delovanje hormonov in s tem zmanjša bolečine zaradi krčev. Tako kot pri strjevanju krvi lahko vitamin K pomaga tudi v primeru obilnih krvavitev pri bolečih menstrualnih ciklih. Drug način za ublažitev duševnih in fizičnih predmenstrualnih simptomov je uporaba hrane z visoko vsebnostjo mangana in kalcija, ki ju je v robidah veliko.

Dobre za srce in žilje

Vitamin K je pomemben za zdravje celotnega srca in ožilja. Vitamin K preprečuje otrdelost arterij, skrbi za zdrav krvni tlak, zmanjšuje vnetja v celicah in zmanjša možnost srčnega napada. Robide imajo snovi, ki ščitijo pred srčnim popuščanjem.

Dobre za kožo

Izvleček robid ščiti kožo pred škodo, ki jo povzročajo UVB žarki. Prav tako ščiti keratinocite v koži pred UV žarki. To so celice, ki tvorijo zaščitno plast na povrhnjici in se nato razmnožujejo pod zunanjo plastjo kože, da nenehno dopolnjujejo epidermis. Vitamin C pa spodbuja tvorbo kolagena, vlaži suho kožo in celo preprečuje prezgodnje staranje kože.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

Virusi bežijo pred tem mineralom

Prisotnost joda v organizmu zmanjšuje možnost koronavirusa. Sezona gripe je v teku, vsak dan pa na žalost narašča tudi število obolelih zaradi covid – 19. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)...

Iščete božično darilo?

Iščete božično darilo, pa ne morete po nakupih? Ja, ni ga lepšega kot če darilo pripravite sami. In če še diši povrhu. Mmmmm, kako je lahko še boljše? Orehov medeni kolač Potrebujemo: 15 dag grobo...

S prekinitvenim postom nad zdravstvene težave

Vse več se govori o tako imenovanem dnevnem postu ali prekinitvenem postu, ki pa se že zelo približa načinu prehranjevanja, kot ga je naša zemeljska mati Narava namenila človeku. Človek v pradavnini...

Oreh za tlak, kri in žile

Orehovi listi so čreslovinska droga, zato jih uporabljamo vselej, kadar je treba zdraviti vnete sluznice; razdraženo črevesno sluznico pri driskah, vneto želodčno sluznico, vnetja v ustih, na...

Barbica na krožniku

Pri boleznih grla, hripavosti, izgubi glasu, astmi, za čiščenje pljuč in odstranjevanje pljučnega katarja je zelo učinkovita barbica. Pravimo ji tudi barbaruša, roža sv. Barbare, zelje sv. Barbare....

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Detox čaji

Se lahko razstrupimo s čaji? “Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,” trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet Sharon Palmer....

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...