Barbica na krožniku

Pri boleznih grla, hripavosti, izgubi glasu, astmi, za čiščenje pljuč in odstranjevanje pljučnega katarja je zelo učinkovita barbica. Pravimo ji tudi barbaruša, roža sv. Barbare, zelje sv. Barbare.

Jajce z barbico

Potrebujemo: 3 jajca, 1 jedilno žlico kisle smetane, 2 jedilni žlici oljčnega olja, 3 pesti dobro opranih in na drobno narezanih mladih listov barbice, česen, peteršilj, sol in poper.

Priprava: Jajca razžvrkljamo, dodamo kislo smetano, sesekljan peteršilj, na drobno narezan česen, liste barbice, sol in poper po okusu. Vse dobro premešamo in spečemo kot omleto na vročem olju v ponvi. Še toplo postrežemo.

Juha iz barbice

Potrebujemo: 5 dag listov navadne barbice, 5 dag listov navadnega regrata, 2 dag listov navadnega plešca in velike koprive, 1 drobno čebulo, 2 korenčka, 2 krompirja, 1 dl kisle smetane, poper, sol, dve žlici olja.

Priprava: Sesekljano čebulo, drobno narezana korenčka prepražimo na olju, nato dodamo sesekljane liste barbice, regrata, plešca in kopriv ter na kocke narezan krompir, zalijemo z 1 litrom vode in pustimo vreti ½ ure. Na koncu dodamo sol, poper in kislo smetano.

Testenine z barbico

Potrebujemo: ½ kg listov navadne barbice, 30 dag testenin, 1 večjo čebulo, 5 jedilnih žlic olja, sol in poper po okusu.

Priprava: Na drobno narežemo čebulo in jo prepražimo na 2 jedilnih žlicah olja, da postane lepo rumena. Dodamo oprane in drobno narezane liste navadne barbice in blanširamo 15 minut. Po potrebi dolivamo vodo. Posolimo in popopramo. V slani vodi skuhamo testenine (polžke, makarone, špagete, široke rezance ipd.), odcedimo in jih damo v posodo z 3 jedilnimi žlicami olja. Na koncu dodamo še blanširano barbico, vse skupaj zmešamo in takoj ko je še toplo postrežemo.

Omaka iz barbice

Potrebujemo: 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih barbičinih listov,  juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol.

Priprava: Moko in nadrobno narezane liste barbice rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo k kuhani govedini, divjačini, ribam in zrezkom.

Prikuha iz barbice

Potrebujemo: ½ kg barbičinih listov, 2 žlici olja, ½ majhne čebule, 2 dagi moke, sol, malo mleka ali kisla smetana.

Priprava: Barbičine liste 2 krat  prekuhamo, s tem, da po vsakem kuhanju zamenjamo vodo v kateri smo jih kuhali, da izgine grenčina in jih  na drobno sesekljamo. Čebulo drobno narežemo in olju zarumenimo. Dodamo sesekljane barbičine liste, potresemo z moko, zalijemo z vodo v kateri smo drugič kuhali liste in osolimo po okusu. Na koncu za boljši okus dodamo mleko ali kislo smetano. 

Solata

Priprava: 2 skodelici mladih barbičinih listov drobno narežemo, dodamo strok drobno narezanega česna, solimo po okusu, dodamo ščepec sveže bazilike in dobre misli, zabelimo z oljčnim oljem in okisamo po okusu. Solati lahko dodamo tudi kuhan krompir.

Pripravil Borut Cerkvenič - Crga

Preberite še več člankov - Prehrana

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

Virusi bežijo pred tem mineralom

Prisotnost joda v organizmu zmanjšuje možnost koronavirusa. Sezona gripe je v teku, vsak dan pa na žalost narašča tudi število obolelih zaradi covid – 19. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)...

Iščete božično darilo?

Iščete božično darilo, pa ne morete po nakupih? Ja, ni ga lepšega kot če darilo pripravite sami. In če še diši povrhu. Mmmmm, kako je lahko še boljše? Orehov medeni kolač Potrebujemo: 15 dag grobo...

S prekinitvenim postom nad zdravstvene težave

Vse več se govori o tako imenovanem dnevnem postu ali prekinitvenem postu, ki pa se že zelo približa načinu prehranjevanja, kot ga je naša zemeljska mati Narava namenila človeku. Človek v pradavnini...

Oreh za tlak, kri in žile

Orehovi listi so čreslovinska droga, zato jih uporabljamo vselej, kadar je treba zdraviti vnete sluznice; razdraženo črevesno sluznico pri driskah, vneto želodčno sluznico, vnetja v ustih, na...

Barbica na krožniku

Pri boleznih grla, hripavosti, izgubi glasu, astmi, za čiščenje pljuč in odstranjevanje pljučnega katarja je zelo učinkovita barbica. Pravimo ji tudi barbaruša, roža sv. Barbare, zelje sv. Barbare....

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Detox čaji

Se lahko razstrupimo s čaji? “Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,” trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet Sharon Palmer....

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...