Iščete božično darilo, pa ne morete po nakupih? Ja, ni ga lepšega kot če darilo pripravite sami. In če še diši povrhu. Mmmmm, kako je lahko še boljše?
Orehov medeni kolač
Potrebujemo: 15 dag grobo narezanih orehov, 30 dag medu, 15 dag sladkorja, 25 dag moke, 4 jajca, 1 žličko cimeta, 2 žlički pecilnega praška, muškat, sladkor v prahu.
Priprava: Med damo v lonec in ga med mešanjem segrejemo. Ko postane tekoč, ga pustimo, da se ohladi. Rumenjake in sladkor penasto utepemo.
Dodamo presejano moko, pecilni prašek, cimet in nekaj muškata, pa še narezane orehe in med. Vse skupaj dobro premešamo.
Beljake stepemo v sneg in počasi umešamo v maso. Testo damo v pomaščen pekač in pečemo pri 200°C v pečici, ki smo jo predhodno segreli.
Ko je kolač pečen, ga ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Orehova pogača
Potrebujemo: 20 g surovega masla, 1 1/2 rumenjaka, sok 1/4 limone, 20 g sladkorja, sneg 1 beljaka, 50 g orehov.
Priprava: Maslo in rumenjak umešamo, dodamo limonin sok in malo sladkorja. Iz beljaka in sladkorja napravimo maso. Polovico le-te zamešamo skupno z mletimi orehi v spenjeno maslo z rumenjakom, denemo v namazan pekač in spečemo v pečici. Z ostalo maso namažemo pogačo, preden jo serviramo.
Orehov puding
Potrebujemo: 20 g surovega masla, 20 g sladkorja, 1 rumenjak, 1 žemlja, sneg, 1 beljaka, 20 g orehov, 1 g maščobe za posodo.
Priprava: Umešamo maslo, sladkor in rumenjak. Primešamo namočeno, ožeto in pretlačeno žemljo. Rahlo primešamo še sneg in zmlete orehe, stresemo maso v pomaščeno posodo za puding ali v lonec, ki se da dobro pokriti in kuhamo v pari 30 - 40 minut. Serviramo s sadnim sokom ali sadjem.
Recepte pripravil: Borut Cerkvenič