Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s spremljajočim vztrajnim kašljem ter pri oslovskem in dušečem kašlju. Kot hormonsko estrogensko sredstvo spodbuja menstruacijo, olajša porod in ublaži težave v meni, zveča libido, spolno slo, zatira uši in garije. Ker se bliža december, si namesto kozarca vina privoščimo janežev aperitiv ali liker.
Janežev aperitiv
V kozarec s širokim grlom naložimo 4 stebla janeža. Prelijemo z 40 % dobrim sadjevcem ali tropinovcem. Naj stoji 3 tedne, kozarec večkrat pretresemo. Precedimo in nalijemo v steklenice. Pijemo po šilčkih, pomaga pri prebavnih težavah.
Janežev liker I
1 liter dobrega žganja zmešamo s ½ litra destilirane vode, dodamo 20 dag sladkorja in 5 žlic zdrobljenega janeža. Zmes spravimo v temnem prostoru in pustimo stati 1 mesec. Pomaga pri prebavnih motnjah in napenjanju.
Janežev liker II
V kozarec s širokim grlom naložimo 4 stebla janeža, dodamo 4 jedilne žlice sladkorja, preko prelijemo 1 liter 40 % sadjevega ali tropinovega žganja. Kozarec dobro zapremo, dobro pretresemo in postavimo na okensko polico, v senco. Po 3 tednih, precedimo in nalijemo v steklenico.
Pripravil: Borut Cerkvenič