Rdeče in predelano meso sodita v skupino rakotvornih živil, je nedavno potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Študija, v kateri je sodelovalo dvaindvajset znanstvenikov iz desetih držav, je rdeče in predelano meso obravnavala ločeno.
Predelano meso sodi v 'najnevarnejšo' skupino rakotvornih snovi, v isto, kamor sodijo tudi azbest, cigarete, benzen, jedrske padavine, plutonij, rentgenski žarki. Gre za svinjino, govedino ali drugo rdeče meso, ki je dodatno soljeno, prekajeno ali dimljeno in ki mu dodajo nitrate in nitrite, ki so prav tako rakotvorni.
Rdeče meso, ki ni predelano, pa sodi v drugo, manj nevarno, a kljub vsemu še vedno rakotvorno skupino. Vanjo uvrščamo še glikofosfate, naftne derivate, kemikalije v frizerskih salonih ter kemikalije, ki nastanejo pri cvrtju na visokih temperaturah. Ko govorimo o rdečem mesu, mislimo na govedino, teletino, svinjino, jagnjetino, ovčje, konjsko ali kozje meso.
Študija je dokazala povezavo med močno razširjenostjo raka na debelem črevesu in predelanim mesom. Sodeč po študiji, se tveganje povečuje s količino zaužitega mesa (rdečega ali predelanega). Za vsakih sto gramov rdečega mesa se tveganje poveča za 17 odstotkov, za vsakih 50 gramov zaužitega predelanega mesa se tveganje za raka na debelem črevesju poveča za 18 odstotkov. Možnosti, da oseba dobi raka na debelem črevesju so 1 na 33.000. To je daleč za cigaretami, kjer so možnosti raka 20-krat večje.
Ko kupimo meso, pazimo, da kupimo meso pašnih živali, ki med vzrejo niso dobivale antibiotikov, hormonov in drugih zdravil. Ne pripravljamo ga na žaru, saj tako nastane nova skupina rakotvornih snovi – heterociklični amini. Jemo srednje ali manj pečenega, z veliko zelenjave, ki je bogata z antioksidanti. Rdeče meso ima veliko vitamina B12 in drugih B vitaminov, cink, hem železo (enostavno se presnovi, v nasprotju z železom iz rastlinskih virov). Če jemo zdravo, organsko meso, dobimo tudi življenjsko pomembne omega-3 maščobe in CLA (konjugirano linolno kislino), ki kuri maščobe. Če že uživamo predelano meso, ga več ur marinirajmo v zeliščih in začimbah, da izničimo rakotvorne učinke predelanega mesa.