Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne motnje, sdpobuja izločanje žolča, pomaga pri težavah z jetri, pri slabosti, napenjanju, pri povišanem holesterolu. Znižuje tudi sladkor v krvi.
Uporaba:
Pri težavah z jetri in ledvicami, visokem holesterolu in prebavnih motnjah, uživamo prevretek, kapsule ali tinkturo, izdelane na podlagi artičoke.
Prevretek pripravimo tako, da 30 - 40 mg suhih listov prelijemo z litrom vrele vode, namakamo 10 minut in precedimo. Nato popijemo 3 skodelice na dan, 15 - 20 minut pred jedjo.
Kapsule (50 - 100 mg suhega izvlečka) jemljemo tako, da vzamemo 1 - 2 kapsuli dva- ali trikrat na dan pred jedjo. Kapsule (300 mg posušenega izvlečka listov) pa uživamo tako, da vzamemo le 1 kapsulo na dan.
Tinkturo iz artičoke pa pripravimo tako, da 500 g posušenih listov stresemo v liter alkohola in pustimo stati 15 dni. Pred zaužitjem nato 1 - 4 čajne žličke tinkture raztopimo v polovici kozarca tople vode in popijemo trikrat na dan.
Pripravil: Borut Cerkvenič