MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških.

Nova študija raziskovalcev kanadske univerze kaže na močno povezavo med MIND in mediteransko prehrano ter kasnejšim nastopom Parkinsonove bolezni (PD). Medtem ko raziskovalci že dolgo poznajo nevroprotektivne učinke tovrstne prehrane na nevrološke bolezni, kot sta Alzheimerjeva in demenca, je ta študija prva, ki nakazuje povezavo med to prehrano in zdravjem možganov pri Parkinsonovi bolezni (PD).

Prehrana MIND je kombinacija dveh zelo priljubljenih prehran, to je mediteranske prehrane in prehrane, ki pomaga zaustaviti visok krvni tlak (DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension).

»Študija kaže, da imajo osebe Parkinsonovo bolezen pozneje, če se prehranjujejo sredozemsko. Razlika, prikazana v študiji, je bila do 17 let pozneje pri ženskah in osem let pozneje pri moških,« pravi dr. Silke Appel-Cresswell iz pacifiškega raziskovalnega centra za raziskave Parkinsona, Centra za zdravje možganov in nevrološkega oddelka kanadske medicinske fakultete. »Zdravil za preprečevanje ali odložitev Parkinsonove bolezni je premalo, vendar sedaj ostajamo optimistični, saj novi dokazi kažejo, da bi lahko s tovrstno prehrano odložili začetek bolezni.«

V študiji, v kateri je sodelovalo 176 udeležencev, so raziskovalci preučevali sledenje tej prehrani, za katero je značilen manjši vnos mesa in poudarek na zelenjavi, sadju, polnozrnatih žitih in zdravih maščobah ter starostjo nastanka Parkinsonove bolezni. Ugotovili so, da je prav upoštevanje te prehrane sovpadalo s kasnejšim začetkom bolezni pri ženskah in pri moških. Prehrana MIND je bolj pomagala ženskam, sredozemska dieta pa moškim. Razlike v teh dveh dietah so prefinjene, a namigujejo na vplive, ki jih lahko imajo posebna živila in mikrohranila na zdravje možganov.

Omeniti velja različne učinke spoštovanja prehrane med spoloma, saj je približno 60 odstotkov diagnosticiranih s Parkinsonovo boleznijo moških. »Če razumemo kako prehrana MIND in mediteranska prehrana vplivata na moške in kako na ženske, bomo morda bolje razumeli spolne razlike, ki vodijo v Parkinsonovo bolezen,« dodaja Roacheva. Te ugotovitve so odskočna deska za druga raziskovalna vprašanja, ki bi lahko pomembno vplivala na razumevanje Parkinsonove bolezni.

»To potrjuje povezavo med zdravjem črevesja in možgani,« pravi dr. Brett Finlay, profesor na oddelku za biokemijo in molekularno biologijo ter mikrobiologijo in imunologijo kanadske univerze.To tudi kaže, da zdrava prehrana ne vpliva le na eno bolezen, temveč na več teh kognitivnih bolezni.

Raziskovalna skupina bo v nadaljevanju proučila potencialno povezavo med mikrobiomom in njegovim učinkom na možgane. »Zdrava prehrana ima toliko koristi,« pravi Metcalfe-Roacheva. »V interesu vseh je, da poskušamo ohraniti zdrav mikrobiom, da jemo raznoliko rastlinsko in drugo zdravo hrano. Ta študija ponuja še več dokazov za to, kar že vemo - da bi se morali truditi, da bi se zdravo prehranjevali in skrbeli zase.«

Vir: Univerza Britanske Kolumbije

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...