Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali?

Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v rubriki Kdaj ne jem? vsak mesec objavljamo najugodnejše datume za kratke poste. Izračunani so astrološko glede na lunin položaj. Najpogosteje trajajo od nekaj ur do enega dneva ali dveh dni. V tem času se vzdržimo vsake hrane, vsaj težje prebavljive. Spijemo veliko vode in čajev za čiščenje telesa. To je najboljši čas za telesno in duševno sproščanje. Za »nočne ptice« in za tiste, ki morajo delati ponoči, so navedeni tudi nočni termini.

Vse v naravi se odvija ciklično. Tudi človeško življenje je cikel: rojstvo, življenje, smrt. Dan, noč. Zima, pomlad, poletje, jesen. Cikle v naravi se da zaznati in izračunati. Že tisočletja jih preračunavajo zvezdogledi, nekdaj svečeniki in astronomi, danes astrologi. Če se postimo v času, ki ga podpira narava, post za naše telo, ki je del narave, ne predstavlja stresa, stradanja ali pomanjkanja.

Ob polni luni in mlaju

Vpliv polne lune in mlaja traja okoli tri dni, to je dvainsedemdeset ur. Čutimo ga že dva dni pred tem nebesnim dogodkom in vsaj en dan po njem. Nekateri se postijo dvanajst ur pred točno uro in minuto polne lune oziroma mlaja in dvanajst ur po njem, ko je ta napetost najmočnejša. Če v tem času ne jemo, se laže posvetimo tudi duševnemu in miselnemu čiščenju. Mlaj je tudi pravi čas za opustitev zdravju škodljivih prehranjevalnih navad in razvad, saj narava tedaj podpira uvajanje novosti v vsakdanjik. Naša zavest in podzavest sta v tem času laže dojemljivi in sprejemljivi za spremembe. Seveda pa se moramo na spremembo v prehrani, kakor na vsako novost, prej dobro pripraviti, pri sebi razčistiti, zakaj nam bo bolj zdravo prehranjevanje koristilo. Denimo, telo bo porabilo manj energije za prebavo in presnovo hrane, ker bomo jedli manj in bolj kakovostno, zato nam bo ostalo več energije za druge dejavnosti.

V času »brezciljnosti«

Post je učinkovit tudi v obdobjih, ki jim astrologi pravijo »brezciljnost« in trajajo od nekaj minut do nekaj ur na dan. Kar tedaj pojemo, se namreč slabše prebavi in presnovi, saj je ta čas namenjen za telesni počitek. Tedaj tudi ne preobremenjujemo organizma s težkimi deli in pretiranimi miselnimi in duševnimi napori, temveč le rutinska opravila. Če se v tem času lotimo zahtevnejših del in opravil, so ta bolj obsojena na neuspeh, zlahka se kaj zaplete in jih bomo morali začeti znova. Skladno s tem se tudi hrana, ki jo zaužijemo v tem času, slabše prebavlja in presnavlja. Zato je najbolje, da nekaj minut ali ur s hranjenjem počakamo. Tedaj pijemo več vode in čajev za čiščenje telesa. Če se v teh urah ne moremo odpovedati hrani, se odpovejmo vsaj težje prebavljivi in jejmo le sadje in zelenjavo ter pijmo veliko vode.

Ob začetkih in koncih retrogradnosti planetov

Poseben nadzor nad »požrešnostjo« in »tolaženjem s hrano« potrebujemo v času začetkov in koncev retrogradnosti planetov, predvsem nam najbližjih planetov, kot so Merkur, Venera, Mars. Tedaj so namreč naši možgani in telo v obdobju preračunavanja, preurejanja, prevrednotenja, skratka precej zmedeni, zato so za zahtevnejša opravila in uvajanje novih projektov neuporabni. Enako velja za opravila, ki zahtevajo večjo zbranost. Tudi naši občutki za izbiro prave hrane in prave količine so lahko v tem obdobju moteni. Zaradi vsega tega se lahko pojavi neko razočaranje in posledično požrešnost, na kar moramo biti pripravljeni, sicer v tem času ne bomo mogli nadzirati potrebe po hrani. V času, ko so te motnje najhujše, se je najbolje postiti, saj s tem zelo ublažimo vpliv, ki ga imajo retrogradni planeti na nas. Smo bolj zbrani, v službi laže delamo (saj ne moremo kar na dopust oziroma si to lahko privoščijo le redki).

O tem, kako se postiti izmenično, ali se postiti vsak drug dan ali dva dni v tednu, kako začeti in kako to vpliva na številne vidike zdravja, pa si lahko preberete v knjigi Prekinitveni post.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Rdeče meso slabše od cigaret

Rdeče in predelano meso sodita v skupino rakotvornih živil, je nedavno potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Študija, v kateri je sodelovalo dvaindvajset znanstvenikov iz desetih držav,...

14 vrst hrane, ki ima več železa kot meso

Večina vegetarijancev ima težave zaradi nezadostnih ravni železa v krvi. Namesto mesa bi morali užiti eno od 14 vrst hrane, ki vsebuje več železa kot meso. Odrasel človek bi moral dnevno dobiti med...

Citronka proti živčnosti in nespečnosti

Citronka je znana po tem, da odpravlja napetost, živčnost, nespečnost, umirja srčni utrip, tesnobo, utesnjenost. Krepi srce, pomaga pri premagovanju depresije, pri krčih v prebavilih, pri...

Sladkosti iz jerebike

Hja, sliši se smešno, a tudi če je sladka, pomaga pri sladkorni bolezni in pri odvajanju vode. Priporočljiva zlasti pozimi, ker je učinkovita pri izkašljevanju in pri prehladih. Marmelada...

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...