Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali?

Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v rubriki Kdaj ne jem? vsak mesec objavljamo najugodnejše datume za kratke poste. Izračunani so astrološko glede na lunin položaj. Najpogosteje trajajo od nekaj ur do enega dneva ali dveh dni. V tem času se vzdržimo vsake hrane, vsaj težje prebavljive. Spijemo veliko vode in čajev za čiščenje telesa. To je najboljši čas za telesno in duševno sproščanje. Za »nočne ptice« in za tiste, ki morajo delati ponoči, so navedeni tudi nočni termini.

Vse v naravi se odvija ciklično. Tudi človeško življenje je cikel: rojstvo, življenje, smrt. Dan, noč. Zima, pomlad, poletje, jesen. Cikle v naravi se da zaznati in izračunati. Že tisočletja jih preračunavajo zvezdogledi, nekdaj svečeniki in astronomi, danes astrologi. Če se postimo v času, ki ga podpira narava, post za naše telo, ki je del narave, ne predstavlja stresa, stradanja ali pomanjkanja.

Ob polni luni in mlaju

Vpliv polne lune in mlaja traja okoli tri dni, to je dvainsedemdeset ur. Čutimo ga že dva dni pred tem nebesnim dogodkom in vsaj en dan po njem. Nekateri se postijo dvanajst ur pred točno uro in minuto polne lune oziroma mlaja in dvanajst ur po njem, ko je ta napetost najmočnejša. Če v tem času ne jemo, se laže posvetimo tudi duševnemu in miselnemu čiščenju. Mlaj je tudi pravi čas za opustitev zdravju škodljivih prehranjevalnih navad in razvad, saj narava tedaj podpira uvajanje novosti v vsakdanjik. Naša zavest in podzavest sta v tem času laže dojemljivi in sprejemljivi za spremembe. Seveda pa se moramo na spremembo v prehrani, kakor na vsako novost, prej dobro pripraviti, pri sebi razčistiti, zakaj nam bo bolj zdravo prehranjevanje koristilo. Denimo, telo bo porabilo manj energije za prebavo in presnovo hrane, ker bomo jedli manj in bolj kakovostno, zato nam bo ostalo več energije za druge dejavnosti.

V času »brezciljnosti«

Post je učinkovit tudi v obdobjih, ki jim astrologi pravijo »brezciljnost« in trajajo od nekaj minut do nekaj ur na dan. Kar tedaj pojemo, se namreč slabše prebavi in presnovi, saj je ta čas namenjen za telesni počitek. Tedaj tudi ne preobremenjujemo organizma s težkimi deli in pretiranimi miselnimi in duševnimi napori, temveč le rutinska opravila. Če se v tem času lotimo zahtevnejših del in opravil, so ta bolj obsojena na neuspeh, zlahka se kaj zaplete in jih bomo morali začeti znova. Skladno s tem se tudi hrana, ki jo zaužijemo v tem času, slabše prebavlja in presnavlja. Zato je najbolje, da nekaj minut ali ur s hranjenjem počakamo. Tedaj pijemo več vode in čajev za čiščenje telesa. Če se v teh urah ne moremo odpovedati hrani, se odpovejmo vsaj težje prebavljivi in jejmo le sadje in zelenjavo ter pijmo veliko vode.

Ob začetkih in koncih retrogradnosti planetov

Poseben nadzor nad »požrešnostjo« in »tolaženjem s hrano« potrebujemo v času začetkov in koncev retrogradnosti planetov, predvsem nam najbližjih planetov, kot so Merkur, Venera, Mars. Tedaj so namreč naši možgani in telo v obdobju preračunavanja, preurejanja, prevrednotenja, skratka precej zmedeni, zato so za zahtevnejša opravila in uvajanje novih projektov neuporabni. Enako velja za opravila, ki zahtevajo večjo zbranost. Tudi naši občutki za izbiro prave hrane in prave količine so lahko v tem obdobju moteni. Zaradi vsega tega se lahko pojavi neko razočaranje in posledično požrešnost, na kar moramo biti pripravljeni, sicer v tem času ne bomo mogli nadzirati potrebe po hrani. V času, ko so te motnje najhujše, se je najbolje postiti, saj s tem zelo ublažimo vpliv, ki ga imajo retrogradni planeti na nas. Smo bolj zbrani, v službi laže delamo (saj ne moremo kar na dopust oziroma si to lahko privoščijo le redki).

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...