Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa, pomaga pri odstranjevanju majhnih žolčnih kamnov, pri zastrupitvah z jedkimi tekočinami, zdravi pljučne bolezni in še kaj.

Olive so bogate z vitamini A, B, D, E, rudninskimi snovmi, kalijem, natrijem, kalcijem, magnezijem, železom, fosforjem in bakrom, beljakovinami, kislinami, čreslovinami in še drugimi koristnimi snovmi.

Namaz

Potrebujemo: 2 pesti oliv, sirni namaz s smetano, 1 jedilno žlico oljčnega olja.

Priprava: olive razkoščičimo in drobno narežemo ter umešamo v sirni namaz. Dodamo še 1 jedilno žlico oljčnega olja ter še enkrat vse skupaj dobro premešamo, da je dobro mazljivo. Potrebujemo še dober kruh. Olive lahko uporabljamo za predjed pri različnih jedeh.

Slane olive

Potrebujemo: 1 kg svežih oliv (ali belice ali črnice), 1 kg grobe morske soli, oljčno olje.

Priprava: olive položimo v temno posodo s pokrovom, prekrijemo s soljo, zapremo in pretresemo. Posodo shranimo v temen, hladen prostor. Počivajo naj 2 meseca. Kozarec z olivami večkrat pretresemo. Po tem času odlijemo nastalo tekočino, speremo sol iz oliv in jih dobro osušimo. Olive lahko čez noč pustimo zavite v krpi, da se povsem osušijo. Steklene kozarce steriliziramo. Ohlajene, sterilizirane kozarce napolnimo z ollivami in prelijemo z oljčnim oljem ter dobro zapremo s čistimi pokrovčki. Polne kozarce hranimo v hladnem, temnem prostoru, ne v hladilniku. Tako dobljene slane oljke lahko uporabimo pri različnih jedeh in narezkih.

Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič-Crga

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Rdeče meso slabše od cigaret

Rdeče in predelano meso sodita v skupino rakotvornih živil, je nedavno potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Študija, v kateri je sodelovalo dvaindvajset znanstvenikov iz desetih držav,...

14 vrst hrane, ki ima več železa kot meso

Večina vegetarijancev ima težave zaradi nezadostnih ravni železa v krvi. Namesto mesa bi morali užiti eno od 14 vrst hrane, ki vsebuje več železa kot meso. Odrasel človek bi moral dnevno dobiti med...

Citronka proti živčnosti in nespečnosti

Citronka je znana po tem, da odpravlja napetost, živčnost, nespečnost, umirja srčni utrip, tesnobo, utesnjenost. Krepi srce, pomaga pri premagovanju depresije, pri krčih v prebavilih, pri...

Sladkosti iz jerebike

Hja, sliši se smešno, a tudi če je sladka, pomaga pri sladkorni bolezni in pri odvajanju vode. Priporočljiva zlasti pozimi, ker je učinkovita pri izkašljevanju in pri prehladih. Marmelada...

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...