Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje.
Kis in olje
5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½ litra dobrega domačega jabolčnega kisa ali v ½ litra olja. Tako dobimo dober dodatek k jedem.
V kulinariki se listi citronke dodajajo teletini, perutnini, divjačini, ribam. Sveže liste lahko dodamo tudi k sadnim solatam, sladicam, napitkom.
Vložene bučke
Potrebujemo: 1 kg bučk (cukinov), 1 žlica soli, domač jabolčni kis, vejica citronke
Bučke narežemo in posolimo ter počakamo, da se razsolijo. Surove preložimo v kozarce za vlaganje skupaj s tekočino, ki je odtekla, ter prelijemo z jabolčnim kisom. Napolnjen kozarec z bučkami do polovice prelijemo s tekočino od bučk, preostalo pa dopolnimo z domačim jabolčnim kisom. V vsak kozarec dodamo nekaj listov citronke. Kozarce dobro zapremo s pokrovčki. Postavimo jih v pečico za 1 uro na 80°C.
Oljni pripravek proti klopom
Potrebujemo: 20 listov citronke, 20 g listov roženkrauta, 20 listov melise, 10 g limonine skorje, 2 dl oljčnega olja
Liste citronke, roženkrauta, melise ter naribano skorjico limone damo v kozarec s širokim vratom, preko nalijemo ekstra deviško, hladno stiskano oljčno olje, nato z leseno kuhalnico liste drobimo oziroma dobro potolčemo (ko so že v olju). Kozarec postavimo za 6 tednov na sonce, po tem času precedimo in čisto olje uporabimo za nanos na predele telesa, ki so izpostavljeni okolici. Na enak način pripravljeno olje lahko uporabljamo tudi za naše hišne ljubljenčke, za zaščito pred klopi.
Naravni pripravek pred uporabo preizkusimo na majhnem delu kože, najbolje na zapestju in počakajmo vsaj 24 ur. Če v tem času pride do reakcije, ga ne uporabljajmo!
Borut Cerkvenič Crga