Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven PSA lahko nakazuje na raka na prostati, lahko pa je posledica številnih drugih stvari. Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano.

Povišan PSA lahko nakazuje na:

raka prostate

prostatitis (vnetje prostate)

benigno hiperplazijo prostate (BPH) – povečano prostato;

vnetje urinarnega trakta;

kateterizacijo;

nedavni izliv sperme  (ki lahko začasno dvigne PSA);

s starostjo pogojeno vnetje;

vnetje presredka

vnetje prostate, ki jo povzroča športna aktivnost, kot je kolesarjenje ali jahanje

... manj mesa in več zelenjave

Na povečanje prostate vplivajo hormoni, zlasti DHT, ki spodbuja vnetje v prostati. Meso in mlečni izdelki povzročijo, da telo proizvede več teh hormonov, ki vplivajo na rast prostate. Mesni izdelki vsebujejo tudi veliko nezdravih maščob, zato manj uživanja mesa pomaga izgubiti telesno težo in zmanjšati tveganje za raka prostate. Če že morate jesti meso, naj bo organsko, brez hormonov in antibiotikov.

... več paradižnika

Paradižnik, zlasti kuhan, lahko pomaga znižati PSA in tveganje za nastanek raka na prostati. S kuhanjem se sprošča likopen, močan antioksidant. Študije so pokazale, da dodajanje paradižnika in izdelkov iz paradižnika zmanjša tveganje za raka na prostati za okoli 65 odstotkov. Ne uporabljajmo dodatkov iz likopena oziroma izogibajmo se konzerviranemu paradižniku.

... več telovadbe

Študije so pokazale, da aerobna vadba (tek, plavanje), joga in meditacija pomagajo zmanjšati nivo PSA pri moških. Aerobna vadba je koristna za znižanje PSA, telesne teže in odpravo vnetij, povezanih s stresom. Povečanje telesne teže zviša estrogen, vpliva na povečanje prostate in zviša tveganje za raka prostate.

... jemanje aspirina

Raziskave univerze Vanderbilt kažejo, da lahko aspirin in druga nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) znižajo raven PSA, zlasti pri moških, ki imajo raka na prostati.

... sok granatnega jabolka 

Raziskave kažejo, da lahko sok granatnega jabolka pomaga v boju proti raku na prostati. Sok ima veliko fitokemikalij in izkazalo se je, da ubija agresivne rakave celice prostate in upočasnjuje naraščanje ravni PSA pri moških z rakom prostate. Bodimo previdni, saj ima sok znatno količino sladkorja. V tem primeru je bolje jemati dodatke, ki ne vsebujejo toliko sladkorja. Dobimo jih lahko tudi v obliki prahu.

 

Hrana, ki škodi prostati

Veliko živil poslabša stanje prostate in lahko prispeva k povišani ravni PSA ter povečani prostati. Mednje sodijo: sladkorji • nasičene maščobe • presežek alkohola • živila, ki vsebujejo akrilamid (krofi) • pomfrit (veliki odmerki akrilamida povzročajo nevrološke poškodbe; povezani so tudi z večjim tveganjem za nastanek raka na prostati); • jajca • pokovka, pripravljena v mikrovalovki • neorganski krompir • neorgansko meso in mlečni izdelki • konzervirani izdelki in paradižnik iz pločevink • nefermentirani sojini izdelki