Limone imajo številne koristi za zdravje ...

Čistijo črevesje: grenak okus limone daje sadežu možnost, da poveča peristaltiko, kar pomaga odpraviti odpadne snovi iz črevesja in izboljša prebavo. Dodajmo sok ene limone topli vodi.

Zdravijo raka: limona vsebuje 22 protirakavih spojin, ki upočasnijo ali ustavijo rast rakavih tumorjev pri živalih. Limona vsebuje tudi snovi – flavonol glikozide –, ki preprečijo delitev celic v rakave celice.

Pomagajo pri prehladu in gripi: limone so bogate z vitaminom C in flavonoidi, ki se uspešno borijo proti okužbam.

Čistijo jetra: svež limonin sok v kozarcu tople vode spijmo na tešče. Tako uspešno čistimo jetra.

Hranijo: limone vsebujejo veliko vitamina C, citronsko kislino, flavonoide, vitamine B-kompleksa, kalcij, baker, železo, magnezij, fosfor, kalij in vlaknine.

Uravnavajo telesni pH: limone vplivajo na presnovo; imajo alkalizirajoč učinek na telesne tekočine in obnavljajo pH ravnovesje v telesu.

Alergije: limone vsebujejo fito hranilo hesperetin, ki dokazano lajša simptome alergij.

Bolezni možganov in živčevja: limonina lupina vsebuje močno fito hranilo tangeretin, ki učinkovito pomaga pri možganskih motnjah, na primer pri Parkinsonovi bolezni.

Očesne bolezni: rutin, ki ga najdemo v limonah, izboljšuje simptome očesnih bolezni, vključno z diabetično retinopatijo.

Delujejo protivirusno: poleg tega, da delujejo proti gripi in prehladu, imajo terpenski limonoidi protivirusne učinke tudi na druge vrste virusov.

Pomagajo pri sladkorni bolezni: poleg tega, da lajšajo očesne težave, ki so posledica sladkorne bolezni, hesperetini v limoni pomagajo zniževati tudi sladkor v krvi.

Zdravijo žolčne in ledvične kamne: citronska kislina v limoninem soku pomaga raztopiti žolčne kamne, zaloge kalcija in ledvične kamne.

Anti-aging: vitamin C v limonah pomaga nevtralizirati proste radikale, povezane s staranjem in z drugimi boleznimi.

 

Recepte z limonami najdete v tiskani izdaji aprilske številke ...