Če nimamo celiakije, a se po pšenici vendarle počutimo slabo, smo morda preobčutljivi na vse proteine. Nedavna študija je pokazala, da je preobčutljivost na moko, ki nima povezave s celiakijo, resna bolezen in nima povezave s celiakijo. Nove raziskave so pokazale, da hude imunske reakcije pri ljudeh ne povzroča gluten, ampak posebna skupina beljakovin.

Krivi so inhibitorji tripsina in alfa-amilaze (ATIS). Nemški raziskovalci so ugotovili, da lahko ta niz beljakovin povzroči hude imunske reakcije pri nekaterih ljudeh. Začnejo se v črevesju, a se širijo po telesu, najprej v bezgavke, ledvice, vranico in možgane. Ob tem lahko poslabšajo druga kronična stanja, na primer multiplo sklerozo, astmo, revmatoidni artritis in vnetne črevesne bolezni. To pojasni ne le prebavne težave, ampak tudi nekatere druge, manj jasne simptome, na primer 'meglo' v glavi.

Raziskavo so nedavno predstavili na konferenci na Dunaju. Temelji na številnih študijah, nekatere od teh še potekajo. Nove ugotovitve kažejo, da osebe, preobčutljive na pšenico, trpijo za drugačno obliko vnetja kot bolniki s celiakijo. Medtem ko so glavni vzroki in simptomi za obe bolezni drugačni, zdravljenje ostane enako pri obeh boleznih: izogibati se moramo pšenici, ječmenu in rižu. Z izključitvijo teh žitaric se ne izognemo le proteinu glutenu, ampak tudi ATIS-om.

Vendar pa obstaja ena ključna razlika: če je nekdo s celiakijo izpostavljen zelo majhnim količinam glutena (z navzkrižno kontaminacijo), bo to sprožilo imunski odziv. Osebe, preobčutljive na ATIS se lahko vnetju preprosto izognejo tako, da znatno zmanjšajo vnos beljakovin. Dr. Schuppan ocenjuje, da bi morali vnos zmanjšati za 90 odstotkov, s čimer bi zmanjšali skrbi pred naključnim zaužitjem pšenice. O tej bolezni še ni veliko znanega, poleg tega nima niti svojega imena. Bolezen nima povezave s preobčutljivostjo na gluten (ki ni problematična beljakovina), ampak s preobčutljivostjo na posebno družino beljakovin. Na tržišču prav tako še ni testov, s katerimi bi potrdili oziroma ovrgli diagnozo. Najbolj zanesljiva v tem trenutku je bioresonanca, ki pokaže preobčutljivost na določena hranila. Težko je reči, koliko ljudi trpi ali katera skupina oseb je najbolj prizadeta.

Dr. Schuppan sumi, da veliko oseb s kroničnimi avtoimunskimi obolenji trpi zaradi preobčutljivosti na pšenico, ne da bi se tega sploh zavedali. Morda nimajo tipičnih črevesnih težav, ki bi jih prisilile, da bi šli na pregled in ugotovili, kaj je narobe. Raziskava je pokazala še eno stvar: zdravljenje, ki je primerno za osebe s celiakijo, morda ne deluje pri osebah, ki so preobčutljive na pšenico. Poskusi, da spremenimo imunski odziv telesa na gluten ali da ga uničimo, še preden pride v črevesje, ne pomaga pri odzivu telesa na ATIS. Da bi našli najboljše zdravljenje za to obliko bolezni, bo potrebno še več kliničnih preiskav.

 

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...