Če nimamo celiakije, a se po pšenici vendarle počutimo slabo, smo morda preobčutljivi na vse proteine. Nedavna študija je pokazala, da je preobčutljivost na moko, ki nima povezave s celiakijo, resna bolezen in nima povezave s celiakijo. Nove raziskave so pokazale, da hude imunske reakcije pri ljudeh ne povzroča gluten, ampak posebna skupina beljakovin.
Krivi so inhibitorji tripsina in alfa-amilaze (ATIS). Nemški raziskovalci so ugotovili, da lahko ta niz beljakovin povzroči hude imunske reakcije pri nekaterih ljudeh. Začnejo se v črevesju, a se širijo po telesu, najprej v bezgavke, ledvice, vranico in možgane. Ob tem lahko poslabšajo druga kronična stanja, na primer multiplo sklerozo, astmo, revmatoidni artritis in vnetne črevesne bolezni. To pojasni ne le prebavne težave, ampak tudi nekatere druge, manj jasne simptome, na primer 'meglo' v glavi.
Raziskavo so nedavno predstavili na konferenci na Dunaju. Temelji na številnih študijah, nekatere od teh še potekajo. Nove ugotovitve kažejo, da osebe, preobčutljive na pšenico, trpijo za drugačno obliko vnetja kot bolniki s celiakijo. Medtem ko so glavni vzroki in simptomi za obe bolezni drugačni, zdravljenje ostane enako pri obeh boleznih: izogibati se moramo pšenici, ječmenu in rižu. Z izključitvijo teh žitaric se ne izognemo le proteinu glutenu, ampak tudi ATIS-om.
Vendar pa obstaja ena ključna razlika: če je nekdo s celiakijo izpostavljen zelo majhnim količinam glutena (z navzkrižno kontaminacijo), bo to sprožilo imunski odziv. Osebe, preobčutljive na ATIS se lahko vnetju preprosto izognejo tako, da znatno zmanjšajo vnos beljakovin. Dr. Schuppan ocenjuje, da bi morali vnos zmanjšati za 90 odstotkov, s čimer bi zmanjšali skrbi pred naključnim zaužitjem pšenice. O tej bolezni še ni veliko znanega, poleg tega nima niti svojega imena. Bolezen nima povezave s preobčutljivostjo na gluten (ki ni problematična beljakovina), ampak s preobčutljivostjo na posebno družino beljakovin. Na tržišču prav tako še ni testov, s katerimi bi potrdili oziroma ovrgli diagnozo. Najbolj zanesljiva v tem trenutku je bioresonanca, ki pokaže preobčutljivost na določena hranila. Težko je reči, koliko ljudi trpi ali katera skupina oseb je najbolj prizadeta.
Dr. Schuppan sumi, da veliko oseb s kroničnimi avtoimunskimi obolenji trpi zaradi preobčutljivosti na pšenico, ne da bi se tega sploh zavedali. Morda nimajo tipičnih črevesnih težav, ki bi jih prisilile, da bi šli na pregled in ugotovili, kaj je narobe. Raziskava je pokazala še eno stvar: zdravljenje, ki je primerno za osebe s celiakijo, morda ne deluje pri osebah, ki so preobčutljive na pšenico. Poskusi, da spremenimo imunski odziv telesa na gluten ali da ga uničimo, še preden pride v črevesje, ne pomaga pri odzivu telesa na ATIS. Da bi našli najboljše zdravljenje za to obliko bolezni, bo potrebno še več kliničnih preiskav.