Še ni dolgo tega, ko so zrnate stročnice imenovali meso revežev. »V novejšem času so vendarle bolj cenjene, pa ne le pri ljudeh, ki mesa in mesnih izdelkov sploh ne zaužijejo. Vključimo jih v prehrano, preden bomo z zdravjem na koncu,« poudarja doc. dr. Darja Kocjan Ačko iz Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Znanja o hrani in hranilih se nenehno spreminjajo. Nekateri zdravniki, ki sledijo mnenju Hipokrata zdravilo naj bo hrana in hrana naj bo zdravilo, priporočajo prehrano z vsemi ali posameznimi zrnatimi stročnicami pri zmanjšanju tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni, nekaterih vrst raka, zlasti na področju prebavil, pri lajšanju zaprtja in zmanjšanju debelosti, uravnavanju krvnega sladkorja in pri dietni prehrani bolnikov s celiakijo.

Glavni prehranski vir človeštva so živalske beljakovine in današnji izračuni predvidevajo, da se bo živinoreja do leta 2050 povečala za 70 %. Vse več je dokazov, da so beljakovinski presežki v organizmu, še posebej v razvitem svetu, kot posledica obilnega prehranjevanja z živalskimi beljakovinami lahko škodljivi. Kot nadomestilo za živalske beljakovine ponujajo na novo odkrite zrnate stročnice.

»Poleg žit, prevladujočih v pridelavi in uporabi, spadajo zrnate stročnice med osnovna živila. V primerjavi z žiti imajo več beljakovin v vseh rastlinskih delih, še posebej pa v suhem zrnju, kjer jih je od 20 do 30 %. V zrnju soje in volčjega boba je beljakovin še več, to je od 35 do 50 %. Beljakovine v suhem zrnju stročnic so znane po esencialnih aminokislinah (triptofan, lizin), ki so za človeški organizem nujno potrebne, saj jih sam ne more sintetizirati. Žita jih imajo le v majhnih količinah. Vsaka vrsta zrnate stročnice pa ima nekoliko svojo sestavo beljakovin,« pravi Kocjan Ačkotova.

Ogljikovi hidrati so hranila, ki nam dajejo energijo in moč. V primerjavi z žiti je v zrnju stročnic od polovice do četrtine manj ogljikovih hidratov, to je od 40 do 60 %. Ogljikovi hidrati v zrnju stročnic so zelo pomembni za dobro počutje, saj nam dajo dolgotrajen občutek sitosti, zmanjšujejo vrednost holesterola, uravnavajo koncentracijo sladkorjev v krvi in preprečujejo čezmerno izločanje inzulina. Poleg tega vežejo nase majhne količine maščobe in spodbujajo prebavo. Pomemben delež ogljikovih hidratov (do 10 %) so prehranske vlaknine, ki so hrana za dobre bakterije v črevesju, ki nam omogočajo, da je naša prebava redna.

Težavam, ki lahko nastanejo zaradi napenjanja neprebavljenih delov vlaknin, se izognemo z namakanjem suhega zrnja in odlivanjem vode pred kuhanjem. Pomembno je, da zrnje kuhamo do mehkega in postopoma navajamo organizem na prehrano s posamezno vrsto stročnice. Največ težav pri prebavi povzročajo stročnice z debelo celulozno lupino, ki pa jo lahko odstranimo s parjenjem v času priprave jedi. Dišavnice, kot so lovor, janež, kumina in koriander, so znane po umirjanju prebavnih motenj, zato je priporočljivo, da jih kuhamo s stročnicami.

V zrnju stročnic so številni minerali, največ je kalija, kalcija, fosforja, magnezija in železa ter vitamina B in K, v kalčkih pa tudi C in E (z izjemo soje in arašida, ki sta oba tudi oljnici (sojino zrnje ima okoli 20 % maščob, arašidovo od 35 do 55 %) in industrijski rastlini, zrnje drugih stročnic skoraj ne vsebuje maščob. Za zdravje ljudi so koristne še druge snovi v zrnju posameznih stročnic, kot so glukokinoni v zrnju fižola, ki zmanjšujejo krvni sladkor, in sojin lecitin, ki pomirja in krepi živce.

»V svetovni gastronomski ponudbi so jedi, ki povezujejo žita s stročnicami. Koruza je pogosto v paru s fižolom, ješprenj (oluščeno ječmenovo zrnje) in pirin riž z bobom, fižolom, grahom, lečo ali čičeriko, proso z lečo ali čičeriko, riž z grahom ali s sojo, ajdova kaša s fižolom, lečo ali čičeriko. K vsem se prilegajo testenine, navadni in sladki krompir. Prednost jedi z zrnatimi stročnicami je tudi, da jih lahko pripravimo vnaprej, bodisi kot namaze za prigrizke med obroki ali pa kot gotove in pred pripravljene jedi, ki jih po potrebi, vendar previdno pogrejemo,« še piše Ačko Kocjanova v knjigi Zrnate stročnice.

Strokovnjaki priporočajo štiri do sedem tedenskih obrokov s stročnicami, zato jih vključimo v prehrano preden bomo z zdravjem na koncu. Postopno uvajanje je edini način, da se jih navadijo naša prebavila in okus.

Stročnice

Ogljikovi hidrati in vlaknine v zrnju stročnic pomagajo uravnotežiti sladkor v krvi.

Škrob v stročnicah upočasni povečanje koncentracije glukoze v krvi po zaužitju obroka.

Stročnice obvarujejo zobe pred zobno gnilobo, saj se zmanjša potreba po sladkih, mastnih in slanih prigrizkih med obroki.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...