Timijan ni le dišeče in vsestransko zelišče za kuhinjo. Zahvaljujoč antiseptičnim spojinam, na primer timolu, ki je v listih, ima tudi celo vrsto terapevtskih lastnosti.
Timijan je odlično sredstvo proti kašlju in suhemu in vnetemu grlu. Vse več raziskav potrjuje tudi, da se odlično bojuje proti mikrobom in raku.
odpravlja kašelj, okužbe dihal, bronhitis in oslovski kašelj: v Nemčiji je timijan uradno sprejeto zdravilo za kašelj, okužbe dihal, bronhitis in oslovski kašelj. Vsebuje flavonoide, ki sprostijo mišice v sapniku, ki so povezane s kašljanjem in vnetji. Da bi odpravili kašelj, si pripravimo čaj: v skodelico vrele vode dodajmo 2 čajni žlički zdrobljenih, svežih ali suhih listov timijana. Pustimo stati 10 do 15 minut. Precedimo in spijmo.
uspešen v boju proti glivičnim okužbam: število glivičnih okužb, ki so odporne na zdravila, narašča. Timijanu pa glivice ne pridejo do živega. Učinkovit je v boju proti spori Aspergillus – vrsti plesni, ki lahko povzroči aspergilozo pri občutljivih osebah. Timijan učinkovito zavira rast glivic in poveča tudi moč flukonazola (zdravilo Diflazon). Timijan je zelo učinkovit v boju proti glivicam kandide, ki so glavni krivec vnetij.
pomirja krče: svetovno znani botanik James Duke, avtor knjige The Green Pharmacy, pravi, da naravna eterična olja timijana omilijo trebušne krče, spodbujajo dobro prebavo, zmanjšujejo pline in napihnjenost.
uspešen v boju proti glavobolom: medicinski antropolog, zdravnik John Heinerman, avtor Heinermanove enciklopedije sadja, zelenjave in zelišč, priporoča pitje timijanovega čaja pri zdravljenju glavobolov. Priporoča, naj damo čajno žličko posušenega timijana v skodelico vroče vode. Prav tako priporoča namakanje krpe v timijanov čaj, da bi olajšali bolečine v vratu, hrbtu in na ramenih, ki pogosto spremljajo glavobol.
pomaga preprečevati in zdraviti raka: raziskave so potrdile, da timijan v kombinaciji z origanom z bližnjega vzhoda učinkovito zavira levkemijo, kar kaže na velik potencial pri naravnem zdravljenju raka.
izboljšuje zdravje kože: Angleži so odkrili, da je timijan uspešen v boju proti bakteriji, ki povzroča akne. Zelišča, kot je timijan, so prijaznejša do kože v primerjavi z drugimi sestavinami, in sicer zaradi protivnetnih lastnosti.
ohranja zdrave kosti: timijan je odličen vir vitamina K, kalcija, železa in mangana. Vsi so ključnega pomena za ohranjanje močnih, zdravih kosti. Timijan torej ohranja kosti zdrave oziroma preprečuje kostna obolenja.
Ker je vsestranski, ga uporabljamo v večini slanih jedi. Sveže ali posušene vejice timijana lahko uporabljamo pri: fižolovih, ribjih in gobjih jedeh, testeninah, picah, perutnini, solatnih prelivih, juhah, enolončnicah in nadevih.
Timijan vsebuje …
... celo vrsto hranil
Timijan je poln hlapnih oljnih sestavin (carvacrol, borneol, geraniol in timol), vitamina K, železa, mangana in kalcija. Raziskovalci trenutno poskušajo narediti organske konzervanse, ki temeljijo na eteričnem olju timijana.
... veliko železa
Timijan telesu dobavi skoraj 20 odstotkov predlaganih dnevnih potreb po železu. Železo je potrebno za pridobivanje energije; pomanjkanje železa lahko povzroči slabokrvnost, utrujenost, telo pa je bolj dovzetno za bolezni.
... ogromno antioksidantov
Timijan lahko pripravimo kot energijski tonik za podaljšanje dolgoživosti. Hlapljiva olja v timijanu vplivajo na dvig omega-3 maščobnih kislin v možganih, ohranjajo zdrave celice in upočasnjujejo proces staranja. Maščobne kisline so bistvenega pomena za izgradnjo celičnih sten, za ohranjanje strukture živčnega sistema, možganov in arterij. S študijami še vedno preverjajo, ali lahko timijan pomaga preprečiti Alzheimerja.
Timijanov čaj
Uporabimo enako količino trpotca in timijana, sok polovice limone in nekaj medu. Ta pripravek pomaga pri oslovskem kašlju, bronhialni astmi in sluzi v pljučih. Čaj pijmo štiri- do petkrat dnevno, če imamo pljučnico, ga pijmo vsako uro. Priporočljiv je tudi pri ljudeh, ki pogosto radi pogledajo v kozarec. Taka oseba naj vsakih petnajst minut spije žličko tega čaja. Tako spodbudi žejo in tek.