Majhne zelene kroglice so zaznamovale pravljice, kot sta Kraljična na zrnu graha in Pepelka. Prva je bila ob spanec zaradi enega samega graha, ki je bil skrit pod desetimi blazinami in odejami, drugo so mačeha in polsestri zaposlile s prebiranjem graha in leče iz mešanice zrnja žit, medtem ko so bile same na kraljevem plesu in zabavi.

Precej bolj prijazno vlogo ima grah v zadnjem poglavju Pika Nogavička. Pika, ki skozi igro poučuje prijatelja Tomaža in Anico o različnih modrostih, uživa v občutkih sreče, ki jih zna pričarati sebi in drugim. V želji, da ostanejo mladi in razposajeni, ob čisto navadnem zrnju graha izgovorijo: »Ljuba kroglca pregelk nikdar nočem postati velk.«

Koristi graha ...

uravnava težo: grah ima nizko vsebnost maščob, vendar visoko vsebnost vsega ostalega. Skodelica graha ima manj kot 100 kalorij, vendar veliko beljakovin, vlaknin in mikrohranil.

preprečuje raka želodca: grah vsebuje visoke količine polifenola, imenovanega kumestrol. Študija v Mexico Cityju je ugotovila, da potrebujemo le 2 miligrama tega fitohranila, da bi preprečili raka na želodcu.

pomlajuje, jača imunski sistem, dviguje energijo: grah ima visoko vsebnost antioksidantov

 • flavonoidi: = katehin in epikatehin
  • karoten = alfa-karoten in beta-karoten
  • fenolne kisline = ferulna in kofeinska kislina
  • polifenoli = kumestrol

preprečuje gube, Alzheimerja, artritis, bronhitis, osteoporozo in kandido: ima močne protivnetne lasnosti. Prekomerno vnetje je bilo tudi povezano s srčnimi boleznimi, rakom in staranjem na splošno. Te lastnosti vključujejo:

 • pisumaponini I in II ter pisomozidi A in B so protivnetni fitonutrienti, ki jih najdemo skoraj izključno v grahu.
  • vitamin C in vitamin E ter dobra količina antioksidativnega mineralnega cinka
  • maščobe omega-3 v obliki alfa-linolenske kisline (ALA).

uravnava krvni sladkor: visoka vsebnost vlaknin in proteini upočasnjujejo, kako hitro se raztopijo sladkorji. Antioksidanti in protivnetno zdravilo preprečujejo ali zavirajo odpornost na inzulin (diabetes tipa 2). Vsi ogljikovi hidrati so naravni sladkorji in škrobi brez belih sladkorjev ali kemikalij.

preprečuje bolezni srca: številne antioksidativne in protivnetne spojine podpirajo zdrave krvne žile. Tvorba oblog na stenah krvnih žil se začne s kroničnim, prekomernim oksidativnim stresom in vnetjem. Znatne količine vitamina B1 in folata, B2, B3 in B6 zmanjšujejo ravni homocisteina, ki so dejavnik tveganja za bolezni srca.

Zdrav za okolje:

 • grah deluje z bakterijami v tleh, da "duši" dušik iz zraka in ga odloži v tleh. To zmanjšuje potrebo po umetnih gnojilih, saj je ena od njihovih glavnih sestavin dušika.
  • po nabiranju graha se preostala rastlina zlomi, da se v tleh ustvari več organskih gnojil.
  • grah je sposoben rasti na minimalni vlagi, zato so popoln pridelek na mnogih območjih, ki ne potrebujejo namakanja ali dragocenih zalog vode.

Preprečuje zaprtje: visoka vsebnost vlaknin v grahu izboljšuje zdravje črevesja in peristaltike.

Skrbi za zdrave kosti: samo ena skodelica graha vsebuje 44 % vitamina K, ki pomaga pri odlaganju kalcija v kosteh. Vitamini B pomagajo preprečevati osteoporozo.

Znižuje holesterol: niacin v grahu pomaga zmanjšati tvorbo trigliceridov in s tem nastanek slabega holesterola.

Več o grahu si lahko preberete v knjigi Zrnate Stročnice, ki sta jo napisali Darja kocjan Ačko in Anamarija Ačko (Založba Kmečki glas).

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si