Prehrana z veliko sadja in zelenjave zdravju še posebej koristi in močno zmanjša tveganje za številna resna zdravstvena stanja. Morda gre to pripisati fitokemikalijam …

Fitokemikalije so spojine, ki nastajajo v rastlinah. Pogoste so v sadju, zelenjavi, oreščkih, stročnicah in žitaricah. Fitokemikalije pogosto zamenjujemo s fitohranili. Fitokemikalije vsebujejo zelo koristne, pa tudi tiste škodljive rastlinske snovi, medtem ko fitohranila vsebujejo le sestavine, ki imajo pozitiven učinek na telo. Fitohranila so fitokemikalije, a vse fitokemikalije niso fitohranila; na primer kokain, kodein, oksikodon in nikotin, celo ricin, eden najbolj smrtonosnih strupov na svetu. Obstaja na stotine različnih fitokemikalij. Tukaj jih je nekaj, ki imajo velik pomen za telo.

Karotenoidi

Karotenoidi so rastlinski pigmenti, ki so odgovorni za rumeno, oranžno in rdečo barvo sadja in zelenjave. Veliko jih je v rdeči papriki, papaji, papriki, paradižniku in lubenici. Obstaja več kot 750 vrst karotenoidov, najbolj poznan je beta-karoten. Beta-karoten daje oranžno barvo korenju, bučam in sladkemu krompirju. Telo ga pretvori v vitamin A. Drugi karotenoidi so še alfa-karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin in likopen. Karotenoidi so močni antioksidanti in zmanjšujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Epidemiološke študije so pokazale povezavo med vnosom karotenoidov in zmanjšano nevarnostjo številnih bolezni. Lutein in zeaksantin filtrirata modro svetlobo iz računalnikov, pametnih telefonov in televizorjev (ki povzroča oksidativno škodo v očeh) in varujeta oči kot tanka, notranja sončna očala.


Polifenoli

Polifenoli so največja skupina fitokemikalij z več kot 8 tisoč identificiranimi spojinami. Podobno kot karotenoidi so tudi polifenoli močni antioksidanti. Delimo jih na več podskupin, vključno s flavonoidi in lignani.

Flavonoidi

Flavonoidi so podskupina polifenolov in velika družina fitohranil. Obstaja več kot 4000 flavonoidov in več podrazredov flavonoidov, vključno z antociani, flavonoli, flavanoli, flavanoni, flavoni in izoflavoni. Flavonole najdemo v jabolkih, marelicah, fižolu, brokoliju, češnjevem paradižniku, drobnjaku, brusnicah, ohrovtu, poru, hruškah, čebuli, rdečem grozdju, češnjah in belem ribezu. Flavanoli so podskupina flavonoidov. Pomagajo zmanjšati tveganje za srčnožilne bolezni in znižujejo krvni tlak. Odličen vir flavanolov je temna čokolada.

Antociani
Podobno kot karotenoidi so antociani rastlinski pigmenti. Odgovorni so za rdečo, modro in vijolično barvo semen, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi. Visoke koncentracije antocianov najdemo v borovnicah, brusnicah, jagodah, malinah, robidah, češnjah, jajčevcih, grozdju, rdečem zelju in rdečih jabolkih. Ker so močni antioksidanti, ščitijo jetra, izboljšujejo vid, zmanjšujejo krvni tlak in tveganje za številne resne bolezni.

Lignani

Lignani so druga vrsta polifenolov. Najdemo jih v semenih, žitih, stročnicah, sadju, jagodah in zelenjavi. Lanena semena so najbogatejši prehranski vir lignanov. Najboljša so zdrobljena ali mleta. Študije na živalih so pokazale, da imajo lahko lignani protirakave učinke.

Indol-3-karbinol

Indol-3-karbinol (I3C) je fitohranilo, visoko koncentrirano v križnicah, na primer v brokoliju, brstičnem ohrovtu, cvetači, zelju. Prehrana z veliko križnic je povezana z manjšim tveganjem za raka. Testi na živalih so pokazali, da I3C podpira razvoj normalnih celic in jih ščiti pred poškodbami DNK.

Izoflavoni

Izoflavoni so fitoestrogeni – rastlinske snovi, ki posnemajo učinke estrogena v človeškem telesu. Bogat vir izoflavonov naj bi bila soja. Če jih pojemo preveč, lahko povzročijo hormonske motnje pri moških in ženskah, saj se vežejo in blokirajo telesne naravne receptorje estrogena, zavirajo delovanje ščitnice in celo povečajo tveganje za raka na dojki. Vnos izoflavonov naj bo omejen.

Resveratrol

V Franciji imajo ljudje manj srčno žilnih obolenj, kljub temu da pojedo veliko nasičenih maščob. Mnogi menijo, da je vzrok temu dnevno uživanje rdečega vina. Snov, ki je odgovorna za zdrave učinke rdečega vina je resveratrol. Resveratrol ščiti srce in organizem pred degenerativnimi zdravstvenimi stanji zaradi antioksidantov. Določena vina vsebujejo resveratrol, a morajo biti kakovostna. Vino pijemo zmerno, saj lahko alkohol zmoti črevesno floro, hormone in poškoduje jetra. Rdeče vino ni edini vir resveratrola. Najdemo ga tudi v grozdju, arašidih, pistacijah, borovnicah, brusnicah, murvah, brusnicah in v temni čokoladi.

Kako najti prave fitokemikalije

Fitokemikalije niso čaroben zdravstveni eliksir, ampak jih je treba vključiti v jedilnik. Šele v kombinaciji z rednim gibanjem uravnotežena prehrana na rastlinski osnovi zagotovi telesu koristne fitokemikalije in fitohranila, ki lahko v veliki meri prispevajo k splošnemu zdravju. Z rednim uživanjem različnih vrst sadja in zelenjave dobimo stabilno, raznoliko ponudbo. Hrana na rastlinski osnovi je najboljši način, da bi dobili dragocene fitokemikalije. Nekatera prehranska dopolnila vsebujejo fitokemikalije, ki so bile pridobljene iz rastlin, a so sintetične, zato se jim raje izognimo. Preden kupimo dodatke, se posvetujmo z zdravnikom ali farmacevtom.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...